»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: sri 08 tra, 2026 19:26.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 108 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Nacrt Pravilnika OJ/PJ/PPG/JED
PostPostano: pet 06 vel, 2015 10:19 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 01 ruj, 2009 9:34
Dao Palac gore: : 660 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 401 / Palac dolje: : 3
Poštovani,

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo je izradila i objavila na svojim internetskim stranicama nacrt Pravilnika o uvjetima i načinu upotrebe ovjesne jedrilice, parajedrilice, padobrana s pogonom i jedrilice prazne mase do 80/100 kg.

Pravilnik propisuje:
1. uvjete i način upotrebe,
2. osposobljavanje, ispitivače, ispite, dozvole, ovlaštenja i povlastice pilota, i
3. uvjete kojima moraju udovoljiti pravne osobe odobrene za provođenje osposobljavanja pilota;
ovjesnih jedrilica, parajedrilica, padobrana s pogonom i jedrilica prazne mase do 80/100 kg.

Razlozi za donošenje ovog Pravilnika:

Cilj Pravilnika o uvjetima i načinu upotrebe ovjesne jedrilice, parajedrilice, padobrana s pogonom i jedrilice prazne mase do 80/100 kg je uvođenje novih odredbi u skladu sa potrebama industrije, kao i definiranje prihvatljivih standarda sigurnosti. Pravilnikom proširen je opseg reguliranih zrakoplova i njihovih operacija. Iz tog razloga važeći Pravilnik o uvjetima i načinu uporabe ovjesnih jedrilica i parajedrilica postaje nepotreban.

http://www.ccaa.hr/hrvatski/detalji-nov ... 00-kg_596/

Rok za davanje komentara na predmetni nacrt Pravilnika je 09.03.2015. do 16 sati. Komentari se mogu uputiti na e-mail adresu dario.tomasic@ccaa.hr sa naslovom poruke (subject): Pravilnik OJ/PJ/PPG/JED.
Samo oni komentari koji budu dostavljeni u roku i na priloženom obrascu će biti evaluirani.

http://www.ccaa.hr/hrvatski/nacrti-pravilnika_52/

21. veljače 2015. godine s početkom u 10 sati, Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo organizira radionicu na kojoj će predstaviti nacrt Pravilnika o uvjetima i načinu upotrebe ovjesne jedrilice, parajedrilice, padobrana s pogonom i jedrilice prazne mase do 80/100 kg.

http://www.ccaa.hr/hrvatski/detalji-nov ... ovima_597/

Neke od izmjena i dopuna na koje obratite pozornost, a koje će se obraditi na radionici:
• uvođenje dvije kategorije dozvola iz čega proizlaze pripadajuća prava dodijeljenih dozvolom, kao i osposobljavanje za pojedinu kategoriju dozvole,
• uvođenje padobrana s pogonom,
• uvođenje jedrilica prazne mase do 80/100 kg,
• uvođenje kategorije neklasificiranih zrakoplova,
• odgovornosti održavanja zrakoplova i opreme,
• vođenje evidencije letova,
• osposobljavanje za stjecanje ovlaštenja od strane proizvođača,
• kreditiranje pilota koji posjeduju druge dozvole i ovlaštenja,
• zahtjevi za organizacije za osposobljavanje,
• ovlasti organizacijama za osposobljavanje da provode teorijske ispite za stjecanje dozvole ili ovlaštenja,
• uvođenje ispitivača za provođenje praktičnog dijela ispita,
• priznavanje dosadašnjeg iskustva kao temelj za izdavanje dozvole pilota padobrana s pogonom (ograničeno trajanje, vidi prijelazne i završne odredbe), i
• osposobljavanje za nastavnike letenja.

3 Palac gore: : Airie, bešo, jrabic    
Vrh

Naslov: Re: Nacrt Pravilnika OJ/PJ/PPG/JED
PostPostano: pet 06 vel, 2015 11:01 
Offline     DHV 2

Član od: čet 10 ruj, 2009 10:16
Dao Palac gore: : 405 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 209 / Palac dolje: : 0
(1) Uvjeti za stjecanje odobrenja ispitivač pilota zrakoplova su:
a) dozvola, ovlaštenje i povlastica najmanje jednaki dozvoli, ovlaštenju i povlastici za koje se traži odobrenje za provođenje provjere stručnosti i provjere praktične osposobljenosti,
b) valjano ovlaštenje nastavnik letenja najmanje 4 godine, i
c) biti prihvatljiv Agenciji.

:-D ovo me najvise ubolo u oko. Mi moze neko prevesti ovo podebljano? Ja sam primitivac pa ne kuzim....

Kaj to znaci, placati im cevape, imati dobru frizuru, lajkati na FB, nositi uvjek vazeljina sa sobom.......?

Vrh

PostPostano: pet 06 vel, 2015 11:21 
Offline     DHV 2-3

Prije nego što se počne "kačiti" na ovakve detalje predlažem da se informirate.

Osoba zainteresirana da bude ipitivač, kojoj su ove odredbe važne, može pitati već ovlaštene ispitivače o provedenom postupku.

Osoba zainteresirana da bude ispitivač mora biti svjesna da to nije ovlaštenje oje je zagarantirano svakoj osobi koja udovoljava uvjetima, već ovlast koju Agencija dodjeljuje da ta osoba provodi praktični dio ispita, stoga "prihvatljiv" Agenciji ne znači ništa drugo nego prvenstveno "prihvatljiv" zrakoplovnoj zajednici, što nas opet dovodi do informiranja i "slušanja" zrakoplovne zajednice i njihovih komentara na postojeće i buduće ispitivače.

Osoba zainteresirana da bude ispitivač mora znati da s ovlastima koje joj se dodjeljuju dolaze i odgovornosti.

Osoba zainteresirana da bude ispitivač može se slobodno obratiti Agenciji kako bi se razjasnile sve nedoumice (ako postoje).

Vrh

PostPostano: pet 06 vel, 2015 15:58 
Offline     DHV 2

Član od: čet 26 stu, 2009 21:09
Dao Palac gore: : 85 / Palac dolje: : 30
Dobio Palac gore: : 288 / Palac dolje: : 13
Laminar je napisao/la:
P

Osoba zainteresirana da bude ispitivač mora znati da s ovlastima koje joj se dodjeljuju dolaze i odgovornosti.

.

A što je sa odgovornošću onih koji pišu pravilnik?

Molim te, reci mi da je onaj koji je u Pravilnik (podzakonski akt Republike Hrvatske), unio odredbu "prihvatlkiv Agenciji", samo glup, a ne da svijesno otvara prostor za manipulacije, nepotizam, korupciju.

Pronicav način da se ljude drži u stanju pasivnosti i poslušnosti je strogo ograničavanje spektra prihvatljivih mišljenja, ali istovremeno dopuštanje žustre rasprave unutar tog ograničenog spektra. (Noam Chomsky)

Vrh

PostPostano: pet 06 vel, 2015 16:15 
Offline     DHV 2-3

Mda. Još jednom ću potrošiti vrijeme na odgovor polupismenog posta (no pun intended). Sve nove i pozitivne odredbe nacrta pravilnika napisane su samo da bi se stvorila dimna zavjesa kako bi se omogućilo uhljebljivanje poželjnih kadrova na mjesto ispitivača, koje će tim pojedincima osigurati veliku zaradu i još mnoge druge benificije kao što su povećanje grudi i sužavanje struka djevojkama, dok se muškim ispitivačima poveća čuna.

Agencija (i njeni pojedinci) s nestrpljenjem očekuju da se otvori novi prostor koji će im omogućiti manipulaciju, nepotizam, te slijevanje plavih kuverti (ma može i prušuta) na pozlaćene birokratske stolove.

Također, ako udovoljavate uvjetima za ispitivača i imate muda preuzeti odgovornost za provođenje ispita, više ste nego dobrodošli podnjeti Agenciji zahtjev.

Vrh

PostPostano: pet 06 vel, 2015 16:42 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 429 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 436 / Palac dolje: : 1
E, ja ne želim biti ispitivač... :)

Imali gdje kaki pravilnik za mene?

LP!

1 Palac gore: : zlatko2508    
Vrh

PostPostano: pet 06 vel, 2015 16:48 
Offline     DHV 2-3

pa jao zoki, prijatelju stari, ZA TEBE ne treba ni želja, a ni uvjeti! :beer:

1 Palac gore: : Zoki    
Vrh

PostPostano: pet 06 vel, 2015 16:54 
Offline     DHV 2

Član od: ned 13 ruj, 2009 10:46
Dao Palac gore: : 122 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 454 / Palac dolje: : 8
Pošto se ispunjavanje obrazaca kosi sa mojim moralnim načelima, komentirat ću ovde a ne na priloženom obrascu :-D

Komentar se odnosi na Glavu III, Članak 26. stavak 2 u kojem se opisuju dodatni uvjeti potrebni za sticanje dozvole kategorije B.
Moje mišljenje je da će ovaj stavak u praksi uvesti više nereda nego što će biti koristan. Njime se dovodi pilota sa 50 sati naleta da izvodi simulaciju incidentnih situacija u letu za koje u 99% slučajeva nije sposoban. Istina nitko ne tjera sve da polažu za dozvolu B kategorije sa 50 sati naleta ali će takvih sigurno biti..

Nadalje stavak poimenično propisuje izvođenje raznih manevara, ali ne precizira po kojem standardu će ti manevri biti izvođeni. Znamo da se zadnjih par godina vode debate o korištenju "folding lines-a" i da neki proizvođači ne preporučuju izvođenje nekih od navedenih manevara. Takođe je upitno tko će to bit ovlašten da procjeni jeli polagač napravio dovoljno veliko i pod točnim kutom jednostransko zaklapanje. Čak su i firme koje se bave certifikacijom krila su pod pritiskom letačke zajednice jer se sumnja u ispravno provođenje postupka certifikacije pa mislim da je nemoguće očekivat od ispitivača da rade taj posao.

Ostavljena je mogućnost da netko odradi sve manevre na krilu klasifikacije A i onda ide letit na "neklasificiranom" krilu.... smisao članka postaje upitna....
U istom stavku pod C je naveden manevar koji se koliko sam ja upućen smatra jako rizičnim, jer uključuje dovođenje krila na granicu prevučenog leta, na kritičnoj visini bez mogućnosti ispravljanja pogreške. Slažem se sa svima da "butterfly landing" izgleda fenomenalno kad ga izvede neki majstor, ali definitivno nebi trebao postat dijelom prihvaćene prakse a pogotovo ne dio ispita.

Pod "o)... otvaranje rezervnog padobrana..." mi se također ne čini kao pametna opcija, jer i da se sve savršeno otvori u zraku, sljetanje pod rezervom je prevelik rizik, makar i u vodu...

Da ne ispadne da samo trkeljam da nešto nevalja, evo i prijedlog...
Ako se baš inzistira da postoje "osnovna" i "napredna" verzija dozvole zašto nebi to povezali sa brojem sati, recimo 100 ili 150 i nekakvim preletima kao što je navedeno u uvjetima za sticanje ovlaštenja za nastavnike...

lijepi pozdrav svim uhljebima ma gdje bili ;)

3 Palac gore: : Damjancic, Tomica Solina, zupanich    
Vrh

PostPostano: pet 06 vel, 2015 17:05 
Offline     DHV 2-3

popis elemenata SIF tečaja prije nije bio definiran. elementi su preuzeti od nacija koje imaju više iskustva iz jednostavnog razloga što imaju više pilota koji prolaze kroz SIF tečajeve. navedeni elementi su ,naravno, već bili na recenziji kod naših nastavnika, ali to ih ne čini zabetoniranim u pravilniku.

Također, preporuke za izvođenje SIF tečaja smo dali u dokumentima:

http://www.ccaa.hr/download/documents/r ... drilica_20

http://www.ccaa.hr/download/documents/r ... ilicom_430

1 Palac gore: : JERKO    
Vrh

PostPostano: pet 06 vel, 2015 19:37 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
Sorry al jednostavno bode oci, grammar Nazi u meni ne moze izdrzati. Prvo

Laminar je napisao/la:
Mda. Još jednom ću potrošiti vrijeme na odgovor polupismenog posta (no pun intended).

A zatim pismenost prsti na sve strane...

Laminar je napisao/la:
druge benificije kao što su ... ispitivačima poveća čuna... omogućiti manipulaciju, nepotizam, te... može i prušuta) na...

Uopce, za mene je samo jedna nedoumica. Ako je gornji post pisao Dario Tomasic, privatna osoba, onda je on cak i zabavan na neki nacin. Ako ga je pak pisao Dario Tomasic, djelatnik Agencije ispred te ustanove, onda me sram sto imam hrvatsku putovnicu. I to ne (samo) zbog pismenosti.

Osobno, jasno mi je da niste imali zle namjere ali stvarno kriterij "prihvatljiv Agenciji" bi mozda mogli zamijeniti nekom formulacijom tipa "imati ugled i neprikosnoveno iskustvo u predmetnoj zrakoplovnoj grani". Jednako podlozno manipulaciji ali mozda ne bode oci toliko.

Laminar je napisao/la:
Također, ako udovoljavate uvjetima za ispitivača i imate muda preuzeti odgovornost za provođenje ispita, više ste nego dobrodošli podnjeti Agenciji zahtjev.

I nemoj zaboravit, morate bit i pismeni :evil:
p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

1 Palac gore: : josipc    
Vrh

PostPostano: pet 06 vel, 2015 21:30 
Offline     DHV 2

Laminar je napisao/la:
Mda. Još jednom ću potrošiti vrijeme na odgovor polupismenog posta (no pun intended). Sve nove i pozitivne odredbe nacrta pravilnika napisane su samo da bi se stvorila dimna zavjesa kako bi se omogućilo uhljebljivanje poželjnih kadrova na mjesto ispitivača, koje će tim pojedincima osigurati veliku zaradu i još mnoge druge benificije kao što su povećanje grudi i sužavanje struka djevojkama, dok se muškim ispitivačima poveća čuna.

Agencija (i njeni pojedinci) s nestrpljenjem očekuju da se otvori novi prostor koji će im omogućiti manipulaciju, nepotizam, te slijevanje plavih kuverti (ma može i prušuta) na pozlaćene birokratske stolove.

Znači glupost. Čista birokratska, samodovoljna i samodopadna glupost.
Ljudi moji pa vi pišete Pravilnik! Podzakonski akt kojim se strogo definiraju stvari koji Zakon donosi općenito. I u njega stavljate formulaciju "prihvatljiv Agenciji"? Što to znači tebi Dario.. a što će značiti onom tko danas sutra dođe na tvoje mjesto u Agenciji?
Nisam pročitao cijeli nacrt Pravilnika, samo sam "preletio" dijelove o PG-u. Zaintrigiralo me ovo sa dozvolama. A i B. Nevidim čemu to služi osim punjenju proračuna. Sigurnosti sigurno ne. Slažem se da piloti nebi trebali letit krila kojima nisu dorasli, ali ovakva zakonska regulativa to ne neomogućava, nego u nekim slučajevima upravo suprotno. Imatelj A dozvole smije letit EN/LTF A i B kategorije. Znači sasvim legalno smije letit Gin Carreru, krilo za koje proizvođač navodi kako je konstruirana za iskusne pilote. S obzirom na uvjete za stjecanje A dozvole, dali je taj pilot sposoban letit Carreru? I ako je, zašto nesmije letit Elana, za kojeg svi koji su imali prilike usporediti ih, kažu da je benignije krilo? Jeste razmišljali o tome? Naravno da niste. E pa Dario, dok ne počnete uzimat takve stvari u obzir, nemoj pričat o "novim i pozitivnim odredbama".

Poz. Polupismeni

Pronicav način da se ljude drži u stanju pasivnosti i poslušnosti je strogo ograničavanje spektra prihvatljivih mišljenja, ali istovremeno dopuštanje žustre rasprave unutar tog ograničenog spektra. (Noam Chomsky)

Vrh

PostPostano: sub 07 vel, 2015 2:53 
Offline     DHV 2

Član od: uto 22 svi, 2012 23:26
Dao Palac gore: : 138 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 715 / Palac dolje: : 18
Josip K-T je napisao/la:
[Zaintrigiralo me ovo sa dozvolama. A i B. Nevidim čemu to služi osim punjenju proračuna. Sigurnosti sigurno ne. Slažem se da piloti nebi trebali letit krila kojima nisu dorasli, ali ovakva zakonska regulativa to ne neomogućava, nego u nekim slučajevima upravo suprotno. Imatelj A dozvole smije letit EN/LTF A i B kategorije. Znači sasvim legalno smije letit Gin Carreru, krilo za koje proizvođač navodi kako je konstruirana za iskusne pilote. S obzirom na uvjete za stjecanje A dozvole, dali je taj pilot sposoban letit Carreru? I ako je, zašto nesmije letit Elana, za kojeg svi koji su imali prilike usporediti ih, kažu da je benignije krilo? Jeste razmišljali o tome? Naravno da niste. E pa Dario, dok ne počnete uzimat takve stvari u obzir, nemoj pričat o "novim i pozitivnim odredbama".

Poz. Polupismeni

Ideja o A i B dozvoli nije nova. Ona se implementira u puno zemalja vec dugo godina. Najveci benefit je u tome da skolarcu ne treba 2 godine da dodje do dozvole s kojom moze samostalno i legalno letjeti bez prisustva svog instruktora. Znaci covjek dobiva dozvolu i s tim preuzima odgovornost za sebe a istovremeno skida dio legalne odgovornosti s ledja svog instruktora. Ja mislim da je to svima u interesu. Jos da se ispit dozvole moze napraviti u obucnom centru kod svog instruktora a ne da treba u ZG, e to bi bilo vec nesto.

Oko toga koje krilo tko moze letjeti legalno, ideja da se ogranici kategorija klase krila za pocetnike (dozvola A) isto je novost (po meni dobra) posto do sada takvog ogranicenja legalno nije bilo a ima puno veze sa sigurnoscu pilota. Trenutacno svatki pocetnik moze letjeti sta god hoce.

Ja bih u pravilnik jos dodao kategorizaciju startova na A i B. Znaci sa startova kategoriziranih sa A mogu letjeti svi a sa startova kategoriziranih kao B jedino oni sa B dozvolom.
Kao primjer da stavim poletiste Brest pod Uckom. Nikako to nije start za pocetnike. Slijetista jako mala, zahebana i okruzena zicama i dalekovodima. Vijetar na startu i par 100 m iznad moze biti perfektan al popni se jos malo vise i moze te otpuhnuti na Cicariju. Nikako za nekog s jako ogranicenim iskustvom. Pretpostavljam da ima jos puno takvih startova gdje pilot treba znati sta radi i nisu bas primjerni za pocetnike.

Slazem se da "butterfly landing" nema mijesta u obuci. To je napredna tehnika i jedan najopasnijih mogucih nacina slijetanja. Nikako ne bih tako nesto stavio u obuku pa da je onda jos instruktor kriv ako se skolarac povrijedi. Za slijetanje na "stall pointu" pilot treba poznavati krilo u nulu i u isto vrijeme osjecati zrak 100%. Od jednog pocetnika ocekivati nesto tako nije realno.

Pozz iz Melbourne,
Airie

5 Palac gore: : gburazer, JERKO, MadMax, Roman Lavriv, Vulkanizer     1 Palac dolje: : JERKO
Vrh

PostPostano: sub 07 vel, 2015 9:32 
Offline     DHV 2

Član od: sri 02 vel, 2011 12:40
Dao Palac gore: : 343 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 647 / Palac dolje: : 1
nacrt Pravilnika o uvjetima i načinu upotrebe ovjesne jedrilice, parajedrilice, padobrana s pogonom i jedrilice prazne mase do 80/100 kg.

Mislim da bi izraz "prazna masa" trebalo biti zamjenjeno nečim književnijim i tehnički prihvatljivijim izrazom, poput recimo ...prazne jedrilice mase..., ili ...neto masa...
Ubola me prva rečenica teme u oko i ne mogu a da ne komentiram odmah.
Čitam dalje...

1 Palac gore: : toni    
Vrh

PostPostano: sub 07 vel, 2015 11:09 
Offline     DHV 2

Član od: pon 18 vel, 2013 23:28
Dao Palac gore: : 680 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 711 / Palac dolje: : 10
Airie je napisao/la:

Jos da se ispit dozvole moze napraviti u obucnom centru kod svog instruktora a ne da treba u ZG, e to bi bilo vec nesto.

Airie

Jedina stvarna promjena koju ja vidim je , dvije dozvole umjesto jedne.
I ne sumljam da će proć ,takav je trend (svijetski).
Živimo u dobu certifikata, nekad je to bilo puno jednostavnije.
Oš kupit ciglu ? 8)

Vrh

PostPostano: sub 07 vel, 2015 11:38 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
Airie je napisao/la:
Ja bih u pravilnik jos dodao kategorizaciju startova na A i B.
Airie

Nije losa ideja, ali...po novom prijedlogu "odobrenje za izvanaerodromsko polijetanje i slijetanje nije potrebno" (cl. 3. st. 7)
Znaci li to da prestaju obveze javljanja operateru, registracija starteva i sve to, ili se PJ poletista smatraju aerodromima (sto bi se dalo zakljuciti iz definicije pojmova u zakonima)?
Kao i u vecini stvari, problem je u provodjenju.
Ionako se vise postize odgojem nego represijom. Kod nas u klubu vec godinama nema slucaja da netko novi leti krilo vece kategorizacije od EN B, ne zbog straha od kazne i drzavne regulative nego zbog pristupa tokom skolovanja i atmosfere u klubu oko tih pitanja.
p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: ned 08 vel, 2015 1:21 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 468 / Palac dolje: : 58
Dobio Palac gore: : 1549 / Palac dolje: : 15
Po meni sve pet jedino neznam sto kada dodje neki englez na tecaj na Tribalj, odradi prvi stupanj, koju dozvolu mu mogu dati? Tj kako.

1 Palac gore: : JERKO    
Vrh

PostPostano: ned 08 vel, 2015 10:19 
Offline     DHV 2

Član od: pon 31 kol, 2009 10:17
Dao Palac gore: : 221 / Palac dolje: : 3
Dobio Palac gore: : 342 / Palac dolje: : 0
Bok Dario,

možeš li mi pojasniti ovo čl. 60-
"(10)Odobrenja za upotrebu uzletišta i sletišta za letenje ovjesnih jedrilica i parajedrilica izdana u skladu s
Pravilnikom o uvjetima i načinu uporabe ovjesne jedrilice i parajedrilice (»Narodne novine«, broj 58/11 i
66/06) prestaju važiti danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika. "

Hvata me jeza da ćemo morati ponoviti postupak registracije Triblja a i vrlo je upitno da li bismo uspjeli prikupiti suglasnosti i ostale papire.

Pozdrav svima

2 Palac gore: : JERKO, profa    
Vrh

PostPostano: ned 08 vel, 2015 11:11 
Offline     DHV 2

Član od: ned 13 ruj, 2009 10:46
Dao Palac gore: : 122 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 454 / Palac dolje: : 8
Ako ja točno razumim ovaj prijedlog pravilnika, onda je odgovor u Članku 3. stavak 7

Citat:
(7) Odobrenje za izvanaerodromsko slijetanje i uzlijetanje zrakoplovom nije potrebno

Ako je to tako onda će to bit prvi put u povijesti da je naša administracija nešto pojednostavnila...
U tom slučaju kad ovaj pravilnik stupi na snagu obećajem da ću isprintat obrazac za davanje primjedbi i pojest ga :beer:

2 Palac gore: : Laminar, Vulkanizer    
Vrh

PostPostano: ned 08 vel, 2015 14:30 
Offline     DHV 2

Airie je napisao/la:
Ideja o A i B dozvoli nije nova. Ona se implementira u puno zemalja vec dugo godina. Najveci benefit je u tome da skolarcu ne treba 2 godine da dodje do dozvole s kojom moze samostalno i legalno letjeti bez prisustva svog instruktora. Znaci covjek dobiva dozvolu i s tim preuzima odgovornost za sebe a istovremeno skida dio legalne odgovornosti s ledja svog instruktora. Ja mislim da je to svima u interesu. Jos da se ispit dozvole moze napraviti u obucnom centru kod svog instruktora a ne da treba u ZG, e to bi bilo vec nesto.

Ovo nema smisla. Po sadašnjem pravilniku ograničeno je max. vrijeme trajanja tečaja na dvije godine. Ako polaznik odradi program u tri mjeseca, može pristupiti ispitu. Ako položi, dobiva dozvolu i u potpunosti skida "legalnu odgovornost s ledja svog instruktora".
Koliko sam ja upoznat, A dozvola, u zemljama koje je imaju, funkcionira nešto kao probna dozvola. Možeš s njom letit, ali za poljetanje moraš imat odobrenje operatera letjelišta, koji procjenjuje dali su uvjeti adekvatni za letenje početnika. Ovime se odgovornost prebacuje s instruktora na operatera. Ne vidim kako je to svima u interesu.

Airie je napisao/la:
Oko toga koje krilo tko moze letjeti legalno, ideja da se ogranici kategorija klase krila za pocetnike (dozvola A) isto je novost (po meni dobra) posto do sada takvog ogranicenja legalno nije bilo a ima puno veze sa sigurnoscu pilota. Trenutacno svatki pocetnik moze letjeti sta god hoce.

Koliko je dobro uvjetovati klasu krila za početnike postojećom LTF/EN klasifikacijom u situaciji kad PG svijet raspravlja, ne oko toga dali je taj sistem dobar ili nije, nego kako ga promjeniti da bude? U situaciji kad imamo LTF/EN B krila čije perfomanse daleko nadmašuju sposobnosti novopečenog pilota, argumentirati uvođenje A dozvole sigurnošću pilota je u najmanju ruku nepoznavanje stanja stvari.

Airie je napisao/la:
Ja bih u pravilnik jos dodao kategorizaciju startova na A i B. Znaci sa startova kategoriziranih sa A mogu letjeti svi a sa startova kategoriziranih kao B jedino oni sa B dozvolom.
Kao primjer da stavim poletiste Brest pod Uckom. Nikako to nije start za pocetnike. Slijetista jako mala, zahebana i okruzena zicama i dalekovodima. Vijetar na startu i par 100 m iznad moze biti perfektan al popni se jos malo vise i moze te otpuhnuti na Cicariju. Nikako za nekog s jako ogranicenim iskustvom. Pretpostavljam da ima jos puno takvih startova gdje pilot treba znati sta radi i nisu bas primjerni za pocetnike.

Sa sigurnosnog aspekta postojeći Pravilnik je po ovom pitanju bolje riješen. Početnik na ovakve starteve dolazi u pratnji instruktora ili iskusnog pilota kojeg instruktor ovlasti, pod čijim nadzorom može sigurno stjecati iskustva na zahtjevnim terenima. Daj mu A dozvolu i pusti ga samog.. pa puno je veća vjerojatnost da će najebat.

Airie je napisao/la:
Slazem se da "butterfly landing" nema mijesta u obuci. To je napredna tehnika i jedan najopasnijih mogucih nacina slijetanja. Nikako ne bih tako nesto stavio u obuku pa da je onda jos instruktor kriv ako se skolarac povrijedi. Za slijetanje na "stall pointu" pilot treba poznavati krilo u nulu i u isto vrijeme osjecati zrak 100%. Od jednog pocetnika ocekivati nesto tako nije realno.

S ovim se u potpunosti slažem.

Vrh

PostPostano: ned 08 vel, 2015 14:35 
Offline     DHV 2

Jure je napisao/la:
Ako ja točno razumim ovaj prijedlog pravilnika, onda je odgovor u Članku 3. stavak 7

Citat:
(7) Odobrenje za izvanaerodromsko slijetanje i uzlijetanje zrakoplovom nije potrebno

Ako je to tako onda će to bit prvi put u povijesti da je naša administracija nešto pojednostavnila...

Zato će ti komplicirat sto drugih stvari. ;)

1 Palac gore: : Vulkanizer    
Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 108 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: