»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: čet 04 lip, 2026 17:40.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 34 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Kad bi imali šta bi kupili?
PostPostano: uto 23 stu, 2010 12:31 
Offline     DHV 2

Član od: čet 26 stu, 2009 21:09
Dao Palac gore: : 85 / Palac dolje: : 30
Dobio Palac gore: : 288 / Palac dolje: : 13
[quote="Jure"]

Možda još dodat da i ukupni trošak nabave, kao i podrška kupcu od pojedinog proizvođača/dealera, bi trebali biti kriteriji pri nabavci novog komada opreme. Zna znatno utjecat na zadovoljstvo u letenju. :)

Pronicav način da se ljude drži u stanju pasivnosti i poslušnosti je strogo ograničavanje spektra prihvatljivih mišljenja, ali istovremeno dopuštanje žustre rasprave unutar tog ograničenog spektra. (Noam Chomsky)

Vrh

PostPostano: uto 23 stu, 2010 14:24 
Offline     DHV 2

Član od: pon 28 ruj, 2009 21:17
Dao Palac gore: : 537 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 165 / Palac dolje: : 0
Kupio bi 10 grama Kokaniđe, otišao sam u Budimpeštu u najbolji puf i ujutro još povukao gram na putu do kuće... :evil:
Sutra bi išao na vitlo sa ETO-vcima !!!!

LP

Morelli

Vrh

PostPostano: uto 23 stu, 2010 15:13 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Red Baron je napisao/la:
Sljedeća 2 krila o kojima bi isto razmislio (čitaj - pitao dilere za probu) su Advance Sigma 7 i Ozone Delta, ali neznam da li su oni u cjenovnom rangu do 2000 jurića.

Advance Sigma 7 je passe, čeka se izlazak O8, a na paraglidingforum.com se vodi zanimljiva rasprava o novim krilima u EN C kategoriji: Nova Factor 2, Gin Tribe, Ozone Delta i nadolazeće O8. Ozone Delta neću opisivati jer sam subjektivan, ali te mogu pozvati da probaš i upada u tvoju cjenovnu granicu.

Pisati o nekom krilu je vrlo subjektivno. Osobito mi je nezgodno pisati o Ozone krilima, jer da ne bude da svaki cigo svoga konja hvali. Treba sve to probati, a kako i kad, pogotovo kod nas? Jure se o tome vrlo plastično i precizno izrazio. Djelim njegova stajališta. Samtram da je oslanjanje na nečiji subjektivan opis krila uzaludno trošenje vremena. Ako imaš priliku probaj ono što ti je dostupno i na što si suzio izbor (npr. izlazi nova O8, pa nećeš probavati O7 ako ju ne misliš kupiti).

Glupo je raspravljati o krilu koje nitko nije probao. Bar ne netko od nas na ovom forumu. Npr. Gin Tribe, anyone?

Drugo, da li si jedno krilo letio jedan dan, a drugo drugi dan, uvjeti su različiti kao i krila koja si komparirao. I uz enormno iskustvo to je teško komparirati. Npr., ja u prvih 15 -30 min (ovisno o kategoriji i da li sam već tog prizvođača i neki prethodni njegov model u istoj kategoriji letio) hvatam krilo i ne mogu prepoznati kakvo je dok se ne naviknem i dok ne prilagodim svoje reakcije njegovim. Tek onda mogu početi s proučavanjem, jačim zavojima, ljuljanjem, centriranjem termike itd. A to ne možeš dobiti u curioni od 10 min. Treba mi minimalno 1-1,5 h da bih mogao reći da sam probao krilo. Ako sam ga još jednom odletio, bez obzira na teren i uvjete, a pod uvjetom da sam ostao dulje od 1h u zraku mogu reći da sam ga stvarno probao i izreći sud. Ali što taj sud znači za tebe. Apsolutno ništa, jer ja letitim i ono na što se ti ne bi nikad zakačio. Moje iskustvo nije jednako tvome, moji afiniteti se ne podudaraju s tvojima, niti nam je isti cilj u letenju - ja se tekmam, letim XC, a ti uglavnom peglaš padine i zavrtiš pokoji stup na koji naletiš. Ne riskiraš u nepoznato, ne vučeš se po "podu" u potrazi za dizanjem, ne ulazi u možebitne zavjetrinske kutke i sl. Nemoj me negativno shvatiti. Poznajem tvoj način letenja. Stoga, ako me pitaš za savjet o nekom krilu i da li je za tebe, a ja sam to krilo letio možda ću ti dati odgovor koji te zadovoljava, a možda te navedem na krivo. Meni su sva EN C krila isti drek. Sva lete dobro, a pojedina imaju neku osobinu bolju od druge. I to opet iz mog kuta gledanja. Tvoj može biti diametralno suprotan.

I najvažnija stvar. Vidi imaš li para za neko krilo, probao si, paše ti, dostupno je i u očekivanom roku, težinski raspon se podudara i ako ti se svidi kupuj bez previše razmišljanja.

Inače, svi sve znaju, a u stvari tek kad puno znaš i okusiš shvatiš da znaš tek jedan, manji dio. Tako je u svemu.

PS: osobno me intrigira taj Gin Tribe, pa ako naš zastupnik nabavi kojeg Tribea, ja bih ga rado probao. Bez obzira na veličinu:-)

Vrh

PostPostano: uto 23 stu, 2010 15:50 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 468 / Palac dolje: : 58
Dobio Palac gore: : 1549 / Palac dolje: : 15
najbitnija je boja :)

1 Palac gore: : kameni    
Vrh

PostPostano: uto 23 stu, 2010 17:07 
Offline     DHV 2

Član od: uto 27 lis, 2009 18:09
Dao Palac gore: : 59 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 84 / Palac dolje: : 5
Toni je napisao/la:
I uz enormno iskustvo to je teško komparirati. Npr., ja u prvih 15 -30 min (ovisno o kategoriji i da li sam već tog prizvođača i neki prethodni njegov model u istoj kategoriji letio) hvatam krilo i ne mogu prepoznati kakvo je dok se ne naviknem i dok ne prilagodim svoje reakcije njegovim. Tek onda mogu početi s proučavanjem, jačim zavojima, ljuljanjem, centriranjem termike itd. A to ne možeš dobiti u curioni od 10 min. Treba mi minimalno 1-1,5 h da bih mogao reći da sam probao krilo. Ako sam ga još jednom odletio, bez obzira na teren i uvjete, a pod uvjetom da sam ostao dulje od 1h u zraku mogu reći da sam ga stvarno probao i izreći sud.

E ovo sam htio čuti...tenks..
a i točno je za stil letenja :oops:
nego ja još ništa ne kupujem ali dogodine :-D
Citat:
najvažnija stvar. Vidi imaš li para za neko krilo, probao si, paše ti, dostupno je i u očekivanom roku, težinski raspon se podudara i ako ti se svidi kupuj bez previše razmišljanja.

da zvuči lako :) i brijem da ću tak i napravit jer mi se neda opterečivat sa :joj dao sam 2000€ to mora bit to ili plakat kak sam se zajebo...a i stavrno su danas skoro sva krila vrlo vrlo dobra!
:hi:

Vrh

PostPostano: uto 23 stu, 2010 17:53 
Offline     DHV 2

Član od: ned 31 lis, 2010 17:02
Dao Palac gore: : 701 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 231 / Palac dolje: : 0
Ak sad tražiš krilo do dva soma oira 8) a vidim da ti se baš tolka lova za
krilo i ne daje :oops: , počekaj malo da pojeftine pa budeš mislil da si ga dobio s popustom!
Ovak i onak cim budeš reko da si kupio novo krilo za bbla bla :-o neznam koju lovu
svaki drugi diler če ti reči "pa ja sam ti mogao dat krilo jeftinije" ili to ne vrijedi te novce......itd
moje krili je bolje!
Najbolja salucija ti je da se spandjas s nekim proizvodjačem par put slomi kosku za njih
i možda dobiješ krilo djabe he,he,he :crazy: :dash:

Ć !

Vrh

PostPostano: uto 23 stu, 2010 19:12 
Offline     DHV 2

Član od: čet 29 srp, 2010 9:12
Dao Palac gore: : 102 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 52 / Palac dolje: : 3
[quote="Tomislav Markač"]Kaj mislite o Novi Ra? Prakticki sam je vec narucio, a stize za 2 tj. Kakva su performanse u odnosu na krila novijeg datuma(Artik 2,Sigma 7,...)? Da li je netko letio Ra, ili letio pored nje sa svojim krilo pa da moze reci?
Gledao sam na para2000.org, usporedbu Nova Ra i Airwave Cobra, finesa i polara skoro identicne, međutim nije to jedino sto treba gledati, a i negdje sam procitao da je finesa jednaka Artiku 2, ima netko kakvih iskustava?

Letio sam Cobru pored dve nove RA oko 40 sati. To sto pisu ti podaci na para 2000 iskreno da ti kazem po meni su glupost.

Moja zapazanja:
Trim speed - bolja kobra.
Full speed - tesko za usporediti.
Termika - bolja kobra
Stabilnost - o tome i da ne pricamo, krilo non stop stoji iznad glave (sto me u pocetku itetkako nerviralo dok se nisam navikao).

Ko god hoce da leti kobru trebao bi da zna jednu stvar: Krilo letiti maksimalno do 2/3 opterecenja. Moja je bila do 120 kg i dok sam letio na 114 sve je bilo ekstra, glajd itd.
Kad sam dosao na 120 kg, uff e to vec ne valja, onda joj glajd dosta trpi...

LP
Tino

Vrh

PostPostano: uto 23 stu, 2010 19:13 
Offline     DHV 2

Eh da imam dovoljno ojra uzeo bi Boom7 :Yahoo!:

Vrh

PostPostano: uto 23 stu, 2010 22:55 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 468 / Palac dolje: : 58
Dobio Palac gore: : 1549 / Palac dolje: : 15
tino je napisao/la:

i plakao dok te prelazim na mojoj Mantri kao što su drugi plakali. :evil:

Vrh

PostPostano: sub 27 stu, 2010 10:55 
Offline     DHV 2

hrga je napisao/la:
tino je napisao/la:

i plakao dok te prelazim na mojoj Mantri kao što su drugi plakali. :evil:

Ma samo jedna sezona na boom 7 i onda si uzmem R13 :D

Vrh

PostPostano: uto 30 stu, 2010 15:38 
Offline     DHV 2

Član od: uto 01 ruj, 2009 17:57
Dao Palac gore: : 86 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 545 / Palac dolje: : 5
Morelli je napisao/la:
Kupio bi 10 grama Kokaniđe, otišao sam u Budimpeštu u najbolji puf i ujutro još povukao gram na putu do kuće... :evil:
Sutra bi išao na vitlo sa ETO-vcima !!!!

LP

Morelli

Skupio bi još 500 e kupio 12 grama počastio ekipu, na povratku iz Budapesta povuka još 2 gr. ...... nazva Moru i Etovce pokupio ih u kombi odve na Ivku letio i poslije popio pivo :respekt: .

A na čemu bi letio.... sve to šta su ti nabrojili valja......probaj i vidi šta ti odgovara

Vrh

PostPostano: pet 03 pro, 2010 21:22 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 25 ruj, 2009 14:06
Dao Palac gore: : 118 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 2
Red Baron je napisao/la:
Mnogi ovdje zaboravljaju srž pitanja.
Ako smo ograničeni na 2000 EUR, a želimo dobru dvojkicu onda je moj izbor (ma vid' čuda) Skywalk Cayenne 3. Ja kad sam ga kupio bio je 2000 EUR flat (+PDV :-(). Sad Ima u Boxa po sniženim cijenama tako da jedino s PDV-om probija dva somića.
Sljedeća 2 krila o kojima bi isto razmislio (čitaj - pitao dilere za probu) su Advance Sigma 7 i Ozone Delta, ali neznam da li su oni u cjenovnom rangu do 2000 jurića.
Da ne griješim dušu prema ostalim proizvođačima, ne kažem da su ova krila gore najbolja, ali s ostralim krilima nemam iskustva niti sam išta detaljnije čuo o njima, pa nisam kompetentan da sudim.

I nemoj ti cre pisati djeluje smijiesno! Bolje ti je pusti neki ozbiljan vic a ne ove neozbiljne kojem se ne moze nitko nasmijati osim mene i par pilota!
VOJO!

Vrh

PostPostano: pet 03 pro, 2010 21:24 
Offline     DHV 2-3

Mario RI je napisao/la:
Glavno da si ti shvatio!!! :lol: :lol: :lol:

Jest vala i men je ugodno iznenadio!
VOJO!

Vrh

PostPostano: pet 03 pro, 2010 22:17 
Offline     DHV 2-3

Vojo je napisao/la:
Mario RI je napisao/la:
Glavno da si ti shvatio!!! :lol: :lol: :lol:

Jest vala i men je ugodno iznenadio!
VOJO!

Moram i ja dodati nesto na ovu temu inace nece biti kompletna!
Svaki pilot ima svoj stil letenja i svoj nacin razmisljanja i fakat je tesko da ne kazem glupo netkome nesto preporuciti i nametati kao najbolje krilo iskljucivo pogodno za njega! Zato ja nikada ne preporucujem nekome krilo jer bi me poslije mogao gledati preko nisana! Jednostavno izneses svoje misljenje das neke argumente ako treba i tip je nevjerni Toma a dobar si sa njime doneses mu iz firme mikroskop i navedes ga da sam gleda jedno sat dva firme koje su njemu prirasle "srcu". A ako mu to nije dovoljno onda ga pustis da sam odluci bez puno guranja! Evo jednog primjera iz letackog zivota. Jedan bosanski pilot letio jedno krilo gdi sam bio i ja (a na njemu je se i naucio kada je se ucio letiti)na terenu jedno krilo DHV2-3 ne zelim pljuvati po krilu i firmi jer ovdi ono uopce ne igra nikakvu ili gotovo nikavu ulogu. Svako malo tijekom sata i 15 minuta u zraku imao je neko sranje kolaps klacenje trzanja i razno razne zasjede. Kada je sletio preporucam mu jednu cistu jedinicu on me gleda i samo zbog respekta ide mene "zadovoljiti". Uzima krilo i kako je krilo novo normalno da se brze i vise dize te leti nekih 40ak minuta bez ijednog kolapsa ili zracne nezgodacije! Slijece dolje i kaze: "Vojo jebo te cijeli svijet sto sam se bolan isprepada na ovom krilu to nisam dozivio ni kada sam skoro prosle godine omastio ledinu iz jednog velikog kolapsa"! Ja blenem kao covjek koji prvi puta vidi PG letjelicu i pitam a koji te e k.... isprepadao seljacino jedan jebo ti sliku svoju? On odgovara: "Ma cijelo vrijeme sam napet ocekujem neku reakciju od krila a ono nista je.. te bozija daska nije to letenje za mene"!
Eto svatko ima svoj stil i nacin letenja koje je pokupio i ne valja nekome nametati svoj stav o letenju (pa cak i kada je sigurnost neki puta u pitanju)jer mnogi lete iz nekog svog dozivljaja letenja i sve ovisi kako je i sa kime to ucio raditi! To letenje je kao i hodanje i kako tko od nas preferira koji teren za hodanje tako je i letenje! Zato ako si u mogucnosti kao pilot probaj nekoliko krila zeljene kategorije i SAM bez puno slusanja sa strane kada se najbolje osjecas to je krilo za tebe! Evo ti primejer Stete on se odlicno osjeca na svom krilu i fakat bi bilo glupo da uzme nesto sto bi njega rastuzilo! Ako se netko i na kisobranu dobro osjeca pa neka ga neka leti i neka uziva! Ne smetati ljudima u izboru!
VOJO!

1 Palac gore: : tino    
Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 34 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.