»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: pet 04 lis, 2024 17:52.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 13 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Distortion vitlo za Wake i možda pg
PostPostano: pon 03 stu, 2014 15:19 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 468 / Palac dolje: : 58
Dobio Palac gore: : 1549 / Palac dolje: : 15
Pozdrav,

nisam baš nešto stručan po pitanju vitlanja pa mi treba jedna mali savjet.

Imam muku tu u Mexiku sa školskim brdašcima do 50 m pa mi treba neka alternativa za visine do 50m.
Nemamo pistu, ali imamo livadu i interesira me neki mini stacionarac. Prikolica ne dolazi u obzir jer nemam kamo sa njome, a kupnja isto tako je problem osim ako nije od papira.

Tražeći neku veziju skuter šlepanja naletio sam na ovo:
http://www.distortionboarding.com/db-pr ... nches.html

E sad ima dvije verzije i obje su mi ok što se tiče dimenzija. Ljudi to koriste za Wake ali mislim da bi meni moglo poslužiti za šlapanje do 50m,
Jeftina verzija ima 200lbs snage (90kg).

Jel to dosta za povuči tečajca na 50m sa 400m konopa?

Vrh

Naslov: Re: Distortion vitlo za Wake i možda pg
PostPostano: uto 04 stu, 2014 21:17 
Offline     DHV 2-3

Jel ima tu netko da se razumije u vitlo a dami može dati par detalja?

Mislim napraviti za MINI šlepanje ovo: http://beachwinches.com/diy-plan-1/

Dodao bih još i opciju za PAYOUT odnosno disk i kočnicu na osovinu bubnja i cijela konstrukcija bi bila klizna na ploči sa fedrima da služi kao amortizacija i održavanje sile prilikom šlepe.

Što vi mislite, jel to izvedivo?
10 HP motor za povlačenje za malene letove i namotavanje špage.

Vrh

PostPostano: čet 06 stu, 2014 9:09 
Offline     DHV 2

Član od: pon 28 ruj, 2009 21:17
Dao Palac gore: : 537 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 165 / Palac dolje: : 0
Pozdrav Hrga !

Vidi, malo sam pogledao to vitlo ali moram ti odmah priznati da se ne kužim u te motokultivatore no ono što bih ti savjetovao je da obratiš pažnju kod vitlanja na sljedeće :

1.) KONSTANTNA (zadana) SILA je Biblija vitlanja a to znači da ako podižeš pilota sa 30 kg sile on uvijek mora imati 30 kg sile bez obzira na otpor na strani pilota (vjetar,termika,kočenje krila). To se dobiva sa takvim uređajem-vitlom koji ima mogućnost "proklizavanja" da li mehaničkim putem preko diska i pakni (pay-out) ili preko hidraulike i lamele kod stcionarnog vitla. Koliko vidim ovo vitlo ima prijenos preko lanca iako vjerujem da je unutra neka lamela, neki automatski mjenjač koji bi morao "proklizavati" no to ne mogu tvrditi.

2.) Dozator sile, ili gas, trebao bi imati što precizniju raspodjelu sile, da bi mogao šlep prilagoditi i pilotu jer nije isto pošlepati bajokana od metar i više ili princezu...

Nešto sam gledao po YT i dosta likova prepravljaju skutere i na taj način šlepaju po principu stacionarmog vitla pa možda da tu nađeš neku opciju "home made" ?!

Evo ti možda nekog primjera kako to napraviti za manje novaca

https://www.youtube.com/watch?v=knrBcyS8sZE

Što se tiče sile od 90 kg to je i više nego dovoljno da povučeš čak i tandem a kamoli tečajca !

LP

1 Palac gore: : Vulkanizer    
Vrh

PostPostano: čet 06 stu, 2014 19:01 
Offline     DHV 2

Član od: uto 29 ruj, 2009 20:01
Dao Palac gore: : 109 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 102 / Palac dolje: : 1
što se tiće freza, skutera i sličnih motora nula bodova, opasno, prolazi kod idealnih vjetrova, a oni su stvarno uvijek, najveći problem tih motora je kad nema vjetra jednostavno nema brzinu da navuće , a kad prebaciš na drugu brzinu onda je preslab. probali smo Roka i ja sa nekim Hinter ili tako neko ime motorom diesel 2 cilindro cc 250 fajerica, zaboraviš kad točiš al zna biti preslab pri slabom vjetru, onda smo prešli na mercedes 207 d ali to je onda druga priča i nadogradnja stacionarnog vitla.
moji su počeci letenja bili suzuki enduro 500 cc 200m špage i kruta veza i opali po livadi 3 km u vjetar ondabočno 500 m pa brzo niz vjetar okret 3 km pa onda olabavita špaga pa 7-9 m /s dizanje ... to su bili užici 1997.g. znao sam srušit motoristu ili dignit ga na prednji i mic po mic u vjetar, a kad padne čekam ga da digne motor peglanjem lijevo desno, pas sve to još jednom ponovimo., a bila su to onda krila dvolineri echo magic i craizy charly

3 Palac gore: : Carlos, Flyingbear, hrvoje.vt    
Vrh

PostPostano: čet 06 stu, 2014 21:23 
Offline     DHV 2-3

Hval Tomac, mada ja ipak mislim da će to povući i kad nema vjetra mada to mi nije problem jer uvijek ima vjetra. Ima dana kada ja tečajce na ruke sa konopom povučem i dignem.

Zašto opasno? Nisi definirao.

Vrh

PostPostano: čet 06 stu, 2014 22:00 
Offline     DHV 2

ono što je Morelli komentirao, meni također izgleda kao igračka
prije deset dvanaest godina , neka me isprave u sl.brodu šlepalo se s autom i krutom vezom i dinamometrom , a sablja je bila u pripravnosti. jako jednostavan sistem ako se pažljivo radi. mnogo nas je preživjelo.
mislim da bi ti od Branka Tow sistem njegovo vitlo bilo ok , dobro provjereno i unapređeno )mislim na pokretno vitlo=
U Litvi na predsvjetskom i svjetskom prvenstvu vitlali su nas sa čudnim stacionarcima sa bagerskim uljnim pumpama i hidromotorima , mrak kak je to sklepano , kao kod grunfa.
najveća fora je bila ta što su nas dizali sa dva stacionarca, ali odmotavala se još jedna špaga odakle smo poletali i pri otkvačivanju upali motor npr ko od kosilice i namotava nazad uz pomoć improviziraniog glidera s tri komore jako duboke toliko da špaga ne padne na zemlju.
ako nađem fotke negdje na hardu stavim

Vrh

PostPostano: čet 06 stu, 2014 23:03 
Offline     DHV 2-3

Mislim da mi od Branka ne bi pomoglo za ono što mi treba. Nemam ni cestu ni pistu ni ravno za povuči ako si mislio na Payout. Imam 300-400 m livade.
Zmajari svi uče na istom mjestu šlepanjem sa skuterom mada ipak bih želio nešto modificiranije.
Mislim da ako ima dovoljno brzine za zmaja vući onda bude i za paraglider.

Čini mi se puno opasnije to kako ste se prije šlepali nego bilo koja igračka.

Vrh

PostPostano: pet 07 stu, 2014 7:21 
Offline     DHV 2

eee to su sad nove igračke, a ono prije su iz kućne radinosti, ako s tim igračkama dižu zmajeve nevidim problem za paraglider, pošto ti je pista 300-400 m uspješno šlepanje može se postići i s konjem ali to je druga priča.

Vrh

PostPostano: pet 07 stu, 2014 8:47 
Offline     DHV 1-2

Član od: čet 15 kol, 2013 19:37
Dao Palac gore: : 404 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 278 / Palac dolje: : 1
Pozdrav Hrga!
Da si se toga sjetio ljetos :dash:
Mislim da je ideja sa hidraulikom bolja tako da možeš regulirati silu, nemam iskustva sa PG vitlom ali tu ima dosta problemčića koje sam rješavao pred tridesetak godina za modele.
1. radi promjene fi na bubnju u početku imaš malu brzinu veću silu kako se sajla namotava situacija se mijenja raste brzina pada sila, tu finu regulaciju jednostavno možeš postići ili hidraulikom ili strujom (elektromotorom) teško da ćeš moć gasom to fino regulirati.
2. nigdje ne vidim mehanizam za vođenje namotavanja sajle znači da je bubanj dosta uzak pa imaš problem sa brzim povećanjem fi na bubnju

Pozzzz Maslina

Vrh

PostPostano: sub 08 stu, 2014 5:24 
Offline     DHV 2-3

Bok Maslina,

Bubanj će imati sistem za namotavanje, tj moja verzija.
Što se tiče brzine ima tu torque converter koji radi na gas, ali da neka super fina regulacija će biti malo teže.

No što je tu je treba mi hitno i kakv je takvo je. Ak ose sjetiš čega maslina javi.

Vrh

PostPostano: sub 08 stu, 2014 22:16 
Offline     DHV 1-2

Član od: ned 27 pro, 2009 18:20
Dao Palac gore: : 35 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 187 / Palac dolje: : 0
Moram se upetljat. Bez obzira na kavu foru slozis vitlo ako zelis povecati sigurnost trebas
koristiti WEAK link ili slabi clanak i to za svakog pilota posebno ili barem nekoliko jacina!
Ako ces koristit tako da je Weak link slabiji od tezine pilota neces imati problema!
I sad ce tu opet ovi "Pravi slepaci" rec to ti NE treba, TREBA iz sigurnosnih razloga!!!
I nije kompicirano uzmes komade spage od 1,5m (razlicite jacine i boje) svezes osmicu na krajeve
i na kraju uzeta isto omca s osmicom kojim slepas iza padobrancica i tu svezez tj provuces kroz te omce
dva tri slaba clanka i imas odma za ralicite tezine pilota pamti si boje i jacine i ako pukne samo stavis
rezervni opet kroz omcu i sve radi bez straha od lomova kostiju!
U pocetku stavljaj sto slabiji prvo da se ufuras u vitlo drugo ako ti skrenu nekud u stranu ili prekoce
puknut ce i ovaj slece normalno jer u protivnom ako pukne na prevelikoj sili duplo vecoj od tezine pilota
sigurno ce zavrsit lomom Kostiju!!!

ps Slepajte se ziher, jer ziher je ziher!
lp

5 Palac gore: : airtow, geronimo, hrvoje.vt, tmuic, vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: sub 08 stu, 2014 22:43 
Offline     DHV 2-3

Pa nisam spominjao weak link jer mi se čini nepotrebno napisati da ga treba imati. To mi je pod obavezno skupa sa kvačilom za proklizavanje.

Vrh

PostPostano: uto 14 srp, 2015 10:30 
Offline     DHV 1-2

Član od: ned 17 sij, 2010 19:57
Dao Palac gore: : 1 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 70 / Palac dolje: : 0
hrga pošalji mi upit na airtow@gmail.com
Možda te bude interesiralo COMBO vitlo (kombinacija payouta i stacionarca)
branko

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 13 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži: