|
Više je prednosti za sjedala s kukuljicom (noge zatovorne) nego manjkavosti.
Prednosti: - bolja aerodinamaika; - bolja upravljivost (ima razlike između modela, ali u globalu su zatvorena sjedala "sportskije" podešena); - neusporedivo lakše korištenje speeda (odmah je na nozi); - odmaranje nogu tokom cijelog leta; - bolja toplinska izolacija bez obzira na vremenske uvjete (ljeti se koljenom ili stopalom malo raširi kurton i evo ventilacije među nogama); - uspješnije i sigurnije slijetanje na "dupe" odnosno klizeći (manja mogućnost zapinjanj nogu i većih povreda).
Nedostaci: - u početku zahtjeva navikavavanje kod ulaženja u sjedalo, ali nakon 4-5 letova to postaje automatizam; - osjetljiviji na turbulencije i termiku, međutim aktivniji i zahtjevniji piloti to i žele, pa je ovo nedostatak samo kod početnika; - teži su, ovisno o težini pilota to može biti nedostatak, ali i prednost, ovdje mislim prvenstveno na dodatnu težinu u ruksaku na leđima; - skuplji su.
Evo ti i moje iskustvo:
WW X-rated 2 i 3, super sjedala, odlična izrada i upravljivost. Novija nisam letio, ali izgledaju bolje, a i neki detalji su bolje izvedeni. Malo više koštaju.
Gin genie race, odlično sjedalo, izvrsna izrada, ali po mom ukusu slabija upravljivost prema WW x-rated i Ava Samurai-u. Košta najviše, ako izumemo relativno rijetki Kortel.
Advance impress, oslično sjedalo, odlične izrade, vrlo jednostavno za namještanje i upotrebu, ali "najneupravljivije" za moj ukus. Ovo treba shvatiti uvjetno, jer je po mom sudu upravo ovo sjedalo dobar uvod u zatvorena sjedala. Ovisno gdje se nabavlja relativno šarene cijene. Onomad ga je Bošković tržio po mizernih 500 eurića, ali sad mislim da je znatno skuplji.
Ava sport Samurai - više nego solidno sjedalo (letim ga 5 godina, teško se navikavam na sjedala, krila mijenjam, ali sjedala mi nekako zapnu za dupe, Sup'Air cocoon sam letio 7 godina), solidna izrada, mada su sva gore nabrojena sjedala bolje izrađena od Samuraia. Nakon što sam prvu sezonu psovao Avu sport, poslije je sve leglo na svoje i do danas nemam problema ama baš s ničim, ništa se nije raspalo osim onih glupi i nepotrebnih, šminkerskih ukruta u predjelu leđa i vrata koji drže šatro aerodinamični oblik. Sva ostala rješenja Ave za te ukrute (šlauf od bicikla s pumpicom, ploče, šipke i sl.) su bila jednako loša, ako ne i gora od plastične letvice). Međutim iz modela u model (Katana) se popravljaju u izradi i zadnji Tanto (nisam ga letio) je vrlo solidno izrađen i kvalitetom se približio renomiranijim proizvođačima. Ipak, Bugar ne bi bio Bugar da ne smisli neku VBI (Vlastita Brilijantna Ideja - trade mark by Box). Ovaj put je konstruktor na Tantu smislio 18 milijona klapni za rezervu, što dobro zvuči i super se otvara, ali treba 45 minuta za upakiravanje rezerve, naprema max 5 minuta kod ostalih verzija. Ali ovo nije ozbiljan mana jer to radiš jednom godišnje i vremenom stekneš rutinu;-) S obzirom na sve nabrojanao dajem Ava sportu ocjenu Best Buy, ako ne naletiš na Advence impressa po nižoj cijeni.
Skywalk rage (tak se valjda zove) je istovjetno sjedalo Ava Samurai-u, osim što je skuplji i od nešto boljeg materijala. Međutim, Ava je napredovala s Tantom.
_________________ Take'Air
|