»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: čet 04 lip, 2026 21:50.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 92 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Liga u preletima 2012
PostPostano: ned 30 lis, 2011 18:14 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:03
Dao Palac gore: : 766 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 963 / Palac dolje: : 13
Ajde Bruno onda ti organiziraj nešto po tom pitanju ili bar sudjeluj u nekoj organizaciji, bez uvrede al ja tebe još nisam vidio da nešto organiziraš, lako je sudjelovati kad ti netko drugi organizira sve, daje se potrudi i nešto organizraj pa se onda javi po pitanju organizacije, a kaj se tiče sudjelovanja na DP i ja bi sudjelovao više na ti natjecanjima da mogu dobit godišnji u to doba kad se dp organizira.

Vrh

PostPostano: ned 30 lis, 2011 18:59 
Offline     DHV 2

Član od: uto 01 ruj, 2009 17:57
Dao Palac gore: : 86 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 545 / Palac dolje: : 5
Pričaš gluposti..... normalno kad ne hodaš po tekmama pa neznaš tko je organizator
Bio sam u organizaciji najačeg DP-a u preletima ikad u Hrvatskoj, a i najačeg DP u piki ikad u Hrvatskoj.... ....IKAD......
Ne mogu sebi prepisati te zasluge nego mojem klubu i LD Zaprešiću.
Molim te sačuvaj me tih spika nisam mogao doći.....bila je trka u preletima u Sinju, bilo je državno u Istri itd....nemoraš se ti meni pravdat mene to ne zanima
Neman ništa protiv tebe osobno, ali organizacija službeni tekmi nije piskaranje po forumu nego rad....
Opet ti kažem podržavan inicjativu i odem na skoro sva druženja koja se organiziraju...Došel bum i na tvoju tekmu .....

Vrh

PostPostano: ned 30 lis, 2011 19:54 
Offline     DHV 2-3

Forca je napisao/la:
Pričaš gluposti..... normalno kad ne hodaš po tekmama pa neznaš tko je organizator
Bio sam u organizaciji najačeg DP-a u preletima ikad u Hrvatskoj, a i najačeg DP u piki ikad u Hrvatskoj.... ....IKAD......
Ne mogu sebi prepisati te zasluge nego mojem klubu i LD Zaprešiću.

Ma nemoj me je... i na jednom i na drugom sam bio (DP u Istri pred kraj natjecanja smo kao gost i na DP u Bistri isto tako) jest bila je organizacija OK i kao što kažeš bio si samo u organizaciji, ali nisi bio organizator i niti si što pokrenuo zato ne pričaj bez veze.
BTW
Jastreb je bio i organizator i suorganizator DP 2002. i 2003 ako ne znaš pa date podsjetim, ah da pa ti se tek tada krenuo na tečaj.
Forca je napisao/la:
Neman ništa protiv tebe osobno, ali organizacija službeni tekmi nije piskaranje po forumu nego rad....

Nemam ni ja ništa protiv tebe i imaš pravo i zato se primi posla i preuzni neki teret na sebe osobno, a ne na klub i uključi se u akciju i gdje si bio kad je išla ova štih proba pa da se malo uključiš u rad.

Vrh

PostPostano: ned 30 lis, 2011 20:27 
Offline     DHV 2

Jel ti citas sto pises. Dosao kao gost u prolazu nije isto kao i podrzao natjecanja i natjecao se. Bez potpore kluba nemos nista organizirat i nemoj sebe stavljat ispred kluba. Bas me zanima kako ces to sam organizirat bez potpore kluba, ja nisam mogao. Da ja sam tad bio na tecaju bas mi je zao jer bi sigurno dosa. Na ligu nisam dosao koliko se sijecam imao sam nesto sa gss-om. I aj molim te ako trebas jos nesto pisi u pp sigurno se ljudima ne cita ova besmislena prepirka.

Vrh

PostPostano: ned 30 lis, 2011 21:26 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
Eto proslo je i nesto vremena. Dozvolite da sumiram moje vidjenje problematike:
Niz onih koji nemaju drugi doprinos nego reci kako oni ne buju dosli (ko da vegetarijanac objasnjava mesaru kak ne bu kupil nis u njegovoj mesnici).
Onda oni koji su toliko konstruktivni da vide manjkavosti ali nemaju vremena/volje/energije nesto oko tog napraviti (pa makar to bilo nista vise nego ponuditi ideju za rjesenje u vidu dva reda teksta).
Pa ih se nadje par koji misle da je svima fora citat njihova premjeravanja fenisa i ko je papao Humanu 9 dok je ovaj drugi ne-znam-kaj-delal. Isto jako relevantno za temu. I konstruktivno.
Onda, niz utopista koji misle da sve moze funkcionirati na majke-mi i casnu rijec. I ja sam bio takav a onda sam poceo voditi rezultate za HPGF XC. Dobar ukus me sprecava da iznosim detalje, ali vjerujte mi da je bilo takve prepiske u kojima se trazilo povrate love, brisanja iz rezultata i sta ti ja znam sta sve ne a radi stvari tipa "neko je prijavio let 31 dan nakon leta i to ste mu priznali, a pravila kazu 30" ili "kak ste priznali taj-i-taj let ocito je editiran track ja sam ga vidio tu-i-tu sigurno je bio vise od 1500". Zgadi ti se zivot koliko su se ljudi spremni svadjat oko 50 (tudjih) bodova.
A smijemo se Grcima...
Moj savjet Potockom: kontaktiraj privatno s ljudima koji ce pravit tekme i lijepo sve dogovori jer od nas raje nikake koristi. Slazem se da nam HZS treba ko k..c u guzici (ili je pravilno napisati kurac u g..ci, hm?) ali nam svakako trebaju jasna pravila natjecanja (i tu mislim na cisto tehnicke stvari-kako se boduje, koja krila smiju, koje se dozvole traze i to). I malo mi se cini naivno zanositi iluzijama kako ce nesluzbeno natjecanje HZS prigrliti nakon par godina, tako da je naravno takva ideja super u sadasnjem trenutku posvemasnje tekmovalne apatije, ali kaj bu za par godina kad scena ozivi a FAI bodova nema? Mozda to i nije upoce bitno, jer ionako nikog nisu spasila ta dva FAI boda s hrvatske tekme, samo me malo zalosti da nikad sami necemo moci odgojiti vrhunskog pilota (eh, valjda sindrom male nacije).
Morelli, kaj se tice scoringa, FS je toliko jednostavan da ga dresirani majmun savlada za jedno popodne. Javi se kad si u prolazu i za dva sata ti pokazem sve kaj trebas znat. Poslije doma napravis probnu tekmu (tri frenda, pet GPS-a, tri bicikla, pet tocaka i gajba pive i savrseni tekma-simulator je tu) i mozes organizirat kaj oces. Ili, dugo nisam bio u Osijeku, a bio bi izazov slozit kvalitetnu tekmu na vitlo...
Nemojte kaj zamerit.
p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

2 Palac gore: : Forca, Red Baron    
Vrh

Naslov: Liga u preletima
PostPostano: ned 30 lis, 2011 21:42 
Offline     DHV 2-3

Član od: ned 27 lip, 2010 9:27
Dao Palac gore: : 234 / Palac dolje: : 23
Dobio Palac gore: : 322 / Palac dolje: : 78
Ja se apsolutno slažem s idejom za ligu te će i pegazi prateć razvoj situacije ukoliko se krene ka org lige također napravit ligu u Dalmaciji i imam spremno sve za tekmu.

Vrh

PostPostano: ned 30 lis, 2011 23:11 
Offline     DHV 2-3

Ok ja imam točke za Zagorje, Kalnik, Japetić i Tribalj već obrađene sad bi trebao samo još od Dalmacije, Istre i Slavonije pa da ih objedinim i objavim na webu tako da si ih možete skinut i kada idete na ligu da ih več imate u svojim instrumentima pa več nešto napravimo za organizaciju.

Vrh

PostPostano: pon 31 lis, 2011 8:26 
Offline     DHV 2

Bilo bi dobro kad bi netko iz Like napravio tocke za Bjelopolje. To je super teren, a nije bas iskoristavan. Vidit cemo na sastanku kluba dali ima interesa da i Pjk organizira jednu ligu.

1 Palac gore: : vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: uto 01 stu, 2011 13:12 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Morelli je napisao/la:
Možemo i piku i XC. Za obradu podataka imamo sve, no, netko bi nam trebao pomoći oko toga.
Termin: 5 mj. naravno, početak 6.-tog... :)
Osijek je spreman ! :hi:

Ja sam ti tu za pomoć oko obrade rezultata za XC ligu i/ili samo XC, bilo DON bilo samo liga.

2 Palac gore: : jerry, Morelli    
Vrh

PostPostano: sri 02 stu, 2011 0:00 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:13
Dao Palac gore: : 814 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 888 / Palac dolje: : 2
Iskustvo je pokazalo da je organizacija službene tekme u preletima veliki problem zbog zračnog prostora i sigurnosnih aspekata. Stoga, kao što je već ranije rečeno, organizatoru je puno jednostavnije organizirati neslužbeno natjecanje koje se može održati prema "službenim" pravilima, pa na taj način ono može dobiti na svom ugledu i masovnosti.

Iskustvo je pokazalo da su liga natjecanja manje posjećena i služe za skupljanje iskustva i stvaranje novih natjecatelja. Stoga se do sada bez problema toleriralo da se osim službenih natjecatelja, u neslužbenoj konkurenciji na liga tekmama natječu i natjecatelji bez natjecateljskih dozvola (natjecanja u preciznom slijetanju...), dakle i oni koji imaju samo pilotske dozvole. To znači, postoje 2 rang liste, jedna na kojoj su samo oni u službenoj konkurenciji i druga na kojoj su svi koji su se tekmali. I jedna i druga lista se mogu voditi kroz sva natjecanja lige, čime se potiče stvaranje novih natjecatelja... Dakle ako netko nema natjecateljsku dozvolu mogao bi se ipak tekmati i na službenoj ligi u neslužbenoj konkurenciji. Ovu temu doduše nismo diskutirali na Komisiji, no obzirom da to nije neuobičajeno kod tekmi u preciznom slijetanju, vjerujem da bi to bilo moguće i kod preleta.

(DP je pak natjecanje više kategorije i na njemu se tako nešto ne može tolerirati.)

4 Palac gore: : Knez, profa, vedran_zgela, Ziga    
Vrh

PostPostano: sri 02 stu, 2011 11:36 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Nije da sam ja sad nešto antiprotivan, ali bojim se da mnogi ne kuže što je tu službeno, a što neslužbeno.
Jesam od onih koji glasuju za neslužbenu ligu jer i sam smatram da se HZS samo kiti tuđim perjem i da zaista ne čini NIŠTA kod organizacije. Osim toga, natjecanje bez sportske dozvole je također pozitivna stvar.
Ipak, moram upozoriti na jedno, a to je ozbiljnost kod organizacije. Vjerujem kako mnogi doživljavaju "neslužbeno" kao: ne moramo nikaga pitati za zdravlje. Nadam se da je jasno kako je to ipak organizacija okupljanja ljudi i organizirano letenje. Kao takvo zahtijeva dozvolu murije i suglasnost kontrole leta. Neznam što još tu spada jer nisam proučavao, ali pitanje je i prve pomoći i GSS-a itd. Sve je OK dok se nađemo na Ivki, netko pukne zadatak super se odleti i dva dobrovoljca pokupe trackove. U slučaju nedajbože nesreće sve će se jako zakomplicirati. Da ne spominjem G-sloj. Znači, službeno je da smo se spontano okupili i tada nam je palo na pamet, kad nas već ima preko deset, podijeliti neke zadatke. Bojim se da će to teško proći kod Obrve. Doduše Danko je, kako čujem, nekakav pripravnik oko toga, pa možda može pomoći nekakvom informacijom. Volio bih čuti i Darija te Gorana što misle o tome (kad već pričamo pred njima).
Dakle, govori se o rang listama, kategorijema krila, sendvičima, prijevozu i sl., ali još ništa nisam pročitao o ostalim detaljima koje bi organizator morao uzeti u obzir ili bar biti svjestan da je u krupnom prekršaju.

Vrh

PostPostano: sri 02 stu, 2011 14:03 
Offline     DHV 3

Box je napisao/la:
Ipak, moram upozoriti na jedno, a to je ozbiljnost kod organizacije. Vjerujem kako mnogi doživljavaju "neslužbeno" kao: ne moramo nikaga pitati za zdravlje. Nadam se da je jasno kako je to ipak organizacija okupljanja ljudi i organizirano letenje. Kao takvo zahtijeva dozvolu murije i suglasnost kontrole leta. Neznam što još tu spada jer nisam proučavao, ali pitanje je i prve pomoći i GSS-a itd.

...
Dakle, govori se o rang listama, kategorijema krila, sendvičima, prijevozu i sl., ali još ništa nisam pročitao o ostalim detaljima koje bi organizator morao uzeti u obzir ili bar biti svjestan da je u krupnom prekršaju.

Mislim da je Box pogodio bit.

Da bi "neslužbeno" (samo pri HZS-u) natjecanje bilo kvalitetno treba se zadovoljiti neki organizacijski minimum. Prvo, organizator bi trebao prijaviti skup, jer planira da dođe toliko ljudi koje bi prema zakonu trebalo prijaviti najbližoj policijskoj postaji. Zgodno je klubovima kao što su Kolibri, PARAfreeK i Feniks spojiti piku i XC, pa sve ide o jednom trošku, mada postoji tu i zamka da se "šepa" u organizaciji zbog nadostatka ljudi i sredstava, jer obje tekme idu paralelno.

Hitna pomoć na standby-u na letjelištu je velik trošak. Kakva je razlika kad letimo na Ivki, Japu, Istri ili Triblju, pa nas bude 50, za razliku na tekmi gdje će nas biti max 30? Po mom sudu nikakva. Dakle, ako se dogodi njesra najbliži priskaču u pomoć, a prvenstveno organizator. Ako je potrebno zvati hitnu (hitna veže policiju, a policija istražitelja Dinka Vodanovića, koji nije bauk, samo je malo previše vremena kod vještačenja opreme - mada sad je tu Danko) zove se hitna i nema straha za organizatora, ako je čovjek letio na registriranom poletištu i imao pilotsku dozvolu (čak i ako je nije imao to nije briga organizatora, ako je tu njegov instruktor koji će to potvrditi). Naravno na organizatoru je da li će pustiti da lete ljudi bez dozvole ili ne. Sportske dozvole su po meni OK za neke službene tekme, koje upadaju u FAI kategoriju, jer tako pilot dokazuje da je punopravni član nacionalnog saveza i da je u strukturi FAI organizacije natjecanja. Inače su još samo jedan kartončić sa slikom u novčaniku koji ne služi ničemu.

GSS u pripremi je poželjan, ali ako to dodatno tarifiraju kao u Istri (nekih 2000 kn po danu), onda je to dodatno opterećenje za organizatora i povećava kotizaciju. U našim redovima ima GSS-ovaca. Dosta nas ima privatne brojeve nekog od GSS-ovaca, pa mislim da se to može riještiti i na takav način, kao što se i rješavalo zadnjih 15 godina na službenim i neslužbenim letenjima. A i sami znamo skinuti 95 % pilot koji se uvale u kakvu krošnju ili nepristupačan teren. Konkretno za Kalnik imamo ekipu za spašavanje koja poznaje teren, a neki su bivši GSS-ovci + alpinisti i penjači. Nama dežurstvo GSS-a ne treba, a ako se baš dogodi veliko njesra dozvat ćemo neku od dežurnih ekipa. U Sinju isto ne bi trebalo biti problema kod dežurne ekipe GSS-a.

Kontrolu leta bih kontaktirao kao i kod običnog letenja, dakle najava i upit "Ko'lko smijemo?". Na Kalniku je to obično 6000-6500 ft. Ništa više, ništa manje od toga. Kakve veze njima ima da li je tekma ili "obično letenje" Bitno je da se za natjecatelje postavi visinski limit i da "neposlušni" pojedinci ne probijaju to, jer će ostati bez bodova. Ako smo mogli odraditi DP u Istri na 6500 ft onda možemo i neslužbene lige u preletima.

Tek poslije dolaze stvari poput prijevoza, discipline, karata, nagrada, sendviča i majica.

Ovo je moje viđenje iz perspektive natjecatelja i organizatora, a nikako nije stav mog kluba PG Feniksa ili kakve druge organizacije.

2 Palac gore: : Knez, vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: sri 02 stu, 2011 17:46 
Offline     DHV 2-3

Sve ovo što su Toni i Box naveli u predhodnim postovima tako treba biti kad se organizira bilo što u vezi paraglidinga i s tim se slažem u potunosti, i to je stvar organizatora tekme da obavijesti sve te nadležne službe, a sad što se tiće kotizacije za ovu neslužbenu ligu:
Moje mišljenje je da bi se iz te kotizacije trabao samo pokriti prijevoz na start, izrada jedne velike karte područja natjecanja (stavit ćemo točke s kartom na web kao što smo napravili na štih probi pa tko želi neka ju isprinta kako zna za sebe) i eventualno neki mali prilog za scorera jer ipak taj čovjek i nešto radi, pa je red bar da mu se i plati nešto sitno ili da ga se oslobodi kotizacije i eventualnog participiranja za feštu koja slijedi poslije tekme, majice nisu nužne i nebi trebale ulazit u kotizaciju kao ni prehrana (možda netko ne želi ili neće jesti ono što mu organizator kupi za klopu npr. vegetarijanci itd.)

Na štih probi je to bilo lijepo riješeno (npr. Brum košta toliko i toliko, scoreru 5-10kn i to je biloto što se tiće kotizacije sve skupa 30 -40 kn)
Ako ćemo pravit feštu skupimo dobrovoljne priloge kupi se neka mrtva životinja i pijača zapali se vatrica i mrtva životinjica se lagano okreće)
Jedino što još treba odrediti jest natjecateljska komisija 2 člana i direktor trke za taj dan i to bi trebao biti po mom skromnom mišljenu najiskusniji na tom terenu gdje se održava tekma i oni određuju task.

Odredi se kad task počinje i završava. Natjecatelj si sam organizira logistiku skupljanja i može svoju traku postaviti na XCglobe sa validnim G-rekordom ako ju ne preda na vrijeme scoreru, tako daju scorer može kasnije skinuti i obraditi.
Finalni rezultati trke bi trebali biti objavljeni na webu najkasnije do slijedeći dan u 20:00 sati.

Bitna je fleksibilnost.

Zatim se rezultati svih taskova marljivo skupljaju kroz godinu na jednom mjestu i onda se svakom natjecatelju boduju 5 najboljih taskova. Tko je na više taskova ima više šanse biti prvi.

Ako se napravi kalendar lige i slučajno je loše vrijeme taj vikend moje mišljenje da nema prebacivanja već se tekma otkazuje isto kao i u liga natjecanju u preciznom.

Ako ima netko još kakav konstruktivni prijedlog neka ga izvoli napisati.

Vrh

PostPostano: sri 02 stu, 2011 18:59 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 8:43
Dao Palac gore: : 400 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 222 / Palac dolje: : 1
Moram te malo ...
Previše je 10 kn Scoreru koji nije baš viješt u svojem poslu,znamo dobro da ima onih koji to odrađuju rutinski,ali kad se več nudiš i imaš volju,daj se barem potrudi da znaš ubaciti točke u svaki instrument i skinutu trek ,a da to ne potraje cijelu vječnost...
Hmm,kolko vidim ti bi letio i da ti se plati ..papčino
Moj je prijedlog da te se stavi,kad liga započne na probu tekmu ili dvije .ako ne zadovoljiš dobiš nogom u guzicu i Amen..
Neki dan čavrljam sa Damirom i zaključimo;
Ono najbitnije a to je da ako liga ide Neslužbeno koliko če ubiti biti sigurno letenje na toj ligi!?
S obzirom da če se najvjerojatnije prijaviti dosta ljudi na tekmu oni koji se nisu nikad tekmali a ni neznaju pravila i osnove jer nemaju sportske dozvole.
Hočemo li imati Kvalitetne ljude za postaviti tekmu tako da letenje bude sigurno po svim letjelištima i tko bi to mogao biti.
Kako bi mogli skupiti donacije za eventulne nagrade da se privuče čim više ljudi i da tekma bude zanimljiva barem po pitanju nagrade.
Itd..itd
Profa to si se trebao zapitati!Pa tek onda kako bi kasirao 10 kn

Vrh

PostPostano: sri 02 stu, 2011 20:47 
Offline     DHV 2-3

Moram i ja tebe... :-D :-D :-D

Prvo Sale nisam ja jedini koji bi obrađivao podatke, možeš i ti ak hočeš, samo se ponudi i primi se posla. Nije to neki kunst.

Btw: Samo bedaki delaju zabadav.

Drugo daj konkretni prijedlog kako da se poboljša sigurnost kao npr. na ligu mogu se prijaviti samo imatelji pilotske dozvole koji ju posjeduju bar godinu - dvije ili samo oni sa sportskim dozvolama. Ili da se putem ovog foruma malo educiraju potencijalni natjecatelji pa tak i tak seminar za sportske dozvole traje svega par sati i onda se polaže ispit pismeno i isto tak se to more izvesti i putem weba nisam videl da HZS obavlja praktičnu provjeru znanja na natjecanju.

Evo na Hrginim stranicama imate on line školu i proučite je, fenomentastično je objsnio gotovo sve kaj se tiče natjecanja čak bolje nego na seminaru za sportske dozvole.http://www.pjkflumen.org/hr/tecajevi-paraglidinga/online-skola-letenja

sale je napisao/la:
Neki dan čavrljam sa Damirom i zaključimo;
Ono najbitnije a to je da ako liga ide Neslužbeno koliko če ubiti biti sigurno letenje na toj ligi!?
S obzirom da če se najvjerojatnije prijaviti dosta ljudi na tekmu oni koji se nisu nikad tekmali a ni neznaju pravila i osnove jer nemaju sportske dozvole.
Hočemo li imati Kvalitetne ljude za postaviti tekmu tako da letenje bude sigurno po svim letjelištima i tko bi to mogao biti.
Kako bi mogli skupiti donacije za eventulne nagrade da se privuče čim više ljudi i da tekma bude zanimljiva barem po pitanju nagrade.
Itd..itd ...

Pa zar nije ta liga predviđena da se stvore novi natjecatelji koji bi se tekmali
BTW: A čemu služe stare iskusnjare poput Damira, tebe , Doka, Tonija, Zokija, Jože, Biondića i da ne nabrajam dalje nego da to svoje znaje i iskustvo prenesete na nove naraštaje natjecatelja, koga će izbornik repke birati u repku ako nevidi nove snage nego samo stare natjecatelje (mislim po natjecateljskom stažu da se ne uvrijedi netko).

Kaj se tiće Nagrade za prva 3 mjesta, evo sve ono kaj bi išlo scoreru neka ide u nagradni fond. Buš dal lovu za to.
A scorer neka ne plaća kotizaciju jel ti to više odgovara, ak te lova tolko muči.

Naći ćemo sredstva i za nagrade koje sigurno neće biti plehnate kantice ili plehnati kolutići, već nešto originalno i prilagođeno za naš sport. To za sad neka bude mala tajna, a kad to napravimo objavit ćemo slike nagrada na forumu. :beer:

Vrh

PostPostano: čet 03 stu, 2011 9:46 
Offline     DHV 1-2

Član od: uto 09 vel, 2010 10:14
Dao Palac gore: : 0 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 39 / Palac dolje: : 0
Evo glas iz Agencija :-D

Liga kao obilk natjecanja znači da se se rezultati u preletima, koje radite skoro svakodnevno, tijekom nekog unaprijed definiranog vremenskog razdoblja na određeni način boduju (zbrajaju). To je dobar oblik natjecanja jer potiče kontinuirano bavljenje preletima, mlađe da se uspoređuju s iskusnijima, a iskusnije da dokazuju da su još uvijek u formi. :prvi: Osim toga daje priliku dokazivanja na različitim terenima itd. Zbog svega toga ideju PODRŽAVAM. :good: :Bravo:

Što se tiče dileme "službeno" ili "neslužbeno" ne vidim razliku. Uvijek mora postojati netko tko je nositelj nekog oblika organizacije ili bar tko na kraju zbraja rezultate. Jasno je da mora postojati i neki pravilnik koji definira "pravila igre" unaprijed. :amen:

Što se tiče poštivanja važećih zrakoplovnih propisa tu, po službenoj dužnosti, moram zagovarati bar osnovno, a to je:
1. Uzlijetanje uvijek s registriranih uzletišta.
2. letenje u rezerviranom zračnom prostoru, znači koordinaciju s HKZP-om. To jako zagovaram iz razloga sigurnosti. Morate biti ustrajni i dokazivati HKZP-u da ste ozbiljan i relevantan faktor u zračnom prostoru Lijepe naše.
3. piloti s važećim dozvolama
4. krila s važećim tehničkim pregledom
5. takvo letenje je organizirano letenje i na svakom startu mora se unaprijed definirati rukovoditelj letenja.

Organizacija svih ostalih službi shodno standardima organizacije natjecanja, ali pri tome ne vidim veću razliku od svakodnevnog letenja.

Ako se takav obilk natjecanja javno ne oglašava pozivajući građanstvo kao gledatelje, onda se ne smatra javnom zrakoplovnom priredbom i ne treba posebno odobrenje Agencije.

Nadam se da je ovo dovoljno jasno. Za sva ostala pitanja ... itd. .....itd.

9 Palac gore: : Box, Damjancic, hrga, Josip K-T, Knez, komiski, profa, toni, vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: čet 03 stu, 2011 11:40 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 468 / Palac dolje: : 58
Dobio Palac gore: : 1549 / Palac dolje: : 15
iGoran je napisao/la:
Evo glas iz Agencija :-D

Liga kao obilk natjecanja znači da se se rezultati u preletima, koje radite skoro svakodnevno, tijekom nekog unaprijed definiranog vremenskog razdoblja na određeni način boduju (zbrajaju). To je dobar oblik natjecanja jer potiče kontinuirano bavljenje preletima, mlađe da se uspoređuju s iskusnijima, a iskusnije da dokazuju da su još uvijek u formi. :prvi: Osim toga daje priliku dokazivanja na različitim terenima itd. Zbog svega toga ideju PODRŽAVAM. :good: :Bravo:

Što se tiče dileme "službeno" ili "neslužbeno" ne vidim razliku. Uvijek mora postojati netko tko je nositelj nekog oblika organizacije ili bar tko na kraju zbraja rezultate. Jasno je da mora postojati i neki pravilnik koji definira "pravila igre" unaprijed. :amen:

Što se tiče poštivanja važećih zrakoplovnih propisa tu, po službenoj dužnosti, moram zagovarati bar osnovno, a to je:
1. Uzlijetanje uvijek s registriranih uzletišta.
2. letenje u rezerviranom zračnom prostoru, znači koordinaciju s HKZP-om. To jako zagovaram iz razloga sigurnosti. Morate biti ustrajni i dokazivati HKZP-u da ste ozbiljan i relevantan faktor u zračnom prostoru Lijepe naše.
3. piloti s važećim dozvolama
4. krila s važećim tehničkim pregledom
5. takvo letenje je organizirano letenje i na svakom startu mora se unaprijed definirati rukovoditelj letenja.

Organizacija svih ostalih službi shodno standardima organizacije natjecanja, ali pri tome ne vidim veću razliku od svakodnevnog letenja.

Ako se takav obilk natjecanja javno ne oglašava pozivajući građanstvo kao gledatelje, onda se ne smatra javnom zrakoplovnom priredbom i ne treba posebno odobrenje Agencije.

Nadam se da je ovo dovoljno jasno. Za sva ostala pitanja ... itd. .....itd.

Valjda će i Tribalj biti uskoro "riješen" pa da bude točka jedan u redu.
Inače ovo službeno neslužbeno nije bilo u tom pogledu dali će se nešto kršiti ili ne već dali ćemo to blagosloviti pri HZSu i takvi detalji. Naravno pravila igre postoje.

Vrh

PostPostano: čet 03 stu, 2011 15:35 
Offline     DHV 3

Evo nas, napokon, mic po mic, naziru se konture Lige u preletima 2012. Kaj je s pravilnikom? Prema važećem XC pravilniku Komisije za parajedrenje HZS-a ili nekim derivatom toga. Tko bi napravio derivat, započeo izradu?

Evo nekih mojih pitanja.

Čl. 5
Službene osobe lige su:
koordinator ? (Potočki ili Hrga?)
Komisija lige ? (5 članova)

Čl. 7
Komisija lige sastoji se od pet članova. Svaki od izabranih organizatora natjecanja u komisiju lige imenuje jednog člana po vlastitom slobodnom izboru.
(Onda je jasno da svaki organizator pojedine utrke daje jednog člana komisije, jer je 5 utrka prema pravilniku? Ta bi komisija ganjala organizatore da rede prema tom nekom pravilniku i da zadovolje MTU?)

Čl. 9
Minimalni zahtjevi za natjecanje:
- poletište mora biti registrirano
- poletište mora omogućavati polijetanje barem 40 natjecatelja tako da svaki natjecatelj ima na raspolaganju minimalno dvije minute za polijetanje
(Da li Kalnik upada u to ili ne, što vi mislite? Nadalje, Straha?)

Čl. 11
Natjecanje se boduje korištenjem formule prema odluci komisije lige. Korištena formula određuje se prije početka prvog natjecanja i ne može se mijenjati u tekućoj sezoni.
Po kraju zadnjeg natjecanja, rezultati svih natjecanja se normaliziraju tako da pobjednik svake pojedinačne trke dobiva 1000 bodova. Nakon toga, zbrajaju se rezultati iz pojedinih natjecanja za svakog natjecatelja. Za natjecanje na kojem nije sudjelovao natjecatelj dobiva nula bodova. Ako je s natjecanja bio diskvalificiran, natjecatelju se od ukupnog zbroja oduzima 100 bodova za svako takvo natjecanje. Natjecatelji se rangiraju prema ukupnom zbroju ostvarenih bodova tako da prvo mjesto osvaja natjecatelj s najvećim brojem bodova.
(Ovo igra ili bi to bilo nekako drugačije? Čini mi se da je ovako bilo ove godine?)

Ali opet, naglašavam da je potrebno definirati sustav bodovanja pojedinih utrka i ukupno lige. To bi negdje sve trebalo pisati i biti dostupno kako bi svi natjecatelji znali prema kakvim pravilima se natječu.

Vrh

PostPostano: čet 03 stu, 2011 15:47 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
toni je napisao/la:
Čl. 9
Minimalni zahtjevi za natjecanje:
- poletište mora biti registrirano
- poletište mora omogućavati polijetanje barem 40 natjecatelja tako da svaki natjecatelj ima na raspolaganju minimalno dvije minute za polijetanje
(Da li Kalnik upada u to ili ne, što vi mislite? Nadalje, Straha?)

Na takvim startevima bi se trebale raditi speedrun utrke (vidi: Hrgina online škola...) pa mogu i oni zadovoljiti.

Naravno, za svaki tip trke treba ustanoviti koji je redoslijed polijetanja za one koji žele poletjeti odmah - koliko znam to inače ide po FAI rankingu. Znači dovoljno je da si svatko pogleda gdje se nalazi i tko je ispred, a tko iza njega i shodno tome propusti koga treba.
Može biti FAI ranking, a može i neki drugi, bitno samo da je svima vidljiv (organizator možda može isprintati par papira s tom listom tako da na startu nema zabune).

Vrh

PostPostano: pet 04 stu, 2011 9:17 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
Drago mi je da je rasprava konačno krenula u konstruktivnom smjeru :good:
"Ne smatra se zrakoplovnom priredbom", po meni ključni pozitivan moment za organizatore (skraćuje papirologiju). Heh, sve da se i oglašava,tribine bi bile ko četvrta nogometna liga, golmanov bratić i obje cure "devetke" gostujućeg tima, te u loži neizostavni precjednik lokalne mesne industrije...
Dosta ljudi poteže pitanje hitne i GSS-a. Na žalost, ako se stvarno polomite toliko da vam treba hitna vrlo su male šanse da će do vas stići na vrijeme, tako da je svejedno je li ekipa na startu ili u ambulanti. Na mnogo mjesta jednostavno organizacijski nećete moći dobiti dodatnu ekipu (jer nema liječnika) a na još više mjesta bi vam bolje bilo da vas zbrinjava veterinar nego doktor opće prakse koji dežura za hitnoće. Ne zato kaj je čovjek glup, nego je hitna specifičan posao za koji se kod nas vrlo malo ljudi educira na odgovarajući način. Na žalost, većina ljudi koje hitna "spasi" (tu govorim o traumi van urbanog prostora, ne o infarktima i sl.) zapravo bi preživjeli i bez hitne. GSS je samo dio tog sustava, kad je neko temeljito sjeban nema koristi od GSS-a ako nema liječnika (i još bitnije, opreme). Naravno, vrijedi i obrnuto. Tako da to kaj su dečki u crvenom na startu je nažalost samo psihološka pomoć. Ako je netko lakše ozlijeđen vremena mobilizacije su takva da ne čine bitan upliv na ishod (tih 15 min. da se digne GSS za lakšu ozljedu fakat nikom niš ne znači). Pet godina sam proveo na hitnoj, tri godine sam pripravnik GSS-a, vjerujte mi da jako dobro znam što pričam kad kažem da je sasvim dovoljno i razumno obavijestiti nadležnu HMP i Stanicu GSS o događanju. Ne komplicirajmo gdje ne treba. Naravno, ako neko ima para za spašavatelje na startu i sletištu, mašala!
@Toni:
Kalnik i Straha - ne bih ih označio kao idealne starteve, ali kako je Željko i rekao, speedrun je sasvim moguć. Rang lista za start? Po meni FAI ranking je dobar ako svi imaju FAI markicu. Ako ćemo za kvalifikacijski kriterij uzeti imanje pilotske dozvole (što bi po meni trebalo biti tako) što se događa kad se za redoslijed "potuku" dvojica bez sportske dozvole? Ako mogu Britanci stajat u redu za gradski autobus čak i kad nema gužve "jer su tako odgojeni" mislim da možemo i mi. Formira se red, dodješ na start, raširiš se, netko uključi štopericu, ako za dvije minute nisi u zraku skupljaš se i na kraj reda, ulazi sljedeći. Ako nije dobro, ne moraš poletjeti, ali si na kraju reda a svoje dvije minute si imao, pa ako ne odletiš, to je tvoj problem, bit ćeš pametniji drugi put ;) a tekma zbog tog neće propasti.
Što se tiče pravila, scoring se može raditi po relativno malom broju formula. Jednom kad se napravi odabir (i naravno javno objavi), svatko može online vrlo brzo provjeriti sve finese odabranog načina bodovanja. Opet, jako je bitno da to odaberu ljudi koji se kuže u to jer se time formira "politika" lige - hoćemo li nagrađivati brzinu? kombinatoriku? letenje u grupi, ili hoćemo nagraditi maštovite i konzistentne? Normaliziranje na 1000 bodova sam predložio kao pokušaj ujednačavanja grešaka koje mogu proizaći iz postavljanja početnih parametara na različitim terenima, po različitim danima i u različitim uvjetima, te kao poticaj za konzistenciju (ako znam da pobjednik svake trke dobiva 1000 bodova a ja proporcionalno manje, bogme ću doći na svaku tekmu a neću kalkulirati jel mi se isplati ići na Tribalj po prognozi po kojoj će trka vrijediti 200 bodova).
Opet, mislim da o tome u konačnici imaju pravo odlučivati oni koji u organizaciju ulože neki trud (pa zato i prijedlog o komisiji koja se bira unutar organizatora). A ne mi "seronje" :oops:

p,
D.

P.S. Toni, vidim dosta upitnika. Bilo bi lijepo vidjeti i koji uskličnik ;)

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 92 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: