»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: čet 04 lip, 2026 18:52.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Dužine linija - DHV mjere
PostPostano: pet 26 stu, 2010 10:16 
Offline     DHV 2

Član od: pet 04 ruj, 2009 8:23
Dao Palac gore: : 57 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 43 / Palac dolje: : 2
Mjerio sam dužine na par krila, 5 cm kraće od DHV i proizvođačkih podataka.
Mjerili su i drugi i opet ista priča, 5cm kraće.
Na različitim krilima od različitih proizvođača.
Znam da se mjeri sa 5kg opterećenja. Oteretio ja sa min 20kg ali niš koristi. Ne rastežu se toliko.
Tko je tu lud?

Pozdrav
Petar

Basic flying rule:
Try to stay in the middle of the air. Do not go near the edges of it. The edges can be recognised by the appearance of ground, buildings, sea, trees and interstellar space. It is much more difficult to fly there.

slika

Vrh

Naslov: Re: Dužine linija - DHV mjere
PostPostano: pet 26 stu, 2010 11:22 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
kameni je napisao/la:
Mjerio sam dužine na par krila, 5 cm kraće od DHV i proizvođačkih podataka.
Mjerili su i drugi i opet ista priča, 5cm kraće.
Na različitim krilima od različitih proizvođača.
Znam da se mjeri sa 5kg opterećenja. Oteretio ja sa min 20kg ali niš koristi. Ne rastežu se toliko.
Tko je tu lud?

Pozdrav
Petar

A kako si ti to mjerio?
Od omče na špagi ili od šava na krilu?
Razvezanu špagu ili montiranu na krilu?
Do kraja razvezane špage ili do vanjske ili unutrašnje strane karabinerića?
Sumnjam da ste svi mjerili na isti način, a sumnjam i da ste mjerili na pravi način.

Upravo sam zbog toga i dizao galamu jer mnogu neznaju kako se to radi, pa čak i neki proizvođači drugačije mjere svoje špage. Zbog toga i je frka oko pregleda i certifikata proizvođača. Mnogi čak neznaju ni kako se računa prosječna poroznost krila. Daju li ti rezultate samo jednog mjerenja i to sa sredine onda su te zeznuli.

Bilo bi dobro kad bi o tome nešto napisali Ivica i Vojo. Neznam da li još netko radi na pregledu krila kod nas.

Vrh

PostPostano: pet 26 stu, 2010 11:30 
Offline     DHV 2

Mjerio sam je montiranu na krilu po dužini. Znači mjerio sam samo špagu. Nisam mjerio dužine zajedno sa karabinerčićima i ostalim.

Petar

Basic flying rule:
Try to stay in the middle of the air. Do not go near the edges of it. The edges can be recognised by the appearance of ground, buildings, sea, trees and interstellar space. It is much more difficult to fly there.

slika

Vrh

PostPostano: pet 26 stu, 2010 11:52 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
kameni je napisao/la:
Mjerio sam je montiranu na krilu po dužini. Znači mjerio sam samo špagu. Nisam mjerio dužine zajedno sa karabinerčićima i ostalim.

Petar

Provjeri da li se špaga na tvom krilu mjeri od šava na krilu (tamo gdje je platnena omča ušivena u krilo) pa do unutrašnjeg ruba gornjeg dijela karabinerića za koji se špaga kopča i uz koje opterećenje. Tako je kod mene, za ostale neznam.

Vrh

PostPostano: pet 26 stu, 2010 11:57 
Offline     DHV 2

To bi moglo biti tih 5cm.
Provjerit ću pa javim.

Pozdrav
Petar

Basic flying rule:

slika

Vrh

PostPostano: ned 28 stu, 2010 19:48 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 16:44
Dao Palac gore: : 79 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 816 / Palac dolje: : 1
Nešto u vezi ovoga sam napisao pod onim o dužinama komandi. Inače, po EN, LTF i DHV protokolu mjeri se na isti način. Proizvođač deklarira dužine konopaca i dužine gurtni. Mjeri se od platna do kraja gurtni gdje ulazi karabiner sjedala i sve to pod opterećenjem od 5 kg. U xls tablicu se postavi formula da se od tako izmjerenog automatski oduzme dužina gurtni (ne računajući spojni karabinerčić) i to što se onda dobije treba biti jednako deklariranoj dužini plus-minus 15 mm. Ja sam na svim krilima koja sam do sada mjerio (njih 30-ak), što kod sebe, što u Airwaveu, Independenceu ili Kimfly-u dobivao rezultate u skladu s deklariranim vrijednostima. Tebe možda zbunjuje jer ne mjeriš od platna, nego od spojnog mjesta konopca s keperom i ne uračunavaš karabinerčić. Zbog toga se mjeri zajedno s gurtnama i doslovno od platna, a onda oduzme dužina gurtni.
Ima još jedna stvar koja može zbuniti za starija krila, a to je da se nekada za redoslijed konopaca smatralo od krajeva prema sredini, dok je danas standardno od sredine prema krajevima.

Vrh

PostPostano: ned 28 stu, 2010 20:08 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 25 ruj, 2009 14:06
Dao Palac gore: : 118 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 2
kameni je napisao/la:
To bi moglo biti tih 5cm.
Provjerit ću pa javim.

Pozdrav
Petar

E pa Pero Box ti je tocno sve ljepo rekao! Mnogi proizvodjaci daju mjere koje su se mjerile razlicitim metodama! a to znaci da su date mjere spaga sa omcicama ili slobodne spage i sa montiranim spagicama! U tom slucaju (a kada se vrsi chek on se uvjek vrsi sa montiranim spagicama te ti daje mogucnost da popravis eventualne spagice skratis ili povecas sa raznim omcicama ako je krilo samo letillo i nije bilo vjesano o drvo, kucu ili neki strani objekat)moras da bi dobio tocan rezultat mjeriti pod opterecenjem koje propisuje proizvodjac a on je gotovo svugdi isti 5kg po liniji! Nije pametno izmisljati i dodavati druge tezine!
Zatim svaki ozbiljni proizvodjac u svojoj bazi podataka ima tvornicke mjere za svako krilo koje je izaslo iz njihove tvornice! A to se moze od krila do krila razlikovati i do 5cm! Svako krilo mora biti posve utrimano i ujednaceno prije nego krene u prodaju i razlike u trimu ne smiju prelaziti sa + i - vise od 5mm.Znaci ako je na primjer linija tvornicki duga 8777mm 1AR i 1AL ne smije biti dulji ili kraci u zbroju od toga maks 5mm! Sve izvan toga je rezultat razlicitih rasporeda tezna po cm2 na krilu a to rezultira razlicitim tlakom u krilu koje je onda sklono kolapsima te time dovodi pilota u izravnu opasnost od povreda! Svaka ozbiljnija firma je duzne svakome tko zatrazi dati mjere pojedinih krila te trim i raspored tezina na krilu bilo preo dilera bilo preko chek operatera! Sve ostalo je ustvari protivno samoj firmi i povecava nesigurnost te mogucnost povrede pilota i samim time ne svrstava firmu u ozbiljnnog konkurentkog proizvodjaca! Kod nas je na srecu svijest i znanje pilota se povecalo i povecava se iz dana u dan i ne odudara puno od drugih jace razvijenih zemalja mada smo to na zalost platili svojom krvlju i svojim kostima a nismo kao drugi ucili na tudjim greskama! Pozivam sve pilote u RH da se jos vise naoruzaju znanjem o PG letjelicama te time dignu svoju kvalitetu letenja i sigurnost svakoga pojedinacno! Svatko tko zeli nesto znati dobro je dsao kod mene!
Sto se tice poroznosti tu je definicija svih (osim onih koji krila rade iz Gevlanora)to je jasno receno od proizvodjaca MATERIJALA a ne od proizvodjaca krila! Ona glasi bukvalno ovako: Sve sto je poroznost materijala manja ispod 10 sekundi na napadnim ivicama nekoliko komora (jer ono sto je rekao Box stoji jedna komora moze imati rupicu koja se ne vidi okom i poroznost 2-3 sekunde sto ne znaci krilo i u kur...) i ako je to tako to KRILO je opasno po zivot i na njega nema nikakve garancije to je reciprocitet autu koji nema niti rucnu niti noznu kocnicu Postoji jos i mjerenje kohezionih sila materijala instrumentom (ako ti pilot dozvoli) a taj instrument se zove Betzometar! On radi na principu sto u krilo zabodes iglu od betzometra i povuces sliom od 8kg i ako igla putuje po materijalu (drapa ga)krilo je bez ikakve dvojbe opasno po zivot za letenje!
Dobar vjetar i sigurno lijetanje svima ma na cemu i gdi god letili!
VOJO!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži: