»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: sub 08 vel, 2025 20:53.

Time zone: Europe/Zagreb

Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Instrumentarij i tehnika letenja
PostPostano: pet 02 pro, 2022 15:11 
Offline     DHV 1-2

Član od: čet 14 ožu, 2013 16:11
Dao Palac gore: : 60 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 54 / Palac dolje: : 0
Imam par upitnika iznad glave, pa da podijelim s ekipom, možda netko zna.

Dragi kolega pilot iz RI mi je skrenuo pažnju na neke letove jedrilica (https://www.weglide.org/flight?order_by ... 2022-11-12), pa u vezi istih imam nekoliko pitanja.

Prvo, vidim da nemaju problema s ograničenjem visine, odnosno s dobivanjem dozvola od kontorle leta, a govorimo o letovima preko velikog područja, na visinama do cca 6k, i kroz nekoliko CTR-ova. Pa eto, mene zanima s čime jedrilice lete kad to kod njih funkcionira (maju li transponder, flarm ili što već)? Također, kakve stanice u pravilu koriste?

Unaprijed hvala na odgovorima,
lp :hi:

Vrh

Naslov: Re: Instrumentarij i tehnika letenja
PostPostano: pet 02 pro, 2022 16:32 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 17:40
Dao Palac gore: : 508 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 637 / Palac dolje: : 2
Pozdrav,

probat ću ja ukratko pa me nadopunite:

1. Let je najavljen
2. Imaju air band stanicu (70 cm) i u kontaktu su sa kontrolama po potrebi.
3. Imaju transponder
4. CTR ima svoj plafon. Letjeli su uglavnom iznad koliko vidim i samo malo kačili rub CTR-a Rijeka.

Tko bolje zna nek doda kaj fali ....

Btw, to su uvjeti po kojima mi ne možemo u zrak zbog jakog vjetra. Ovo su vjerojatno letovi na valovima.

Mislim da ne možemo uspoređivati naše i ovakvo letenje. Na ovoj visini mogu smetati samo komercijalnim linijama jer od generalne avijacije tak visoko nema nikog. Eventualno na 4 soma idu padobranci ali isto samo po najavi i iznad aerodroma.

Za sve zainteresirane HKZP ima ponovno radionicu na temu zračnog prostora 9.12.2022. Prijave za sudjelovanje poslati na mail Toniju Zlopaši.

Kopiran tekst koji sam dobio na klupski mail:

Poštovani korisnici,

U sklopu provedbe godišnjeg plana konzultacija s korisnicima zračnog prostora Hrvatska kontrola zračne plovidbe Vas poziva na Forum o uporabi zračnog prostora u Republici Hrvatskoj. Forum će se održati u petak, 09.12.2022. godine, u prostoru Fakulteta prometnih znanosti na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj (objekt 69) u Zagrebu s početkom u 09:00 sati.

Edukativne prezentacije koje ćemo prezentirati pokrivaju područja sportsko-rekreativne uporabe zračnog prostora, aktivnosti sustava bespilotnih zrakoplova (civilni i državni korisnici) i sigurnosti (safety) zračnog prometa/prostora. U sklopu Foruma planirana je i diskusija s korisnicima zračnog prostora kako bismo potaknuli konstruktivnu raspravu i kako bi nam se približilo korisničko iskustvo uporabe zračnog prostora.

Kapacitet dvorane je do 100 osoba, u sklopu Foruma biti će organiziran i ručak u organizaciji Hrvatske kontrole zračne plovidbe, a predviđeno trajanje Foruma je do 16:00 sati.

Molim Vas da Vašu prijavu za Forum pošaljete na toni.zlopasa@crocontrol.hr. Korisnici koji su već poslali prijave ne moraju se ponovo prijavljivati.

Ulažemo i napore da cijeli Forum prenosimo i putem mrežnih platformi za komunikaciju o čemu ćemo Vas naknadno obavijestiti.

Lokacija FPZ-ZUK Borongaj (objekt 69): https://goo.gl/maps/jWWVkpJPhjPuSWxG9

Raspored:

UPORABA ZRAČNOG PROSTORA U REPUBLICI HRVATSKOJ (FORUM/KONZULTACIJE S KORISNICIMA):
9:00 − 9:10 Uvod i pozdravna riječ (FPZ)
9:10 − 9:20 Uvod i pozdravna riječ (HKZP)
9:20 − 9:25 Predstavljanje sadržaja foruma (Toni Zlopaša, HKZP)
9:25 − 9:55 Sportsko-rekreacijske aktivnosti / AMC Portal / AMC Portal Mobile (Toni Zlopaša, HKZP)
9:55 − 10:25 Uvod u provedbu državnih UAS operacija − osvrt iz perspektive HKZP-a (Ranko Vuica, HKZP)
10:25 Pauza za kavu (15 min.)
Operacije državnih UAS korisnika:
10:40 − 11:10 Hrvatska gorska služba spašavanja (Filip Biočić, HGSS)
11:10 − 11:40 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH)
11:40 − 12:10 Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske(MUP RH)
12:10 − 13:10 Pauza za ručak (60 min.)
13:10 − 13:40 Sigurnost (safety) u zračnom prometu (Ante Toni Franić, HKZP)
13:40 − 14:10 Pogled u budućnost UAS-a / U-Space (Ranko Vuica, HKZP)
14:10 Pauza za kavu (15 min.)
14:25 − 16:00 Rasprava/razno

Lp

B.

3 Palac gore: : hrvoje.vt, pelin, Ratko    
Vrh

PostPostano: ned 04 pro, 2022 10:25 
Offline     DHV 1-2

Član od: čet 15 kol, 2013 19:37
Dao Palac gore: : 404 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 279 / Palac dolje: : 1
Pozdrav ekipa,
evo da se umiješam i pojasnim situaciju.
1. Aerodrom Rijeka (Krk) je u zimskom periodu više manje zatvoren za promet iako aerodromska kontrola leta radi i čeka moguće otvaranje aerodroma.
U vrijeme kada je aerodrom zatvoren kontrolu zračnog prometa preuzima Pula APP. Već duže vrijeme Aerodrom Rijeka kada je otvoren upravlja
prostorom iznad Triblja do 1.220m (4000ft) sve iznad je pod ingerencijom Pula APP.
Situaciju sa CTR zonom aerodroma Rijeka i najavu letenja na Triblju neću ponavljati jer sam i sam sebi već dosadan,tko je shvatio shvatio
tko se ne pridržava najava samo radi štetu svima nama.
2. Fantastičan prelet SLO jedrilica prema Zadru i Sinju i odobrenja za let na prednjem grebenu duboko u CTR-u bilo je odobreno od strane Pula APP.
Neki piloti su uspjeli rutu Postojna - Zadar odletiti tri puta tijekom tog dana. Naravno da su pile sa pomoćnim motorom od 300k€ opremljene svim
potrebnim instrumentima da budu vidljivi i air band stanicama za komunikaciju sa kontrolom leta što mi nismo.
3. U protekloj godini sam bezuspješno dvadesetak puta preko AMC portala probao aktivirati ADHOC zonu na području Triblja-Liča-Krivog Puta sa nešto
većim visinama ali bezuspješno svaki zahtjev je odbijen.
Potaknut navedenim letovima ponovio sam sličan zahtjev uz napomenu da stvarno nema smisla PG letove ograničavati
dok se drugom dijelu sportskog zrakoplovstva to odobrava pod puno jednostavnijim uvjetima i eto sreće :-D moj zahtjev je odobren.
Naravno da imam specijalne uvjete a to su:
-telefonsko javljanje najmanje Pula APP 60min prije polijetanja za zonu koja je rezervirana
-telefonsko javljanje Pula APP u periodima do 120min zanči otprilike 2h
-javljanje o završetku letenja u navedenoj zoni
Koliko god to nekom izgledalo komplicirano moram spomenuti događaj koji se desio u prvoj polovici ove godine na Triblju.
Mađarska grupa školaraca je bila najavljena Rijeka TW ali oko 13h su me zvali sa Rijeka TW da hitno moramo prizemljiti sve što je u zraku i da
javim kada su svi na zemlji. Mađari su poslušali i nakon dvadestak minuta kroz dolinu su u brišućem letu po procjeni Mađara ispod visine starta
protutnjalo par Rafala. Sve je prošlo bez OK problema Mađarima više nije bilo do letenja.

Nadam se samo da spomenuto odobrenje za rezervacija neće ostati kao jednokratni znak dobre volje.
Znam da AMC portal nije prilagođen našim potrebama ali možda se to uspije jednog dana promijeniti pod uvjetom da se stalno rezerviraju zone
inače teško da će se išta promijeniti a mi će mo i dalje ostati nevidljiva šačica kauboja koji krše sva moguća pravila.

Lp Maslina

7 Palac gore: : gburazer, hrvoje.vt, pelin, Pikutić, Ratko, toni, Veliki    
Vrh

PostPostano: čet 08 pro, 2022 18:13 
Offline     DHV 1-2

Član od: pon 10 lis, 2011 15:16
Dao Palac gore: : 99 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 27 / Palac dolje: : 0
jozo je napisao/la:

Dragi kolega pilot iz RI mi je skrenuo pažnju na neke letove jedrilica (https://www.weglide.org/flight?order_by ... 2022-11-12), pa u vezi istih imam nekoliko pitanja.

Prvo, vidim da nemaju problema s ograničenjem visine, odnosno s dobivanjem dozvola od kontorle leta, a govorimo o letovima preko velikog područja, na visinama do cca 6k, i kroz nekoliko CTR-ova. Pa eto, mene zanima s čime jedrilice lete kad to kod njih funkcionira (maju li transponder, flarm ili što već)? Također, kakve stanice u pravilu koriste?

Uf koje fotke, koje brzine, koje visine, hvala što si objavio.
Najbolje je kad kažu jedva čekaju Velebit Express, a Maslina samo gleda dal će se razletiti meteo stanice :-).
Ako sam dobro skužio po slikama, oni lete na na prvom valu od bure?
LP,
T.

Vrh

PostPostano: čet 08 pro, 2022 20:10 
Offline     DHV 1-2

Član od: čet 15 kol, 2013 19:37
Dao Palac gore: : 404 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 279 / Palac dolje: : 1
Veliki je napisao/la:
jozo je napisao/la:

Uf koje fotke, koje brzine, koje visine, hvala što si objavio.
Najbolje je kad kažu jedva čekaju Velebit Express, a Maslina samo gleda dal će se razletiti meteo stanice :-).
Ako sam dobro skužio po slikama, oni lete na na prvom valu od bure?
LP,
T.

Baš si me zaintrigirao pa sam pogledao arhivu, bio je to zadnji dan bure sa prosječnom brzinama 12-15m/s i udarima 20-25m/s na Kvarneru.
Istra Zavoj prosječna brzina bure 3-5m/s sa prosječnim udarima 8-11m/s.
Lika Gašparac smjer NNW prosječna brzina 1,5-3m/s sa prosječnim udarima 6-7m/s.
Inače takav fenomen u primorju zovu "ŠKURA BURA" a prema slikama iznad 2000m to je bio čisti sjever ili sjeverozapad za takve pile ne prejak do 35m/s.
Koga interesira neka mi se javi pa ću mu dati pristup arhivi naših meteo stanica.
BTW lako vrtiti osmice na prednjem grebenu u 7 ujutro kad stisneš gumb a ono izađe motor sa elisom :amen:
Lp
Maslina

2 Palac gore: : gburazer, hrvoje.vt    
Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.