»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: čet 04 lip, 2026 22:13.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Forum generalne avijacije u HKZP
PostPostano: uto 04 svi, 2010 21:41 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 16:44
Dao Palac gore: : 79 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 816 / Palac dolje: : 1
Ne, ne radi se o internetskom forumu, nego o cjelodnevnom sastanku za velikim okruglim stolom u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe, odrzanom 29. travnja na Plesu. Sastanku je prisustvovalo (po mojoj gruboj procjeni) priblizno 50 sudionika, od predstavnika HZS-a do Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Svaka tema zapocinjala je PP prezentacijom, a zavrsavala zucnom diskusijom. Odmah moram izreci pohvalu za HKZP jer se prepoznaje njihovo otvaranje i spremnost za bolju komunikaciju i time kvalitetnije pruzanje usluga svim sudionicima u zracnom prometu, pa tako i nama. Sastanak je trajao od 9:00 do 16:00, a teme su po dnevnom redu bile:
1. Kontrola zracnog prometa,
2. Organizacija zracnog prostora,
3. Posebno korištenje kontroliranog zračnog prostora,
4. Sportski zrakoplovi u kontroliranom zračnom prostoru ,
5. Planiranje letenja i priprema za let,
6. Flight information service (FIS),
7. VFR prirucnik i
8. Aerodromske meteoroloske usluge

Bio sam ispred HZS-a jedan od predstavnika i iskoristio priliku da na tom strucnom i ozbiljnom sastanku medju spomenutim prezentacijama koje su odrzavali strucnjaci iz Kontrole letenja, odrzim prezentaciju pod brojem 4. Bila je to prilika da pilotima generalne avijacije, a prvenstveno kontrolorima istaknem sljedece:
- Piloti sportskih zrakoplova, pogotovo parajedrilica i ovjesnih jedrilica, nisu marginalci nego nezanemariv subjekt u zracnom prometu i prostoru,
- Piloti parajedrilica i ovjesnih jedrilica u stanju su prelijetati velike razdaljine, sto znaci da imaju realnu potrebu koristiti kontrolirani zracni prostor, tj. prostor iznad G-sloja,
- Medju pilotima parajedrilica i ovjesnih jedrilica visoko je podignuta razina svijesti o sigurnosti zracnog prometa, tj. postivanju pravila i adekvatnom ponasanju u zracnom prostoru,
- Cesto nedostaje adekvatne komunikacije izmedju HKZP-a i pilota sportskih zrakoplova,
- HKZP ponekad ne uvazava nase potrebe i neopravdano ne udovoljava nasim zahtjevima,
- Za prekrsaje se ne tereti pojedinca prekrsitelja nego operatora letjelista i time ostale korisnike letjelista koji se inace pridrzavaju pravila.

Nakon 10-ak minuta mojeg prilicno temperamentnog izlaganja (koje je Goran Ilic pokusao malo smiriti i kao da se ispricavao na mojoj zustrosti, dok je npr. Tonci Panza sve moje podrzao i "obrusio" se na motorne zrakoplovce) uslijedili su komentari, pitanja i diskusija u kojoj se auditorij donekle podijelio na desnicu i ljevicu, tj. od onih koji su izjavljivali "sta vi tamo hocete na Japeticu, ionako se svuda motate gdje god letim svojim avionom", do onih koji su na nasoj strani i podrzavali sto sam iznosio. Nekakav zakljucak te teme bi se mogao svesti na sljedece:
- Problem je ispred HKZP-a i pilota generalne avijacije prepoznat i prihvacen je stav da bi trebalo nesto poduzeti za njegovo rjesavanje,
- Upucuje se na rjesenje koje ce donijeti izmjena strukture zracnog prometa po kojoj ce se G-sloj stepenasto dizati oko CTR-a, ali to ce se dogoditi tek za nekoliko godina,
- Nesretna je okolnost sto su neka letjelista blizu CTR-a ili u prilaznoj putanji aerodroma i za takve lokacije nece se moci postici puno bolja situacija,
- HKZP je spremna komunicirati i sa svoje strane izaci u susret prema mogucnostima,
- Izrecena je pohvala sto je medju paragliderima i zmajarima podignuta svijest o sigurnosti zracnog prometa te potrebnom ponasanju u zracnom prostoru,
- Kontakti i rjesavanje problema ce se nastaviti.

Vjerojatno sada i sami prepoznajete ono sto sam u uvodu napomenuo, tj. da se HKZP sve manje ponasa kao vlast, a sve vise kao service provider, sto mu je na kraju krajeva i zakonska uloga. Na nama je da se i mi sa svoje strane takodjer ponasamo u skladu sa zakonom i pravilnicima i u tom slucaju siguran sam da cemo postici bolju situaciju. Pri tome prvenstveno mislim na vise slobodnog zracnog prostora i vise uvazavanja ispred HKZP-a i drugih pilota. Uvjet da se to postigne je dobra volja i pravilno pristupanje problemu s obje strane, dakle i sa nase. Prezentaciju koju sam odrzao tamo, prilagodit cu i ponoviti uskoro na jednom nasem (paragliderskom i zmajarskom) seminaru na kojega ce svi ucitelji, operateri letjelista i organizatori natjecanja biti pozvani i dobrodosli.

Ivica

14 Palac gore: : CW, Dinac, Franco, gburazer, hrga, kameni, Knez, kptureto, Morelli, nikola, paraboja, profa, Tomica Solina, toni    
Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: