»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: pon 20 tra, 2026 3:06.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Prognoze
PostPostano: čet 27 kol, 2009 23:40 
Offline     DHV 2

Član od: sri 26 kol, 2009 12:55
Dao Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 18 / Palac dolje: : 0
Pozdrav!
Zanima me koje prognoze pratite i koje su po vašem iskustvu najtočnije.
Ja sam prvo gledao dhmz, no oni nisu najbolji izbor za ovaj sport pa pogledam meteo info, zatim sam vidio da arso daje bolje prognoze za Hrvatsku od naših meteorologa(aladin itd), pa tu je i hpg portal.
Na kraju gledam sve to prije letenja i obično na startu(ako nije radni dan) nađem hrpu ili bar nekolicinu ljudi pa si mislim kako sam pravi meteorolog :good: .

Dakle što vi koristite(gledate)? I kakva su vaša iskustva sa tim prognozama?

Mislim da nije teško vidjeti da li će puhati dobar vjetar na Japu i da taj dan neće biti grmljavinskog nevremena. No, što je sa termikom, temp. gradijentom? A to su stvari koje bi trebale pomoći da netko odleti, recimo, 100km?
A čuo sam i za one prognoze tipa; treći dan anticiklone, dan prije nečega, dan poslije hladne fronte i još mnoštvo sličnih pa me zanima koliko je i u tome istina, a koliko rekla-kazala.

Dakle vaša iskustva.

Hvala

Vrh

Naslov: Re: Prognoze
PostPostano: čet 27 kol, 2009 23:53 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 7:35
Dao Palac gore: : 553 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 460 / Palac dolje: : 1
Ja se nekako uvijek vraćam na slo aladina...prije par mjeseci sam se zapalio za XC skies koji ti nacrta sve, naoblaku, gradijent, vjetrove, termiku i to na layerima na karti ili na ruti koju ucrtaš sam...problem je taj što je zamišljeno fantastično ali nije dovoljno točno, bar ne za ove krajeve, a kad fula fula generalno. Pogledam i meteograme tj. emagrame na meteoadriatic.net i na meteo-info. Cijenim i dobri stari meteo.hr, pogotovo od kad su uveli trodnevnu prognozu po županijama, jedino me nervira da nisu 2 godine u stanju popraviti meteo-stanicu na Sljemenu (pokazuje jačinu vjetra 0 unedogled). I pogledam naravno nove stanice na Japu i Kalniku, (jedino neki dan ovu na Japu nisam baš dobro pogledao :o ).

Vrh

PostPostano: pet 28 kol, 2009 10:22 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:03
Dao Palac gore: : 766 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 963 / Palac dolje: : 13
Osim sve kaj je naveo Danči ja si pogledam još i http://www.pro-vreme.net/ (slovenska stranica) i normalno još si nazovem AMP STRAHU na 099/4123-254 ili AMP RAVNA GORA 091/7660-879 ili najnovije pogledaš razvoj situacije na Kalniku http://koka.feniks.hr

Vrh

PostPostano: pet 28 kol, 2009 10:42 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 7:35
Dao Palac gore: : 553 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 460 / Palac dolje: : 1
profa je napisao/la:
Osim sve kaj je naveo Danči ja si pogledam još i http://www.pro-vreme.net/ (slovenska stranica) i normalno još si nazovem AMP STRAHU na 099/4123-254 ili AMP RAVNA GORA 091/7660-879 ili najnovije pogledaš razvoj situacije na Kalniku http://koka.feniks.hr

Imaš praf, ja doduše rjeđe zovem Strahu i RG jer nisam tamo često. Ali baš neki dan sam zvao obje AMP stanice i nijedna se nije "javila" :unknown: .

Vrh

PostPostano: pet 28 kol, 2009 15:39 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 14:58
Dao Palac gore: : 1098 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 159 / Palac dolje: : 0
Slovenski Aladin (stari) i meteo.hr, nekad i pljusak.com (trenutna brzina vjetra, makar je to na podu i ko zna kak stoje, al vidiš ih na sve strane).

I kad dođem na start sretan sam ak vidim tam stare kuke jer onda znam da nisam puno fulo :)

Vrh

PostPostano: sri 02 ruj, 2009 8:46 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:03
Dao Palac gore: : 766 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 963 / Palac dolje: : 13
Danči je napisao/la:
profa je napisao/la:

Imaš praf, ja doduše rjeđe zovem Strahu i RG jer nisam tamo često. Ali baš neki dan sam zvao obje AMP stanice i nijedna se nije "javila" :unknown: .

Je imaš praf, znaju te stanice malo zajebavat, svako malo pa ispadnu iz sistema ali doskočit ćemo mi i tom problemu, bar na Strahi u planu je nabava još jedne stanice u domaćoj proizvodnji. Ove slovenske malo zajebavaju, mislimo nabaviti tj. napraviti prema nacrtu od kolege Z. Boškovića (hardware) i naše zemljakinje Irene (software) kopiju KOKE na Strahi i to nam je u planu za slijedeću letačku sezonu.

Vrh

PostPostano: pet 11 ruj, 2009 13:07 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 01 ruj, 2009 9:34
Dao Palac gore: : 660 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 401 / Palac dolje: : 3
uj!

poanta dobre prognoze je interpretirati informacije iz više izvora i to generalnu situaciju (pratiti tijekom svakog dana) pa onda na mikro klimu (poznavanje lokalnih meteo situacija je velika prednost), na taj način sam uspio ukrotiti xc skies =)

generalna situacija:

http://euro.wx.propilots.net/

i to:
USAF - SURFACE 12-120HR
thunderstorm areas 12-24
cloudcover forecast 00-72

e onda:

meteo.hr, aladin naš i hrvatski (a ako mi se ne sviđa situacija pogledam i meteo-info, nebojša zna imati nadobudnu prognozu, ali djeluje na pozitivan stav o odlasku na letenje)

e onda tek ide xc skies, a posebno mi odgovara opcija za pregled prognoze po ruti u zadanom vremenu. tako je pao fai trokut 100 km u osijeku. realno prognoza je bila za 150, ali zaključak je bio da sam prezadovoljan bio i sa opcijom 100.

eto, nadam se da je pomoglo :amen:

Vrh

PostPostano: pet 11 ruj, 2009 13:41 
Offline     DHV 2

Član od: pet 04 ruj, 2009 8:23
Dao Palac gore: : 57 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 43 / Palac dolje: : 2
Slazem se sa kolegom Dariom (Laminarom).
Bitno ti je pratiti svaki dan sto se prognozira i sto se stvarno dogadja.
A sto gledati od prognoza ovisi sto zelis i koji su ti apetiti.
U Istri i Primoriju Aladin DHMZ-a je tocniji od SLO ali DHMZ nema visinskih karti tako da su oba obavezna.
SLo ima i naoblaku. To je dovoljno ako ti je samo bitno dali se moze letiti.
Za kvalitetu leta su ti SKEW dijagrami (meteoadriatic i dhmz) i generalna situacija tj dali je ciklona ili anti ciklona, ali u principu
je "kartu citaj i seljaka pitaj". Najbolje dize dan dva nakon bure, ali i najbolje samara, a naj ugodnije je na Triblju po laganom jugu oko 17h.
Svakako procitaj neku knjigu o meteorologiji (velika preporuka UNDERSTANDING THE SKY by DENNIS PAGEN) da bi mogao razumjeti sto gledasi sto se dogadja.
Ja imam neku o poljoprivrednoj i puno je bolja za paragliding od svih meteorologija za motorno letenje jer se dosta bavi mikroklimom.

Pozdrav
Petar

Basic flying rule:
Try to stay in the middle of the air. Do not go near the edges of it. The edges can be recognised by the appearance of ground, buildings, sea, trees and interstellar space. It is much more difficult to fly there.

slika

Vrh

PostPostano: pet 11 ruj, 2009 14:08 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 11:37
Dao Palac gore: : 31 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 315 / Palac dolje: : 1
Moj recept za prognozu se nije puno promijenio od članka u Letećem cirkusu prije par godina. Osim linkova koji su se zgasili ili novih linkova. Još uvijek najviše volim sam kuhat svoju prognozu, a ostale gotove samo koristit za potvrdu..

Sve bitnije liknkove sam stavio na GPRO (u potpisu) i kad krenem od nule onda:

0. SAT 24 animacija za generalno micanje toplog / hladnog zraka ili kisurine
1. Pogledam Nebojsin MET-INFO za najblizu lokaciju zheljenog starta s obziron na vjetar u prognozi.
2. SLO i HR aladin za vjetar +12+15 ili +36 za sutra
3. Poslje toga ako je sve OK zovem AWPove ili gledam METEO JAP, KALNIK, PLJUSAK live web i HAK WEBCAMS za stanje na terenu
3.3 Naravno uvije pogledam SONDAŽU (bez obzira kaj je 00) jer dovoljno precizno pokazuje gradijent i kondenzaciju (bazu, ako nije bilo kiše dan prije), naritlih ako kužiš krivulje u odnosu na mikroklimu terena
3.5 Ako je granično ili ima opasnih mrcina obavezno poljuknem naš i slovenski RADAR
4. Ak nije ili gledam u čet za vikend, pa trebam dugoročnije onda slji MFR_JET za micanje ciklona u jet sloju (cca 8000m/200mb).
5. Pa MET-INFO / DHMZ za 7 dana
6. Pa LONG RANGE PRO za respodjelu temperature po kontinentu i prepicitation (padaline), max 3-4dana u naprijed, jer su dalje uvijek monsuni u prognozi ;)

Naravno uz sve te prognoze treba uzet u obzir alpe, zaljeve, more, shumetine, visoravnoe, dolinske venturije i susjedne C ili AC koje vuku ili stvaraju pritisak za masu koja se slepa preko tvojeg starta.. Za detaljno opisat svo to visegodisnje iskustvo bi trebalo malo previse vremena, pa bu te se zadovoljili s ovim ;))

Vrh

PostPostano: pet 11 ruj, 2009 14:11 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
Vedran je napisao/la:
0. SAT 24 animacija za generalno micanje toplog / hladnog zraka ili kisurine
1. Pogledam Nebojsin MET-INFO za najblizu lokaciju zheljenog starta s obziron na vjetar u prognozi.
2. SLO i HR aladin za vjetar +12+15 ili +36 za sutra
3. Poslje toga ako je sve OK zovem AWPove ili gledam METEO JAP, KALNIK, PLJUSAK live web i HAK WEBCAMS za stanje na terenu
3.3 Naravno uvije pogledam SONDAŽU (bez obzira kaj je 00) jer dovoljno precizno pokazuje gradijent i kondenzaciju (bazu, ako nije bilo kiše dan prije), naritlih ako kužiš krivulje u odnosu na mikroklimu terena
3.5 Ako je granično ili ima opasnih mrcina obavezno poljuknem naš i slovenski RADAR
4. Ak nije ili gledam u čet za vikend, pa trebam dugoročnije onda slji MFR_JET za micanje ciklona u jet sloju (cca 8000m/200mb).
5. Pa MET-INFO / DHMZ za 7 dana
6. Pa LONG RANGE PRO za respodjelu temperature po kontinentu i prepicitation (padaline), max 3-4dana u naprijed, jer su dalje uvijek monsuni u prognozi ;)

Naravno uz sve te prognoze treba uzet u obzir alpe, zaljeve, more, shumetine, visoravnoe, dolinske venturije i susjedne C ili AC koje vuku ili stvaraju pritisak za masu koja se slepa preko tvojeg starta..

I na kraju odes tamo gdje idu svi drugi :beer:

p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: sub 12 ruj, 2009 8:47 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 11:37
Dao Palac gore: : 31 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 315 / Palac dolje: : 1
Hmmm.. da.. nije to niš, što jedna doobra curica sa B kategorijom nebi riješila ;))

Vrh

PostPostano: sub 12 ruj, 2009 9:51 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 9:05
Dao Palac gore: : 210 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 219 / Palac dolje: : 2
Vedran je napisao/la:
Moj recept za prognozu ... ;))

Recept ko u Jadre Kosor za salatu; dug, kompliciran i na kraju još zakasniš na prijevoz za start :) :) :)

Vrh

PostPostano: ned 13 ruj, 2009 13:30 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 429 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 436 / Palac dolje: : 1
Damjancic je napisao/la:
Vedran je napisao/la:

I na kraju odes tamo gdje idu svi drugi :beer:

Ili s Kompom na Semić :)

LP!

Vrh

PostPostano: ned 27 ruj, 2009 15:37 
Offline     DHV 2

Član od: sri 26 kol, 2009 12:55
Dao Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 18 / Palac dolje: : 0
:respekt:Vidim da su neki od vas razvili prave teorije prognoziranja. A zahvaljujući vama počeo sam malo gledati prognoze koji prije nisam doživljavao dok za neke nisam ni znao da postoje, a počet ću i te sondaže i radare snimati da vidim što oni govore jer ne vjerujem prognozi sa dnevnika.
Pripremajući se za ispit pročitao sam nešto literature na meteo temu pa su mi sad stvari još malo bistrije :) . Fafala svima i samo dajte ako ima još štogod zanimljivo

Vrh

PostPostano: uto 15 pro, 2009 19:39 
Offline     DHV 2

Član od: uto 27 lis, 2009 18:09
Dao Palac gore: : 59 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 84 / Palac dolje: : 5
Da, članak iz Cirkusa: T-skew prognoza mi je pala na pamet. Jel nam možete umjereno tehnički objasniti (Šetačupooblacima i drugi) razlike između odličnih dana i osrednjih? Tekst je poučan i u redu ali na samom dijagramu se izgubim... :ave:

A i lagano mi dolazi želja za kompleksnijim razumijevanjem neba i letačke situacije!

Vrh

PostPostano: sri 16 pro, 2009 0:49 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
horbaPG je napisao/la:
Da, članak iz Cirkusa: T-skew prognoza mi je pala na pamet. Jel nam možete umjereno tehnički objasniti (Šetačupooblacima i drugi) razlike između odličnih dana i osrednjih? Tekst je poučan i u redu ali na samom dijagramu se izgubim... :ave:

A i lagano mi dolazi želja za kompleksnijim razumijevanjem neba i letačke situacije!

Ja sam se nadao da će članak upravo pomoći ljudima da si odgovore sami na pitanje koje sad ti postavljaš. Uostalom, u članku je posebno poglavlje s usporedbom loših, boljih i najboljih dana.
Valjda nisam najbolje napisao... :) U svakom slučaju nije ni meni sasvim jasno što je točno ostalo nejasno i kakvo bi to bilo umjereno tehničko objašnjenje.

Ono što se može reći bez ikakvog ulaženja u dubinu dijagrama i značenje svih onih crta je: što je crvena linija položenija i ravnija (i što je duži taj njen ravni dio) to je bolji dan. A da ne bi bio 'predobar' mora imati malo nagliji prijelaz tamo gdje prestaje biti ravna.

I malo tehničkije: treba do što veće visine slijediti suhu adijabatu i ne smije baš glatko prijeći u mokru adijabatu.

A ako baš želite znati koliko visoko će biti baze i da li će ih biti - onda ipak treba još jednom pročitati članak koji se osim u Cirkusu nalazi i na adresi: http://zvranic.wordpress.com/

Tu sam da odgovorim na sva potpitanja.

1 Palac gore: : zlatko2508    
Vrh

PostPostano: čet 28 sij, 2010 18:41 
Offline     DHV 2

Eo zanima me kako to da se oblak može vertikalno razviti u kao samo par minuta? Jasno mi je da oblak ima već neku debljinu i da onda može podivljat u cong ili cb ali da iz vedra neba, pa do olujne kvrge prođe 10-15min? Kaj su to ribičke pg priče ili ?

Vrh

PostPostano: čet 28 sij, 2010 20:11 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 14:58
Dao Palac gore: : 1098 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 159 / Palac dolje: : 0
Kad uzmeš u obzir brzine dizanja koje dostižu preko 20m/s (recimo 80km/h), to znači da zrak dođe s poda na 10km za manje od 10 min. CB siše sav zrak oko sebe i ispucava ga prema gore tom velikom brzinom. Tako da ako je baš podivljo (stvorili su se uvjeti), u 15 min. možeš od vedrog neba imat potpuno razvijeni CB. Mislim da sam negdje pročitao da se u tom rangu kreće max. brzina razvoja.

Onda se proces obrće, oblak se prazni (kiša, tuča) i ohlađeni zrak s velike visine "pada" na pod i širi se na sve strane od CB-a, također velikom brzinom (gust front).

Tako nekako sam ja to shvatio :)

Vrh

PostPostano: čet 28 sij, 2010 22:01 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
gburazer je napisao/la:
Kad uzmeš u obzir brzine dizanja koje dostižu preko 20m/s (recimo 80km/h), to znači da zrak dođe s poda na 10km za manje od 10 min.

Osim toga, nastanku cb-a kumuje visoka plitka inverzija. Ako je ona na visini ispod one na kojoj bi se taj dan trebale početi kondenzirati baze pa uopće nema oblaka, a u toku dana se stvore uvjeti za probijanje inverzije, sav taj zrak, od tla do recimo 2km sada kreće gore kao lavina. Tako možeš od vedrog neba dobiti cb u 15-ak minuta.

Vrh

PostPostano: pet 29 sij, 2010 15:28 
Offline     DHV 2

gburazer je napisao/la:
Kad uzmeš u obzir brzine dizanja koje dostižu preko 20m/s (recimo 80km/h), to znači da zrak dođe s poda na 10km za manje od 10 min. CB siše sav zrak oko sebe i ispucava ga prema gore tom velikom brzinom

pa da ali zašto..? mi ga vidimo kako raste i ključa ali sam uzrok ja nisam znao i još mi nije jasan..u knjizi "Understanding the sky" piše da se u nekim dijelovima svijeta, Cb-i mogu dići do 20-25km :shock:
Kaj ti to nije malo čudno?

Kad kažemo da se termika diže jer je toplija od okolnog zraka ja odma pomislim da je to toplo kao kad sam na zemlji pa me grije sunce, ali ta termika je zapravo ( recimo u proljeće) par stupnjeva toplija od oklonog zraka a on je na -10 (recimo) na 1000m tak da je to sve zapravo hladno. Tak i ovo. Vidim ja oblak kak raste, nastaje pileus, rascvjetava se al opet zašto? Nema mi logike.

CloudWalker je napisao/la:
sav taj zrak, od tla do recimo 2km sada kreće gore kao lavina

a ok, sad si to mogu malo predočiti, to su stotine miliona tona vode, možda milijarda!
To bi značilo da recimo 20-30-50-km od Cb-a treba puhat vjetar iz svih smjerova prema njemu? Ako da, jel to vjetar od 2-3m/s ili 8-9-10?

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: