»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: čet 02 tra, 2026 20:19.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 92 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Motorno jedrenje ali u mjestu
PostPostano: pet 08 tra, 2016 10:36 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 11 ruj, 2009 21:39
Dao Palac gore: : 1048 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 714 / Palac dolje: : 2
Dok ima ovakvih "bisera" ....i elektro dolazi kao alternativa - ustvari za te novce napravis malu eskadrilu

http://www.njuskalo.hr/sportski-zrakopl ... s-14970489

lp

Vrh

PostPostano: pet 08 tra, 2016 10:49 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 13:36
Dao Palac gore: : 247 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 475 / Palac dolje: : 0
Bit će da je "biser" ipak stisnuo jednu nulu previše kad je upisivao cijenu, a osim toga je fulao i sa kubikažom Sola za cca 100 ccm :-D :lol:

LP Darko

Vrh

PostPostano: pet 08 tra, 2016 10:52 
Offline     DHV 2-3

Mislim da je i sa jednom nulom viska i dalje previsok cijenom....
:dash:
... a, sto mi znamo, ustvari

1 Palac gore: : Dark-O    
Vrh

PostPostano: pet 08 tra, 2016 11:54 
Offline     DHV 2

Član od: čet 29 lis, 2009 18:57
Dao Palac gore: : 83 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 193 / Palac dolje: : 0
Ma kopka me neki asinhroni motor, da nema cetkice a time manje zagrijavanje i veci vjek trajanja. Kao sto rade nove baterijske busilice. Pogonjen preko frekventnog pretvaraca za regulaciju broja okretaja, preko nekog komutatora napona, rucnog potenciometra.litijske baterije... E Sad bi neki inzinjer el teh to trebao sve izracunat i nacrtat. Je zajebancija,ali i novina i ideja koja kopka.

Vrh

PostPostano: pet 08 tra, 2016 12:26 
Offline     DHV 2

Član od: uto 09 ruj, 2014 22:22
Dao Palac gore: : 115 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 520 / Palac dolje: : 0
Ovako bi ti ja sabrao moje razmišljanje o tome. Ja sam se dugo bavio aero modelartstvom, i mogu ti reći da su ti motorići bez četkica donjeli revoluciju uz naravo LitiumPolimer baterije. E sad motora imaš već po nekoliko ks preračunato snage, i ima i za njih el.regulatora,i to bi uz malo znanja o elektrici mogao i sam upogoniti,s time da naravno računaš i na lijepu cifricu samo za taj dio a onda na red dolaze baterije i punjači za njih koji su isto kao i one još uvijek poskupi. Lipice pate od napuhavanja i čak samo destrukcije u vidu dima a nekad i vatre ovisi na koju su se nogu digle ahaha. I na kraju dolaziš do onog što su ti već svi prije rekli uz još koju opasku ali hajdemo redom. Sve te to izaće preskupo za samo malo autonomije, sa gotovo istom poletnom težinom, sa daleko većim rizikom u zraku a pogotovo tokom grubljeg poljetanja ili sljetanja(osjetljive su na udarac).
I sad onaj najzadnji i najvažniji razlog zašto ne to, osim zamlačivanja prazne slame o ekološkoj osvještenosti jer do baterija dolazimo po Duhu Svetomu, a kad crknu nestanu netragom kao i radioaktivni otpad.
Buka ne dolazi od motora tj. dolazi ali skroz neznatno. Največi izvor buke je mlačenje porpelera po zraku, a tu nestaje sav onaj san o nečujnom letu ahahaha.Poslušaj si malo već snimljene el paramotore pa češ znati na šta mislim.

Najjednostavnije za sada ti je da si kupiš dobar ali mislim stvarno dobar paramotor i uživaš u njemu, ili da kreneš linijom 4 takta od nekog skutera sa vodenim hl, a po principu sam svoj majstor, imaš takvih primjera već podosta u opticaju i rade dobro.

Ps. na struju prelazim tek kad Ameri puste Tesline patente u opticaj. Posebno onaj o wireless prenosu el.energije naravno free.

2 Palac gore: : Dark-O, kbelcar    
Vrh

PostPostano: pet 08 tra, 2016 13:07 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Bilo nekoliko puta na forumu, ali ajd da ponovimo...

http://skywalk.info/en/products/e-walk/

https://www.youtube.com/watch?v=IAv32YRuwmg

Problem je razumjeti u kojem smjeru to ide odnosno za što biste koristili nešto takvo.
Meni je krajnje blesavo imati el. motor i šišati satima nad livadama, gradom i letkati sa razgledavanjem. Proći će još jako puno vremena dok to bude moguće.

Projekt koji je razvijao Skywalk namjenjen je klasičnim sjedalima i letenju u termikama, a motor je trebao pomoći da se poleti sa livade, dakle, bez penjanja na brdo i logistike koju treba zbog toga organizirati. Baterija od 40 min znači da to vrijeme može održavati krilo bez propadanja (sa jačom finesom i dulje vrijeme). No, za polijetanje je potreban full gas, kojeg baterija može dati tek 10-ak min. Ipak, ako zamislite da ste u Ivancu na službenom sletištu, gdje je ujedno i krasan stup, trebat će vam
3 min da uhvatite dizanje i dalje se motor gasi, a let nastavlja slobodno.
Ostatak kapaciteta baterije koristite za prebacivanje velikih rupa bez dizanja i kad ulovite sljedeću termiku gašenje i penji gore. Sa pametnim taktiziranjem vjerojatno bi se dalo odletiti strašno puno km, ali to je i dalje više slobodno nego klasično motorno letenje.
Prednosti su svakako u biranju mjesta polijetanja (logistici), udobnijem letenju (zaštićen u kukuljici), manje buke, održavanja i štelanja motora, ali i uz ogroman nedostatak od 8-9 soma eura (možda je u međuvremenu malo pojeftinilo, tko zna).

Kad izvažeš pluseve i minuse, pa dobiveno usporediš sa stanjem u novčaniku onda dođeš do odluke.
Po meni i dalje je to papreno skupo, ali ako imaš love mogu samo zamisliti kakve sve mogućnosti to pruža.

Evo jednog primjera:
Voziš se do mora i skreneš na neku livadu, poletiš i odsondiraš taj komad terena. Recimo da je to negdje u Gorskom kotaru i možda ti to pomogne jednog dana u preletu sa Ivke.
Bukvalno, polijetanje bilo gdje kao kod motornog letenja, a lovljenje termika i sviranje do baza kao kod slobodnog (uz ipak nešto manju upravljivost teškog sica).

3 Palac gore: : Dark-O, gburazer, hrvoje.vt    
Vrh

PostPostano: sub 09 tra, 2016 19:58 
Offline     DHV 2

Problem je razumjeti u kojem smjeru to ide odnosno za što biste koristili nešto takvo.
Meni je krajnje blesavo imati el. motor i šišati satima nad livadama, gradom i letkati sa razgledavanjem. Proći će još jako puno vremena dok to bude moguće.

Baš nešto razmišljam jutros koliko se to može nazvati razmišljanjem u subotu ujutro nakon već jednog odgođ dizanja u 4.30 tj. digoh se provirih vidjeh kiša sa jugom, pa rekoh sam sebi sranj. ništa od letenja u nedjelju, odoh spavati još 1 h do 5.30. I tako havica i polako u Suhon odijelo pa pod vodu. Nego da se vratim na ovu od Box-a. E vidiš ta se meni jako sviđa kad bi bila moguća, al neće još podugo nažalost. Ja sam tip koji uživa u letuckanju uokolo, nekad na 15 m a nekad na 500, ali bit je da se krećem. Dužina letenja bi tebala biti 1h + 20 min u rezervi. E sad kada bi se to moglo ostvariti el. putem i još ktome bešumno bilo bi idealno, al to još nisu izmislili niti u Ratovima Zvijezda Ahaha, a bilo bi fino sa jednim Brushles motorom koji ima samo jedan pomični dio tj.rotor i tu nema ništa za zakazati osim možda ležajeva koji če te svakako na vrijeme upzoriti fućkanjem. O pa tad nema niti reduktora i to je puno lakše i jednostavnije, a o odazivu na ručicu gasa da i ne spominjem.Eto to bi mi bilo onak idealno kad bi bilo.

A ona druga opcija da služi samo kao pomoć za skupljanje visine mi je skroz bezveze. Gore se patiša ono nekad ide gore a nekad baš i ne pogotovo ako nema pomoći toplog zraka, a dolje sa sobom nosiš balast od 20tak kg koji si platio nekoliko tisuća eurića. Sve to da bi možda uspio popeglati koji greben a možda i ne neznam koliko se isplati. Ako to voliš e je ga onda ti je bolje da se gore lansiraš raketom do npr.1000 m ili čak 2000 i onda nju pustiš da padne gdje je naumila a ti otvoriš Paraglajd i odjedriš koda ništa nije bilo hahaha.

Uh što se razbudih, odo sad navuć Suho odjelo pa pod vodu kiša i onako pojačava tako da od zemaljskih aktivnosti nema ništa za danas osim kad se vratim iz mora oko podne da se ponovo uhvatim radova na kameri sve dok ne zaplačem od bijesa.

Ps. Najperspektivnija propulzija u dogledno vrijeme mogla bi postati ona pognjena na ekspanzione plinove, npr. Od Graha s kupusom potpomognutom jednom ljutom onak fest ljutom kobasom Ahahah.

Da dodam da je i kamera proradila, je da sam srezao 2 usb produžna kabla, i rastavio ju i sastavo neznam ni sam puta ali hajde radi na vanjsku bateriju, a nadam se da ču je uspjeti upogoniti i na priključak od 12v na trajku.

Heil

6672

Vrh

PostPostano: pon 11 tra, 2016 15:09 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
U tome i jest razlika između extremno slobodnih i extremno motornih letača.
Tebi je totalno bezveze skupljanje visine, a meni je, primjerice, to najznaimljiviji dio letenja - nabrati visinu koristeći prirodni fenomen - neprocjenjivo. Sljedeće po zanimljivosti mi je čačkanje po grebenu ili traženje termike kad si nisko. To smatram uzbudljivim, a najgori dio leta je dosadno i statično curenje u jednom smjeru.

Kao što rekoh, ako ti motori i zažive bit će tek pomoć kod slobodnog letenja. Za pravo motorno zujanje od sat i pol ćemo se načekat.

1 Palac gore: : gburazer    
Vrh

PostPostano: pon 11 tra, 2016 17:24 
Offline     DHV 2

Odlično definirano i pogođeno, bar što sa mene tiće hahaha. Pogodio si mi karakter u sridu. Meni dapaće na smeta niti mi je čudno da nekol voli i drugačije npr. na način kao što ti voliš i znam da to ima svoje čari ali kao što si konstatirao ja sam po postavki čisti motornjak i to smatram slobodom u letenju. A letenje mi je relaksacija i samo kao to ga želim kad sam gore uživam i ne razmišljam o ničemu drugom. Nema ni problema ,niti žene ni djece ni posla ničega samo ja i nebo i to me privlači. Užitak u zaboravu hahaha. Da idem za adrenalinom definitivno bi ga tražio nisko među krošnjama kad curiš a guza struže vrhove drveća, i Š.... se stisne na blendu 22, i tad uživam ja Ahahaha.E to bi bio pravi adrenalin. A sad odo nešto zavariti prije nego se smrači.

Bok Box

Vrh

PostPostano: čet 14 tra, 2016 7:42 
Offline     DHV 2

Taman se vratih sa letenja, bilo je super sa dva tandema, i dva solera plus jednim prvi puta visincem u zraku.
Sve u svemu dorađeno sat i nešto gote i to sam se mahom vrtio oko starta da ih fino snimim. Meni je za moj ukus bilo malo previše vjetra od 5-8 m\s ali njima je bilo super dizanja ko u priči. sad sam malo preumoran pa filmić montiram sutra nakon ronjena i punjenje boca popodne kad dođem sebi, a sad odo nadomiriti kile haha.

Bok

Eve ga konačno video do pola Hahaha

7119

2 Palac gore: : dr zdravko, zlatko2508    
Vrh

PostPostano: sub 18 lip, 2016 22:23 
Offline     DHV 2

Konačno nakon nepuna 2 mj. kiše, blata, nepokošene trave, i luđačkih vjetrova i prognoza. Jedan prelijep dan za lagodno motorno letuckanje bez ikakvih termičkih aktivnosti u zraku. Nažalost nova kamerica još nije stigla ali hajde mala se igrala sa mobom na slijetanju pa ima snimak i iz ove perspektive.

LP

7578

1 Palac gore: : dr zdravko    
Vrh

PostPostano: čet 30 lip, 2016 10:06 
Offline     DHV 2

A joj danas nisam baš ali hajde. Ukratko prije 2mj kupim privatno preko ebaya kamericu Midland i ona nakon ravn2 mj. naravno nije došla. Zovem prodavaća i on mi pošalje sken priznanice o pošiljanju od DP AG. Naravno pošto je već i ona sama koštala podosta ja mu rekoh da počalje 20 e jeftinije tj bez osiguranja, i eto ti sranja. Nema je izgubljena,i niko ne snosi nodgovornost nego moj đep. E baš su mi Dojče Post pravi. I hajde to prežalim, i odlučim se dati šansu mom novčaniku tj Kinezima, i narušim najbolju 4K 30 fps la la la. I ona dođe jučer taman za let nakon nekoliko i prognoza se popravi pa da ju probam. E tu počine ajoj. Ma radi ona super samo je snimak obično sranje. Sinoć sam to skinuo na komp a sad odo montirati onak na brzaka samo da vidim šta će ispasti. Znamde neće bolje nego samo gore ali hajde. A i Kinezima sam odštancao jutros ranije jedan lijepi mailić sa zahtjevom za povrat ili novu istestiranu koja zadovoljava kriterije kvalitete ili ih blokiram jer ovo je fuj kvaliteta.

Vrh

PostPostano: čet 30 lip, 2016 13:17 
Offline     DHV 2

Član od: ned 28 stu, 2010 8:56
Dao Palac gore: : 651 / Palac dolje: : 17
Dobio Palac gore: : 75 / Palac dolje: : 12
ne znam zakaj si uporan z tim kamericama sumnjivih marki i kvalitete ja sam svoju HERO HD kupil na Njuškalu za jeftine novce od čovjeka z Zagreba i nikakvih problema nisam imal osim kaj još nisam uspel desti slike na forum na facebook ide nekak no i sad sam tek postavil zaštitnu mrežu na okvir elise i trokraku Pipistrelovu elisu hitil sam stari benzin z rezervoara i del novi pak ples more početi pozdrav !!!

Vrh

PostPostano: čet 30 lip, 2016 13:48 
Offline     DHV 2

Ah je mu miša sad me uhvatio inat oko toga. A prva koja se izgubila i nije baš bila bezveze bila je Midland H5, odlična kamera i zato je i nestala u putu. A ova kineska a neznam šta da ti kažem nekad su ok a nekada. Prva mi je bila original SJ 4000 isto Kina i bila je stvarno super bez zamjerke. Ja sam ju sje... . A ova sad je isto dobre kvalitete izvana ali je slika skroz loša tak da je to vjerojatno sfušana a nema izlazne kontrole kvalitete. Istina požalio sam im se prije jedno 2 sata i nakon 1 sat dobio odgovor da im šaljem primjerak videa da vide šta je u pitanju pa da vidimo šta dalje. Nego ješ ti te kamere pali ti motore pa u zrak. Ja planiram i popodne na letenje biće fin vjetar u nos hahaha. Treba sad nadomjestiti loš start ove godine zbog lošeg vremen.

LP

1 Palac gore: : dr zdravko    
Vrh

PostPostano: čet 30 lip, 2016 18:12 
Offline     DHV 2

Eve ga. Ama dobro ti kažeš Zdravko ali baš sam nekad budala pa potrošio sam na ovu eskapadu oko kamere brat-bratu jedno 200 dolora i kenjac. Sad ako mi ne refundiraju ili ne spreme novu baš sam ga zaje.

8163

2 Palac gore: : dr zdravko, zlatko2508    
Vrh

PostPostano: pon 04 srp, 2016 9:25 
Offline     DHV 2

Ok nastranu loša kamera u Subotu je druženje bilo perfektno, bilo nas je podosta u zraku i bilo je prelijepo za vidjeti to sa zemlje, a bome i iz ptičije perspektive. Naše lokalno druženje je još dodatno začinio g.Srečko Jošt naš uvijek rado viđen gost, koji je svojim bravurama u zraku pokazao za šta su sve sposobne ove naše parajedrilice kada se nalaze u pravim rukama. Naravno ja to nisam uspio snimiti kako treba jer sam bio pre uzbuđen gledajuči to a ne još i da uspijem snimati. Pritiskao sam ja po foto aparatu ali nisam ništa okinuo ili sam bio pre daleko hahaha. U glavnom poslje letenja smo imali i jedan duži debrifing gdje nam je još dodatno pojasnio kako i na koji način se koji manevar izvodi. Poput nekih osnovnih radnij koje svi znamo npr.izbacivanja rezervnog padobrana, a vjerujte i tu je praksa pokazala šta i kako je to najbolje napraviti kada do toga nedaj Bože dođe. Ovo sam snimao sa starim fotićem idiotom Sony CyberShoot u očajnom stanju.Pao je i razletio se milion puta, mala ga je vukla po maturalcu, izlupapa i izudarala i ima slobodnih padova u stažu više nego neki kolege padobranci ahahaha.
Bio je napušten u hrpi elektroničkog otpda u garaži, bez baterija i otvorenog objektiva, ali eto silom prilika spojih ga na neki stari USB kabel, prelemim ga unutra direkt. ps ovo mu je bilo ja mislim zadnje rastavljanje haha, i ukopčam ga na napajanje sa dva izvoda za USB koje sam isto kupio za par $ iz kine i super radi pretvara 12v u dva izvoda za USB na mom trajku tako da mogu puniti i mob,navigaciju i sl. Ako kome od paramotoraca treba to pošaljem mu link, ma nešto smješno mislim 4-5$.Uglavnom slike i nisu neke kvalitete, kao što ni aparat nije neki al prema kineskoj kameri super je hahaha. Uostalom pa nisam niti ja David hahaha, al zato mogu srat ko foka.Hajd bok.

4 Palac gore: : dr zdravko, hrvoje.vt, Vulkanizer, zlatko2508    
Vrh

PostPostano: ned 10 srp, 2016 10:41 
Offline     DHV 2

A sada apdejt na kameru po Vuku ahaha. Nakon što sam se žalio u Kinu i poslao im par filmića iz kojih je bila vidljiva loša kvaliteta snimke ponudili su mi djelomićnu isplatu tj umanjenu za cijenu šipinga do ovdje,i da zadržim kameru na šta sam naravno morao pristati jer bolje išta nego ništa, kontam nešto svakako od ove kamere nema ništa, i nema druge nego skucati pinku za GoPro oriđiđi. Uglavnom lova odma prebačena na moj račun, sa puno izvinjenja i zahvala za razumjevanje i sl. E tu nastupa moja destruktivna strana teh.kulture. Proguglam dobro o svim postavkama fotografije i šta šta radi, i dođem do zaključka da mi je za sve kriv fokus slike sa kojim se od početka nisam slagao, još malo guglanja i odem u garažu po čekić. I evo ga to na kraju ispade ovako kao na linku. Tad me uhvati moja nježnija strana pa mi bi žao Kineza da ne ispadne da sam ga htio prevariti, te mu pošaljem filmić iz linka da zna za ubuduće, i predložim mu da mu pošaljem dio uplate koju je on meni vratio jer sam na kraju krajeva kameru ipak bez ikakvog velikog problema osposobio i radi perfektno. Naravno on to nije prihvatio nego mi se čovjek zahvali za filmić sa riješenjem problema i napravi pohvalu kupca na ebuyu i stavi me na listu kupaca sa posebnim statusom. Valjda je mislio u dobrom smislu hahaha. Eto trakavica riješena na moje zadovoljstvo. Naravno onih prvih 100 tinjak eurića od midlandice koja se izgubila od Germanije do Lijepe naše zaboravi. A sad odo neki gliserčić gurnuti u more i odmor do popodnevnog letenja.

LP Mladen

Ps. gledati u HD-u

2 Palac gore: : Dark-O, zlatko2508    
Vrh

PostPostano: uto 12 srp, 2016 0:15 
Offline     DHV 2

Konačno se uplodao video od jučer ali obavezno gledati u HD-u, da se vidi kako sad dobro kamerica snima, još da nije bilo otkaza motora bilo bi 5od5. Taman sam danas kupio dvije svjećice i idem sutra za Ljubuški to probati pokrenuti i odletit opet test da vidim jel to-to. Hajde Bok svima

8770

3 Palac gore: : dr zdravko, hrvoje.vt, jrabic    
Vrh

PostPostano: uto 12 srp, 2016 23:47 
Offline     DHV 2

Nažalost za sad samo znam da stvar neće spasiti nova sviječica, i da sam današnji dan za letenje propustio. Skinuo sam Hirta i donio doma, došao do Iskrine bobine i tu stao, nije ni se dalo dalje. Sve u svemu iskra je plava ali je i bez svječice jako slaba svega oko 5 mm. Eto sutra tražim bobinu za početak i idem ispitati ovu na otpore,

LP Mladen

Vrh

PostPostano: sri 13 srp, 2016 9:11 
Offline     DHV 2-3

Poli je napisao/la:
Nažalost za sad samo znam da stvar neće spasiti nova sviječica, i da sam današnji dan za letenje propustio. Skinuo sam Hirta i donio doma, došao do Iskrine bobine i tu stao, nije ni se dalo dalje. Sve u svemu iskra je plava ali je i bez svječice jako slaba svega oko 5 mm. Eto sutra tražim bobinu za početak i idem ispitati ovu na otpore,

LP Mladen

Prijatelju a kakav problem imas - sto se dogada sa motorom?!

lp

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 92 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: