»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: čet 04 lip, 2026 21:48.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 35 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Parashield? Preparat za očuvanje krila!
PostPostano: uto 20 stu, 2012 16:50 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Malo tko ti ovdje poštuje onu iz Bambija: "Ako nemaš niš pametno za reć onda rađe šuti."

Očito nitko nema pojma o tome niti je probao pa se ovako krati vrijeme - nemoj se odmah vrijeđati. (Makar, isto mislim da Tonijeva opaska nema veze - zašto se netko ne bi mogao čisto znatiželje radi interesirati - što ima veze jel mu to trenutno potrebno i kad će mu biti potrebno.)

Probaj pa javi.

Vrh

PostPostano: uto 20 stu, 2012 16:58 
Offline     DHV 1-2

Član od: uto 07 kol, 2012 18:05
Dao Palac gore: : 71 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 45 / Palac dolje: : 0
vratimo se na temu, mislim da je to..http://www.iglusport.hr/katalog_proizvoda.asp?id=81 taj preparat nesto u stilu impregnacije kakvu imaju u iglu sportu za kupiti, samo sta onni prodaju za vjetrovke, obucu i satore. slzem se sa profom na kraju, proba se pa se vidi, jbga, sta, mozda se ispostavi da funkcionira, jel?
ovaj forum je prejak! svi nest gundjaju, a da se sretnemo svi na brdu uz ned'o bog pive i rostilja brzo bi se slozili sve do zadnje teme.
nazdravljam za sto skoriji susret! zivili!

Vrh

PostPostano: uto 20 stu, 2012 17:37 
Offline     DHV 2

Član od: čet 26 stu, 2009 21:09
Dao Palac gore: : 85 / Palac dolje: : 30
Dobio Palac gore: : 288 / Palac dolje: : 13
sale666 je napisao/la:
Bilo bi divno kada bi se nečim nit spojila da i na mikroskopu ne bude "see through" ne misliš tako? sad to zaračunamo sa kvadraturom krila = bolja finesa!

:cudo:

Pronicav način da se ljude drži u stanju pasivnosti i poslušnosti je strogo ograničavanje spektra prihvatljivih mišljenja, ali istovremeno dopuštanje žustre rasprave unutar tog ograničenog spektra. (Noam Chomsky)

Vrh

PostPostano: uto 20 stu, 2012 17:48 
Offline     DHV 1-2

Član od: sub 16 lip, 2012 1:20
Dao Palac gore: : 10 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 29 / Palac dolje: : 0
Josip K-T je napisao/la:
sale666 je napisao/la:
Bilo bi divno kada bi se nečim nit spojila da i na mikroskopu ne bude "see through" ne misliš tako? sad to zaračunamo sa kvadraturom krila = bolja finesa!

:cudo:

Imaš pravo nije nužno bolja finesa to sam brzopleto napiso... Iako i da da to je zanemarivo malo..
Bitno je očuvanje krila!

Admin moze lock sam cu isprobati pa koga zanima iskustvo sa time neka pita :hi:

Vrh

PostPostano: uto 20 stu, 2012 18:01 
Offline     DHV 2

Član od: pet 11 ruj, 2009 11:49
Dao Palac gore: : 166 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 77 / Palac dolje: : 1
mmihin1 je napisao/la:
Ja ga obično perem u bazi... :-D

...asfaltnoj... ;)

Vrh

PostPostano: uto 20 stu, 2012 18:44 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:03
Dao Palac gore: : 766 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 963 / Palac dolje: : 13
sale666 je napisao/la:
Početnik sam i kakve to ima veze sa postavljenim pitanjem i gospon krojač kojeg si spomeno?

Pitao sam ljude koji lete preko 20 godina i nikad nisu vidili takvo nesto! I to koliko sam pročitao je novitet koji teoretski moze zaista pomoci ocuvanju novih krila zato me i interesira!

mene isto intresira kao fizičara, za to treba izvest pokus i uvjerit se kako radi ili ne radi, svaka škola košta

1 Palac gore: : sale666    
Vrh

PostPostano: uto 20 stu, 2012 18:49 
Offline     DHV 2

Član od: ned 27 lip, 2010 15:49
Dao Palac gore: : 257 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 834 / Palac dolje: : 1
Draženko je napisao/la:
mmihin1 je napisao/la:
Ja ga obično perem u bazi... :-D

...asfaltnoj... ;)

Ne, ne Drašek... U ovakvoj....

slika

drift.croatia@gmail.com
Nearbirds, S.E.A. Paragliders
+ 385 92 1862 432

4 Palac gore: : Draženko, Franco, vedran_zgela, zlatko2508    
Vrh

PostPostano: sri 21 stu, 2012 9:18 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
sale666 je napisao/la:
Početnik sam i kakve to ima veze sa postavljenim pitanjem i gospon krojač kojeg si spomeno?

Pitao sam ljude koji lete preko 20 godina i nikad nisu vidili takvo nesto! I to koliko sam pročitao je novitet koji teoretski moze zaista pomoci ocuvanju novih krila zato me i interesira!

Lijepo je kad se čovjek zanima za nešto novo. I ja domećem, probaj pa nam javi rezultate. Samo to nije tako jednostavno. Treba vremena da se nešto pokaže da li funkcionira ili ne. Netko je spominjao zaštitne sprejeve za sportske jakne i obuću, šatore i dr. U početku, prije mnogo godina, sam nadobudno i ja to koristio, čak sam kupovao posebni detergent za pranje takvih windstopserkenj materijala. I kaj bude na kraju. Jakna, šator i dr. ima svoj vijek trajanja, pa tako i krilo. Vremenom se haba i na kraju ošteti da mu ne pomaže nikakav sprejić. Iskustvo me naučilo da kad nešto koristiš ne možeš zaštititi od trošenja. Ili možeš, da to ne koristiš i čuvaš u ormaru. Krilo je potrošna roba i kad ga često letimo ono propada. Kad propadne kupiš novo/drugo. Osim toga pitanje je što s krilima koja su stara 10 i više godina, a koja su "ko nova", imam ih i ja nekoliko. Nekorisna su jer su zastarjela i loših performansi. Ja sam pobornik da se krila lete, šatori razapinju, sportska obuća i odjeća nosi i haba u prirodi. To je bit našeg i drugih sportova. Ovo sredstvo mi se čine kao i one tablete za smanjenje potrošnje i učinkovitiji rad motora (vjerojatno funkcionira, ali vrlo malo ljudi to koristi, jer i to nekaj košta).

Ovo je moje viđenje. Volio bih da me demantiraš i da ta zaštita zbilja pomaže u bilo kojem smislu.

PS: krila se najbolje štite tako da se ne koriste za GH, ne vuku po travi i žbunju, ne skidaju s drveća i ne koriste po neugodnim uvjetima (blatu, kiši...) i ne sunčaju na zemlji.

4 Palac gore: : Flying_man, Franco, Jure, vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: sri 21 stu, 2012 11:04 
Offline     DHV 2

Član od: sub 29 kol, 2009 21:15
Dao Palac gore: : 780 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 927 / Palac dolje: : 0
Ne kužim zašto bi si početnik (ili bilo tko drugi) razbijao glavu sa tim :dash:
Na raspolaganju su vam sve blagodati "modernog" paraglidinga - imaš od koga učiti letjeti (instruktor, gledaš starije letače), imaš gdje letjeti, sva današnja oprema je više manje vrhunska, uključujući materijale od kojih su napravljena krila.
Tvoje je jedino da naučiš koristiti tu opremu što efikasnije, upijajući ko spužva sve što se događa oko tebe (i dobro i loše). S time dolaze i rezultati i neki respekt koji stariji i mlađi letaći razviju prema tebi, i na kraju neko zadovoljstvo postignutim rezultatom.
Nema potrebe izmišljati toplu vodu ako nam je netko već složio pjenušavu kupku.
Možeš namazati krilo s čim hoćeš, ali to mu sigurno neće povećati vrijednost prilikom prodaje, a osim toga, da je trebalo biti namazano vjeruj da bi bilo.
Nema potrebe nešto posebno čuvati opremu, što kaže Toni, ionako ti s vremenom dopizdi pa hoćeš ili moraš mijenjati. Mislim da tržište nikad nije bilo uzbudljivije i raznovrsnije a performanse nas stalno tjeraju da slinimo za nečim novim.
Zato, samo se lijepo zavališ i uživaš! Krilo će izdržati :-D

2 Palac gore: : Damjancic, zlatko2508    
Vrh

PostPostano: sri 21 stu, 2012 12:38 
Offline     DHV 2-3

Ok, nije me ovo zapravo zanimalo, ali ajde. Proguglao sam malo i poklikao par likova.
Prvo, što sam proizvođač/prodavač govori:

Citat:
* This is not a coating! It will not make an unserviceable canopy serviceable. If the canopy is old, and the nylon ripstop is weak or degraded you can restore the porosity but you cant make it structurally stronger. This is still an unserviceable canopy.

**This product is intended for paragliders that are currently in service. It is designed for canopies that you are currently flying and intended to fly regardless if you purchased this product or not. In other words, if you have a canopy you love flying and want to protect your investment and make it last, this is for you. If you have a canopy that you have had sitting in your closet for years with no use or so much use it was retired; this product is not for you.

Ukratko: to se ne primjenjuje na lošim krilima koja više nisu za letjeti da bi 'proletjela', nego je namijenjeno produženju vijeka krila koje se već koristi. Ja bih dodao da ako to funkcionira onda je tim isplativije što se krilo intenzivnije koristi.

No, sale666 nije jedini koji se zapitao ima li to smisla ili ne.
Mišljenje lika sa puno iskustva u inspekciji i servisiranju krila (s ovog linka):
Bertrand Maddalena je napisao/la:
Pertaining to products that “coat” the wings, there were many trials and I can attest that no matter what brand or products you use, it will be a disaster, DO NOT USE.

Wing material is composed of 2 things: The material itself and the coating.

Coating lets the material stay dry and also holds the material together, giving it a certain rigidity. Fibers are soft and rigidity of coating keeps the fibers together. When material deforms, the coating cracks and micro cuts invisible to the eye will appear. The more the material deforms, the more porous the wing will get. If a wing is porous, it means it is deformed.

If we apply a product on a deformed wing, the product will plug the holes and custs, giving it better porosity, but the material is and still will remain deformed.

We know that wing behavior problems while flying are attributed to material deformation. If a pilot “coats” his wing, when sent for an inspection, it can very well pass the porosity test, but its behavior may change. It is dangerous, as the glider shop has no more references to reform the wing.

Behavioral problems in flight are due to deformation, but it is the porosity which helps us gage and follow the aging of the wing.

Vrlo ukratko: NE KORISITITI! Nešto manje ukratko: svako krilo ima tvornički premaz koji štiti mekane niti materijala krila i daje mu čvrstoću. Kada premaz popuca također nastaju i sitni nevidljivi zarezi u nitima materijala. Usput krilo dobiva na poroznosti. Poanta je da mi mjerenjem poroznosti zapravo mjerimo stupanj oštećenosti samog materijala (inače nevidljiv). Zaključak je da sredstvo koje smanjuje poroznost zapravo ne štiti krilo nego smanjuje našu sposobnost da mjerimo stvarno stanje njegove oštećenosti!
U tom smislu Profina sugestija da se izmjeri poroznost prije i poslije premazivanja s parashieldom neće ništa pomoći. Poroznost će se sigurno jako smanjiti jer to je upravo ono što oni i prodaju. Čak će i glide vjerojatno biti nešto bolji (bježanje zraka iz krila prema van na gornjoj površini blizu napadnog ruba, tamo gdje se najviše i troši, remeti normalno opstrujavanje i lift) no imat ćemo krilo koje se čini u puno boljem stanju nego što zaista jest. Bit ćemo sretni ako nam se nenadano podere na zemlji umjesto u zraku.

Slažem se i s Tonijem i Župsijem - habanje ne možeš spriječiti (fizika! ;) ), a proizvođači bi već namazali s time da ima smisla (osim ako nisi tip koji vjeruje u zavjere).

1 Palac gore: : toni    
Vrh

PostPostano: sri 21 stu, 2012 14:12 
Offline     DHV 1-2

Član od: sub 16 lip, 2012 1:20
Dao Palac gore: : 10 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 29 / Palac dolje: : 0
Odlicno cloudwalker! To sam trazio.. guglo sam al nisam naso nikoga tko je ustvario koristio preparat da nesto moze reci o tome ne znam gdje si to iskopo al htio sam cut misljenja!
Izgleda da je i to marketing samo :)
Zarada zarada...

Vrh

PostPostano: sri 21 stu, 2012 16:49 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 7:35
Dao Palac gore: : 553 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 460 / Palac dolje: : 1
CloudWalker je napisao/la:
...a proizvođači bi već namazali s time da ima smisla (osim ako nisi tip koji vjeruje u zavjere).

Ne znam, mislim da je namjerno ograničavanje trajnosti proizvoda dokazana činjenica, tj. postoji dovoljno indicija da više ne spada u teorije zavjere. Ne kažem da se to odnosi na PG industriju, zapravo uopće ne vjerujem u to (za sad ;-)).

Vrh

PostPostano: čet 22 stu, 2012 10:31 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Danči je napisao/la:
...a proizvođači bi već namazali s time da ima smisla (osim ako nisi tip koji vjeruje u zavjere).

Ne znam, mislim da je namjerno ograničavanje trajnosti proizvoda dokazana činjenica, tj. postoji dovoljno indicija da više ne spada u teorije zavjere. Ne kažem da se to odnosi na PG industriju, zapravo uopće ne vjerujem u to (za sad ;-)).

U to čak i nije potrebno vjerovati ili ne vjerovati.
Nažalost, glavni krivci za kvalitetu materijala smo mi sami kao i kod svih ostalih proizvoda u ovom potrošačkom društvu. Htjeli bismo najjače i najbrže često birajući tek jednu od mnogih karakteristika proizvoda na uštrb drugih. Primjerice, želimo veliku dijagonalu TVa za što manje para, ali nas pri tome ne smeta potrošnja struje ili loš procesor slike. Ili, želimo auto koji malo troši i malo košta, a pri tome ne gledamo na udobnost ili veličinu gepeka.
Tako smo birajući bolju perfomansu, a kupujući što jeftinije, natjerali proizvođače da tu traženu perfomansu dobiju korištenjem matrijala graničnih kvaliteta. Naravno, tu je i potreba proizvođača da korištenjem jeftinijih materijala ostvare veću zaradu. U ovom slučaju je to čak i kompatibilno jer lakši materijal zanči i manje otpora, a time i bolju perfomansu. Naravno, negdje morate izgubiti, a to je trajnost proizvoda.

Sve je to ustvari vrlo prirodan proces, a na nama je da odlučimo (konačno) želimo li vrhunsku perfomansu potrebnu za natjecanje, pa time dobijemo mijenjanje špaga nakon 80 sati i poroznost koja za dvije-tri sezone bude prevelika ili želimo udobno, robusno i trajno krilo sa debelim špagama koje imaju ovojnice, a time i veći otpor.
Nama u prilog, međutim, ide i natjecanje među proizvođačima koje ima za cilj izlučiti pobjednika u best-buy kombinaciji, tj. istaknuti onoga tko ulaže puno u razvoj kako bi dobio ipak konkurentnu perfomansu, a kao benefit istaknuo ostale karakteristike u odnosu na konkurenciju.

Kako su to sve ipak najobičniji zakoni tržišta prisutni apsolutno svugdje, ostaje da sami odredimo koja je naša granica ulaganja. Za to ima dobra ilustracija:
Neka smo mi obični prosječni ljudi sa prosječnim primanjima i tražimo prosječne karakteristike proizvoda koji ćemo koristiti prosječnom dinamikom. Takav proizvod nudi nam se po cijeni od 1 do 10 pri čemu je 1 najjeftiniji, a 10 najskuplji. Ta dva krajnja možemo odmah odbaciti jer najjeftiniji nudi i najmanju kvalitetu dok za najskuplji nemamo dosta love. E, sad, za koji se odlučiti. Prosječna cijena je 5, ali imamo potrebu (jednu od egzistencijalnih) nametati si veći standard od onog koji možemo pratiti, a uz to ipak kupiti nešto bolje, a za prosječno puno novaca. Tako je savjet da kupite proizvod koji na našem mjernom sustavu ima oznaku 6,5 (ili 6 do 7). To će jamčiti dobru kupovinu ako je cijena jedini faktor pomoću kojega ocjenjujemo kvalitetu proizvoda, tj. ne možemo ju prethodno izmjeriti.

I ostali proizvodi na tom aršinu imaju svoje kupce koji će birati skuplji proizvod zbog imagea, posebnih karakteristika ili jednostavno zato što to mogu jer nismo svi isti i jadnako bogati, odnosno jeftinije proizvode jer ih žele više isporbati, jako habati ili jednostavno nemaju dosta para.

Da se vratim na temu.
Jako bih volio (poput Tonija) da me se dematira, ali pomoćni proizvodi poput tog sprejića ustvari žele glavni i željeni proizvod iščašiti sa naše mjerne skale. To, nažalost, često ne uspijeva. Odnosno, kad uspije, onda to neki od proizvođača počene koristiti kako bi nadjačao konkurenciju. Ako se tablete za gorivo konačno pokažu isplative i INA ih počne koristiti, ja ću rado kupovati gorivo samo na INInim crpkama, no, uz sve naj što se o tome čuje ostaje ipak upitna investicija u te tablete, kao i u naš čarobni sprejić.

Konačno, nakon što si mazao krilo 5 godina čarobnom tekućinom ono bi trebalo vrijediti nešto više, a to je max. 100 € sve do trenutka kada na testu padne zbog prekidne čvrstoće materijala.
BTW, ne zaboravite špricati i donju površinu jer mi nema smisla kupiti krilo koje ima nakon 5 godina propusnost gornje površine 150 sec, a donje (koja se rijetko mjeri) svega 10.

Dakle, ja u to ne vjerujem previše, ali ako se pošprica da bi bilo čisto, lijepo i sjajno, onda mi je to super prozvod.

1 Palac gore: : AXL    
Vrh

PostPostano: čet 22 stu, 2012 10:41 
Offline     DHV 2-3

Danči je napisao/la:

Što se teorija zavjera tiče, jasno je da gdje ima dima ima i vatre, no dima prečesto ima puno više nego vatre... I previše dima zapravo šteti otkrivanju stvarnih vatri. Analogija je zbilja super no dosta o njoj.

Što se PG-a tiče, proizvođači još nemaju potrebu namjerno kratiti vijek krila obzirom da je ona, zbog upotrebe tankih/laganih materijala koji doprinose boljem ponašanju krila i imaju definitivne benefite, već taman dovoljno mala.
Uz stalne napretke u performansama što čini da krila brzo padaju u zastaru i uzevši u obzir da, u pravilu, oni koji puno lete i puno troše krilo imaju i love potrošeno krilo zamijeniti novim, dok, suprotno tome, oni s manje love/manje vremena za letenje krilo troše manje i duže im traje, zapravo relativno kratak vijek trajanja krila nikome još nije neprihvatljiv.

Box je napisao/la:
BTW, ne zaboravite špricati i donju površinu jer mi nema smisla kupiti krilo koje ima nakon 5 godina propusnost gornje površine 150 sec, a donje (koja se rijetko mjeri) svega 10.

Uh, a zašto? Ne bi li zapravo bilo dobro da donja površina pušta puno više od gornje i daje dodatan potisak prema gore? :-D

Vrh

PostPostano: čet 22 stu, 2012 13:29 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
..., u pravilu, oni koji puno lete i puno troše krilo imaju i love potrošeno krilo zamijeniti novim, dok, suprotno tome, oni s manje love/manje vremena za letenje krilo troše manje i duže im traje, zapravo relativno kratak vijek trajanja krila nikome još nije neprihvatljiv.

Jože je najbogatiji paragliding pilot u ovom dijelu kozmosa!

1 Palac gore: : bešo    
Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 35 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži: