Pozdrav,
probat ću ja ukratko pa me nadopunite:
1. Let je najavljen
2. Imaju air band stanicu (70 cm) i u kontaktu su sa kontrolama po potrebi.
3. Imaju transponder
4. CTR ima svoj plafon. Letjeli su uglavnom iznad koliko vidim i samo malo kačili rub CTR-a Rijeka.
Tko bolje zna nek doda kaj fali ....
Btw, to su uvjeti po kojima mi ne možemo u zrak zbog jakog vjetra. Ovo su vjerojatno letovi na valovima.
Mislim da ne možemo uspoređivati naše i ovakvo letenje. Na ovoj visini mogu smetati samo komercijalnim linijama jer od generalne avijacije tak visoko nema nikog. Eventualno na 4 soma idu padobranci ali isto samo po najavi i iznad aerodroma.
Za sve zainteresirane HKZP ima ponovno radionicu na temu zračnog prostora 9.12.2022. Prijave za sudjelovanje poslati na mail Toniju Zlopaši.
Kopiran tekst koji sam dobio na klupski mail:
Poštovani korisnici,
U sklopu provedbe godišnjeg plana konzultacija s korisnicima zračnog prostora Hrvatska kontrola zračne plovidbe Vas poziva na Forum o uporabi zračnog prostora u Republici Hrvatskoj. Forum će se održati u petak, 09.12.2022. godine, u prostoru Fakulteta prometnih znanosti na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj (objekt 69) u Zagrebu s početkom u 09:00 sati.
Edukativne prezentacije koje ćemo prezentirati pokrivaju područja sportsko-rekreativne uporabe zračnog prostora, aktivnosti sustava bespilotnih zrakoplova (civilni i državni korisnici) i sigurnosti (safety) zračnog prometa/prostora. U sklopu Foruma planirana je i diskusija s korisnicima zračnog prostora kako bismo potaknuli konstruktivnu raspravu i kako bi nam se približilo korisničko iskustvo uporabe zračnog prostora.
Kapacitet dvorane je do 100 osoba, u sklopu Foruma biti će organiziran i ručak u organizaciji Hrvatske kontrole zračne plovidbe, a predviđeno trajanje Foruma je do 16:00 sati.
Molim Vas da Vašu prijavu za Forum pošaljete na
toni.zlopasa@crocontrol.hr. Korisnici koji su već poslali prijave ne moraju se ponovo prijavljivati.
Ulažemo i napore da cijeli Forum prenosimo i putem mrežnih platformi za komunikaciju o čemu ćemo Vas naknadno obavijestiti.
Lokacija FPZ-ZUK Borongaj (objekt 69):
https://goo.gl/maps/jWWVkpJPhjPuSWxG9Raspored:
UPORABA ZRAČNOG PROSTORA U REPUBLICI HRVATSKOJ (FORUM/KONZULTACIJE S KORISNICIMA):
9:00 − 9:10 Uvod i pozdravna riječ (FPZ)
9:10 − 9:20 Uvod i pozdravna riječ (HKZP)
9:20 − 9:25 Predstavljanje sadržaja foruma (Toni Zlopaša, HKZP)
9:25 − 9:55 Sportsko-rekreacijske aktivnosti / AMC Portal / AMC Portal Mobile (Toni Zlopaša, HKZP)
9:55 − 10:25 Uvod u provedbu državnih UAS operacija − osvrt iz perspektive HKZP-a (Ranko Vuica, HKZP)
10:25 Pauza za kavu (15 min.)
Operacije državnih UAS korisnika:
10:40 − 11:10 Hrvatska gorska služba spašavanja (Filip Biočić, HGSS)
11:10 − 11:40 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH)
11:40 − 12:10 Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske(MUP RH)
12:10 − 13:10 Pauza za ručak (60 min.)
13:10 − 13:40 Sigurnost (safety) u zračnom prometu (Ante Toni Franić, HKZP)
13:40 − 14:10 Pogled u budućnost UAS-a / U-Space (Ranko Vuica, HKZP)
14:10 Pauza za kavu (15 min.)
14:25 − 16:00 Rasprava/razno
Lp
B.