»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: čet 04 lip, 2026 21:29.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 62 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Incidenti pri letu na vitlo .
PostPostano: pon 28 pro, 2009 1:13 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 25 ruj, 2009 14:06
Dao Palac gore: : 118 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 2
Nema teorije razgovarao sam sa nekolicinom pilota aviona o takvoj slepi i umalo me nisu zatvorili u jednu ustanovu gdi bi neki fakat trebali biti zatvoreni!
Nema teorije jer dizanje krila se prebrzo dogadja za pilota aviona i rep bi sa pojacanjem brzine a time i sile zavrsio pogubno po pilota aviona. SPREMAN sam to i dokazati svima koji misle da NISAM u pravu ako nadju pilota aviona i avion koji bi me vukao!
Nema TEORIJE i zakljucujem ovu bedastocu sa izvrsnom fotomontazom kojoj se to ne smije nikako osporiti! A ako ne vjerujete JA STOJIM na raspolaganju svakome od pilota kamikaza koji zele izvrsiti u najmanju ruku unistenje aviona! Ne treeba niti slabi clanak niti brzo otpustajuca klinka jer cu ja prijenego pilot digne avion u zrak biti ninimalno 80m iznad tla! A ja nemam palicu sa kojom bih mogao moj glider drzati nisko iznad tla. To jest imam ali me za tu palicu bi morali drzati pobornici aero slepa! A ako su u pravu ja cu drzati njihovu palicu!
Sretnu i nadasve uspjesnu Novu Godinu 2010 svima i onima koji vjeruju da sam ja u pravu a posebno onima koji misle da grijesim! Takodjer svim letacima na cemu god oni letili i cime god svoju guzu dizali u zarak prosperitetnu i godinu sigurnog letenja te njihovim obiteljima i prijateljima sve sto si sami zele u godini koja nam dolazi!
VOJO!

Vrh

PostPostano: pon 28 pro, 2009 6:30 
Offline     DHV 2

Član od: čet 24 ruj, 2009 7:05
Dao Palac gore: : 217 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 206 / Palac dolje: : 7
Slažem se sa Vojom oko šlepa avionom,čista montaža.Gledaj pilota kolko dugo trči po zemlji prije odvajanja,onda avion vozi pravokutno na paraglajdera kojeg vuče.itd :-P
lp

Vrh

PostPostano: pon 28 pro, 2009 9:38 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 01 ruj, 2009 9:34
Dao Palac gore: : 660 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 401 / Palac dolje: : 3
pa dobro p**** mu materina, opet ću ponoviti da je ova rasprava bezpredmetna i nemojte mlatiti praznu slamu ko' hrvatski političari.

DOGODILO SEEEEEEEEEEEEEEEEEE!

i opet ću ponoviti, osobno sam razgovarao sa pilotom i konstruktorom aviona koji je šlepao i j**** mu mater njegovu, ima sasvim dovoljno godina, iskustva i MUDA da ne kenja.

ajd' da se bavimo sa nekim konkretnijim stvarima ili da seruckamo o nečem drugom

Vrh

PostPostano: pon 28 pro, 2009 11:39 
Offline     DHV 2-3

Ajde bogati ne seri kvake ja kazem dase nije dogodilo i vjerojatno nece se dogoditi jos godinama! Nemoj se povoditi za glupostiima i razmisljati kao da si zmajar. Ajoj oprosti pa ti jesi zmajar! E vidi ja sam gledao na TV gdi je Hebrang rekao da je on sledeci predsjednik i gdi je Vidosevic vec sebe proglasio za treceg predsjednika! A razgovarao sam sa jednim tipom koji kaze da su njega oteli vanzemaljci i da je bio u svemiru te da je zato sada u ustanovi u kojoj bi i takvi tipovi i trebali biti. Kada je to istina razgovaraj sa tim svojim "pilotom" i pitaj ga moze li on mozda sa pajperom u orbitu jer ja bih stvarno volio gledati zemlju iz te perspektive! A ako nema love za gorivo ja cu platiti dizel koliko kosta da kosta! ili barem neka i mene proba tako poslepati ne treba slabi clanak na konopu. Ljepi pozdrav maco tebi ti znas da ja tebe volim ali jebemu pa nije tebi tata Generalic vjeruj mi nije! To sto ti povremeno imas neke njegove crte naivnosti ne znaci da ti je on otac casna rijec!
VOJO!

Vrh

PostPostano: pon 28 pro, 2009 12:29 
Offline     DHV 2-3

DRAGI VOJO!

AKO TI I SVI KOJI DIJELE MIŠLJENJE KAŽETE DA SE NIJE DOGODILO, ONDA SE NIJE DOGODILO. (I TO VEEEELIKA TOČKA)

EPPUR SI MUOVE

Vrh

PostPostano: pon 28 pro, 2009 14:11 
Offline     DHV 2-3

Eto vidis dario malo ti treba vise ali ipak ti znas na kraju to primiti kao covjek! nemoj se sekirati jednoga dana kada ljudi naprave spor avion i brzi glider nema frke i to ce se dogoditi. Znas ljudi nisu vjerovali prije 400- 500 godina da ljudi mogu letitiali evo lete! Nemoj se ti nista brinuti i mene su ljudi lagali pa sam im oprostio tako i ti tim svojim "pilotima" oprosti sto je jedna tako sitna laz prema lazi kakvu zna izreci M.B. Ma jednostavno sala!
VOJO!

Vrh

PostPostano: pon 28 pro, 2009 17:55 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
E Vojo baš si tvrdoglav! Al' nisi jedini...

Vojo je napisao/la:
Nema teorije jer dizanje krila se prebrzo dogadja za pilota aviona i rep bi sa pojacanjem brzine a time i sile zavrsio pogubno po pilota aviona.

Već smo ustanovili da su razlike u brzinama prevelike da bi se moglo vući pg po direktnoj liniji. Ako ne znamo drugačije onda je samo to dovoljno da ospori takvu mogućnost vuče, bez objašnjavanja da pg penje prebrzo za avion.
Ipak, objasnili smo već da se takva vuča može odvijati pod kutom - efektivne brzine tada mogu biti iste (ako je kut veći). Ako avion dakle tek neznatno brže poteže pg (u odnosu na trim brzinu) onda ni penjanje nije veliko pa nema ni razlike u penjanju. Druga je stvar da uže ne može biti privezano za rep aviona jer bi to djelovalo kao poluga na avion koji pokušava letjeti polubočno u odnosu na uže. Ono dakle treba biti privezano blizu težišta. Kako bi se to fizički izvelo ne znam. Isto tako ne znam koliko (i da li previše) preciznosti zahtijeva takva vuča i od jednog i od drugog pilota, ali isto sam tako siguran da je teoretski (uz dovoljnu preciznost jednog i drugog pilota) tako nešto 100% izvedivo.
Na stranu je li se nešto dogodilo ili nije, je li fotomontaža ili ne - nema nikakve fizikalne zapreke da se takva vuča izvede - suprotno tome što Vojo pokušava objasniti raznim poluargumentima.

Dakle, sasvim je moguće da se to i ne da praktično izvesti, ali sigurno ne iz ijednog razloga koje je Vojo nabrojio.

Vojo, ja poštujem tvoje veliko iskustvo u svemu vezanom za pg, pogotovo vuču, ali uzmi i ti u obzir da nešto nije teoretski nemoguće samo zato što je jako teško izvesti.

Vrh

PostPostano: pon 28 pro, 2009 21:53 
Offline     DHV 2-3

Ja na te tvoje argumente kazem jednostavno NEMA TEORIJE jer ako 10ak pilota aviona kaze da je to nemoguce bez pay- outa onda je to fakat nemoguce! A ako ka tome ja jos kazem da je to neizvedivo bez neke sile koja ce otpustati uze onda je to tako. A vi mozete tupiti kuplung koliko god hocete. Vasa teorija je ravna da su vanzemaljci posjetili zemlju i na njoj se ka tome jos naselili! To je mozda i moguce ali ja NE VJERUJEM. Poluargumenti ili neargumenti ja se nudim ako vi nadjete pilota sa avionom da to probam i dokazem ili pobijem svoju tvrdnju. Polutvrdnja moja ovako stoji:
1)Kada bi pilot slepao bocno to jest krivudao ljevo desno mogao bi sa iznenadnom sliom dovesti pilota PG u zakljucani izlaz!
2)Ako bi pilot bio izuzetno iskusan pa tome i parirao doveo bi avion u situacju da bi se pilot borio odrzati ga u zraku bukvalno pri malim brzinama aviona svaka sila sa strane mogla bi ga urusiti kao da nema nikakvih letnih sposobnosti!
3)Ako bi bilo koji od njih dvojice imalo pogrjesio srusio bi se prvenstveno avion a PG pilot bi mogao onda sa svojim iskustvom ici na sahranu pravome motornome pilotu!
4) Ako bi kojim cudom oba izvela savrseno slklad avion NIKADA nebi mogao poletiti jer njegova minimalna brzina polijetanja je preko 80km.
5) Iz iskustva svojega a i iz iskustva pilota aviona svaka sila cvrstog predmeta sa strane bilo koje letelice je EKSTREMNO opasna!
6)Svi koji su se dotakli grane ili nekog stranog predmeta prilikom leta znaju da to znaci momentalno skretajne ili gubitak brzine a time i pad! Neka se sjete piloti koji su imali doticaj sa nekim drugim pilotom ili jos gore sa nekim fiksnim predmetom na tlu!
7)Neka se operateri koji to dobro rade zamisle da setaju svoje auto brzinom od 80km na sat da bi na fiksnom uzetu davali donekle jednaku silu pilotu kojega dizu i zrak kako bi to izgledalo i kako bi se taj pilot ponasao na toj slepi!
8)Ne bjezim od toga da bi 2 uigrana igraca to i mogla izvesti ali tvrdim da je sloziti takvu dvojicu u ovakvoj slepi ravno lotu gdi se od 100 brojeva izvlace 10 pogodaka a mozes samo na listicu upisati 11 brojeva!
8) JA ZNAM DA TO MOGU izvjesti bez opasnosti po mene ali nisam SIGURAN dali to mogu i po avion i po pilota u avionu!
Zato ostajem kod poluteorije (MOJE NARAVNO a i ja sam covjek od krvi i mesa i mogu pogrijesiti)da je to jednostavno nemoguce i mocice me netko ubjediti u to samo onda KADA JA TO VIDIM SVOJIM OCIMA NA TERENU! Nikako prije i nikako poslije za mene je prica zavrsena i ovo je bilo vise ulazenje u pozadinu Daria zmajara nego neciju drugu jer ne dozvolim da zmajari uce PG pilote letenju na PG letjelici. AMEN!

Vrh

PostPostano: pon 28 pro, 2009 22:39 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 7:35
Dao Palac gore: : 553 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 460 / Palac dolje: : 1
Ziga je napisao/la:
Slažem se sa Vojom oko šlepa avionom,čista montaža.

OK, zašto bi itko htio raditi ovakvu montažu? Jasno mi je kada ljudi montiraju NLOe, duhove, čudovišta iz Loch Nesa i sl. - možda imaju ekonomski interes, žele se proslaviti ili nešto treće. Ali stvarno mi se čini nevjerojatno da je netko išao snimati posebno vuču paraglidera i polijetanje aviona i onda to montirati tako da izgleda kao da avion vuče paraglider.

Ziga je napisao/la:
Gledaj pilota kolko dugo trči po zemlji prije odvajanja,onda avion vozi pravokutno na paraglajdera kojeg vuče.itd :-P

Meni koji se u vuču uopće ne razumijem (ajd imam tri šlepanja u karijeri) se čini da je taj avion krenuo sporije, a kad je krilo bilo formirano da je ubrzao.

Vrh

PostPostano: pon 28 pro, 2009 23:09 
Offline     DHV 2-3

OK, zašto bi itko htio raditi ovakvu montažu?
Vrlo jednostavno zato sto je to prakticki gotovo neizvadivo! To i onima koji se nisu nikad slepali je jasno da je to gotovo neizvedivo. i iz tog razloga je montaza da zabavi rulju u nesto GOTOVO nemoguce! To ti je kao nao kada se frajer igra sa kajtom i pokupi ga dzmbo dzet! On leluja na krilu kao zastavica na automobilskoj anteni. E i to je montaza i to podjednako dobra meni cak i vise fora od ove sa aero slepom!!
VOJO!

Vrh

PostPostano: uto 29 pro, 2009 0:06 
Offline     DHV 2-3

Vojo je napisao/la:
1)Kada bi pilot slepao bocno to jest krivudao ljevo desno mogao bi sa iznenadnom sliom dovesti pilota PG u zakljucani izlaz!

Ne krivuda se nego se leti u konstantnom krugu.

Citat:
2)Ako bi pilot bio izuzetno iskusan pa tome i parirao doveo bi avion u situacju da bi se pilot borio odrzati ga u zraku bukvalno pri malim brzinama aviona svaka sila sa strane mogla bi ga urusiti kao da nema nikakvih letnih sposobnosti!

Nisu potrebne male brzine aviona.

Citat:
3)Ako bi bilo koji od njih dvojice imalo pogrjesio srusio bi se prvenstveno avion a PG pilot bi mogao onda sa svojim iskustvom ici na sahranu pravome motornome pilotu!

Ovo stoji, ali bi se dalo riješiti vrlo slabim članom (naravno time bi i vuča i dizanje pilota bilo sporo, ali to je poželjno jer se avion isto sporo diže).

Citat:
4) Ako bi kojim cudom oba izvela savrseno slklad avion NIKADA nebi mogao poletiti jer njegova minimalna brzina polijetanja je preko 80km.

Očito moram crtati. Komponenta brzine koja zapravo vuče pilota (ona druga samo vrlo brzo zakreće uže) je taman kolko treba za polako dizanje pg-a.

slika

Rezultat vuče je da se obje letjelice gibaju po kružnicama - avion većoj, a pg manjoj - oni u istom vremenu opišu puni krug, ali je pg krug puno manji pa mu je i potrebna brzina za to puno manja.

Citat:
5) Iz iskustva svojega a i iz iskustva pilota aviona svaka sila cvrstog predmeta sa strane bilo koje letelice je EKSTREMNO opasna!
6)Svi koji su se dotakli grane ili nekog stranog predmeta prilikom leta znaju da to znaci momentalno skretajne ili gubitak brzine a time i pad! Neka se sjete piloti koji su imali doticaj sa nekim drugim pilotom ili jos gore sa nekim fiksnim predmetom na tlu!

Sigurno da i ovo stoji - i to bi bili najvažniji razlozi zašto vuča koja nije u liniji letenja aviona nije lako izvediva.

Citat:
7)Neka se operateri koji to dobro rade zamisle da setaju svoje auto brzinom od 80km na sat da bi na fiksnom uzetu davali donekle jednaku silu pilotu kojega dizu i zrak kako bi to izgledalo i kako bi se taj pilot ponasao na toj slepi!

Irelevantno radi slike gore.

Citat:
8)Ne bjezim od toga da bi 2 uigrana igraca to i mogla izvesti ali tvrdim da je sloziti takvu dvojicu u ovakvoj slepi ravno lotu gdi se od 100 brojeva izvlace 10 pogodaka a mozes samo na listicu upisati 11 brojeva!

Ovako kako to ti zamišljaš ja sam još uvjereniji od tebe da je to praktično nemoguće. Ali na način kako sam objasnio gore, rizik za avion se može smanjiti adekvatnim slabim članom.

Citat:
8) JA ZNAM DA TO MOGU izvjesti bez opasnosti po mene ali nisam SIGURAN dali to mogu i po avion i po pilota u avionu!

To ne sumnjam. :)

Citat:
Zato ostajem kod poluteorije (MOJE NARAVNO a i ja sam covjek od krvi i mesa i mogu pogrijesiti)da je to jednostavno nemoguce i mocice me netko ubjediti u to samo onda KADA JA TO VIDIM SVOJIM OCIMA NA TERENU!

Nije moj cilj uvjeriti te da je tako nešto lako moguće - samo želim da shvatiš na koji način bi se to trebalo raditi da ima ikakve šanse (ne dakle pravocrtnom vučom) - dosta tvojih argumenata i u tom načinu stoji (potrebna velika preciznost obaju pilota i opasnosti za pilota aviona).

Ako ti i dalje nije jasno kako bi to išlo evo prijedlog. Nađemo se na nekom velikom parkingu ili livadi bez zapreka gdje se autom može opisati puni krug i ja ću se svezati užetom na tvoju kuku od auta. A ti onda vozi maksimalno kolko možeš brzo po zadanom krugu, a da ne prokliziš, a ja ću lijepo hodati ili trčkarati ili kako mi se već bude dalo u malom krugu (ako je uže dovoljno dugo). Ako je uže jednako polumjeru kružnice koju ti opisjuješ bit će dovoljno da se samo okrećem (da me ne zamotaš ko što to biva u crtićima... :-) )
Jel' možeš to zamisliti? I dalje tvrdiš da je neizvedivo?

Vrh

PostPostano: uto 29 pro, 2009 20:21 
Offline     DHV 2-3

Sve sam ja to Zelja sebi predocio u glavi i na papiru pa kako nisam vjerovao u sve svoje znanje i iskustvo (sto mi je iskustvo i znanje o PG vece ja sam nesigurniji u sebe jer sto vise znam bolje vidim stranu koja mi fali a ona je sve vece i veca kao kada dolazim iza neke zgrade a predamnom se polako otvara vidik) ja razgovaram sa sto vise pilota. Isao sam se raspitati kod nekoliko pilota motornih aviona i ozbiljno predocio sve aspekte PG letenja! Svatko od njih je rekao da je to nemoguce jer bocno slepanje avionom dovodi letjelicu u nezavidnu situaciju te u neprekidnu opasnost od pada! Nemoguce je pricvrstiti PG letjlicu naprijed sto bi dozvolilo bolju operativnost aviona osim na repu gdi se inace obavljaju sve vuce. Rep je ustvari "kotac" koji skrece avion malo ljevo i desno ali je OSNOVICA za avion po dubini letenja! Ako se ta mogucnost oduzme avionu velika je mogucnost da ga se dovede u kovit iz koga eksperti izlaze samo ako imaju dosta visine! Onima kojima taj vid letenja nije jasan moze se porediti sa PG krilom koje ima kolaps na maloj visini! I najbolji i najhladnokrvniji te najveci strucnjaci UGLAVNOM ne mogu izaci iz toga jer ih komande ne slusaju a ne slusaju jer ih ustavri nemaju! Svatko tko je dosao u takvu situaciju zna o cemu govorim! Za dalje ne morate me uvjeravati da je to moguce jer ja znam da je moguce (naveo sam primer u lotu)ali ona snimka nije ISTINITA i aero slep se nije DOGODIO JOS po meni. Dozvoljam da mogu pogrijesiti (to sam sebi dokazao mnogo puta u zivotu)ali smatram da je to za sada NEMOGUCE koliko god vi tvrdili da se to dogodilo. OSIM AKO MI SE NETKO OD VAS NE ZAKUNE DA JE TO VIDIO! A ako me netko onda laze i pri tome se kune ravan je stvoru i ide u nistavilo za mene sto god kasnije ucinio ili napravio on ne postoji! Ostavljam pravo sebi (a tako i drugima)da JA imam svoje misljenje o navedenom "aero slepu".
VOJO!

Vrh

PostPostano: uto 29 pro, 2009 22:55 
Offline     DHV 2-3

Vojo je napisao/la:
Svatko od njih je rekao da je to nemoguce jer bocno slepanje avionom dovodi letjelicu u nezavidnu situaciju te u neprekidnu opasnost od pada! Nemoguce je pricvrstiti PG letjlicu naprijed sto bi dozvolilo bolju operativnost aviona osim na repu gdi se inace obavljaju sve vuce.

Pa tako si odmah trebao reći. Evo, sad znam da o istom razgovaramo.
Ja priznajem da praktično nemam pojma o avionima pa me sad zbilja zanima zašto nije moguće pričvrstiti šlep negdje drugdje, a ne na repu. Možda zbog geometrije ne bi išlo na većinu aviona, ali valjda postoje neki kojima to ne bi bio problem i koji centar mase imaju dobro izložen prema odostraga? Imam u glavi primjer takvog, ali ne znam kako se zove.

Vrh

PostPostano: uto 29 pro, 2009 23:41 
Offline     DHV 2-3

Postoji jos jedan rijedak slucaj slepanja koji piloti vrlo rijetko rabe a taj bi odgovarao za slep PG letjelice i nalazi se tik iza kabane pilota sa gornje strane pa je prakticki u centru aviona. Ali i on nosi sa sobom opasnosti od upetljavanja uzeta u rep aviona te takodjer blokade komandi. Ali dobro uigran tim bi to mogao odraditi uz dugu i napornu pripremu. Najopasnije je u stvari prvih 400 metara visine i to ne po pilota PG nego po stabilitet aviona. Ovo vezivanje bi dozvolilo "bocno" slepanje avionom sto znaci da bi mastor koji vozi avion (a sve i ustvari ovisi o njegovoj sposobnosti)mogao izvoditi slepanje bocno a da mu PG letjelica ne ugrozava flapsove naprijed te dubinske komande odotraga! Pilot PG letjelice je prakticki siguran cim se digne 80m iznad tla i onda bi samo morao voditi racuna da munjevitim izmjenama pravca kretanja sto manje ometa avion i sto manjom silom djeluje na njega. ALI sve je tako rizicno da fakat zahtjeva vrhunskog MAJSTORA komandi u AVIONU! Stvar je toliko delikatna i opasna da BUKVALNO najmanja greska pilota aviona i kasnjenje ili ranije skretanje po pravcu u 90% slucajeva rusi avion! Pri brzini minimalnoj (do udara u zemlju) oko 100km male su sanse da se to prezivi ili sacuvaju zdrave kosti! Svi koji su letili avionom i gledali njegovu konstrukciju znaju da pri svakom jacem udaru tjelom a ne stajnim trapom znaci bukvalno tragediju! Bilo sto kada takne tlo prije stajnog trapa krilo, stabilizatori, bok aviona je tragedija barem po avion! Dao sam u zadatak konstruktoru Danielu da pita jednog od pilota Red Bul Race dali je to moguce a on pozna dvojicu koji su u samom svjetskom vrhu sa bilo kojim avionom dvosjedom do aviona sa 10 sjedala! Imati cemo PRAVU informaciju za par dana od ljudi koji su u svom poslu najbolji na svijetu! Ako i oni kazu da to nijie moguce onda cu onoga zmajara Daria tako izgu... da nece moci sjediti 2 mjeseca na svojoj starki! Jos cu ga iznajmljivati jedno mjesec dva dok mi ne zaradi par novih krila A ako kazu da je moguce ili se to vec dogodilo ISPRICAVAM se na ovoj dugoj sagi i prvih 5 pilota koji me sretnu i znaju temu placam pice!
VOJO!

Vrh

PostPostano: sri 30 pro, 2009 0:21 
Offline     DHV 2-3

hm, kako sam prozvan bit ću budala pa ću se opet uključiti.

vojo ja te iznimno cijenim, ali i nabijem te na kurac (isprike svim ostalim članovima foruma)

ovo sve skupa je postalo iznimno glupo i osjećam se kao da nagovaram maloljetnicu na prosječni seks.

izjava da je red bull ekipa najbolja u svom poslu svijetu to je neosporivo, ali sigurno nisu najbolji u predmetnoj temi.

avion kojim je šlepano je bio modificirani dragonfly

http://www.liteflite.com.au/

modificiran tako da su mu u svrhu smanjivanja brzine stavili još jedno krilo. bobby bailey, konstruktor i pilot na viđenom letu (ili neviđenom, vojo)

a, evo malo i performansi predmetnog zrakoplova (naravno standardnog jednokrilca)

Specifications
VNE (Never Exceed Speed) 57 knots
VC (Cruise Speed (at 5200rpm)) 40 knots
VS (Stall Speed at MTOW)

Power On 14 knots / 25.928 km/h
Power Off 17 knots / 31.484 km/h
TOS (Take Off Safely Speed) 22 knots / 40.744 km/h

LAS (Normal Landing Approach Speed) 26 knots
Take-Off Distance (To 50ft High) 195 feet
Landing Distance (From 50ft) 363 feet
MTOW (Maximum Take-off Weight) 300 kg
Gross Weight (Fully Fuelled) 170 kg
Empty Weight 150 kg

e sad, ono što se meni sviđa kod foruma je rasprava, ali rasprava ovog tipa gdje mene netko želi uvjeriti u nešto što se stvarno dogodilo mi se ne sviđa. u početku mi je bilo simpatično, ali onda je postalo izuzetno naprono.

žalosno je što ono malo znanja što imam, koje mogu sa sigurnošću podijeliti sa drugima, naiđe na ovakav zid. pjenim se jer je to u mojim očima nepravda. mislio sam ići čak toliko daleko da kontaktiram baileiya i da ga molim za dokaze, ali to je toliko glupo jer se smatram stvarno sretnikom da sam dva tjedna proveo sa takvim čovjekom i da nije bio škrt na riječima pa i u slučaju ovog šlepa. jasno mi je da on vama xy, ali eto, iskoristit ću ovu priliku da ga barem mrvicu predstavim kao jednu od osoba koja je ostavila veliki trag u zmajarstvu kroz konstruiranje zmajeva i dragonflya, šlepanje na gotovo svim velikim i dobrim dijelom malim natjecanjima u americi i australiji, rame uz rame sa tatom zmajarstva billom moyesom.

http://www.moyes.com.au/peopledetail.as ... &Cat=Staff

u francuskoj sam dogovorio sa billom moyesom da dođe u hrvatsku sa jednim dragonflyem (čiču je zanimalo letenje na jadranu), a on je ponudio da organiziramo šlepanje. letio bi naravno bailey i kad sam ga pitao za cijenu, čiča mi je rekao da samo kupimo gorivo, a da će bailey šlepati. to su takvi ljudi, a ne seronje koji će izmišljati priče. vjerujte mi oni to ne trebaju, oni su priče stvorili.

teško mi je opisati koliko su ti ljudi napravili za zmajarstvo, a volio bih i s vama podijeliti neke sličice iz mog života kada sam se susreo sa obitelji moyes, koliko su to divni i predani ljudi, ali to neće ići ovako preko foruma i sigurno neće ići ljudima koji misle da su to seronje.

eto vojo, ovo je sad stvarno zadnja o ovoj temi, veselim se da se nađemo na brdu i da pričamo o drugim stvarima :hi:

Vrh

PostPostano: sri 30 pro, 2009 0:49 
Offline     DHV 2-3

I ja tebe care puno volim zar ti to nisam dokazivao vec nekoliko puta a svi znaju da ja brzo mijenjam partnere i da se uvjek vracam mojoj dragoj Liliki! Ti si mi ipak nesto specijalno pogotovo kada popravljas naocale! A sto pi... jedna nedo....a ne kazes ljudima da nije avion i da je preradjen u takve svrhe i sto sutis kada te je guz... i ne kazes gdi te zulja i gdi ti pase nego dajes da mi tu izvodimo disertaciju. Ja ispitujem pilote od malih do velkih putnickih avina i ispadam pomalo da se ponasam kao Fra Toni kada je "pornigrafija" u pitanju je... li te u dno ledja! A ne da tvrdis tip se slepao AVIONOM! Ali dobro ti znas da ja tebe svejedno volim i da mi srce zaigra kada god te vidim! Tebi i tvojoj skvadri SRETNU I USPJESNU Novu Godinu te da ti bude onako kako bih i sebi zelio!
VOJO!
PS: Duzan si pice jer si drzao cijelu letacku populaciju o slepi PG i Aviona! Pice ali samo meni jer sam ispao malcice prehladjen u ocima nekih top pilota PG i nekih nasih pilota aviona na podrucju bivse nam drzeve!

Vrh

PostPostano: sri 30 pro, 2009 9:01 
Offline     DHV 2-3

Citat:
uj!

ono je prvi i koliko ja znam jedini aerošlep paraglidera. razgovarao sam o tome sa Bob Bailelyem pilotom i konstruktorom aviona koji šlepa. za potrebe ove dogodovštine stavili su još jedan par krila na aviončić kako bi bio sporiji (iz snimke se vidi da je i dalje to brzooooo za glidera).

tip je sam rekao, to je bilo tad i više nikad (teško mi je za povjerovat, ali vidjet ćemo).

inače, nisu to radili na muletinu, ali da je bilo na granici, je.

koji dio ovdje nije bio jasan, a definiciju zrakoplova možeš naći u ICAO Annex 8

Aeroplane. A power-driven heavier-than-air aircraft, deriving
its lift in flight chiefly from aerodynamic reactions on
surfaces which remain fixed under given conditions of
flight.

sretno vam novo leto i puuno veselih sati i puuuuno dugačkih kilometara! :beer:

Vrh

PostPostano: sri 30 pro, 2009 10:19 
Offline     DHV 2-3

Laminar je napisao/la:
koji dio ovdje nije bio jasan, a definiciju zrakoplova možeš naći u ICAO Annex 8

Aeroplane. A power-driven heavier-than-air aircraft, deriving
its lift in flight chiefly from aerodynamic reactions on
surfaces which remain fixed under given conditions of
flight.

E nemoj sad ti pretjerivati i praviti se pametan - dobro znaš što je Vojo mislio. Pustiš nas da kroz hrpu postova raspravljamo o vuči avionom uz očitu pretpostavku o minimalnim brzinama aviona koje su prevelike za direktnu vuču PG, a propustiš spomenuti da se u tvom slučaju radilo o specijalno modificiranom avionu s vrlo malim brzinama polijetanja i letenja.

I još se vrijeđaš što ti se ne vjeruje na riječ - tj. na riječ nekog trećeg. Normalno da se ne vjeruje i normalno da se preispituje kako je nešto moguće ili nije. Nije to valjda stvar vjere i religije...

Vrh

PostPostano: sri 30 pro, 2009 10:31 
Offline     DHV 2-3

Ma sve pet Dario ljepa moja curice! Nemoj mi se samo ljutiti jer ti to utjece na ten i kako ces mi poslje raditi na kolodvoru i zaradivati nam u fusu! Ti si nas! Znas kako su BBB pjevali Franji kada im je pslao policiju da ih marise kada su mu pjevali da je pedercina! Ovako je to nekako izgledalo: MI SMO PEDERI FRANJO JE NAS! Ja na to kazem ti si isto nas! Ljepi pozdrav tebi i ekipi i vidimo se na nekom od terena duzan si pice ma sto god ti rekao!
VOJO!

Vrh

PostPostano: sri 30 pro, 2009 10:55 
Offline     DHV 2-3

ajde! :crazy:

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 62 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: