»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: čet 04 lip, 2026 17:19.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 84 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Inspekcijski nadzor na Strahi
PostPostano: ned 02 kol, 2015 20:28 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:03
Dao Palac gore: : 766 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 963 / Palac dolje: : 13
Bit će star 50 godina i ako bog da još će letit

Vrh

PostPostano: ned 02 kol, 2015 20:51 
Offline     DHV 2

Član od: pon 18 vel, 2013 23:28
Dao Palac gore: : 680 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 711 / Palac dolje: : 10
Ne sumnjam , al teško da ću ja to vidit 8)

Vrh

PostPostano: ned 02 kol, 2015 20:59 
Offline     DHV 2

Član od: ned 13 ruj, 2009 10:46
Dao Palac gore: : 122 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 454 / Palac dolje: : 8
Đani, legendo, tvoj lječnički je već upitan, na dozvoli lipo piše 2030 :blum2:
a ako tada nebudem 100% ispravan valjda će bugarska veza moć nešto učinit po tom pitanju :beer:

Vrh

PostPostano: ned 02 kol, 2015 21:01 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
Kako je krenulo nece tad bit Bugarske... ;)
p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

1 Palac gore: : Vulkanizer    
Vrh

PostPostano: ned 02 kol, 2015 21:06 
Offline     DHV 2

Jure je napisao/la:
Đani, legendo, tvoj lječnički je već upitan, na dozvoli lipo piše 2030 :blum2:
a ako tada nebudem 100% ispravan valjda će bugarska veza moć nešto učinit po tom pitanju :beer:

Istina , zadje vrime su mi ruke kratke za ćitanje :oops: al to za liječnički nije bed , a nisu bed ni godine , vidim da i puno mlađi teže prolaze liječnički , bed je što nemam vrimena , a 2038 vjerovatno mi ga falit neće :beer:

Vrh

PostPostano: ned 02 kol, 2015 21:10 
Offline     DHV 2

Član od: čet 29 lis, 2009 18:57
Dao Palac gore: : 83 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 193 / Palac dolje: : 0
Moja je izdana 2009. Na poledzini pise kao i na Jurinoj, da vrjedi do 30.10. 2015. tj. do mog 50. rodzendana.Onu ljecnicku koju sam dobio,za koju sam dva dana pregledan kao da cu vozit putnicki avion, su uzeli prije izdavanja letacke. Kaj ce je trazit od mene? Pa kod njih je negdje u arhivi.Ko ce me natjerat na ponovni ljecnicki? Uzeli mi i sportsku.I to se zove slobodno letenje.....Ma nek si......... ja cu letit a oni nek postave patrolu u zraku pa nek dize palicu STOP.

2 Palac gore: : hrvoje.vt, Nik01    
Vrh

PostPostano: ned 02 kol, 2015 21:19 
Offline     DHV 2

na koju foru operiraju ti agenti CCAA, kakve ovlasti uopće imaju na privatnim osobama? Imaju li ovlast utvrđivat identitet ljudi koji su se sasvim slučajno zatekli na mjestu koje je pogodno za uzljetanje parajedrilicom??

1 Palac gore: : Flyingbear    
Vrh

PostPostano: ned 02 kol, 2015 21:28 
Offline     DHV 2

janjecic je napisao/la:
Onu ljecnicku koju sam dobio,za koju sam dva dana pregledan kao da cu vozit putnicki avion, su uzeli prije izdavanja letacke.

Pa ne virujem da bi ove kojima na dozvoli piše da lječnički vrijedi do xx godine zahebavali , mi ostali moramo imat i onu drugu sanitarnu , valda tako ide.
Ako će vam bit lakše , kad sam ja iša na liječnički , bili su tamo i profesionalni piloti Njemci , koji su imali uredne dozvole za pilote prof. za putničke avione i normalno lječničke , ali kako su u nas trebali vozit hidro avione a naš zakon ne pozna taj pojam , morali su polagad ilečnički za skipera . I ja dibidus riješavam psihotest na tri strane , a oni piloti profesionalci na po stranice . Dvi jabuke i još jedna koliko je jabuka . E jesan im se smija 8)
brauche Hilfe

Vrh

PostPostano: ned 02 kol, 2015 21:30 
Offline     DHV 2

Član od: čet 29 lis, 2009 18:57
Dao Palac gore: : 83 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 193 / Palac dolje: : 0
Na kraju krajeva, ako se ja zadesim na poletistu sa opremom, ko veli da cu poletjet? Mozda sam dosao samo pogledat opremu radi kupnje ili prodaje. Ko ce i na koji nacin to utvrdit?

1 Palac gore: : tmuic    
Vrh

PostPostano: ned 02 kol, 2015 21:55 
Offline     DHV 2

Član od: uto 01 ruj, 2009 17:57
Dao Palac gore: : 86 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 545 / Palac dolje: : 5
Dakle, nadležno Ministarstvo moze traziti dozvolu koju je izdalo, nista vise. Mup te trazi vozacku, CCCA pilotsku, Zdravstvo zdravstvenu itd.
Ne vidim svrhu utvrđivanja identiteta s osobne ako na dozvoli imaš sliku. Osobnu nisi duzan pokazati osim ako dođu u pratnji policije. Tada si kao građanin RH duzan pokazati osobnu, a ako nemaš i nema nikog u blizini tko bi potvrdio tvoj identitet, privode te u najbližu PP radi utvrđivanja istog. Obzirom da decki iz CCCA ne rade probleme, mozes mu pokazati i osobnu ako si zaboravio pilotsku. Tvoje pravo je da osobnu pokazes samo policiji, a opet u banci nebi dobio novce ako se ne identificiraš. Ukoliko te netko kaubojski trazi osobnu mozes ga doslovno odjebati, ali koliko sam vidio Dario i ekipa su jako pristojni pa tu nema problema.
Nadam se da sam pomogao. :beer:

4 Palac gore: : hrvoje.vt, profa, tmuic, Zoki    
Vrh

PostPostano: ned 02 kol, 2015 22:21 
Offline     DHV 2

nismo se razumili, naime kad me drug milicioner zaustavi na cesti i zatraži osobnu ili vozačku, znam da mu je moram dati jer po zakonu me ima pravo to tražiti.
kada me na nekom brdskom proplanku, koji je sasvim slučajno pogodan za uzljetanje parajedrilicom a na koji sam došao radi uživanja u ugodnom povjetarcu, pristojni agent CCAA skroz pristojno zatraži da mu pokažem dokument koji možda imam a možda i nemam, jesam li po zakonu dužat taj dokument i pokazati.
dakle nije pitanje ima li agent CCAA pravo provjeravati valjanost opreme i dozvola pilota.
pitanje je u kojem trenutku ja kao privatna osoba potpadam pod ovlasti agenta CCAA.
pitanje utvrđivanja identiteta je osnova postupanja prema nekome, ako agent ne zna ko sam, kako će mi napisat kaznu???

Vrh

PostPostano: ned 02 kol, 2015 22:44 
Offline     DHV 2

Aj Jure ne zafrkavaj , jedva bi dočeka pokazat dozvolu , ko Luigi diplomu od balota. Ja neznam kome nisam pokaza dozvolu , nekima i više puta , a sanitarna mi je ionako uvik u ruksaku . Jedino moram ove dane poslat presložit rezervu mislim ne bi bilo problem lupit pećat ,ali zlu ne tribalo 8)

Vrh

PostPostano: ned 02 kol, 2015 23:48 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
Jure je napisao/la:
pitanje je u kojem trenutku ja kao privatna osoba potpadam pod ovlasti agenta CCAA.
pitanje utvrđivanja identiteta je osnova postupanja prema nekome, ako agent ne zna ko sam, kako će mi napisat kaznu???

Osobnu te moze trazit. Znam jer sam gledao propise nakon sto su me na Ivki legitimirali :-D Medjutim tvoje pitanje mi je i samom palo na pamet kao elegantan nacin izbjegavanja nadzora. OK, zakopcan si na startu kad se pojavio inspektor, malo ces teze nekog uvjerit da nisi mislio letit. Ali ako sjedis sa strane naslonjen na ruksak u kojem mozda jest krilo a mozda je i susjedova baba u nekoliko najlon vrecica, pitanje nadleznosti predmetnog inspektora postaje nejasno. Ako se tad odbijes legitimirati jedino sto ovaj zapravo moze je pozvati policiju pa onda dalje kako Bruno kaze. Cak i onda (mos si mislit reakciju voditelja smjene (ili kak se vec zove) u Ivancu kad ga traze da posalje jednu od dvije ophodnje s kojima raspolaze na vrh Ivancice), za sto ces biti kriv? "Sjedenje na startu s opremom"? "Imanje namjere polijetanja"?
Nisam pravnik, ali meni se jedino logicno i odrzivo cini da se inspektor pojavi na sletistu, pa bratko kad si sletio, dodji malo vamo - tu nema nikakvog pitanja sta si mislio radit s opremom i je li to bas ta oprema za koju nemas atest.
Kad smo vec kod toga, mene zanima recimo za rezerve. Evo ja imam 4 doma, od toga su dvije ispravne (bez brige, ove druge dvije su u ormaru). Jedna je tvornicki slozena, jednu sam slagao sam - proizvodjac navodi da dozvoljava mogucnost da korisnik sam slaze rezervu. (FYI i prvu cu, kad dodje vrijeme, slagati sam jer kad se o mojoj glavi radi najvise vjerujem sebi). No, uglavnom, za jednu rezervu imam papir. Kako ce inspektor provjeriti da je to upravo ta rezerva? Smijem li rezervu sam ugraditi u sjedalo (sto vecina proizvodjaca dopusta), ili za to ima isto ovlastena osoba? Kako se to potvrdjuje, pecatom na rucici :blum2: ?
Eto Dario, par pitanja za dobar pocetak tjedna :-D

Drugo, e a za to sam strucan - kolesterol. Paradigma zapadne medicine je tzv. evidence-base. Dakle, trudimo se za svaki postupak, terapiju, nalaz, bilo sta sto radimo, objektivno utvrditi kako to utjece na milion drugih stvari. Dakle, talidomid ne dajemo trudnicama ne zato sto se meni, dr. Peri, dr. Franji ili dr. Milici cini da to nije pametno nego zato sto postoji niz radova i statisticki valjana analiza koja je nepobitno dokazala da talidomid (i nista drugo ceg smo se mogli sjetiti) uzrokuje fokomeliju. Isto tako postoji niz radova koji statisticki nepobitno utvrdjuje povezanost povisene razine kolesterola (i to ne bilo kojeg oblika) s nizom srcanih, mozdanih i inih bolestina. Dakle, kako je statisticki (sad izmisljam, trebalo bi nekog internistu pitat za tocan broj) 30% vjerojatnije da ce osoba s povisenim kolesterolom u sljedecih 5 godina dozivjeti infarkt, ima logike da se toga i cesce kontrolira. Ako taj upravlja Boeingom kojim dnevno preveze 1325 ljudi. Zbog tih 1325, ali i zbog njega samoga.
Ako taj isti upravlja parajedrilicom kojom prevozi iskljucivo sebe, namece se pitanje potrebe takve kontrole. Tu je koristan koncept NNT (number needed to treat). U nasem slucaju, koliko ljudi trebamo ograniciti valjanost pilotske dozvole da bismo sprijecili jednu nesrecu/smrt tokom leta radi akutne bolesti nastale kao posljedica uznapredovale ateroskleroze?
Na to pitanje odgovor ne znamo, niti cemo ga ikad znati na nasem uzorku od 500 pilota (OK, mozda za 500 godina...). Ali nema veze, pa ne trosi zakonodavac svoje pare na nase nepotrebne lijecnicke da bi ga to trebalo zanimati.
Koliko je smrtnih slucajeva/nesreca u HR paraglidingu rezultat zdravstvene nesposobnosti/akutne bolesti pilota? Imamo li taj podatak? Tu ne govorim o teorijama babe Milice kako nije dobro izgledo kad je odlazio ujutro, nego o obdukcijskim nalazima s jasno navedenim uzrocima smrti na propisan nacin (uzroci nisu slucajno u mnozini). Ili vjestacenim laboratorijskim/RTG/klinickim nalazima s OHP (objedinjenog hitnog prijema) nakon sta se netko razbio? Takve (adekvatne-dakle da je nepobitno iskljucen drugi uzrok nesrece) podatke nema jedna Njemacka koja je ipak malo jaci igrac od nas u svijetu paraglidinga (cisto da stavimo stvari u perspektivu).
Dakle, mi zapravo ne znamo koliko "vrijedi" lijecnicki pregled u sigurnosnom smislu, sto nam se prodaje kao njegova zadaca. I vjerojatno nikad necemo znati - mogli bismo usporedjivati broj nesreca od prije nego je uveden i nakon toga, ali tko ce reci da pad istih nije rezultat npr. bolje obuke? Mogli bismo usporedjivati broj nesreca kod nas i u nekoj drzavi gdje lijecnicki nije potreban, ali kako dokazati da njihov veci broj nije rezultat surovijih meteo-uvjeta?
I tako ostajemo taoci cinjenice da se nekome cinilo pametno uvesti lijecnicki. To je vjerojatno i OK ideja, ali problem nastaje kad se upitate, koliko lijecnika znate koji imaju neko iskustvo u paraglidingu? Koliko njih je specijalista medicine rada/zrakoplovne medicine? I rest my case. Njihovo nepoznavanje biti naseg sporta svrstalo nas je svojedobno u istu skupinu s posadama bitno drukcijih letjelica. Npr. OK, ispitivanje ravnoteze, ali zar je to toliko bitno za autostabilnu letjelicu kojom se upravlja u VFR uvjetima?
Neke od takvih stvari za paraglider znamo i mozemo transponirati iz generalne avijacije, ali mnogo njih bogami ne. Tako da do daljnjega svi mozemo na fejsu lajkat ljude bez ruku i nogu koji lete bolje od nekih s dvije ruke i noge - al dozvolu nece dobit. Evidence-base? Nema. Nekom tko nikad nije bio zakopcan za paraglider se cinilo da ti s kukom ne mozes bit siguran u zraku pa ti je zabranio. A taj isti ce se jako naljutit kad te netko treci nazove invalidom...
p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

11 Palac gore: : Box, Carlos, Danči, hrga, isantek, janjecic, joe33, Jure, Roman Lavriv, Zoki, ŽeljkoG    
Vrh

PostPostano: pon 03 kol, 2015 8:43 
Offline     DHV 2

Član od: ned 01 stu, 2009 12:46
Dao Palac gore: : 449 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 127 / Palac dolje: : 2
[quote="I.K."]. Ja ću također dogodine morati ponavljati liječnički zbog povišenog kolesterola.

Totalna HR glupost!

Evo recimo u Njemačkoj možeš voziti putnički avion iako imaš ptsp, ideš psihiću, neobavljaš redoviti lječnički pregled 10g...doduše onda to nažalost završi tragično.

Eto da smo i mi u nečemu ispred Švaba...

Mislim da bi agenciji bilo bolje da se pozabavi visinama (primjer susjedne nam Slovenije) i uvedu reda, nego što glume pandure.

Ako sam prošao lječnički i vi mi dali dozvolu do xxxx god. onda ona i vrijedi do tada bez predočenja liječničkog(dali netko od agenata nosi liječničko uvijerenje uz Vozačku dozvolu).
A ako je bit u lovici i svako malo izdavanju nekih dokumenata, biljega, činovničkih plaća i bespuća HR birokracije onda lijepo donesete akt(valjda se to tako kaže) i poništite do sada izdane dozvole ili nam o državnom(opet našem) trosku izdate nove sa rokom važenja na dvije godine, pa ću onda ići na liječnički svake dvije god.

Do tada za mene je moja VAŽEĆA i ne pada mi na pamet davati cca500 kn za novi liječnički!

Eto toliko od mene po tom pitanju.

Lp Marko

4 Palac gore: : dasso, hrvoje.vt, joe33, vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: pon 03 kol, 2015 8:53 
Offline     DHV 2

I.K. je napisao/la:
Gle Zoki, samo tumačim smislenost odredaba u pravilniku. Liječnički može isteći i prije isteka valjanosti dozvole, prije nego napuniš 50 g. Evo za primjer, nekoliko liječničkih iz grupa početnika koje sam ove i prošle godine slao na liječnički dobilo je važenje na 24 mjeseca, a neki čak na samo 12 mjeseci zbog vida i sl. Ja ću također dogodine morati ponavljati liječnički zbog povišenog kolesterola. Ništa od toga ne piše u dozvoli, nego u liječničkoj svjedodžbi, a u dozvoli piše da ona vrijedi uz taj dokaz o zdravstvenoj sposobnosti.
I ja bih volio da su stvari oko liječničkog za nas jednostavnije, pogotovo što se tiče nekih propisanih zdravstvenih kriterija, dok bi neke kriterije trebalo postrožiti kao npr. psihotest kojega uopće nema, a siguran sam da bi neki na tome pali.

Ivica to ti je loše tumačenje, jer ovim primjerom koji si naveo od 12 i 24 mj važenja liječničkog nisi objasnio osporavanje važenja moga liječničkog koje vrijedi do 50 g. života.
Kolegama je sa razlogom dano "ograničenje" tj.izdana dozvla sa skracenim rokom važenja, ali im i dalje vrijedi 12 ili 24 mj.a ne 13 mj. npr nadam se da razumiješ što želim reći...

Lp Marko

Zadnja izmjena: MadMax; pon 03 kol, 2015 9:22; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: pon 03 kol, 2015 9:20 
Offline     DHV 2

I.K. je napisao/la:
Zoki je napisao/la:
Ali ovaj dio s kolesterolom je genijalan. Zasto je to vazno za letenje?!

Upravo je spominjao nelogično postavljene kriterije gdje moraš vidjeti ona sitna slova u predzadnjem redu, dok npr. sklonost vrtoglavici nitko ne provjerava.

Ivica moram te demantirati jer sam ja na liječničkom pregledu imao kontrolu vrtoglavice i koordinacije ili kako se to vec strucno kaže uljevanjem vode u uho i vizualna kontrola svijetiljkom, te nakom toga vrtnjom na stolcu i održavanje ravnoteže hodajući po liniji.

Neznam dali postoje neki drugi testovi(osim G stroja)?

Lječnički sam obavio na Jarunu(zgrada crvenoga križa) neznam dali je ista praksa u drugim centrima.

Lp Marko

Vrh

PostPostano: pon 03 kol, 2015 9:33 
Offline     DHV 2

Buva je napisao/la:
I meni na mojoj dozvoli pise kao i juri do kad vrijedi ljecnicki.
Sivu knjizicu nikad nisam ni imao.
Ljecnicki predao kod polaganja dozvole agenciji i nikad mi nisu vratili ljecnicki..

Poz..

I ja sam im uredno dostavio svoje UVJERENJE(ne zove se bezveze tako) o zdravstvenoj sposobnosti koje mi nikada nisu vratili...,a ja ga platio.

Doduše ja sam svoje predao u tadašnje Ministarstvo prometa i veza.
Poznavajući pedantnost dijelatnika u tome Ministarstvu gotovo sam siguran da ga neće pronaći u arhivu. :pardon:

Lp Marko

Vrh

PostPostano: pon 03 kol, 2015 10:05 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 16:44
Dao Palac gore: : 79 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 816 / Palac dolje: : 1
MadMax je napisao/la:

Upravo je spominjao nelogično postavljene kriterije gdje moraš vidjeti ona sitna slova u predzadnjem redu, dok npr. sklonost vrtoglavici nitko ne provjerava.

MadMax je napisao/la:
Ivica moram te demantirati jer sam ja na liječničkom pregledu imao kontrolu vrtoglavice i koordinacije ili kako se to vec strucno kaže uljevanjem vode u uho i vizualna kontrola svijetiljkom, te nakom toga vrtnjom na stolcu i održavanje ravnoteže hodajući po liniji.

Neznam dali postoje neki drugi testovi(osim G stroja)?

Lječnički sam obavio na Jarunu(zgrada crvenoga križa) neznam dali je ista praksa u drugim centrima.

Lp Marko

Da, to je bilo prije i to su provjeravali kada su bile drugačije kategorije i drugačiji kriteriji. Od kada je uvedena kategorija 2 nacionalna, a tome ima cca 5 godina (ne znam točno koliko, da sad ne kopam po arhivi propisa, no to nije bitno) to se ne provjerava. Možda u nekim poliklinikama, ali svuda bi trebalo biti isto.

Vrh

PostPostano: pon 03 kol, 2015 10:17 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 16:44
Dao Palac gore: : 79 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 816 / Palac dolje: : 1
MadMax je napisao/la:

Ivica to ti je loše tumačenje, jer ovim primjerom koji si naveo od 12 i 24 mj važenja liječničkog nisi objasnio osporavanje važenja moga liječničkog koje vrijedi do 50 g. života.
Kolegama je sa razlogom dano "ograničenje" tj.izdana dozvla sa skracenim rokom važenja, ali im i dalje vrijedi 12 ili 24 mj.a ne 13 mj. npr nadam se da razumiješ što želim reći...

Lp Marko

Ne kužim o kakvom osporavanju liječničkog pišeš. Pa zar ti ne vrijedi do 50. godine?

Vrh

PostPostano: pon 03 kol, 2015 11:44 
Offline     DHV 1-2

Član od: sri 28 ožu, 2012 11:54
Dao Palac gore: : 15 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 31 / Palac dolje: : 0
Damjancic je napisao/la:
Jure je napisao/la:
Drugo, e a za to sam strucan - kolesterol. Paradigma zapadne medicine je tzv. evidence-base (...) Isto tako postoji niz radova koji statisticki nepobitno utvrdjuje povezanost povisene razine kolesterola (i to ne bilo kojeg oblika) s nizom srcanih, mozdanih i inih bolestina.

ja nisam strucan.. nimalo.. ali po iskustvima nekoliko ljudi iz moje okoline, uz poviseni kolesterol ponekad ide i strasna vrtoglavica..
e, sad.. ne'ko je dobije, ne'ko ne.. ali gledal sam covjeka kako pada po sobi radi povisenog kolesterola..

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 84 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: