»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: pet 05 lip, 2026 9:54.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 75 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Državno prvenstvo u preletima - Istra 2012
PostPostano: uto 10 srp, 2012 11:37 
Offline     DHV 2

Član od: uto 01 ruj, 2009 17:57
Dao Palac gore: : 86 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 545 / Palac dolje: : 5
Da se razumimo odma na pocetku moze mi zamjerit tko got sta hoce ali ovo ovo drzavno su Tici organizirali kao da im je prvi put. Nista nije valjalo. Bilo kakav komentar je suvisan. Ako je bilo pitanje da nam uzmete lovu javite dogodine koliko da vam uplatimo i molim Vas da se vise ne kandidirate za organizaciju DP-a.
Toni sjeti se sto smo na Ratitovcu dobili za 220 kn.
Zao mi je sto je ovako ispalo ali bi molio bilo kojeg organizatora da za direktora trke stavi paragliding pilota.
Mislim da nam se Slovenci i sad smiju.

1 Palac gore: : Red Baron    
Vrh

PostPostano: uto 10 srp, 2012 12:07 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Franco je napisao/la:
Box je napisao/la:
Bogami, malo je falilo da tiskate nove majice - svega tridesetak bodova.
Svejedno, čestitke prvacima na zasluženoj pobjedi.

... uz topli dah na vratu!

Svaka čast i vama ,ali bili ste jako blizu samo zato jer smo mi spušili kaznene bodove zahvaljujući liku sa indijanskim imenom:
"Čovjek koji trči s GPS-om" :-D :lol: :Yahoo!:

Možemo to gledati i sa te strane, no ja priznajem da sam letio jako loše (kao i Krešo), a i dobio sam 94 kaznena boda za dva kršenja visine (jedno kršenje manje i već smo ispred vas). Najteže nam je što naše trkaće grlo Zoki nije mogao biti s nama jer vam tada ne bi pomoglo ni da ste svi trčali s GPSovima :-D
(Ipak, slikao se s nama na proglašenju - to je onaj mali smeđi - tek toliko da budemo svi na broju.)

Dole niže će biti par slika.

Prije toga, rekao bih da je Toni dao točnu presliku događanja oko dijela organizacije. Na niz tih propusta reagirao sam trenutno (kao što je glasanje na brifingu), no neke sam reakcije i propustio. Primjerice, kada je na prvom brifingu odlučeno da se ne ide na Šušnju. Kalkuliranje oko troškova, a istovremeno nerazjašnjen sukob sa mjerodavnima koji određuju visinu ide na grbu organizatora kao i izbor osoba koje bi trebale voditi natjecanje (budžet od 80-ak tkn + sponzorstva morao bi biti dostatan za pokrivanje svega). Osoba od autoriteta koja poznaje paragliding i natjecanja mogla je na niz problema odreagirati trenutno i donijeti ispravan sud (tako se ne bi događala suluda glasanja oko toga treba li pilotu priznati task na "majke mi" ili glasanja oko toga kolika bi kazna trebala biti za kršenje visine danas ako smo jučer odredili drugačije :-o ). Iako se osobno ne osjećam odgovornim, postoji doza sramote koju nosim prema našim kolegama slovencima tim prije što znam da imamo kadar koji to može odraditi.
Ne bih išao u detalje, no zaključujem kako je načinjen niz propusta koji ovo prvenstvo ostavljaju sa nešto gorčine u grlu.
Kako se slične stvari ne bi događale u budućnosti bojim se da nije dovoljno odabrati organizatora samo prema referencama. Potrebno je propisati određeni minimum koji kandidat mora zadovoljiti. Od profila čovjeka koji će biti direktor, preko logistike do samih nagrada i visina maksimalne kotizacije. Zadovoljivši samo potrebne minimume jedan kandidat bio bi u stanju odraditi prvenstvo bez problema dok bi se kod više prijavljenih moglo gledati što se nudi povrh tog zadanog minimuma i po kojoj cijeni. Naravno, komisija bi trebala imati i dugoročniju viziju u smislu stvaranja preduvjeta za dovođenje zvučnijih imena koja sama po sebi dižu reputaciju natjecanja. No, to kao i stalno lobiranje za dobivanje visine (a koje mora ići preko turističkih zajednica i ministarstava na agenciju i kontrole) posao je koji se radi cijele godine.
Istra i dalje u mojim očima ostaje kao nabolji teren u HR za organizaciju PG natjecanja sa relativno sigurnim terenom i odličnom logistikom. Ne zaboravimo da su je takvom djelomice učinili i Tići na čelu s Jožom, no ako se pojavila doza umora neke je stvari potrebno mijenjati.

A sada prvenstvo iz malo drugačijeg kuta:

nebo u 11 h
slika

do Pazina kumulostrada, a tamo...
slika

svakodnevno iščekivanje
slika

iako predsjednik, pratio je svoje suborce do sitnih jutarnjih sati
slika

zavidna kondicija poznaje se po nonšalantnom ponašanju ujutro
slika

čovjek kojemu su ovo odlični uvjeti
slika

čovjek kojemu su ovo odlični uvjeti, ali koji je i 4 puta odletio taj dan i top-lendao svaki puta sa majstorskom preciznošću
slika

čovjek kojemu su ovo odlični uvjeti, a kad su ga pustili bio je prvi
slika

čovjek koji misli da ovo nisu odlični uvjeti ili "kako to vidi Danči"
slika

Vedran kreira novu modnu liniju
slika

ovako ja volim završiti dan - roštilj u bazi
slika

vice prvaci...
slika

... koji, kad se napiju...
slika

... promijene fizionomiju!
slika

12 Palac gore: : badel, Danči, Grgo, marin, Radovan, Robert, rudar, Tojo, toni, vedran_zgela, Zoki, Šokre    
Vrh

PostPostano: uto 10 srp, 2012 12:13 
Offline     DHV 2-3

Član od: sri 14 lis, 2009 8:20
Dao Palac gore: : 55 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 397 / Palac dolje: : 59
Pozdravljeni,

eto necu citirat Tonijev post iako se slazem sa vecinom napisanog... nazalost visina koju je organizator dobio za najavljeno takmicenje je bila 6000 ft... iako je Jozef osobno otiso da kontrole u puli nije isposlovo vecu visinu vec obecanje da ako budu mogli ce dat koji metar vise..no toga nije bilo... znaci 6000 ft za max visinu in to je to... pred prvim taskom je receno da je max 1800m i vazi za sve...pac jedni su se toga pridrzavali drugi pac ne...problemi sa krilima ...varnim spustanjem visine...krivim zapisima gps....ukratko bilo je svega.... potom pa pred drugim taskom nova pravila.... iz predhodnih takmicenja znam da kad se jednom popusti u pravilima potom je frka...svako pocne vuci po svoje...kalkulira...predlaze.. trebalo se jednostavno postupiti po cro vazecem pravilniku u kojem postoji naputak za krsenje visine...
slika
no nekima se cinio prestrog ... ali za njega nisu znali....

kaj se tice brifinga i direktora....mislim da je Toni sve napisao... Krokari su suorganizatori te je Erzen preuzeo vodjenje brifinga...star rjesena....

zapis leta od Erzena.... neznam kome je uopce dosla ideja o glasovanju za priznavanje njegovog leta ...no u slo pravilniku pise:

GPS instrumenti so instrumenti satelitske navigacije, ki pilotu ob sprejemu satelitov nudijo podatke kot so njegova hitrost napram zemeljski površini, obenem pa znajo tudi zapisovati pot pilota skozi prostor. Ta zapisana pot se imenuje GPS sled (track). Instrument mora imeti sposobnost prenosa GPS sledi (tracka) v računalniški medij. Da se tekmovalcu prizna track se upošteva, da ima od vsake obratne toče vsaj 1 (ena) točko znotraj cilindra, vsaj 2 (dve) točki pred in 2 (dve) točki izven cilindra v enakomernih intervalih. Na Štartu mora imeti vsaj eno točko v štartnem cilindru, sicer tekmovalec dobi min. razdaljo točk. V kolikor je možno z zagotovostjo potrditi, da je bil tekmovalec prisoten na štartu in je štart izvedel pravilno, se mu štart prizna kot pravilen.
Iz GPS sledi se mora jasno razbrati, da je tekmovalec pravilno odletel disciplino. V kolikor DT meni, da je tekmovalec goljufal oz. da GPS sled ni prava ali, da ne odraža pravega stanja, mu dodeli min. razdaljo.
Tekmovalec ima pravico uporabiti rezervni instrument. V primeru, da je z zagotovostjo možno potrditi pravilnost odletene discipline, se tekmovalcu prizna, kar je odletel. Če ne gre drugače, se uporabi obe GPS sledi za izračun rezultatov. Od vsake GPS sledi je možno vzeti le del sledi in jih združiti v eno sled.

mislim da je na kraju tako i ucinjeno....

i na kraju pogoji letenja su bili za sve isti... svako se na svoj nacin borio sa visinama ...neko je kalkuliro ... neko spreminjo naknadno intervale zapisa na uredjajima... a ja za kraj prenosim dio posta sa slo foruma:

Me pa zelo čudi, da "top" piloti letijo takšna padala, ki jim niso kos (jih ne obvladajo v vseh situacijah) ... a to res samo zaradi rezultata????

Lp Sinisa

Vrh

PostPostano: uto 10 srp, 2012 12:28 
Offline     DHV 2-3

Forca je napisao/la:
Da se razumimo odma na pocetku moze mi zamjerit tko got sta hoce ali ovo ovo drzavno su Tici organizirali kao da im je prvi put. Nista nije valjalo. Bilo kakav komentar je suvisan. Ako je bilo pitanje da nam uzmete lovu javite dogodine koliko da vam uplatimo i molim Vas da se vise ne kandidirate za organizaciju DP-a.
Toni sjeti se sto smo na Ratitovcu dobili za 220 kn.
Zao mi je sto je ovako ispalo ali bi molio bilo kojeg organizatora da za direktora trke stavi paragliding pilota.
Mislim da nam se Slovenci i sad smiju.

Pozdravljen Bruno...
kao prvo pljuvati po organizatoru je lako...no lako bi prije toga procito pravilnik i naputak za organizatora...
KSL Tici su pridobili svu potrebnu dokumentaciju...od murje...ministarstva..no famozne odluke kontrole letenja...znaci papirologija OK..
Postavitev web strane, internet prijavo, HQ i prijave, organizirali otvaranje, osigurali prevoz, hranu, majce, za resevanje osigurali GSS i buzetske vatrogasce, doktora na staru, obracun podataka, skupnu veceru... svecano zatvaranje.... znaci sve sto se od njega trazi...
Za direktora je uzet Davor Novak koji je to radio i na PWC tekmi... u pomoc su mu dosli Erzen in Razo...
a to da su se stvari zakomplicirale u postavljanju pravila... e nato nema organizator uticaja...nazalost pac tako je...

LP Sinisa

Vrh

PostPostano: uto 10 srp, 2012 13:22 
Offline     DHV 2-3

Box je napisao/la:
Franco je napisao/la:
Box je napisao/la:

Svaka čast i vama ,ali bili ste jako blizu samo zato jer smo mi spušili kaznene bodove zahvaljujući liku sa indijanskim imenom:

Možemo to gledati i sa te strane, no ja priznajem da sam letio jako loše (kao i Krešo), a i dobio sam 94 kaznena boda za dva kršenja visine (jedno kršenje manje i već smo ispred vas). Najteže nam je što naše trkaće grlo Zoki nije mogao biti s nama jer vam tada ne bi pomoglo ni da ste svi trčali s GPSovima :-D

Box za mene ste vi pobjednici...zao mi je samo sto niste dali pritozbu na rezultat tega taska.... pogledajte pravilnik in smrc...smrc....
nekad se pobjeda dobije i poznavanjem pravilnika

Vrh

PostPostano: uto 10 srp, 2012 14:27 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Danči je napisao/la:
toni je napisao/la:
Održi se utrka. 15-ak pilota je probilo visinu. Ali ne zato što su to iskoristili za probitak u poretku, nego zato kaj nisu mogli uspješno i na vijeme skinuti visinu.

Oprosti, a kako su drugi mogli? :-). Meni je nakon 5 minuta u zraku bilo jasno da ću morati iz stupova izlaziti na 1550 a ne na 1750. Uši sam potegao samo jednom, ne iz prijeke potrebe, već da vidim koliko pomažu u tim uvjetima. To što namjera nije bila probijanje u poretku ne znači da tog proboja nije došlo upravo zbog generalno veće prosječne visine tijekom cijelog leta u odnosu na one koji su letjeli konzervativnije pa im je prosječna visina bila manja. To može biti pitanje strategije, vještine, a možda i kockanja, ali nakon što popušiš nije fer reći e ajmo sad promijeniti pravila. Ja sam zbog tih glupih pravila 2 put kapnuo u Cerovlju, pa ajmo mjeni retroaktivno dopisati još 10-ak km, može? ;)

Možemo se ovako natezati do beskraja. Osobno smatram da je penaliziranje probijanja visine za svaki bod metar bolje riješenje od 0 bodova za 99 m probijene visine. Ova pravila su bila i 2009. na našem Državnom, kad je isto granica bila 1800 m. I opet su bili isti problemi. Nadao sam se da ove godine neće bti tog limita. Ja sam uspjavao bez probijanja, osim jednom gdje sam imao 39 m. Sve sam pokušao i nisam uspio, a doveo sam se u prilično nezgodnu situaciju. Nisam time ništa porfitirao, dapače, od Huma sam išao prema Buzetu, a ne prema Cerovlju, koja je bila slijedeća točka. I opet popušio. Međutim, 'ko jebe mene i moje probleme, to se nikoga ne tiće. Ali sve nas se tiće loš sustav bodovanja. Pravila su, ako želiš mak na konac, bila ista od prvog dana: 1800 m + 100 m tolerancije. Nakon toga je Direktor natjecanja (valjda revoltiran prepirkom i frustriran manjkavim znanjem odlučio sve to još postrožiti) pa je uveo 0 metara tolerancije. E, onda se drugi dan našao kompromis za tih 30 m tolerancije (istih kao i onih 100 m od prvog dana), i uz dodatak gradacije od 1 bod za 1 metar. Meni su to vrlo slična, da ne kažem ista pravila. Ili bi bilo bolje da se sve sjeklo na 1800 m? Kaj si izračunao da bi se popeo 20-ak mjesta na račun toga?

toni je napisao/la:
Nezadovoljstvo se još više pojačalo. Ljudima će biti oduzeti svi bodovi zbog 30-50 m probijene visine. A za to vrijeme neki rekreativvni piloti lete debelo preko 2000 m. Zbilja nije u redu. Možete pričati što želite, ali nije u redu potrošiti godišnji, dobar dio plaće i onda te još netko lupne batinom po glavi vičući: "Nevaljalče jedan, opet si onanirao!".
Danči je napisao/la:
Nije naravno, ali i ja sam potrošio sve nabrojano i osjećao se kao natjecatelj drugog reda. Sori, al to je tak.

Ne vidim razloga zašto bi se ti posebno trebao osjećati građanom drugog reda. Zato što nisi porobio visinu? 10-oro pilota su oduzeti svi bodovi. I onima koji su bili glavni favoriti (Vidic, Valič), kaj bi oni trebali reći da su natjecatelji 3. reda? Ma kaj god. Problem je u tome da vidiš samo svoj slučaj, a ne širu sliku. Tko je tebi branio da, po svojoj procjeni, probiješ taman toliko koliko ti treba da ne scuriš? Ako si bio u bojazni 1. task, za 2. si znao da se tolerira 30 m. Ne kažem da se postigla pravda, ali su pravila bila jednaka za sve. Razgovarao sam s gro pilota i svi su se žalili da u pojedinom trenutku nije bilo moguće izaći iz dizanja. Nas cca. 10 u vodećoj skupini u 2. tasku smo od Cerovlja, preko Pazina, prema Tinjanu i dalje Motovunu letili 1400 - 1500 m i opet je bilo trenutaka kad je svako toliko netko spilarirao ili vukao uši. Onaj tko je probio bio je kažnjen. Smatram po dobrom principu. Nitko zbog tih 50 ili 100 m nije uspio profitirati. Osim toga, piloti su bili kažnjavani i za druge prijestupe. Pravilnik ne nalaže (posebno ne naš) točan popis prekršaja i točan broj bodova, već je to prepušteno Direktoru na prijedlog Komisije. Ali, ljudi, pa igramo po džentlmenskim regulama, a tko vara, vara na svoju dušu. Ne pristajem na priču o pogodovanju samo nekim pilotima ili skupinama. Uostalom, dobili smo materijal za korekciju Pravilnika.

toni je napisao/la:
A vjerujete bilo je i takvih prijedloga da se sve fino pošalje u vražju mater i da se vratimo kućama, a prvenstva proglase nevažećim. To bi bilo ravno katastrofi.
Danči je napisao/la:
Možda, ali bi organizator naučio da ubuduće na vrijeme mora dobiti normalnu visinu i donijeti korektnu regulaciju, a oni penalizirani da ograničenja moraju poštovati i prilagoditi im se u zraku. Ovako su i jedni i drugi naučili da će prolaziti lišo. :hi:

Potpuno se slažem s tobom da je organizator to trebao učiniti, a isto tako smatram odgovornu Komisiju za parajedrenje za previd oko ograničenja visine. Smatram da je uspjeh završetak DP-a u regularnim uvjetima. Prekid i poništenje bilo bi vrlo loše za image Hrvatske. Ne smatram da smo manjom korekcijom sustava kaznenih bodova doveli u pitanje regularnost natjecanja. Uostalom bio je tu i jedan FAI delegat - Igor Eržen, pa će izvjestiti FAI o problemima. Ostaje gorak okus u ustima, a možda je tvoj gorči od mojeg, međutim to je vrlo subjektivno. Organizator će dobiti depešu s propustima, a dobit će ih i HZS, Agencija i sva nadležna tijela. To je moj zadatak. Ne bojim se iznijeti svoje stavove, jer smatram da su argumetirani, a prihvaćam valjane protuargumete, ako postoje.

Sve ovo iskustvo će poslužiti da u narednim godinama napravimo sve da se stvar ne ponovi. Prva je na redu korekcija Pravilnika.

Vrh

PostPostano: uto 10 srp, 2012 14:33 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Nešto me zeza pa ne mogu doći više do rezultata da provjerim no mislim da je jedina sreća u svemu tome da je prvenstvo dobio pilot koji nije uopće kršio visinu. Hrga :respekt:

Što se organizacije tiče, nedvojbeno je da stvari koje funkcioniraju prođu nezapaženo i da se fokusiramo na propuste. No nije isti propust ako nema neke fešte, nema dosta njoka s tartufima, slabi su sendviči, loše sviraju na fešti, prijevoz malo kasni i sl. ili ako ne postoje preduvjeti za normalno, sigurno i fer odvijanje natjecanja...

Pomirite se s tim da zaslužujete kritiku i da ljudi nisu odlučili da im je državno loše sjelo nego se naprosto tako osjećaju nakon svega.

Toni je napisao/la:
Ako si bio u bojazni 1. task, za 2. si znao da se tolerira 30 m. Ne kažem da se postigla pravda, ali su pravila bila jednaka za sve.
Sorry toni, ali to jednostavno faktualno nije istina. Pravila, kako ste ih vi primijenili , nisu bila jednaka za sve - bila bi jednaka za sve da ih niste primijenili retrogradno na prvi task. Ovako se pogodovalo pilotima koji su inicijalna pravila (koliko god su suluda bila) prekršili u prvom tasku. Da li su oni profitirali s tim svojim kršenjem ili nisu nije uopće relevantno iako sam siguran da bar ponetko jest...

1 Palac gore: : hrga    
Vrh

PostPostano: uto 10 srp, 2012 14:37 
Offline     DHV 2

Član od: uto 01 ruj, 2009 17:57
Dao Palac gore: : 86 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 545 / Palac dolje: : 5
Stavite u pravlilnik vise tekmi, na vise terena tipa Slo ili slicno i onda finale u Hr. Bit ce napetije.
Sinisa, sve ste imali ali nista nije bilo poslozeno.

Vrh

PostPostano: uto 10 srp, 2012 14:43 
Offline     DHV 3

Box je napisao/la:
Franco je napisao/la:

Box je napisao/la:

Sinisa T. je napisao/la:
Box za mene ste vi pobjednici...zao mi je samo sto niste dali pritozbu na rezultat tega taska.... pogledajte pravilnik in smrc...smrc....
nekad se pobjeda dobije i poznavanjem pravilnika

Kad smo kod tog kažnjavanja, evo od mene koja rečenica. Predmetni počinitelj iz KLS Let Ivanec je trebao biti puno strože sankcioniran, Založio sam se da to bude 100 bodova uz priznavanje tracka gdje je sletio. Ostali su prihvatili. Našli smo sličan primjer u Slo pravilniku koji je obrađivao sankciju za toplanding u utrci bez stvarne potrebe. Taj slučaj predviđa 100 bodova kazne. Učinilo mi se to vrlo sličnim prekršajem. Sankcije nisu da bi se nekome pogodovalo ili namještalo, već kao opomena za ubudeće i natjecanje po fair-play regulama (ova je kazna spadala u tu domenu). Da, da je pilot bio strože kažnjen moj klub bi bio sad ekipni prvak Hrvatske, ali to mi nikad nije na prvom mjestu, pirova pobjeda.

Za Franca: da moja dva suborca nisu zeznula trackove u 2 utrke prošle godine u Makedoniji, a regularno su ih odletila, opet ne bi bilo vaše petarde. Ali jesu i vi ste zasluženo po 5. put prvaci Hrvatske u klupskom poretku. Pobjede se dobivaju dobrim letenjem, a ne na zelenim stolovima.

Vrh

PostPostano: uto 10 srp, 2012 15:03 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 7:35
Dao Palac gore: : 553 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 460 / Palac dolje: : 1
toni je napisao/la:
Možemo se ovako natezati do beskraja

Nećemo, obećajem! :-)

toni je napisao/la:
Kaj si izračunao da bi se popeo 20-ak mjesta na račun toga?

Ne, samo sam pretpostavio da bi letio dulje i dalje da nisam skidao visinu na vrijeme, već si dao lufta.

toni je napisao/la:
Ne vidim razloga zašto bi se ti posebno trebao osjećati građanom drugog reda. Zato što nisi porobio visinu?

Pa ne posebno ja, mislim da ih ima još ponekoliko. I ne zato što nisam probio visinu, već zato što do sada u Istri nisam doživio naknadno prekrajanje pravila kad bi to pasalo meni ili klupskom kolegi.

toni je napisao/la:
10-oro pilota su oduzeti svi bodovi. I onima koji su bili glavni favoriti (Vidic, Valič), kaj bi oni trebali reći da su natjecatelji 3. reda? Ma kaj god.

Po kojoj logici bi oni bili natjecatelji 3. reda? Zato jer su probili 200 metara ili nisu imali trek? Ne, oni su punopravni natjecatelji nad kojima su primijenjena legitimna pravila i sankcije. Kaj god, imaš pravo.

toni je napisao/la:
Problem je u tome da vidiš samo svoj slučaj, a ne širu sliku. Tko je tebi branio da, po svojoj procjeni, probiješ taman toliko koliko ti treba da ne scuriš?

Nitko, samo što je moja procjena bila dovoljna dobra da ne probijem, ali ne i da ne scurim. A nekolicini je procjena bila dovoljno dobra da ne scure, ali ne i da ne probiju. Moja procjena nije dovela do kršenja postavljenih ograničenja, njihova je. Riskirali su, popušili, i trebali muški to podnijeti. Ali ne, kmee, bolje da popuše ovi koji su uspjeli ostati ispod plafona. To je najšira slika koju vidim u tom slučaju. Ograničen sam, kaj mogu. :pardon:

toni je napisao/la:
Ako si bio u bojazni 1. task, za 2. si znao da se tolerira 30 m. Ne kažem da se postigla pravda, ali su pravila bila jednaka za sve. Razgovarao sam s gro pilota i svi su se žalili da u pojedinom trenutku nije bilo moguće izaći iz dizanja. Nas cca. 10 u vodećoj skupini u 2. tasku smo od Cerovlja, preko Pazina, prema Tinjanu i dalje Motovunu letili 1400 - 1500 m i opet je bilo trenutaka kad je svako toliko netko spilarirao ili vukao uši. Onaj tko je probio bio je kažnjen.

Task 2 mi uopće nije upitan, vjerujem da se to kuži. Zato jer je sankcioniran po pravilima koja su donešena prije taska, za razliku od taska 1.

toni je napisao/la:
Sve ovo iskustvo će poslužiti da u narednim godinama napravimo sve da se stvar ne ponovi. Prva je na redu korekcija Pravilnika.

:good:

Vrh

PostPostano: uto 10 srp, 2012 15:33 
Offline     DHV 3

Danči je napisao/la:
toni je napisao/la:
Ne vidim razloga zašto bi se ti posebno trebao osjećati građanom drugog reda. Zato što nisi porobio visinu?

Pa ne posebno ja, mislim da ih ima još ponekoliko. I ne zato što nisam probio visinu, već zato što do sada u Istri nisam doživio naknadno prekrajanje pravila kad bi to pasalo meni ili klupskom kolegi.

A tko je to po tebi profitirao od mijenjanja pravila?

Danči je napisao/la:
toni je napisao/la:
10-oro pilota su oduzeti svi bodovi. I onima koji su bili glavni favoriti (Vidic, Valič), kaj bi oni trebali reći da su natjecatelji 3. reda? Ma kaj god.

Po kojoj logici bi oni bili natjecatelji 3. reda? Zato jer su probili 200 metara ili nisu imali trek? Ne, oni su punopravni natjecatelji nad kojima su primijenjena legitimna pravila i sankcije. Kaj god, imaš pravo.

Imaš apsolutno pravo i u tome se slažemo, svi su igrali po istim pravilima. Ali ja i dalje ne vidim zakaj se ti osjećaš natjecatelj drugog reda.

Danči je napisao/la:
toni je napisao/la:
Problem je u tome da vidiš samo svoj slučaj, a ne širu sliku. Tko je tebi branio da, po svojoj procjeni, probiješ taman toliko koliko ti treba da ne scuriš?

Nitko, samo što je moja procjena bila dovoljna dobra da ne probijem, ali ne i da ne scurim. A nekolicini je procjena bila dovoljno dobra da ne scure, ali ne i da ne probiju. Moja procjena nije dovela do kršenja postavljenih ograničenja, njihova je. Riskirali su, popušili, i trebali muški to podnijeti. Ali ne, kmee, bolje da popuše ovi koji su uspjeli ostati ispod plafona. To je najšira slika koju vidim u tom slučaju. Ograničen sam, kaj mogu. :pardon:

Tko je kmečao i zbog toga bio drugačije tretiran? Nitko. Prigovori i žalbe koji su upućeni zbog probijanja visine su odbijani. Svi smo pomalo ogorčeni, ali ja sam dodatno ogorčen jer se stalno spominje da se nekome pogodovalo. Još jednom pitam, upri prstom u onoga kome se pogodovalo na neki način i ko je bio favoriziran naprema drugima i očito tebi.

Danči je napisao/la:
toni je napisao/la:
Ako si bio u bojazni 1. task, za 2. si znao da se tolerira 30 m. Ne kažem da se postigla pravda, ali su pravila bila jednaka za sve. Razgovarao sam s gro pilota i svi su se žalili da u pojedinom trenutku nije bilo moguće izaći iz dizanja. Nas cca. 10 u vodećoj skupini u 2. tasku smo od Cerovlja, preko Pazina, prema Tinjanu i dalje Motovunu letili 1400 - 1500 m i opet je bilo trenutaka kad je svako toliko netko spilarirao ili vukao uši. Onaj tko je probio bio je kažnjen.

Task 2 mi uopće nije upitan, vjerujem da se to kuži. Zato jer je sankcioniran po pravilima koja su donešena prije taska, za razliku od taska 1.

Kako ti nije upitan kad si rekao da si zbog pravila o ograničenju visine 2 puta scurio?! Daj se odluči, da li si oba puta curio zbog ograničenja visine i svoje loše procjene ili si jednom scurio zbog jednih pravila, a onda drugi put zbog drugih? Mislim da tvoje curenje nema veze sa korekcijom sustava bodovanja. Izmjene bodovnih sankcija su, usudio bih se reći, kozmetičke, a ne suštinske. Nisu donešene zbog kmekanja (to je van pameti) već da se omogući pilotima da ne "ubijaju" visinu pod svaku cijenu. Radi se o komforu i sigurnosti, a ne o namještanju i pogodovanju nekome. I, još jednom te podsjećam, da je 1. dana natjecanja tolerancija bila 100 m, a onda je izmjenjna na 30 m.

Osobno nisam uopće odlučivao o sustavu bodovanja, ali sam kao tehnički delegat bio prisutan na većini rasprava te nemam nikakvu odgovornost s tim u vezi. Ipak, moja mazohistička narav ne može odoljeti ovoj raspravi. Možda se nešto iz ovoga i izrodi.

Vrh

PostPostano: uto 10 srp, 2012 15:59 
Offline     DHV 2-3

toni je napisao/la:
I, još jednom te podsjećam, da je 1. dana natjecanja tolerancija bila 100 m, a onda je izmjenjna na 30 m.

?!?! Otkud sad to?
Pa napisao si:
toni je napisao/la:
Dolazi briefing pred tekmu i ne mogu vjerovati svojim očima. Na task boardu stoji crvenim brojkama i slovima 1800 m i 0 (nula) m tolerancije! Pa ovo je zbilja "najbolje" što su se mogli sjetiti. Ma boli me briga. I tako smo krenuli u 1. task, s tim pravilom. Taj dan je task skenslan zbog jakog juga. To je već drugi dan da se ne leti. Nezadovoljstvo je na vrhuncu. Ne zaboravite da nas je preko 80 pilota i prateća svita oko toga. Puno je to ljudi. Puno je to nezadovoljnih ljudi, a natjecanje još nije počelo. Dogovara se da vođenje briefinga preuzme Igor Eržen, a da meteorološki izvještaj daje Miha Razinger. Situacija se donekle primiruje. Dolazi i 3. dan. Održi se utrka. 15-ak pilota je probilo visinu. Ali ne zato što su to iskoristili za probitak u poretku, nego zato kaj nisu mogli uspješno i na vijeme skinuti visinu. Nezadovoljstvo se još više pojačalo. Ljudima će biti oduzeti svi bodovi zbog 30-50 m probijene visine.

Tu ja nigdje ne vidim da je bilo ikakve tolerancije taj dan... Mislim, već mi je krivo što sam se umiješao uopće kad nikako ne mogu baratati s potpunim informacijama. Je li onda tolerancija za prvi održani task bila 0 ili 100m? Jesu to svi znali? Danči očito ne zna ni sad - valjda je bedast... A ni ti kao da nisi baš siguran... :mocking:

Inače, tebi toni ipak svaki respect što se trudiš i izlažeš ispred cijele komisije i pokušavaš pružiti koliko objektivnu sliku možeš . Ja osobno samo pokušavam raščistiti što se događalo, ne napadam te nego tek molim: kad si se potrudio ovoliko možeš i još malo pa da svima stvari budu do kraja jasne.

Hrgu sam već pohvalio za rezultat no očekivao sam da se i on javi ovdje.... Damir se ionako nikad ni oko čega ne javlja pa...

Vrh

PostPostano: uto 10 srp, 2012 16:34 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 7:35
Dao Palac gore: : 553 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 460 / Palac dolje: : 1
toni je napisao/la:
Danči je napisao/la:
toni je napisao/la:

A tko je to po tebi profitirao od mijenjanja pravila?

Jel ti to mene prckaš ili stvarno ne znaš? :) Profitirali su oni koji su kršili visinu, po pravilima trebali biti diskvalificirani a to naknadnom odlukom nisu bili.

toni je napisao/la:
Danči je napisao/la:
toni je napisao/la:

Imaš apsolutno pravo i u tome se slažemo, svi su igrali po istim pravilima. Ali ja i dalje ne vidim zakaj se ti osjećaš natjecatelj drugog reda.

Ak ne vidiš - ne vidiš.

toni je napisao/la:
Danči je napisao/la:
toni je napisao/la:

Tko je kmečao i zbog toga bio drugačije tretiran? Nitko. Prigovori i žalbe koji su upućeni zbog probijanja visine su odbijani. Svi smo pomalo ogorčeni, ali ja sam dodatno ogorčen jer se stalno spominje da se nekome pogodovalo. Još jednom pitam, upri prstom u onoga kome se pogodovalo na neki način i ko je bio favoriziran naprema drugima i očito tebi.

Opet - Favorizirani su oni koji su kršili visinu, po pravilima trebali biti diskvalificirani a to naknadnom odlukom nisu bili. Oni znaju koji su, a ja sam odgojen da ne upirem prstom. :hi:

toni je napisao/la:
Danči je napisao/la:
toni je napisao/la:

Kako ti nije upitan kad si rekao da si zbog pravila o ograničenju visine 2 puta scurio?! Daj se odluči, da li si oba puta curio zbog ograničenja visine i svoje loše procjene ili si jednom scurio zbog jednih pravila, a onda drugi put zbog drugih?

A baš se voliš hvatati za svaku... Ajd dobro, crtat ćemo. Dakle, oba puta sam iscurio zbog ograničenja visine (i svoje loše procjene, neznanja, kako hoćeš), ali upitan mi je samo 1. task zato jer su se naknadno mijenjala pravila o toleranciji.

toni je napisao/la:
Osobno nisam uopće odlučivao o sustavu bodovanja, ali sam kao tehnički delegat bio prisutan na većini rasprava te nemam nikakvu odgovornost s tim u vezi. Ipak, moja mazohistička narav ne može odoljeti ovoj raspravi. Možda se nešto iz ovoga i izrodi.

Mazohizam je univerzalan... ;)

Vrh

PostPostano: uto 10 srp, 2012 22:57 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 468 / Palac dolje: : 58
Dobio Palac gore: : 1549 / Palac dolje: : 15
vidi se da se ne leti u Zg. Dođem nakon cjelodnevnogg letenja a ono miljon postova.

Vrh

PostPostano: sri 11 srp, 2012 6:25 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 11:37
Dao Palac gore: : 31 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 315 / Palac dolje: : 1
Ahhfff.. jel neko vidio sta kaze 'Section 7' za retrogradno odredzivanje pravila ? Stavite sve original trackove na web, pa bumo zracunali.. sto bi Karlo reko, bod je BOD (dok sa ledznim vjetrom odlazi u grmlje) ;)

Ja nisam bio ni blizu 1800 sve tekme, sa kantom od krila.. nadam se da nisu i ostali pojedinacno i klubski ispred mene..

Vrh

PostPostano: sri 11 srp, 2012 8:11 
Offline     DHV 3

CloudWalker je napisao/la:
toni je napisao/la:
I, još jednom te podsjećam, da je 1. dana natjecanja tolerancija bila 100 m, a onda je izmjenjna na 30 m.

?!?! Otkud sad to?
Pa napisao si:
toni je napisao/la:
Dolazi briefing pred tekmu i ne mogu vjerovati svojim očima. Na task boardu stoji crvenim brojkama i slovima 1800 m i 0 (nula) m tolerancije!

Tu ja nigdje ne vidim da je bilo ikakve tolerancije taj dan... Mislim, već mi je krivo što sam se umiješao uopće kad nikako ne mogu baratati s potpunim informacijama. Je li onda tolerancija za prvi održani task bila 0 ili 100m? Jesu to svi znali? Danči očito ne zna ni sad - valjda je bedast... A ni ti kao da nisi baš siguran... :mocking:

Evo po datumima da je lakše pratiti.
2.7.2012. - ograničenje 1800 m, tolerancija 100 m.
3.7.2012. - ujutro i do 14h ograničenje 1800 m, tolerancija 100 m. Na briefingu poslije toga vidim na task boardu stoji crvenim brojkama i slovima 1800 m i 0 (nula) m tolerancije! Nisam imao niti želje, niti volje, a niti sam ja bio zadužen za to, pa sam odšutio. Odšutjelli su i drugi. Bilo je već 16:00 h i cijeli smo dan proveli na suncu i vjetru, a i umorili smo se od razgovora i, očito, neplodnih, diskusija. Brijem da su se tako osjećali i drugi, jer se s Davorom konstruktivno nije dalo raspravljati. Na kraju dana se raspravljalo o njegovom smjenjivanju, zamjeni itd. Odlučen0 je da igru preuzima Igor Eržen.
4.7.2012. - nudi se kompromisno rješenje na ograničenje 1800 m uz 30 m tolerancije i kažnjavanje svakog narednog metra bodom kazne. Praktički je Igor preuzeo ulogu voditelja natjecanja od Davora, jer se nakon toga Davor povukao i statirao uz njega na ostalim briefinzima. Dakle, novi šef je ponudio kompromisno rješenje i svi piloti su glasali i većinom to izglasali. Brojalo se 3 puta, jer je bilo podosta i onih protiv ovoga. Ovo rješenje je bio ispravak suludog i drakonskog (po mojem mišljenje) Davorovog sistema oduzimanja bodova bez metra tolerencije.

Može se gledati da su se pravila mijenjala, a može se gledati da se pravila nisu mijenjala, osim tih 3-4 h kad je Davor na svoju ruku napisao 1800 m bez tolerancije. Možemo gledati da je on Direktor utrke i da je to njegovo pravo, a možemo gledati i tako da je on nakon te odluke praktički smjenjen zbog enormong nezadovoljstva svih pilota, ne samo onih koji su profitirali povlačenjem netolerantnog pravila (oni su po mojem sudu kolateralne žrtve, naravno u pozitivnom smislu). U svakom slučaju, svatko tko misli da je zakinut ili da je natjecanje neragularno zbog CVIL section 7 ili bilo čega drugoga, može uputiti prigovor, žalbu ili što već u HZS ili FAI-u, a najbolje je oboje (HZS je dužan o tome obavjestiti FAI, međutim kaj je sigurno sigurno je). Može to učiniti kao pojedinac ili ispred kluba.

Vjerojatno svatko ima svoj kut gledanja. Nadam se da je moj jasan. Ništa na svijetu nije crno-bijelo. Da je ovo olimpijada ili svjetsko prvenstvo u nečemu bilo bi nereda i možda bi se doguralo do sudova. Mi smo rekreativci i letimo iz hobija. Željeli smo lijepo letiti tih tjedan dana. Organizator se nije dovoljno potrudio da nam to omogući. Nezadovoljni smo zbog toga. Možemo minirati natjecanje i jedinom stvarnom i pravom pobjedniku ovog natjecanja, Hrgi, oduzeti časno i regularno izboren naslov.

Vrh

PostPostano: sri 11 srp, 2012 9:42 
Offline     DHV 2-3

toni je napisao/la:
Organizator se nije dovoljno potrudio da nam to omogući. Nezadovoljni smo zbog toga. Možemo minirati natjecanje i jedinom stvarnom i pravom pobjedniku ovog natjecanja, Hrgi, oduzeti časno i regularno izboren naslov.

nije mi jasna tvoja izjava..u cemu se to organizar nije potrudio... nedelju nismo isli na brgud zbog mocnog vjetra i opako najavljenih visokih temperatura... ne zbog troskova kako neki govore...onaj ko je bio na brgudu zna da je tamo sence minimalno..a uz takav vjetar i temperaturu provesti citav dan cekajuci da moguce napravimo task je katastrofa...ponedeljak na raspadalici ista sitvacija...mnoge je ubilo cjelodnevno cekanje...organizator je dopeljao dodatne kolicine vode a i sendvica je bilo tako da se dalo prezivit... utorak i sredu letimo... cetvrtak zakuhava.. vec ujutro... petak cekamo na startu i vracamo se u roc...subota startamo a zbog pojacanog razvoja oblaka te nemogucih uvjeta za startanje ustavljamo tekmu .... vreme nam nije islo na ruku...a nazalost organizator nemoze osigurati sedam dana super vremena....

po meni je do nezadovoljstva vecine takmicara doslo zbog promjena pravila po prvom tasku... ugodilo se manjini...dok je vecina popusila.... to nije bila odluka organizatora vec takmicarske komisije...i zato govoriti da se organizator nije potrudio... mislim nije fer... isto ko sada mudrovati ali je 1800m premalo ali previse... tu visinu smo imali dovoljenu od kontrole letenja i trebalo se je pridrzavati....
organizator nemoze a i nesmije na svoju ruku dolocati novu visinu... iako neki misle da lako... ze tako donesena odluka TK da se leti do 2000m bi lako ugrozila potek DP a i krivicnu prijavu za organizatora...a svaka prijava kosta... i to ne malo kesa... a da se dalo odletiti sa tom visinom dokazuju rezultati te piloti koji nisu krsili visinu....
LP Sinisa

Vrh

PostPostano: sri 11 srp, 2012 10:28 
Offline     DHV 2-3

toni je napisao/la:
Može se gledati da su se pravila mijenjala, a može se gledati da se pravila nisu mijenjala, osim tih 3-4 h kad je Davor na svoju ruku napisao 1800 m bez tolerancije.

Još samo ovo tjeranje maka na konac s moje strane pa gotovo.
Sasvim je jasno da je po tvom sudu (i sudu jednog dijela drugih uključenih) odluka o naknadnom poništenju ad-hoc i samovoljno donesenog pravila od strane direktora natjecanja o 0m tolerancije objektivno najpragmatičnija odluka koje je ukupno gledano dala manje nezadovoljstva od ostalih mogućih i možda uopće omogućila nastavak i završetak prvenstva. Gledajući kako su na kraju na vrh došli oni koji se nisu kako ti kažeš, kolateralno okoristili tom odlukom možda je i dobro (pragmatički gledano) da se prvenstvo ipak nastavilo i završilo. To je sve ok i razumljivo.
Ono što čovjeka smeta u tvojem pogledu na stvari je nevoljkost da priznaš kako pravila nisu bila ista za sve (faktički, ne nužno da se nekome namjerno pogodovalo) i da je jedna skupina pilota ostala oštećena. Stavili ste stvari na vagu: ako ne primijenimo nova pravila retrogradno jedna skupina pilota biti će oštećena, ako ih primijenimo biti će oštećena druga grupa pilota no ukupno gledano, prva opcija se čini kao manje zlo. (Treba ipak imati na umu da su se prvi svojom greškom tj. lošijom procjenom doveli u tu situaciju, a da drugi nisu apsolutno ništa krivi!)

Na žalost, ostati će sumnja u mnogim glavama da bi se stvari drugačije odvijale da je neka druga grupa pilota bila oštećena pravilom 0m tolerancije, no, tu se ništa ne može... Rasprava o tome nikud ne vodi.

Iskreno, meni se čini da nova pravila nije trebalo retrogradno primijeniti na prvi task. No, nisam bio tamo. Je li bilo prijetnji i pritisaka sa slovenske strane da će, ako se to tako ne odluči, svi otići i prvenstvo će propasti? Ili ste se toga samo bojali? Da će možda dio pilota otići i povući spontano ionako nezadovoljnu lavinu za sobom? Vjerojatno legitiman strah.
Otklonili ste opasnost od sramote propalog prvenstva. Hrga ima pehar, nešto novčeka i potvrdu da je još uvijek najbolji HR pilot. Super. No, kako Danči veli, možda je plaćena cijena ipak prevelika?

Sramota? Da, u krvi nam je da bodrimo 'naše' i ponosimo se njima (tek ako imaju HR putovnicu, makar bili alieni s Andromede) i isto tako da se sramimo zato što je HR organizator postavio lošeg direktora natjecanja i ne zna kako izaći na kraj s tvrdoglavcima u HR kontroli leta. Iracionalni osjećaji, no ne možeš kontra njih. Jedino ne znam što je sa savješću? Tek velim; možda je bolje bilo podnijeti tu iracionalnu sramotu i ostati čiste savjesti. Pa što ako je propalo prvenstvo? Big deal, zbilja...

3 Palac gore: : benco, Danči, Radovan    
Vrh

PostPostano: sri 11 srp, 2012 11:03 
Offline     DHV 1

Član od: pet 28 kol, 2009 12:35
Dao Palac gore: : 0 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 5 / Palac dolje: : 0
Bok svima,
rijetko pišem, rijetko (na žalost) i letim, ali kako sam već bio na 10-ak DP-a do sada, ajde da kažem koju iz svojeg kuta (a to je kut rekreativca koji se na DP dođe naletiti i družit s dobrom ekipom).

Organizatorima za početak čestitke na trudu jer puno je truda uloženo u sve i mislim da nitko to ne poriče. Ipak, rezultat svog tog truda je zbog nekoliko grešaka i nekih grešaka / objektivnih problema ispao ispod prosjeka na koji smo svi navikli zadnjih 10-ak godina. Nema smisla to poricati, ali budimo svjesni da je ljestvica već dosta visoko i nije lako opravdati očekivanja. Tako visoku ljestvicu su Tići sami postavljali prošlih godina.

Greške:
1) Neprimjerena osoba za direktora natjecanja - nema smisla elaborirati puno - svi su sve vidjeli i čuli. Sva sreća, ipak se situacija dobrim dijelom popravila. Iako mislim da je ispravnije bilo direktora i formalno, a ne samo neformalno zamijeniti (ne znam je li to u tadašnjoj situaciji bilo lako napraviti - pa je i kompromis koji napravljen bio dobar). Ono što je meni jedino bilo iznenađenje što je isti kolega zmajar odabran iako je i prije par godina u istoj ulozi neprimjereno reagirao (sakrio se od kiše u auto tijekom utrke umjesto da bude dostupan na stanici i brine o sigurnosti natjecatelja u kritčnom trenutku kada je trebalo prekinuti utrku).
2) Ne održavanje jutarnjih briefinga - ovo je svakako rušenje standarda natjecanja jer jutarnji briefing ima svoju vrlo jasnu i bitnu ulogu te podiže sigurnost i kvalitetu natjecanja. Ono što se radilo bila je "jutarnja podjela sendviča" i ismijavanje onih koji su unatoč svemu na jutarnji briefing dolazili. Na žalost, to je dovelo da se o prethodnim danima, promjenama pravila i ostalom raspravlja na briefingu prije starta koji bi morao prvenstveno biti usmjeren na sljedeću utrku, uvjete, sigurnost i meteo situaciju.
3) Prerano otkazivanje trke prvog dana. Iako je letenje bilo upitno, dobra praksa tijekom 10 godina je pokazala da je utrke najbolje otkazivati na samom startu ako ujutro ako postoji makar i malo šansi da se utrka odleti. Ipak je ovo DP, a problemi sa sjenom, dostavom vode i vrućinom (koje Siniša spominje) su svi rješivi odnosno nedovoljni za otkazivanje.

Greška / Objektivni problem (na čijem rješavanju svi trebaju poraditi):
Limit visine na 1.800 – s obzirom na uvjete – ovo je ograničenje bilo katastrofa. Organizatora razumijem da ne želi preuzeti odgovornost za kršenje dobivenih visina ali isto tako, mislim da svaki organizator mora puno više napraviti prije organizacije same utrke kako bi dobio dovoljnu visinu. Svi znamo da nad Buzetom nema objektivnog sigurnosnog problema i ugrožavanja zračnog prometa niti s visinom 2.500m, pa je ovaj objektivni problem ipak donekle i greška u pripremi natjecanja. Također, još je besmislenije ograničavati visinu natjecatelja a istovremeno tolerirati veće visine rekreativaca i natjecatelja na trening danu i poslije utrka.

Greška / Objektivni problem – retroaktivno mijenjanje rezultata i pravila već odletenog prvog zadatka. Iako i sada mislim da je ovo bilo najbolje rješenje (i glasao sam za njega) i potpuno razumijem Tonijevu argumentaciju oko svega, ovo neprincipijelno rješenje ostavilo je gorak okus mnogima pa bi ga svakako trebalo izbjegavati ubuduće. No ipak, meni kao zadrtom rekreativcu ovo nije previše pokvarilo raspoloženje iako sam i ja izgubio drugog dana 80% bodova koje sam osvojio i još nakon tog istog probijanja iscurio (jer sam skidao visinu okomito na smjer utrke u nadi da će mi možda zbog toga ipak oduzeti manje bodova – da o tome nije bilo riječi prije trke, ali pomislio sam – možda opet bude mijenjanja pravila nakon trke .)

Sve u svemu, znamo da može biti bolje i svi to želimo, pa najbolje udružiti snage da to postignemo i u budućnosti izbjegnemo greške koje možemo.

I nakraju krajeva, nemojmo zaboraviti još jedan bitan i veliki uspjeh – DP je sigurnosno prošlo odlično, bačena je samo jedna rezerva koja je sretno prošla, nije bilo drugih ozbiljnijih incidenata i sigurnost natjecatelja je bila primjerena.
I na tome VELIKE čestitke svima – organizatorima, Safety i Task komisijama, zamjenskom direktoru i meteorologu.
:yup: :yup:

Na kraju, samo još jedna moja amaterska opservacija za Task komisiju (koja je možda i potpuno pogrešna). S obzirom na prognozu i vidljivu situaciju na nebu se zadnjeg dana trebao postaviti task koji ne vodi pod konvergenciju tj. koji ide prema Buzetu, Černici, Motovunu, i Cerovlju. Takav task bi imao dosta veće šanse da bude završen. Također, da je start bio samo pola sata prije (što je isto bilo izvedivo), ne bi bilo niti problema da svi ne mogu odstartati.
Lijep pozdrav,
Davor A.

5 Palac gore: : CW, Danči, goran, marin, toni    
Vrh

PostPostano: sri 11 srp, 2012 11:24 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
CloudWalker je napisao/la:
Pa što ako je propalo prvenstvo? Big deal, zbilja...

Tu bih se čak i mogao složiti.
Na vagi je da li pod svaku cijenu održati prvenstvo i zaštititi našeg prvaka te da li prekinuti prvenstvo i time učiniti vrlo glasan presedan koji bi poslao i jednako glasnu poruku.
Ne treba stvari lomiti preko koljena jer možda nije bio baš tako jako zreli trenutak. Ipak, ponekad se bez šamara pogled se neda izoštriti.
Bilo kako bilo, stvar je prošla i tako ovo izbija iz sfere racionalnih razgovora.

Glede pravila - ona su tu da ih se poštuje, a ne da ih se mijenja - ona nešto reguliraju, svrha im je unošenje reda / smanjivanje entropije i kaosa!!!
Naime, mijenjanje pravila za prvi task definitivno je van svake pameti. Iako to možda ne bi donijelo bitne pomake na donjem dijelu ljestvice to se jednostavno NE RADI. Zašto? Zato što je donešeno pravilo prije utrke (0 tolerancije) bilo jednako za sve i svi su letjeli prema tom pravilu. Neki su uspjeli, a neki ne. Ipak, oni koji su kršili visinu jasno su znali što ih očekuje. Tek mijenjanjem pravila retrogradno činimo nejednakosti ma kome to pogodovalo. Kakvo god pravilo bilo donešeno potrebno je biti dosljedan i pojesti vlastita govna. Ne učiniš li tako, rušiš si vlastiti autoritet i onda pojedu tebe - što se Novaku i dogodilo.
Kako zakoni i pravila ponekad nisu savršeni treba ih promijeniti na bolje. Tome prethodi relativno dug pokusni period i kad se u njemu uoče nepravilnosti donosi se novo pravilo/zakon te se po njemu dalje vlada od tog trenutka. Izgleda da jedino naša vlada i organizator DP 2012 nalaze potrebu da retrogradno uvode sankcije ili poreze. Kaš što prije rekoh, pravila su za sve ista osim ako se ista promjene za već učinjeno. Gorak okus tada potječe od potrebe oštećenih za fer playom, tj. prilikom da ponove radnju prema izmjenjenim pravilima.

Glede ukupne ocjene organizacije stvar je slična kao kad su ocjenjivali Bilića za uspjeh na Europskom prvenstvu.
Ne možeš dobiti najvišu ocjenu jer ukupno nije prošlo sve bez problema. Ipak, kapa dolje za sve ono što jeste učinjeno, a toga je znatno više od onoga što je propušteno učiniti.
Svatko tko se ikada primao organizacije zna od koliko se stavki sastoji takav posao. Ipak, ne smiješ si dozvoliti da padneš da takvim glupostima kao što su kalkuliranje o odlasku na start ili kvaliteti sendviča (BTW, pasla bi kriškica paprike u senguli, a naročito u vege primjercima koji su se od običnih razlikovali samo nedostatkom salame.) Najgore u svemu je što jedna stvar može zasjeniti sav tvoj trud i hrpu dobro obavljenog posla. To nažalost nije ni prijevoz na Šušnju ni loš sendvič. To je ono zbog čega se okupljamo: sigurno i ugodno letenje na visini koju si sami odredimo (ili uspijemo dohvatiti). To je kao da nogometašima kažeš kako će na ovom prvenstvu igrati samo na jednoj polovici terena i to na betonu.
Velik broj ljudi izjasnio se da je to najveći nedostatak vjerojatno već umorni od iste priče svake godine i diskriminacije u odnosu na zmajare te se često moglo čuti kako neće dolaziti više na DP ako se to ne promijeni. Ne mogu, a da se ne složim s njima.

3 Palac gore: : Danči, Mirko, Robert    
Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 75 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: