»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: uto 07 tra, 2026 1:29.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 148 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Rook veličina M (80-105 kg) povoljno
PostPostano: čet 26 srp, 2012 9:19 
Offline     DHV 2

Član od: ned 28 stu, 2010 8:56
Dao Palac gore: : 651 / Palac dolje: : 17
Dobio Palac gore: : 75 / Palac dolje: : 12
PS. zaboravio sam napisati gore jednu misao tj vrlo je retko da tečajac baci rezervu barem ja do sada neznam za takav slučaj pa bi me zanimao konkrektan slučaj nisam shvatio iz tvog posta što se ustvari dogodilo,toliko..pozdrav!

Vrh

PostPostano: čet 26 srp, 2012 10:26 
Offline     DHV 2

Član od: sub 26 ruj, 2009 12:07
Dao Palac gore: : 76 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 103 / Palac dolje: : 0
pretpostavljam da te je nešto malo roknulo , a ti si se uspaničil i bacil rezervu.ako si bio pod nadzorom instruktora ne vjerujem da te je pustio u neke divlje uvjete.a možda on zna nešto više???kao što to dr.zdravko veli baš nije uobičajeno da početnik na prvim visinskim letovima baca rezervu... :no:

Vrh

PostPostano: čet 26 srp, 2012 10:32 
Offline     DHV 1-2

Član od: pon 23 sij, 2012 11:38
Dao Palac gore: : 20 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 21 / Palac dolje: : 1
Radovan je napisao/la:
Što se tiče toga što mi se dogodilo. Čuj, radio sam frontalno zaklapanje, na inicijativu instruktora. No, nisam dobro odradio što sam trebao. Naime, prerano sa zakočio krilo kada je trebalo izletjeti naprije i time ga doveo u stall. Poslije toga sam ušao u negativnu spiralu pa se i kravata uhvatila na jedno strani i instruktor je samo rekao u radio stanicu - Rezerva, Rezerva. I nakon što sam bacio rezervu skupio sam krilo u zagrljaj i čekao prizemljenje. No, u prizemljenju, budući sam se klatio kao klatno ispod rezerve, istegao sam ligamente lijevog stopala, i to u dobroj mjeri. Eto, uglavnom to je to.

Evo što je meni Radovan napisao na tu temu. Nadam se da se ne bude ljutio što sam podjelio sa svima vama PM.

Ne znam tko mu je instruktor, ali meni je baš Darinka u pon rekla da kako se neciji tecajc morao bacati rezervu, a instruktor bio malo iznad njega u zraku. Možda je to cak taj nesretni slucaj.

Vrh

PostPostano: čet 26 srp, 2012 10:44 
Offline     DHV 2

Član od: sub 26 ruj, 2009 12:07
Dao Palac gore: : 76 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 103 / Palac dolje: : 0
neznam ni ja ko mu je instruktor ali ako je ovo toćno hmmm radije nebum komentiral.
nisam instruktor ali mislim da se ekstremne situacije ne vježbaju tako...
ja sam ih prvi puta radil posle dugi niz godina letnog staža ali iznad vode(prelog).

1 Palac gore: : Vojo    
Vrh

PostPostano: čet 26 srp, 2012 10:59 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 468 / Palac dolje: : 58
Dobio Palac gore: : 1549 / Palac dolje: : 15
Aj da razjasnimo dilemu oko rezerve.

Sa Radovanom smo radili basic SIV. Bočna do 50% i frontalac. Nagledali su se tečajci videa i predavanja pa je bilo i vrijeme da probaju u zraku i napraviti nešto od toga tako da kada im se to stvarno desi u zraku budu spremni.
Dan ranije na Triblju smo odradili dosta bočnih i frontalaca sa njime i još jednim letačem.
Svi smo bili na Rooku a ja sam leti kraj njih i demonstrirao kako izgleda frontalac, bočno sa i bez kontrole tako da vide što i kako to izgleda zapravo.
Oba dana su bila super laminarna sa "magic air-om" i idelano za ovaj tip vježbi. Radili smo to na Triblju već masu puta u takvim uvjetima dok bi letio kraj tečajaca.

Drugi dan krenuli smo sa bočnim zatvaranjima gdje bi radovan pridržao smjer sa suprotnom komandaom. Nakon toga smo krenuli na frontalac i desilo se ono najgore što se može kod frontalca desiti.
Radovan je prevukao glider u trenutku dok je još uvijek bio zatvoren i glider je bacio u deep stall i zbog dali pozicije u sjedalu ili nejednakog držanja komandi glider je krenuuo u negativu. Ta negativa je potrajala četvrtinu kruga jer sam mu rekao da digne ruke gore kako bi glider sam iz negative izašao.
Glider je krenuo iz negative van ali je na desnoj strani dobio sitnu kravaticu koja je glider odmah povukla u spiralu jer je glider bio još u poziciji nakupljanja brzine.
Jedna reakcija sa lijevom komandom bi vratila glider u prvom krugu van iz spirale, ali moja odluka je bila da ipak baci rezervu dok se nije vrtnja povećala.
Na rezervi je Radovan sletio u podnožje grebena na kamenje i prilokm doskoka je valjda pogodio petom u kamen.
Došli smo i sakupil ga gore.

Možda vježbanje bočnih i frontalaca iznad grebena nije najbolja stvar, ali je ipak bolje od ničega. Bočna i frontalci rijetko kada naprave neke probleme u laminarnim uvjetima na jedinicama i jedan na dva krilima i do sada uvijek smo to odrađivali bez problema, ali ako ti se desi negdje dok letiš a nisi nikad vidio kako to izgleda i što napraviti onda tu može biti problema. Za dvojke i trojke ne bih garantirao.
Pravi extremi se moraju vježbati iznad vode i to se slažem.

1 Palac gore: : gburazer     1 Palac dolje: : gprelac
Vrh

PostPostano: čet 26 srp, 2012 11:47 
Offline     DHV 2

Član od: sub 05 ruj, 2009 13:13
Dao Palac gore: : 120 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 238 / Palac dolje: : 2
:-D

prvo ograde i zagrade da se nebi tko naljutio (al neka se i naljute sami su otvorili teme).
Želio bi biti malo duhovit i malo provokativan ali ne u zloj namjeri već razgovora radi - neka tema ide dalje :-P

1. Radovan mijenja instruktore brže nego ja kondome?!? :crazy:
2. Radovane kako ti se sad sviđa "dinamika obuke" ili kako se već zvala tema koja si nedavno otvorio (ipak nakon 5 sati vinsinskih već si na SIV-u :shock: )?

3. Koliko u kn koštaju ta jedniostranska i frontalci pošto se radi o naprednom tečaju u "magic air conditionsima" (bez pdv-a da ušparam 25 procenata jer netrebam račun) :blum2:

:hi:

Vrh

PostPostano: čet 26 srp, 2012 12:06 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 468 / Palac dolje: : 58
Dobio Palac gore: : 1549 / Palac dolje: : 15
Kad ti malo provociraš pa ću malo i ja.

Šta ti prelac treba da znaš za DP? Ćeš SIV "pod gasom" ili "bez gasa".

Vrh

PostPostano: čet 26 srp, 2012 12:40 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 7:35
Dao Palac gore: : 553 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 460 / Palac dolje: : 1
Radovan je napisao/la:
Zašto sam odlučio više ne letjeti? (za sada)
Zato što imam sina od 2 g i 9 mj. o kojemu trenutno, zbog povrede, ne mogu skrbiti onako kako bih trebao i želio, a s obzirom da sam razveden to mi, u borbi za skrb o sinu, nikako ne ide u prilog.
Da li je to dovoljan razlog svatko će prosuditi prema sebi. Za mene jest.

Nadalje, ne želim sebe a ni sina više dovesti u situaciju da ne možemo biti zajedno zbog neke moje, eventulane, buduće povrede, koja se u paraglidingu govotovo svakome dogodila, a osobito nekome tko je prirode slične mojoj, avanturističkoj.
Na primjer, dijete više nikada neće imati 2 g i 9 mj., koliko ima sada i, propuštanjem da sada, kada je najvažnije, ne budem prisutan svojim primjerom, svojim načinom i svojom ljubavlju u njegovom odrastanju, i jedan i drugi ćemo izgubiti priliku kakva nam se više neće ponuditi. Bar ne tako kako bi najbolje moglo i kako treba u ovoj dobi. A tako će biti još neko vrijeme, vrijeme dok se postavljaju temelji čovjeka.
Eto, to je moj razlog.

To je vrlo odgovorno razmišljanje, i vjerujem da se većina letača - roditelja barem dijelom tu pronalazi. I ja se često preispitujem kad idem na brdo koliko je to zapravo korektno prema mojim potomcima. A opet, moj sin (5,5 g) je zadnjem Parajapu trčao oko krila na startu i nije mi dao da poletim dok mi on kupolu ne pridrži. A kćer mi je na odlasku iz kuće priprijetila da se bez medalje ne vraćam...
Vjerujem da se primjeri i ljubav u odgoju pružaju na razne načine, između ostalog i ostvarivanjem sebe kroz aktivnosti koje voliš i koje te ispunjavaju. Naravno ne na uštrb djeteta i njegovih potreba. Ali zakidanje sebe na kraju bi moglo uskratiti nešto i djetetu. To je za svakog da si promisli i odvagne.

Meni pomaže često citirana izjava Helen Keller: "Sigurnost je uglavnom iluzija. U prirodi ne postoji, niti je ljudi doživljavaju. Dugoročno, izbjegavanje opasnosti nije ništa bezopasnije od izravnog izlaganja. Život je ili neustrašiva pustolovina, ili ništa."

6 Palac gore: : Airie, gprelac, isantek, joe33, vedran_zgela, vjeko    
Vrh

PostPostano: čet 26 srp, 2012 12:54 
Offline     DHV 2

hrga je napisao/la:
Kad ti malo provociraš pa ću malo i ja.

Šta ti prelac treba da znaš za DP? Ćeš SIV "pod gasom" ili "bez gasa".

E moj bratko ja svoje išuis znam (mislim da mi je to zadnje dp pa ne brigaj) ali dali si ti svjestan svojih?!?

Sory stari al arogancija te prilično nagrizla (skoro ko mene OH)
:beer:

lp

Vrh

PostPostano: čet 26 srp, 2012 13:43 
Offline     DHV 2

Član od: sri 02 vel, 2011 12:40
Dao Palac gore: : 343 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 647 / Palac dolje: : 1
Ja-tečajac, Damir Kalinger - Mići bez pardona bi u ovoj fazi znanja i sati leta sterao svog instruktora gdje se već tjeraju ljudi kada ih treba tjerati, da mi kaže da danas idemo raditi extreme.
Pa zaboga ljudi, Radovan je tek počeo letjeti u mirnim uvjetima, tek je počeo uživati u prvim letovima, bez 100%-tne napetosti i grča. Na novom krilou leti tek 5 sati.
Tečajci u Radovanovoj fazi moraju birati uvjete, odnosno, njegov instruktor bira uvjete umjesto njega, a Radovan - čitaj tečajac, prihvača ili ne.
Krila 1 ili 1/2 slove kao sigurna krila i uglavnom rade po principu "nahrani majmuna i ništa ne diraj" i onda ih tjerati u extreme iz kojih hoćeš nećeš izbija adrenalin, a ne teorija koji si naučio kao vodu piti.
Ogromna količina pilota, iskusnih letača ne rade extreme, pa ni one osnovne baš iz razloga sigurnosti.
Pa kako onda naučiti. Pa vremenom, polako, sve u svoje vrijeme. Prvo završiš tečajeve, postaneš pilot, "podereš" svoje prvo krilo leteći na njemu, upoznaš mu dušu, pa onda pitaš: "a gdje se mogu upisati na tečaj extrema" i onda to isprobaš u kontroliranim uvjetima, na sigurnoj visini, uz čitavu svitu logističara i šta ti ja znam šta sve je i nije potrebno. Svakako to ne podrazumjeva malu visinu, okrenut prema grebenu i sa kamenjem oštrim ko žilet ispod sebe.
Ili kao večina, iskusi to na teži način, nenamjerno izazvani extrem. No razlika je ogromna. Biti doveden u takvu situaciju sa desecima ili stotinama sati leta nije isto kao početniku. Zašto?
1. Letiš već dugo i ne razmišljaš o letenju, nego jednostavno letiš, to je radnja koju si već odavno apsolvirao i u slučaju bilo kakve neželjene reakcije krila iskusan pilot razmišlja samo o tome kako situaciju riješiti, dok tečajac ima milion potrebnih i nepotrebnih stvari na pameti koje mu oduzimaju moždane resurse i možda baš u presudnom trenutku na očima iščitavaš "error", "error".
2. Uvjek ili gotovo uvijek poslje letenja sjedne se na cugu i slušaš starije o letenju " kako je mene zaklopilo tamo, pa šta napraviti ako... kakvu glupost sam napravio ondje, kako se onaj izvukao... itd". Ja to zovem pripremom, bazom ili ako baš hoćete temeljem riješavanja extremnih situacija. I dok ne svladaš i raskrstiš sam sa sobom da u fazi letenja u "žešćim uvjetima" postoji mogućnost da ti se dogodi zaklapanje, frontalac i šta ti ja znam šta sve ne i dok nisi popio piva i piva slušajući priče o letenju i extremima, nisi spreman za njih koliko god te instruktora pratilo i kako god oni iskusni bili.

Kako bilo da bilo, ja sam svoje mišljenje rekao. Tko god se smatra prozvanim neka se zapita da li je to i zavrijedio. Namjera mi nije da rasplamsavam vatru, nego da ukažem na moguće propuste. Pa, nemreš se upisati u srednju školu, ako si još u vrtiću. Nemreš slušati fiziku, ako te tvoj bačeni kamen u zrak nije pogodio usred čela.

Na kraju zaključujem, ubili ste volju za letenjem jednom velikom entuzijastu i zaljubljeniku u letenje. Ja sam o Radovanu iznjeo svoje mišljenje i na masu njegovih postova odgovorio bacanjem kamenja i palčevima prema dolje, no mora mu se priznati da ima muda otvoriti škakljivu temu, nije ga sramota pitati ako ne zna... Da nema baš takta i to je istina, ali ljudi, 'ko je bez grijeha neka baci kamen prvi... Žao mi je da zbog tuđih propusta, doduše i svojih, ali manjim djelom, Radovan više neće letjeti.

6 Palac gore: : apco, Branko Hrupelj, dr zdravko, gprelac, vjeko, Vojo    
Vrh

PostPostano: čet 26 srp, 2012 14:27 
Offline     DHV 1-2

Član od: pon 23 sij, 2012 11:38
Dao Palac gore: : 20 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 21 / Palac dolje: : 1
Michi je napisao/la:
2. Uvjek ili gotovo uvijek poslje letenja sjedne se na cugu i slušaš starije o letenju " kako je mene zaklopilo tamo, pa šta napraviti ako... kakvu glupost sam napravio ondje, kako se onaj izvukao... itd".

iskreno smatram da je ovo vrlo bitno što si sada napomenuo. Nisam do sada baš nešto puno letio, ali sam se tih prica naslušao od starijih i iskusnih pilota puno.

Hrgu ne poznam, ali sam od vec par vrlo iskusnih pilota cuo da ima savrsenu taktiku obuke, da mi je bliže vjerojatno bi išao k njemu na tecaj. A da se nesrece uvijek mogu desiti... Toga je morao biti svijestan i Radovan svaki put prije startanja isto kao i Hrga kada navodi svoje tečajce što treba raditi u zraku.

Bitno je da je sve dobro prošlo i da su svi živi i više-manje zdravi :) a Radovan sada ima i iskustva sa bacanjem rezerve a to iskustvo nemaju neki piloti koji lete vec godinama :D :D :D

1 Palac gore: : vedran_zgela     1 Palac dolje: : Vojo
Vrh

PostPostano: čet 26 srp, 2012 14:38 
Offline     DHV 2

rene3 je napisao/la:
Michi je napisao/la:

Bitno je da je sve dobro prošlo i da su svi živi i više-manje zdravi :) a Radovan sada ima i iskustva sa bacanjem rezerve a to iskustvo nemaju neki piloti koji lete vec godinama :D :D :D

Bacanje rezerve u skravati -to je nenadjebivo (kak vele u karlovčoj reklami - neprocijenjico) iskustvo za kojim svi koji to nisu napravili moraju žalit :-o

i da btw smanjilo nam letačku populaciju za po mojoj procjeni 15%

lp
:crazy:

Vrh

PostPostano: čet 26 srp, 2012 15:49 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 9:05
Dao Palac gore: : 210 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 219 / Palac dolje: : 2
Admine razreži i prebaci temu na drugo mjesto čovjek neće prodat krilo nikad :)

Vrh

PostPostano: čet 26 srp, 2012 16:32 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
Michi je napisao/la:
Krila 1 ili 1/2 slove kao sigurna krila i uglavnom rade po principu "nahrani majmuna i ništa ne diraj" i onda ih tjerati u extreme iz kojih hoćeš nećeš izbija adrenalin, a ne teorija koji si naučio kao vodu piti.

Istina, ali jednom mora biti prvi put. Gledam recimo ima slicnost u mom fahu, mladi kirurg kad ide radit prvu operaciju, prvo drzi kuke koji mjesec. Dotle ga ispituju teoriju, anatomiju, postotke ucestalosti anatomskih varijacija, dotjeraju ga dotle da tocno zna kojim redom ce koristiti instrumente (a promijeni ih se dosta tokom sat i po-dva). Onda ga krenu drilat po komplikacijama. Pa kad i to zna rijesit teoretski i u real-timeu, onda dobije noz u ruke.
Kod nas, na zalost, cast iznimkama, vecini se kaze ma samo povuci vanjske A i to ti je OK. Pola ljudi speed ne zakopca do 30-og sata leta u termici. Teorija se prodje na predavanju i vise nikad. Nekad se pitam da nas se uzme na blic-test osnova aerodinamike/meteorologije/prve pomoci/pravila kretanja koliko bi nas proslo (za sebe prvog nisam siguran da bi se proslavio).
Po meni nema zapreke da cim zavrtis prvi krug u termici ides na "osnovne" ekstreme (jednostransko, usi, frontalac). Samo, prvo dobra priprema, baratanje podacima, provjera znanja, razgovor s instruktorom i razjasnjenje nedoumica (ako treba i na nekoj vrsti simulatora), dobar plan leta, pa opleti u zraku.

Michi je napisao/la:
Ogromna količina pilota, iskusnih letača ne rade extreme, pa ni one osnovne baš iz razloga sigurnosti.

Da i onda ti isti vrlo sigurno tutnu rezervicu prvi put kad ih preslozi malo ozbiljnije za istac. Da su koji put probali potegnut jednostransko u mirnom zraku mozda bi i ishod bio povoljniji (da ne kazem sigurniji). Uz duzno stovanje ali nekog tko leti godinama, a nije par puta napravio ekstreme ne bih nazvao iskusnim, samo vrlo sretnim.

Michi je napisao/la:
Pa kako onda naučiti. Pa vremenom, polako, sve u svoje vrijeme. Prvo završiš tečajeve, postaneš pilot, "podereš" svoje prvo krilo leteći na njemu, upoznaš mu dušu, pa onda pitaš: "a gdje se mogu upisati na tečaj extrema" i onda to isprobaš u kontroliranim uvjetima, na sigurnoj visini, uz čitavu svitu logističara i šta ti ja znam šta sve je i nije potrebno. Svakako to ne podrazumjeva malu visinu, okrenut prema grebenu i sa kamenjem oštrim ko žilet ispod sebe.

Kontrolirani uvjeti koje spominjes su iluzija. Jedina razlika je kaj te dole ceka camac, koji mozda stigne, a mozda i ne (kad razmislim, ni to nije nekak bas jako kontrolirano).
Ako ga nisi proveo kroz ekstreme, kako tocno "upoznas dusu" svom prvom krilu?
Jedino gdje se slazem s tobom i po iznesenom mislim da Hrga zasluzuje malu packu je ovaj dio "s kamenjem ispod sebe".
Za potpunog pocetnika, cak i "obican" frontalac mislim da zahtijeva jezero i camac. Naravno da su nezgode na 1-2 krilima rijetke, ali ocito se i to dogadja.

Michi je napisao/la:
Biti doveden u takvu situaciju sa desecima ili stotinama sati leta nije isto kao početniku.

"Biti doveden" u pasivnoj formi implicira nedostatak izbora. Vecina nas "bude dovedena", kako kazes, nakon par desetaka sati, i to obicno bude neko manje zaklapanje, pa dobro prodje, pa jos jednom, pa kad te opali onaj pravi vec imas neko iskustvo. To smo mi sretni. Ipak, kroz godine sam nekoliko puta nazocio i "bivanju dovedenim" nakon par sati leta s dozvolom, ili cak i u fazi naprednog skolarca. Vecina "dovodjenja" zavrsavala je pol kruga i 50 m nize, ali nekoliko ih je bome "dovedeno" i po kucama, bjelogorici, crnogorici, bjelogorici i crnogorici (uvijek posebno veselje za druzenje s "dovedenim" poslije letenja). Nije bilo cesto, ali i jednom je previse, kaj ne? U vecini situacija, "dovodilo" ih je ko kofere - rukice posvuda, a krilo po svom. Neki su se cak aktivno trudili sprijeciti krilo u namjeri da ponovno poleti, pa bi se "doveli" i po vise puta u istom aktu. Dok bi pilili po necijoj sumi, uvijek sam se pitao jel bi bilo sta drukcije da su negdje odmah na kraju skole napravili par jednostranskih, pa da imaju bar malo materijala za gradjanski neposluh prilikom "dovodjenja"...

Digresija: mislim da je vrijeme za novi sleng (nakon fenisa dugo nije niceg bilo) - sta kazete na: "i tako, navrtim do baze, izadjem onak na rub i covjece, kad me dovelo oko 40% desne strane..." ili, za par godina na EN testu: "kategorija dovodjenje na speedu:A"

Michi je napisao/la:
2. Uvjek ili gotovo uvijek poslje letenja sjedne se na cugu i slušaš starije o letenju " kako je mene zaklopilo tamo, pa šta napraviti ako... kakvu glupost sam napravio ondje, kako se onaj izvukao... itd". Ja to zovem pripremom, bazom ili ako baš hoćete temeljem riješavanja extremnih situacija.

Ja to zovem (teoretskom) nadgradnjom. U birtiji su svi jednaki, nikom na celu ne pise jel zna sta radi, a ima bogme budala koje su dobri govornici (pogotovo nakon dvije-tri) pa ce te uvjerit u stvari koje bas i ne stoje. U fazi pocetnika (a i kasnije, bogme) tesko je procijeniti tko sere, tko je imao srece, a tko govori temeljem podataka. Sistem akreditacije instruktora trebao bi izdvojiti ove posljednje.
Tako da po meni - temelj iz medjunarodno priznate literature i od svog, pri agenciji akreditiranog, instruktora, i tu ces steci sposobnost kritickog misljenja, a poslije brate opleti po birtiji koliko oces (cak i od budala ima koji komadic koji vrijedi uklopiti u svoj sistem).

p,
D.

P.S. malo sam stekao dojam da si ljut na Hrgin stil obuke. Ne bih htio da shvatis kako te pokusavam diskreditirati, usutkati, omalovazavam tvoje misljenje ili nesto tako, ali ipak, mislim da prvo trebas biti Hrga da bi Hrgi dijelio lekcije. Sorry ako sam krivo shvatio.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: čet 26 srp, 2012 19:35 
Offline     DHV 2

Član od: čet 26 stu, 2009 21:09
Dao Palac gore: : 85 / Palac dolje: : 30
Dobio Palac gore: : 288 / Palac dolje: : 13
Michi je napisao/la:

2. Uvjek ili gotovo uvijek poslje letenja sjedne se na cugu i slušaš starije o letenju... i dok nisi popio piva i piva slušajući priče o letenju i extremima, nisi spreman ...

Dali on treba postat pilot ili alkoholičar?

Pronicav način da se ljude drži u stanju pasivnosti i poslušnosti je strogo ograničavanje spektra prihvatljivih mišljenja, ali istovremeno dopuštanje žustre rasprave unutar tog ograničenog spektra. (Noam Chomsky)

Vrh

PostPostano: čet 26 srp, 2012 19:59 
Offline     DHV 2

Član od: sri 02 vel, 2011 12:40
Dao Palac gore: : 343 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 647 / Palac dolje: : 1
Ma naravno da mora biti prvi puta, ali ja smatram da je bolje to odgoditi za kasnije, jer još nismo držali kuke, preispitivali postotke itd.
Evo ja npr. razgovarao sam sa svojim instruktorom od tečaju extrema i odraditi ću ga ako prilike dozvole no tek kada mi letenje kao takvo ne bude jedna i jedina preokupacija za vrijeme trajanja istog.

Damjancic je napisao/la:
Uz duzno stovanje ali nekog tko leti godinama, a nije par puta napravio ekstreme ne bih nazvao iskusnim, samo vrlo sretnim.

Ovdje bih se složio sa tobom, jer po meni extremi su nadogradnja pilota da bi mogao sigurnije letjeti. No pričom o čačkanju mečke svi znamo

Damjancic je napisao/la:
Kontrolirani uvjeti koje spominjes su iluzija.

Ma ipak je sigurnije ako se očekuje nekakav incident. Da li je čamac dovoljno brz ili ne, e rekli bi imao je ili nije imao sreće. A upoznati dušu svoga krila meni tečajcu za sada je ipak kako leti, probija kroz vjetar koliko ga mogu zaklati, a da i dalje leti i tome slično. To su stvari o kojima ja razmišljam dok letim i svakim letom pomičem granice. Razmišljaš kao pilot, ali ajde se spusti na nivo tečajca. Ne kažem da nisi u pravu no pogledi na letenje nam moraju biti drugačiji samim time što sam ja tečajac, a ti ne.

Damjancic je napisao/la:
"Biti doveden" u pasivnoj formi implicira nedostatak izbora. Vecina nas "bude dovedena", kako kazes, nakon par desetaka sati, i to obicno bude neko manje zaklapanje, pa dobro prodje, pa jos jednom, pa kad te opali onaj pravi vec imas neko iskustvo. To smo mi sretni. Ipak, kroz godine sam nekoliko puta nazocio i "bivanju dovedenim" nakon par sati leta s dozvolom, ili cak i u fazi naprednog skolarca. Vecina "dovodjenja" zavrsavala je pol kruga i 50 m nize, ali nekoliko ih je bome "dovedeno" i po kucama, bjelogorici, crnogorici, bjelogorici i crnogorici (uvijek posebno veselje za druzenje s "dovedenim" poslije letenja). Nije bilo cesto, ali i jednom je previse, kaj ne? U vecini situacija, "dovodilo" ih je ko kofere - rukice posvuda, a krilo po svom. Neki su se cak aktivno trudili sprijeciti krilo u namjeri da ponovno poleti, pa bi se "doveli" i po vise puta u istom aktu. Dok bi pilili po necijoj sumi, uvijek sam se pitao jel bi bilo sta drukcije da su negdje odmah na kraju skole napravili par jednostranskih, pa da imaju bar malo materijala za gradjanski neposluh prilikom "dovodjenja"...

Pa o tome sam i pričao, ima vremena za sve, jer počinjemo letjeti u benignim uvjetima, pa nastavljamo korak pokorak i tu stječeš iskustvo.

Damjancic je napisao/la:
Ja to zovem (teoretskom) nadgradnjom. U birtiji su svi jednaki, nikom na celu ne pise jel zna sta radi, a ima bogme budala koje su dobri govornici (pogotovo nakon dvije-tri) pa ce te uvjerit u stvari koje bas i ne stoje. U fazi pocetnika (a i kasnije, bogme) tesko je procijeniti tko sere, tko je imao srece, a tko govori temeljem podataka. Sistem akreditacije instruktora trebao bi izdvojiti ove posljednje.Tako da po meni - temelj iz medjunarodno priznate literature i od svog, pri agenciji akreditiranog, instruktora, i tu ces steci sposobnost kritickog misljenja, a poslije brate opleti po birtiji koliko oces (cak i od budala ima koji komadic koji vrijedi uklopiti u svoj sistem).

Kako god tu usmenu predaju nazivali, pričamo o istom. A izreku "nije važno šta nego tko priča" nisam htio stavljati u svoj prvi post jer bi isti bio dugačak ko položena osmica. Ionako je admin otvorio novu temu radi mojeg pitanja upućenog Radovanu.

joe33 je napisao/la:
P.S. malo sam stekao dojam da si ljut na Hrgin stil obuke. Ne bih htio da shvatis kako te pokusavam diskreditirati, usutkati, omalovazavam tvoje misljenje ili nesto tako, ali ipak, mislim da prvo trebas biti Hrga da bi Hrgi dijelio lekcije. Sorry ako sam krivo shvatio.

Krivo si shvatio i nema ljutnje ni u kojem slučaju. Hrgu sam upoznao ili bolje rečeno vidio u nekoliko navrata, na Triblju, pa na DP'12., ovdje i ondje i divio sam mu se kako barata sa krilom, slušao o njegovim podvizima, gledao njegove letove na OLC-u, upijao njegovo znanje. O njemu kao instruktoru ne znam puno, no sama činjenica da je nakon one Radovanove teme o dinamici obuke uzeo izbačenog ili odbjeglog Radovana pod svoje okrilje, govori o njegovoj veličini kao osobe, kao instruktora. Još jednom krivo si shvatio. Ali moje mišljenje i dalje zadržavam i smatram da tečajac u fazi Radovanovog iskustva nije trebao raditi takve manevre.
U jednoj od mojih sljedećih faza učenja, svakako bih htio letjeti sa Hrgom i gledati kako on to radi, da mogu iz prvog lica vizualizirati kako dovesti krilo u extrem i kako izaći iz njih. Teorija je jedno, a praksa nešto drugo. Probati to sam napraviti... već sam napisao kada i gdje.

Pozrdav svima kojima nisam bio toliko dosadan i da, ovo je prvi pota da je netko secirao moj post, pa sam se potrudio biti što jasniji.

Damjancic je napisao/la:

Šta odgovoriti na ovakvo pitanje, najbolje ništa, to će biti isto kao da ti se nasmijem u lice.

2 Palac gore: : gprelac, Red Baron    
Vrh

PostPostano: čet 26 srp, 2012 20:10 
Offline     DHV 1-2

Član od: uto 23 kol, 2011 17:26
Dao Palac gore: : 122 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 43 / Palac dolje: : 10
Dinamika obuke i promjena instruktora? Ne, nimalo ne žalim što sam se pobunio protiv dinamike na L tečaju i što sam promijenio instruktora. Nisam ja taj tip koji se ubija mislima zašto sam ovo ovako napravio zašto ono onako i zbog toga pati. Također, nimalo se ne žalim na tretman na A tečaju. Naprotiv, ja sam taj koji je poticao dinamičniji napredak obuke. Da sam nisam bio odlučan na to ne bi ni pristajao na to.
No, ono što si zamjeram, ali bez bolesne patnje tipa -"Zašto mi se to dogodilo", je što nisam dovoljno svjesno odradio ono što je trebalo. Nisam sačekao da se krilo otvori i krene naprijed već sam prerano i predugo kočio, i time stalirao krilo. Nadalje, ako baš hoćete, krivo mi je što Hrga nije sačekao sa rezervom, budući je bilo visine, i savjetovao mi povlačenje lijeve komande da izađem iz spirale ali, nimalo mu to ne predbacujem niti mu zamjeram. Lako je biti general poslije bitke i lako je sada nešto pričati. Inače, uopće se nisam bojao ničega, vjerujući instruktoru i znajući da mi je rezerva ispod guzice. I općenito, baš ta rezerva mi je ulijevala najviše sigurnosti jer, njezino postojanje i mogućnost da ju povučeš ako treba osiguravaju ti da nećeš pasti k'o kruška s neba. No, sada znam da ni to nije dovoljno ako ne razmišljaš i o prizemljenju. Inače, sam manevar nismo radili iznad stijena već sam se izvukao van grebena, prema polju i jezeru. Ono što je utjecalo na mjesto prizemljenja je lagano jugo ali, opet, lako je biti general poslije bitke.

A što se tiče ubijanja volje za letenje, kako je netko nagađao; Ne, ne radio se o tome da mi je ubijena volja za letenjem. Volju imam istu kao i prije, i priznati ću da mi je žao što više neću, ili bar za sada neću, letjeti. Ali, ono što sam rekao i što je presudno, zbog situacije u kojoj jesam privatno, mislim na nedavni razvod i borbu za skrb o sinu, svjesno ne želim nastaviti s letenjem i potpuno sam miran i u uvjerenju da sam ispravno odlučio stavljajući kao prioritet vrijeme sa sinom. Da je kojim slučajem drugačija situacija, da smo svi na okupu kao obitelj, da se i dalje slažemo u načinu odgoja zajedničkog sina tada sigurno ne bi odustao od letenja. To je ponešto drugačije od nekih primjera koje je netko ovdje iznosio iz svojeg privatnog života i obitelji.

Vrh

PostPostano: čet 26 srp, 2012 20:25 
Offline     DHV 2

Josip K-T je napisao/la:
Michi je napisao/la:

2. Uvjek ili gotovo uvijek poslje letenja sjedne se na cugu i slušaš starije o letenju... i dok nisi popio piva i piva slušajući priče o letenju i extremima, nisi spreman ...

:-D Nemojte zaigrat na kartu alkoholičar - nije neka fora a unas postaješ i građanin drugog reda (bez obzira na činjenicu da tvoj doktor pije više od tebe :-D plus svaki šupak kad nezna što bi ti rekao kaže nešto kao a što češ ti pričat ti si pijanac :crazy:

lp

1 Palac gore: : Michi    
Vrh

PostPostano: čet 26 srp, 2012 20:30 
Offline     DHV 2

Michi je napisao/la:

Damjancic je napisao/la:
Kontrolirani uvjeti koje spominjes su iluzija.

Ma ipak je sigurnije ako se očekuje nekakav incident. Da li je čamac dovoljno brz ili ne, e rekli bi imao je ili nije imao sreće. A upoznati dušu svoga krila meni tečajcu za sada je ipak kako leti, probija kroz vjetar koliko ga mogu zaklati, a da i dalje leti i tome slično. To su stvari o kojima ja razmišljam dok letim i svakim letom pomičem granice. Razmišljaš kao pilot, ali ajde se spusti na nivo tečajca. Ne kažem da nisi u pravu no pogledi na letenje nam moraju biti drugačiji samim time što sam ja tečajac, a ti ne.

A nemogu nego da sernem al npr u turskoj se kad rukneš u vodu trkaju 2,3,4 glisera tko ćr prvi do tebe al ulaziš tek kad pokažeš 50 eur :lol:

Vrh

PostPostano: čet 26 srp, 2012 20:55 
Offline     DHV 2

Radovan je napisao/la:
Dinamika obuke i promjena instruktora? Ne, nimalo ne žalim što sam se pobunio protiv dinamike na L tečaju i što sam promijenio instruktora. Nisam ja taj tip koji se ubija mislima zašto sam ovo ovako napravio zašto ono onako i zbog toga pati. Također, nimalo se ne žalim na tretman na A tečaju. Naprotiv, ja sam taj koji je poticao dinamičniji napredak obuke. Da sam nisam bio odlučan na to ne bi ni pristajao na to.
No, ono što si zamjeram, ali bez bolesne patnje tipa -"Zašto mi se to dogodilo", je što nisam dovoljno svjesno odradio ono što je trebalo. Nisam sačekao da se krilo otvori i krene naprijed već sam prerano i predugo kočio, i time stalirao krilo. Nadalje, ako baš hoćete, krivo mi je što Hrga nije sačekao sa rezervom, budući je bilo visine, i savjetovao mi povlačenje lijeve komande da izađem iz spirale ali, nimalo mu to ne predbacujem niti mu zamjeram. Lako je biti general poslije bitke i lako je sada nešto pričati. Inače, uopće se nisam bojao ničega, vjerujući instruktoru i znajući da mi je rezerva ispod guzice. I općenito, baš ta rezerva mi je ulijevala najviše sigurnosti jer, njezino postojanje i mogućnost da ju povučeš ako treba osiguravaju ti da nećeš pasti k'o kruška s neba. No, sada znam da ni to nije dovoljno ako ne razmišljaš i o prizemljenju. Inače, sam manevar nismo radili iznad stijena već sam se izvukao van grebena, prema polju i jezeru. Ono što je utjecalo na mjesto prizemljenja je lagano jugo ali, opet, lako je biti general poslije bitke.

A što se tiče ubijanja volje za letenje, kako je netko nagađao; Ne, ne radio se o tome da mi je ubijena volja za letenjem. Volju imam istu kao i prije, i priznati ću da mi je žao što više neću, ili bar za sada neću, letjeti. Ali, ono što sam rekao i što je presudno, zbog situacije u kojoj jesam privatno, mislim na nedavni razvod i borbu za skrb o sinu, svjesno ne želim nastaviti s letenjem i potpuno sam miran i u uvjerenju da sam ispravno odlučio stavljajući kao prioritet vrijeme sa sinom. Da je kojim slučajem drugačija situacija, da smo svi na okupu kao obitelj, da se i dalje slažemo u načinu odgoja zajedničkog sina tada sigurno ne bi odustao od letenja. To je ponešto drugačije od nekih primjera koje je netko ovdje iznosio iz svojeg privatnog života i obitelji.

ono Radovane što ti neželiš shvatiti je da je pg proces koji traje (i Marko to nije htio prihvatiti i bio non stop ko krava u djetelini al bogu hvala on je to preživio s 0% posljedica, Tebi treba x ili xy sati da dobiješ neke reakcije koje uz teoriju ulaze o domenui refleksa (neko je već neš sl napisao). Pizdarije tipa krilo 1 ili1/2 a kaj ti je to značilo kad si se rolo u kRAVATI. A sad kakati trebo sam počekati, pa lijevu. pa kasnije i sl je bullshit jer ako češ se vratiti letenju i letiti često letjeti vidjeti češ da svi drekeci smrde i ovo što sad misliš da znaš o predmetnoj situaciji qurac vrijedi u novom sranju. Cijenim tvoju odgovornost prema klincu, imaš u tom sjeru izuzetan stav ali ej sutra ne operi krmežlje iz očiju i ubiče te auto i .... Plus večina nas ima djecu, žive roditelje ktredite i x reazloga da sutra mora biti živa (nepoznam samoubicu u našim redovima) - plus da ja mislim da pg ugrožava moj život na način da ispadam neodgovcorni pojedinac sutra zapalim svu opremu na vrtu uprkos zabrani loženja vatre na otvorenom prostoru

lp
:crazy:

5 Palac gore: : dr zdravko, javorina, Tomica Solina, Vojo, čule    
Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 148 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: