»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: čet 04 lip, 2026 8:07.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 84 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Inspekcijski nadzor na Strahi
PostPostano: pon 03 kol, 2015 12:29 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 429 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 436 / Palac dolje: : 1
Oko je napisao/la:
Damjancic je napisao/la:
Jure je napisao/la:
Drugo, e a za to sam strucan - kolesterol. Paradigma zapadne medicine je tzv. evidence-base (...) Isto tako postoji niz radova koji statisticki nepobitno utvrdjuje povezanost povisene razine kolesterola (i to ne bilo kojeg oblika) s nizom srcanih, mozdanih i inih bolestina.

ja nisam strucan.. nimalo.. ali po iskustvima nekoliko ljudi iz moje okoline, uz poviseni kolesterol ponekad ide i strasna vrtoglavica..
e, sad.. ne'ko je dobije, ne'ko ne.. ali gledal sam covjeka kako pada po sobi radi povisenog kolesterola..

Ma je...

Ja sam se zbog povisene masnoce poskliznio na startu... :)

LP!

4 Palac gore: : hrvoje.vt, Laminar, Mario T., zlatko2508    
Vrh

PostPostano: pon 03 kol, 2015 14:01 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 17:40
Dao Palac gore: : 513 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 641 / Palac dolje: : 2
Pozdrav,
Da ne bi bilo da se kasno javljamo ta problematika je bila moj prigovor na pravilnik.
Dario mi je odgovorio:

DOKUMENTI

Ovaj dio nam se provlači i kroz druge pravilnike.

Namjera je da maknemo sliku iz dozvole, tako da trebamo i identifikacijski dokument.

Dozvola se izdaje bez ograničenja roka valjanosti, a valjana je samo uz valjani certifikat o zdravstvenoj sposobnosti (pilot može izgubiti zdravstvenu sposobnost za letenje iz raznih razlog), tako da nije prihvatljiva analogija osobna/domovnica.

Izdavanje dozvole, ovlaštenja ili povlastice
Članak 19.
(1) Agencija će izdati dozvolu, ovlaštenje ili povlasticu na obrascu iz Dodatka 1. ovoga Pravilnika kada se ispune uvjeti za stjecanje dozvole, ovlaštenja ili povlastice.
(2) Dozvola, ovlaštenja i povlastice izdaju se bez ograničenja roka valjanosti.
(3) Iznimno od stavka 2. ovoga članka, ovlaštenje nastavnika letenja izdaje se s rokom valjanosti od 4 godine.

Pravo upravljanja zrakoplovom
Članak 4.
(1) Pilot smije upravljati zrakoplovom u skladu s:
a) dozvolom, ovlaštenjima i povlasticama upisanim u dozvolu i ako posjeduje valjan certifikat o zdravstvenoj sposobnosti u skladu s posebnim propisom (u daljnjem tekstu: certifikat o zdravstvenoj sposobnosti)

Dokaz o tehničkoj ispravnosti zrakoplova može biti žig ili potvrda. Oprema je odgovornost svakog pilota, a jedini dokaz o ispravnosti zrakoplova ova vrste je žig ili potvrda. Rijetki vode zapise o održavanju zrakoplova koje se obavi između dva tehnička pregleda. Težište je na zrakoplovima kojim se provodi osposobljavanje (koje je moguće i na privatnim zrakoplovima) i tandemima.

S poštovanjem,

Dario Tomašić

Btw ja sam si sve skenirao i imam u mobu....valjda ta varijanta prolazi da ne nanašam papire po startevima..

Lp

B.

Vrh

PostPostano: pon 03 kol, 2015 14:59 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 01 ruj, 2009 9:34
Dao Palac gore: : 660 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 401 / Palac dolje: : 3
Huh, dobro se ovo zakuhalo! :)

Prvo, što viidm da sve najviše svrbi, mogu najaviti da e biti izmjena s utvrđivanjem zdravstvene sposobnosti, ali kako jeto zadatak drugog odjela u Agenciji mogu vam psamo prenijeti ono što sam načuo, ato je da bi se težište prebacilo na obiteljske liječnike i odgovornost samog pilota, u svakom slučaju bi bilo jednostavnije od ovoga danas. Po meni i smislenije, jer obiteljski liječnik ima najbolji uvid za pojedinu osobu. O tome ćemo detaljnije kad bude na dnevnom redu, do tada svi nosite ili stari certifikat (imao sam ga i ja do nedavno, ali sam morao na novi pregled zbog stjecanja ovlaštenja) ili novi certifikat koji je kao dozvola.

Što se tiče inspekcija, ovim putem buih naglasio da se provode u svrhu VAŠE sigurnosti, jer da, bilo je slučajeva da ljudi jednostavno zaborave na neke stvari, kao što su tehnički pregled ili preslagivanje rezerve, a to su faktori bitni za VAŠU sigurnost i sigurnost one đece što vrluda po livadama, a koju ćete po Murphyu zasigurno pogoditi.

Također, ako imate sve u skladu s propisima nema nikakvih problema, naravno :amen:

Odnosno, u propisima jasno pišu vaša PRAVA, OBAVEZE i ODGOVORNOSTI, stoga ako ste u skladu s propisima, nema straha od ikakvih kazni i zasigurno nije potrebno raspravljati o tome u kojem trenutku su propisi primjenjivi.

Još jednom ću naglasitit, dozvole i ovlaštenja bi trebale garantirati minimalni standard teorijskog i praktičnog znanja i vještina, tehnički pregled i preslagivanje rezerve se radi da možete biti sigurni u opremu i gonjati bez strahova koji nam svima prolaze kroz glavu (da li možete zamisliti vozača formule 1 koji si na 300 km/h u zavoju konta po glavi "kad su ozo izmjenili one šerafčiće na prednjem trapu? uh! uh!"), znači sve to bi trebalo biti LOGIČNO i o tome mislim da ne bi trebali više raspravljati.

Doc, što se tiče rezerve, pa već sam nekoliko puta naglasio da ne izmišljamo cjepivo protiv balkanizma, nego potičemo zrakoplovnu kulturu. Ako netko ima papire, a koji su od neke druge opreme, osobno mislim da vara sebe, a ne Agenciju. I ne, zasigurno nećemo otvarati rezevu da vidimo serijski broj :hi:

Za poboljšanja vam stojim na raspolaganju (to uključuje i kritike :greeting: )

Vrh

PostPostano: pon 03 kol, 2015 15:41 
Offline     DHV 2

Dao Palac gore: : 429 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 436 / Palac dolje: : 1
Ma Davio!!! :)

Sve super sto se tehnickih uvjeta tice...
Tu bih se cak i u potpunosti slozio.

Samo me zivcira sto sam 10 puta godisnje na zdravstvenim pregledima iz milion razloga, a radi se o istoj ustanovi gdje se pregledavam.
90% podataka koje pregled proizvede je identicno za sve verzije i valjano po svim zakonima, ali ne, moras ici ponovo. Sit sam kriminala i uhljeba i samo bih volio da bar ovaj nas dio bude logican, ako nikako drukcije pa bar u ljecnickom maniru. Tu stvarno nitko iz paragliding miljea nema ama bash nikakve koristi, a nama nije nista drugo nego dodatni trosak, dali vremenski ili novcani nema nikakve veze.

Ako je netko sposoban da leti poluslijep bez noge, ruke i slicno, to je njegov problem. I onako placamo osiguranja od treceg lica i potpisujemo da letimo na vlastitu odgovornost...

LP!

Vrh

PostPostano: pon 03 kol, 2015 16:02 
Offline     DHV 2-3

E odlično, podsjetio si me! 'Beš kad sam zabolavan, što se tiče Plantaša još prije dvije godine, a možda i više, Ivice ispravi me, smo razgovarali i kako je moguće bez problema uz komisiju Agencije proći zdrastveni pregled i dobiti eventualna ograničenja u ceritfikatu ili dozvoli.

Bilo je još nekoliko upita, to se tiče očiju i jedan koji je sad prošao zbog problema s nogom.

NAGLAŠAVAM, ako padnete na pregledu, svakako mi se obratie ,jer je u većini slučajeva moguće riješiti stvar preko komisije Agencije.

To ne znači da su liječnici loši, nego nemaju te ovlasti :)

Zoki, kako sam već napisao, nadam se da ćemo uskoro imati "normalniju" varijantu.

U svakom slučaju, mogu otvoreno reći da sam lobirao za našu letačku populaciju, samo ne znam kad će se krenuti s izmjenama pravilnika.

1 Palac gore: : matijahadjar    
Vrh

PostPostano: pon 03 kol, 2015 19:41 
Offline     DHV 2

Član od: ned 01 stu, 2009 12:46
Dao Palac gore: : 449 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 127 / Palac dolje: : 2
[quote="Laminar".

U svakom slučaju, mogu otvoreno reći da sam lobirao za našu letačku populaciju, samo ne znam kad će se krenuti s izmjenama pravilnika.[/quote]

Ako je tako, Dario lijepo bi te molio da mi odgovoriš na moj upit o radu agencije u svezi sa uvođenjem reda na HR nebo, pri tome mislim na nas paraglidere i zmajare te naše eventualne zone u kojima bi imali pravo slobodno letjeti, a da nismo u prekršaju kao u većini XC letova??

I dali vrijedi ova Badelova opcija sa spremanjem dokumentacije(slikanjem, skeniranjem) na mobitel da se ne mora nositi papire sa sobom?
Lp Marko

Zadnja izmjena: MadMax; pon 03 kol, 2015 20:16; ukupno mijenjano 2 put/a.

Vrh

PostPostano: pon 03 kol, 2015 19:53 
Offline     DHV 2

Član od: ned 01 stu, 2009 12:46
Dao Palac gore: : 449 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 127 / Palac dolje: : 2
I.K. je napisao/la:
MadMax je napisao/la:

Ivica to ti je loše tumačenje, jer ovim primjerom koji si naveo od 12 i 24 mj važenja liječničkog nisi objasnio osporavanje važenja moga liječničkog koje vrijedi do 50 g. života.
Kolegama je sa razlogom dano "ograničenje" tj.izdana dozvla sa skracenim rokom važenja, ali im i dalje vrijedi 12 ili 24 mj.a ne 13 mj. npr nadam se da razumiješ što želim reći...

Lp Marko

Ne kužim o kakvom osporavanju liječničkog pišeš. Pa zar ti ne vrijedi do 50. godine?

Da vrijedi mi do 50. god jer nemam nikakvih ograničenja, ali isto uvjerenje nemam jer mi nikada nije vraćeno i sigurno nemislim dati 500-600 kn za novo, da bi ga možda..nekada...negdje "morao" pokazati nekome!
Samo ću ih lijepo uputiti na sadašnje Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture tamo je u arhivu.

Lp Marko

Vrh

PostPostano: pon 03 kol, 2015 21:45 
Offline     DHV 2

@Marko,
naravno da su dokumenti u elektronskom obliku ok. U današnje doba kad su e-računi i ostali dokumenti bez pečata i potpisa valjani zakaj ne bi bili skenirani. Ako inspekciji treba papir jednim klikom im šibneš na mail, naprave bilješku na terenu a isprintaju drugi dan u uredu kad dođu na posao...

Lp

B.

p.s. ja već dulje vrijeme prakticiram skeniranje dokumenata. Pogotovo za putovanja u slučaju gubljenja ili krađe istih.
Imam i sportsku skeniranu bez obzira kaj možda trenutno ne vrijedi...

1 Palac gore: : MadMax    
Vrh

PostPostano: uto 04 kol, 2015 8:21 
Offline     DHV 2-3

MadMax je napisao/la:
Ako je tako, Dario lijepo bi te molio da mi odgovoriš na moj upit o radu agencije u svezi sa uvođenjem reda na HR nebo, pri tome mislim na nas paraglidere i zmajare te naše eventualne zone u kojima bi imali pravo slobodno letjeti, a da nismo u prekršaju kao u većini XC letova??

E sad, mene malo naljute ili bolje rečeno bace u očaj ovakve stvari, očito nisi bio na prezentaciji izmjena i dopuna pravilnika (na koju ste SVI pozvani)i što je još gore očito ti nitko nije prenio neke od važnijih zaključaka tamo... No, na prezentaciji je bio g. Zlopaša iz HKZP-a koji je održao prezentaciju o zonama. Naime suradnja Agecije i HKZP je urodila plodom da HKZP (još uvijek ) očekuje zahtjeve za formiranje novih TRAJNIH zona koje će se dizati po potrebi.

Nažalost, ovo ide kao onaj vis sa škotom i lotom, tako da "uplatite već jednom taj listić!"

MadMax je napisao/la:
I dali vrijedi ova Badelova opcija sa spremanjem dokumentacije(slikanjem, skeniranjem) na mobitel da se ne mora nositi papire sa sobom?

A to je već malo navučeno, moram priznati da smo imali slučajeve s kopiranim dokumentima i to mo zaključili da neće ići. Na radioniic sam već spominjao d a"hrpa" dokumenata nije hrpa i pokazao kako sve svoje držžim u novčaniku.

Al' znate što, ajmo' napraviti eksperiment. Probajte policajcu kad vas zaustavi dati scan ili kopiju prometne i dozvole pa javite ovdje rezultate!

Vrh

PostPostano: uto 04 kol, 2015 9:18 
Offline     DHV 2

Dario, nisam ni ja mislio da ne nosiš dokumente uopće ali računam na fleksibilnost agencije da ako imam osobnu, vozačku i pilotsku u novčaniku (kao dokumente koje nosim uvijek) da je dovoljno imati u elektonskom obliku npr. zdravstveno uvjetenje,osiguranje prema trećim osobama, broj svog osiguranja itd..itd..

Pošto se i poznajemo za neupućene mogu reći da agencija nema policijski pristup već se sigurno mogu neke stvari drugačije.

Recimo dođem na brdo, subota, nemam ništa od dokumenata. Napravi se bilješka da nisam imao ništa.
U ponedjeljak dođem u agenciju i donesem na uvid sve što treba. Naravno da ne mogu biti kažnjen ako su svi papiri ok. Ako nisu to je druga stvar....

Mene je užasnuo onaj post od Davida kad su mu ppg piloti iz Nizozemske pokazali kako nose fascikle sa dokumentima. Ako tome težimo onda kvragu sve..

Lp

B

Vrh

PostPostano: uto 04 kol, 2015 9:55 
Offline     DHV 2-3

Što se tiče fleksibilnosti, u mom slučaju naravno! Mislim, poantu priče sam već naglašavao, ne dozvola kao dokument, nego dozvola kao potvrda da se nekog đavla zna :blum2:

Samo moram naglasiti da ovakva praksa nije standardizirana u Agencij i da se može dogoditi d analetite na "tvrđeg" inspektora...

Al' nek' nam je najveći problem skenirana ili kopirana dozvola, odmah to potpisujem i sve vodim na pivo :crazy:

Vrh

PostPostano: uto 04 kol, 2015 10:44 
Offline     DHV 2-3

Dao Palac gore: : 468 / Palac dolje: : 58
Dobio Palac gore: : 1549 / Palac dolje: : 15
Meni malo je taj lijecnicki jer mi je u Mexicu.

Vrh

PostPostano: uto 04 kol, 2015 11:49 
Offline     DHV 1-2

Član od: sub 05 ruj, 2009 11:25
Dao Palac gore: : 16 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 29 / Palac dolje: : 0
Ja još sve mogu shvatiti ili prožvakati, ali potvrdu o preslagivanju rezerve nemogu.

Osobno osim jednom na početku svakih par mjeseci rezerve premotam sam (isto ih imam par komada
- u svakom sicu jednu)
Mogu shvatiti da za Check krila ako se hoče napraviti pošteno treba treba određena posebna oprema,
ali ko je djednom presložio rezervu zna da to nije nauka.
Ako stavimo na stranu cijenu prematanja, koju baš i neznam ali i nije faktor u cijeloj priči,
ja stvarno ne vidim razlog da gubim dan života godišnje na vožnju do zagreba na prematanje rezerve.
Ne mislim ja tu umanjiti apsolutno ničiju stručnost i trud da se prihvati organizacije posla oko prematanja
rezervi, ali onda nek savez omoguči i licenciranje ljudi za "prematanje rezervi", pa da
sami legalno prematamo rezerve ili imamo veči broj ljudi koji bi to mogao napraviti "i izdati potvrdu".

Nisam upučen dali padobranci smiju sami slagati svoje rezerve ili im to neko drugi radi "uz potvrdu"
i dali ih to kopka u zraku, ali sam sasvim siguran da če oni svoj padobran upotrijebiti u nemjerljivo
večem postotku "letova" nego prosječan PG pilot.

Uz to čini mi se da su se neki i preozbiljno prihvatili regulatije svega i svačega u "slobodnom letenju",
što je u apsolutnoj harmoniji sa trendovima "Hrvatke koju imamo".
Ili nam je to u genima ili se ti isti pokušavaju na taj način promovirati i dobiti na važnosti.
A možda si samo izmišljaju posao, što je opet jako sukladno trendovima u nekim našim državnim službama.

Planirao sam inače napisati u poruci samo dvadeset riječi, ali sad kad sam se raspisao :-)
moram se dotači još jedne teme vezane uz slobodno letenje i regulaciju istog.

Nekako mi se čini da prosječan HR PG pilot leti jedva 20 sati godišnje.

Za novu opremu barem svakih 6 godina treba izdvojiti jedno 3600E.
(da da Krilo, sjedalo, rezerva, gps - a i dosta drugih drangulija)

Tko me pozna zna da ne spadam u skupinu socijalno ugroženih,
ja to kupujem svake ili svake druge godine , pa izračunom plačem nad proječnim PG hrvatom.

Naime ispada ako izuzmemo troškove čeka krila, preslagivanja rezervi i koje čega drugoga,
takav pilot leti po cijeni od 30E po satu leta, odnosno za svaki sat leta mora raditi jedan, a neki i dva dana.

Ne zalažem se ja previše za popularizaciju PGa. ja naime volim čisto nebo bez puno zapreka :-D ,
ali trebali bi oni koji su se tog posla prihvatili i čija bi to trebala bili osnovna funkcija.
Jer kad na to dodamo direktne troškove (transport i sl. odlaska na letenje,uz demotivaciju
dodatnom regulacijom svega i svačega, jasno je zašto u HR, Pg buma nema.

Uf, što reći - kakvu posluku porati, jedva i sam znam što je ovaj pisac htio reči. :-D

4 Palac gore: : Boro, janjecic, sale, Zoki    
Vrh

PostPostano: uto 04 kol, 2015 13:01 
Offline     DHV 2-3

Znači 50 kn godišnje za preslagivanje rezerve će smanjiti relativne troškove?!

I ne bi se složio s pretpostavkom da padobranci češće otvaraju rezervu od pilota parajedrilice, čak dapače prema mojim saznanjima situacija je obrnuta.

Naglašavam da je Agencija poprilično "mekana" po pitanju osoba koje mogu preslagivati rezervu za pilote parajedrilica.

U padobranstvu su stvari daleko rigoroznije (u cijelom svijetu), ali moram navesti i činjenicu da s epadobranska rezerva pakira "na tvrdo", za razliku od rezerve za pilote parajedrilica.

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluz ... _1252.html

Pakiranje padobrana

Članak 33.

(1) Padobranac smije pakirati glavni padobran.

(2) Glavni padobran koji se koristi za izvođenje skoka prilikom osposobljavanje može pakirati:

a) učenik padobranac, pod nadzorom nastavnika, za padobran kojim planira izvesti skok,

b) nastavnik padobranstva,

c) stariji paker padobrana, ili

d) glavni paker padobrana.

(3) Stariji ili glavni paker padobrana smije pakirati:
a) glavni padobran,

b) rezervni padobran, i

c) padobran za spašavanje.

(4) Stariji ili glavni paker padobrana koji je pakirao rezervni padobran ili padobran za spašavanje mora:

a) plombirati rezervni padobran i padobran za spašavanje plombom i pamučnim koncem prekidne čvrstoće do najviše 40 N, i

b) u knjižicu padobrana upisati datum pakiranja padobrana i ovjeriti potpisom i jedinstvenom oznakom da je pakiranje obavljeno u skladu s uputama proizvođača.

(5) Plomba mora sadržavati jedinstvenu oznaku ovlaštene osobe koja je pakirala padobran.

(6) Jedinstvenu oznaku ovlaštenoj osobi dodjeljuje Agencija kod izdavanja ovlaštenja stariji ili glavni paker padobrana.

(7) Stariji i glavni paker padobrana moraju voditi evidenciju o pakiranjima rezervnih padobrana i padobrana za spašavanje koje su obavili u posljednje 2 godine.

(8) Evidencija o pakiranjima rezervnih padobrana i padobrana za spašavanje mora sadržavati:

a) tip padobrana,

b) serijski broj padobrana,

c) datum proizvodnje,

d) naziv proizvođača,

e) tip kupole,

f) podatke o vlasniku padobrana, i

g) datum pakiranja.

FLY SAFE!

A i sebi stalno ponavljam da letim "pametno" (nije lepo da se sad neki smiju ko' nenormalni), pogotovo što begam na pet dana u Istru, a nisam letio već par mjeseci...

Vrh

PostPostano: uto 04 kol, 2015 13:06 
Offline     DHV 2-3

I još jedna stvar, ako želite sami prepakiratirezervu ili ako se pitate kome možete dati rezervu na pakiranje odgovor je u članku 9.

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluz ... 3_879.html

Znači, ako je netko prošao ospsobljavanje kod barem jednog proizvođača, ondak može. Evidencijski kartončić zzapravo bviše koristi vama jer znamo da nam svim malo teže ide pamćenje datuma, a bilo bi glupo plaćati 2 puta po 50 kuna godišnje jer se ne može sjetiti kada se točno pakiralo...

Vrh

PostPostano: uto 04 kol, 2015 15:17 
Offline     DHV 2

Član od: čet 29 lis, 2009 18:57
Dao Palac gore: : 83 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 193 / Palac dolje: : 0
Nije mi jasno, koja je osnova za ovako velike kazne za prekrsaj neimanja ceka krila, ili bilo kojeg grjeha ovdje navedenog. Mogli su stavit jos vece kazne, pa da svi dignemo ruke od letenja iz inata. Meni je cek izasao ovaj mjesec.Sad idem zvat Knezevica da se najavim,kad mi moze prepakirat rezervu i pregledat krilo.Jel na odmoru neznam? Znam da to moram napravit i napravit cu radi svoje sigurnosti. Ali da je danas letivo, ja bi otisao na letenje. I da se zadesi inspekcija, odose meni tisuce kuna iz dzepa, krvavo zaradzene.Ma nebi islo. Mislim da samnom moze policija odma uz inspekciju u prdekanu, ali toliki novac za te grjehe od mene nebi dobili.Jasno mi je ko ih je i zasto stavio ovakvima kakve jesu. JESAM ZA RED, ALI NE ZA OVAKO RIGOROZNE KAZNE. Za to nema osnove u ovom sportu. Ma, ovo je ljudi paragliding. Letenje i druzenje, za sebe i svoju dusu.

Vrh

PostPostano: uto 04 kol, 2015 15:57 
Offline     DHV 2-3

Uh, nestade moi posta... Damn! A ništa, eo' iznova:

"Jeste, jeste!", rekao bi ti moj nastavnik Nikola, isto tako bi murjaku ušiljio spiku da te zaustavi s neregistriranim autom... btw = 2000 kn.

No, mislim da sad već ima ekipe koja može potvrditi da Agencija nije išla čizmom i da pokušavamo održati fer i korektan odnos. Piloti trebaju znati propise i zašto su oni pisani (u zrakoplovstvu najčešće krvlju). Nikome nije u interesu izbijati lovu iz džepa, ali ako neko bezobzirno narušava sigurnost...

U svakom slučaju, eo' link na jedan zgodan dokument u kojem na stranici 16 imate nešto čemu težimo:

http://www.recreationalflying.com/tutor ... ndbook.pdf

Vrh

PostPostano: uto 04 kol, 2015 16:33 
Offline     DHV 2

Član od: čet 29 lis, 2009 18:57
Dao Palac gore: : 83 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 193 / Palac dolje: : 0
Kaj se tice pravde. Zaustavi mene policajac u Zagrebu radi brze voznje.Napise kaznu, i da mi da potpisem. Ja velim da je sa moje desne strane projurio auto, i da je snimio njegovu brzinu, a po mene je isao na srednju traku, jer sam mu izgledao u kombiju ocito zanimljivija lovina.Veli on da se zalim na sudu.Ja pitam kome se vjeruje na sudu? Veli on meni.Velim ja, znaci, Kadija te tuzi Kadija ti sudi. To ja zovem nepravda i podjebavanje.Zazvjezdio sam mu onaj blok u prsa i rekao nek si ga sam potpise. Pao mu je na zemlju. Znam da sam mogao najebat radi toga,ali nepravda me zaboljela i srce nije izdrzalo. Pokupio je taj svoj blok, rekao dobro Ivane, okrenuo se i otisao. Ja svojim putem a on svojim. Nikad nisam dobio kaznu. Ocito mu proradila savjest ili ko zna kaj drugo.. Da sam sutio ode mojih 2000 kn. Eto toliko o 2000 kn i policiji.

Vrh

PostPostano: uto 04 kol, 2015 20:11 
Offline     DHV 2

Član od: uto 22 svi, 2012 23:26
Dao Palac gore: : 138 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 715 / Palac dolje: : 18
Laminar je napisao/la:
Znači 50 kn godišnje za preslagivanje rezerve će smanjiti relativne troškove?!

I ne bi se složio s pretpostavkom da padobranci češće otvaraju rezervu od pilota parajedrilice, čak dapače prema mojim saznanjima situacija je obrnuta.

Prosjecni broj skokova na otvaranje rezerve u padobranstvu je 500. Koliki je taj broj kod parajedrilicara ne znam. Ja u 20 godina nikada nisam bacio rublje ispod paraglajdera a nisam ni u 800 padobranskih skokova.

Laminar je napisao/la:
Naglašavam da je Agencija poprilično "mekana" po pitanju osoba koje mogu preslagivati rezervu za pilote parajedrilica.

U padobranstvu su stvari daleko rigoroznije (u cijelom svijetu), ali moram navesti i činjenicu da s epadobranska rezerva pakira "na tvrdo", za razliku od rezerve za pilote parajedrilica.

Ajde Dario, nemojmo sad mjesati padobranskih rezerva i parajedrilicarskih. ;) Zna se da su svjetovi rezlike izmedju jednih i drugih pa je i normalno da padobranskih ne moze i ne smije preslagivati svako. Ne vidim na koji nacin je sada Agencija oko preslagivanja parajedrilicarskih rezervi mekana... Ja si svoje parajedrilicarske rezerve vec 18 godina preslagujem sam (i drugima) i nikada nigdje u svijetu niko otd mene nije trazio potvrdu o preslagivanju (za razliku od moje padobranske rezerve, koja po propisima ima kartoncic sa datumima i pecatima preslagivanja) a nema ni propisanih pravila po kojima piloti to sami ne bi smijeli napraviti. A da sam vidio sranja kod vadjenja "profesionalno" preslaganih rezervi, jesam. U biti sam vidio vise nemoguce krivo preslaganih rezervi sa strane proizvodjaca i profesionalaca nego sa strane onih koji si rezerve preslaguju sami. I sad budi pametan i daj da ti netko preslozi rezervu, jos si mu platio, a ne znas sta si dobio u paketu... :scratch: No thanks.

A to sto pise u 9. clanku pravilnika prica o odrzavanju zrakoplova. Odrzavanje (koliko ja to razumjem) sadrzava provjeru cvrstoce i duzine spaga, porozitet krila i popravak ostecenja krila. Gdje pise da je preslagivanje dio odrzavanja?

A uz to clanak prije pise:

Članak 8.

...

(3) Za letove na visinama višim od 150 metara iznad tla, padobranom za spašavanje moraju biti opremljeni:

a) zrakoplov, ili

b) osoba koja leti zrakoplovom.

Ako ovo citam korektno sa jedne strane imamo osobu, koja upravlja zrakoplovom, imamo zrakoplov i imamo padobran za spasavanje (nije zrakoplov nego rezeva).

Smatra se i padobran za spasavanje (rezerva) zrakoplov? Jer ja nemam dozvole za upravljanje rezervom nego dozvolu za upravljanje parajedrilicom... :scratch:

Da mi sada netko dodje i pita me za tehnicki pregled rezerve, poslao BiH ga doma (tako medju nama receno...) :)

U Australiji npr. uopste nema tehnickog pregleda glavnog krila, kao sto nema ni ljiecnickog pregleda. Lete li zbog toga piloti manje sigurno? Ima li vise nesreca? Lete zbog toga neletiva krila? NE...
U stvari sam tu u HR, sa svim bajnim propisima (i sta sve ne) vidio vise starih i po zivot opasnih krila u zraku nego bilo gdje drugdje (osim u Indiji :D, ali to je vec druga prica sa druge planete...)

Vrh

PostPostano: uto 04 kol, 2015 21:07 
Offline     DHV 1-2

Član od: sub 05 ruj, 2009 11:25
Dao Palac gore: : 16 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 29 / Palac dolje: : 0
Laminar je napisao/la:
I još jedna stvar, ako želite sami prepakiratirezervu ili ako se pitate kome možete dati rezervu na pakiranje odgovor je u članku 9.

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluz ... 3_879.html

Znači, ako je netko prošao ospsobljavanje kod barem jednog proizvođača, ondak može. Evidencijski kartončić zzapravo bviše koristi vama jer znamo da nam svim malo teže ide pamćenje datuma, a bilo bi glupo plaćati 2 puta po 50 kuna godišnje jer se ne može sjetiti kada se točno pakiralo...

Pogrešno si shvatio da se debata vodi zbog 50 kuna.
Makar se tu ne radi o pedeset kuna, jer treba rezervirati dan i odfurati se 100 km do Zagreba
a možda i još jednom ako nije moguče previtlati rezervu odmah.

Gledano mojim očima ako agencija smatra da je preslagivanje rezerve delikatna operacija koju
treba povjeriti samo educiranim pojedincima, onda bi trebala organizirati i školovanje za stjecanje dozvole za pakiranje,
i to u točno definiranim vremenskim intervalima i planom obuke, a nemože se osloniti na obuku
od strane proizvođaća rezervnih padobrana.

Definicija "ako je netko prošao osposoljavanje kod barem jednog proizvođača ondak može"
ne zadovoljava jer moram zaključiti da mi guzicu nemože spasiti nikakav evidencijski kartončić.
A kako se radi o ugrožavanu samo osobne guzice, nekako više vjerujem sebi nego nekome
koji je prošao skračeno-ubrzani-dopisni tečaj kod nekog proizvođaća rezervnih padobrana.

Na linku koji si priložio uz najbolju volju nemogu pronači odredbe koje govore o rezervama niti spomenuti spisak ovlaštenih pakera,tako da mi je nejasno dali se prepiskla vodi zbog pre striktne provedbe pravilnika ili se radi o provedbi
osobnih mišljenja koje se odnose na rezerve, što bi bilo potpuno u duhu hrvatske svakodnevice.

Možda i nisam u pravu , možda sam glup a možda sam samo preumoran od svakodnevnog ispitivanja priglupe "Evidencije podataka o radnicima prema Pravilniku o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima (NN 31/215)" koji je na snagu stupio par dana prije našeg pravinika i na kojega ovaj počinje lićiti.
U svakom slučaju Laminar, molim te da mi tu napišeš ko u Hrvatskoj posjeduje dozvolu "Ovlaštenog pakera" da ne moramo
tražiti po skrivenim kutkovima (kucima) interneta.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 84 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: