»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: pon 20 tra, 2026 15:50.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 86 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: što, tko, zašto???
PostPostano: ned 14 stu, 2010 18:34 
Offline     DHV 1-2

Član od: sub 26 pro, 2009 16:40
Dao Palac gore: : 31 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 48 / Palac dolje: : 0
prvo - važno je da je kolega živ i zdrav
sve ostalo u drugi plan
e sad drugi plan tj. drugo
stanice bi trebalo imati i to pod obavezno dali zakonskom odredbom ili prisilom samog sebe kako pojedinca tako i kluba
e sad pravila za korištenje iste - to se mora također regulirati ili bar dogovoriti
tu mislim da se stanica koristi samo u slučaju kada je stvarno potrebno njeno korištenje a za ostalo koristite neke druge načine komunikacije ( mobitele sa hendsfriom ili one jeftine stanice ili UKV ali drugi band )
sad će ovdije neki reći ti nisi normalan pa da nosim sa sobom deset stanica ili koječega - netrebaš prijatelju samo se ponašaj po pravilu i sve ok
učitelji sa tečajcima mogu imati svoju frekvenciju i to riješeno
sve u svemu sve je to jednostavno za riješiti samo košta - kako bi BOX rekao trebala bi oprema koštati 10000 eura pa nebi bio problem stanicu nabaviti
znači stanica obavezna i naravno frekvencija odobrena od starane nadležnih tjela a ako ne onda samo jedna a ne njih pet - i ponavljam korištenje samo kad je to nužno
da je to sve kod nas zaživilo davno i da svi imaju stanice moglo se iskordinirati na terenu kao Bjelopolje da se i dalje odvijaju letačke aktivnosti bez obzira na situaciju no NIJE
e što ga trkeljam - nema veze važno je da se trkelja i da je kolega OK samo za pokoru bi bilo dobro da je prenoćio na brdu i malo guzu rashladio - NISAM IMO KREDITA NA TELEFONU - nemogu vjerovati a imaš za letenje :evil:

nemojte te šta zamjeriti

danas u Brodu 7 singlova 12 tandema i 7 šlepa jedrilice gonjaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaj

Vrh

PostPostano: ned 14 stu, 2010 19:17 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 468 / Palac dolje: : 58
Dobio Palac gore: : 1549 / Palac dolje: : 15
Stanice treba imat i točka, a frekvenciju si dogovorite na startu ako nije drugačije definirano. Za onog tko ima vox i hebe druge mogu reć da ako takvo nešto napravi na Triblju recimo, ja ću mu uzet i izbušit Vox.

E sad helikopter.
Prekid letenja radi toga što dolazi helikopter na cijelom Bjelopolju. Ma dajte to su idiotarije od ljudi koji još misle da je paraglider letjelica kojom se neda upravljat.
Za izbjegavanje se koristi VFR i pravila vezana uz to. Uopće ne vidim problem ako je netko pao kod starta na Bjelopolju da leti na Plješevici ili negdje 2 km dalje.
U alpama ljudi stalno padaju, helikopteri stalno lete, ali nikome ne pada na pamet da zabrani i spusti sve parajedriličare u Annecy kad netko završi na stablu, kamenju i sl.
Treba imat stanicu i biti u stanju čuti da je netko pao i da dolazi helikopter te nema letenja u krug 2-4 km. Sasvim dosta.
Da sam ja bio tamo ja ne bih sletio. Odletio bih negdje dalje i točka. Sad radi nekog što je pao treba prizemljit sve letjelice u Hrvatskoj?

Letio sam masu puta vani kada je netko pao i helikopter je letio među nama i nikom ništa. Helikopter ima oči, a mi ne idemo tamo gdje je on.

1 Palac gore: : Danči    
Vrh

PostPostano: ned 14 stu, 2010 20:15 
Offline     DHV 2

Član od: sri 24 vel, 2010 17:27
Dao Palac gore: : 144 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 28 / Palac dolje: : 0
JOZA SB pravilno rezonira. Stanica bi trebala biti obavezni dio opreme sa utvrđenom frekvencijom i jasnim pravilima ponasanja.
Slazem se i sa Boxom, paragliding je skup sport i tko to nemoze pratit bolje da bira nesto jeftinije. Djeluje grubo ali je tako. Da se ide na letenje bez kredita u telefonu necu niti komentirati.

Vrh

PostPostano: ned 14 stu, 2010 20:27 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
hrga je napisao/la:
Prekid letenja radi toga što dolazi helikopter na cijelom Bjelopolju. Ma dajte to su idiotarije od ljudi koji još misle da je paraglider letjelica kojom se neda upravljat.

Sorry hrga, ali s ovime se nikako ne mogu složiti.
Ja sam osobno uvjeren da ne bih imao nikakvih problema da sam odletio, puno puta sam letio u blizini helikoptera i to zaista nije ništa posebno. Ipak, Bjelopolje nije tako veliko da se možeš maknuti u ovo doba godine. Svi su se držali relativno malog područja, a helić je upravo došavši iz smjera ZJZ doletio pod start, pa se uz greben približio sletištu, napravio krug preko sletišta i onda preletjevši start otišao nad prijevoj gdje je Mario sletio. Dakle, izroštao je cijelu padinu. No, nije u ovom slučaju bitno da li je bilo mjesta ili nije. Start je prekinut i piloti obaviješteni da se spuste. Oni to nisu učinili i tu mislim da su pogriješili. U Stubaiju su zatvarali start i kad je trebao sletjeti helić po ozlijeđenoga i kad se dizao da bi bacio padobrance. Dan prije državnog također je bilo potrebno raščistiti zračni prostor i start je bio zatvoren iako je nesreća bila 10 km od starta. Kod nas je cijeli greben dugačak 2 km, išlo je 100-tinjak m iznad starta, a nemoguće je bilo odletjeti na Plješivicu. Posebno naglašavam uvjete sumraka i da je pilot odlučio prekinuti akciju tko bi onda bio kriv. Vjerujem, ne pilot. Dakle, možemo polemizirati da li se može letjeti ili ne uz helić, ali ukoliko je rečeno da je, primjerice, start zatvoren i javljeno je da je dole policija, kako to da si određeni pilot daje za pravo nekoliko puta raditi tuch 'n' go na startu. Hrabro ili glupo?! (Priznajem da nisam startao sa tandemom samo iz razloga da nemam sa tom policijom nekakvih problema potpuno nepotrebno i da operater nema problema zbog mene.) Uz sve to skupa još moram gledati u dnevniku (kao i moji roditelji) da je Mario sletio zbog iznenadnog i prejakog vjetra te jedva izvukao živu glavu. BulShit! Sletio je tamo jer se na preslabom krilu zadao prenisko i previše iza u venturiju za kojeg svi znaju na Bjelopolju. Trebao je znati i on ili je nevin jer mu to nije instruktor posebno napomenuo? :bad:

Vrh

PostPostano: ned 14 stu, 2010 20:34 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:03
Dao Palac gore: : 766 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 963 / Palac dolje: : 13
Slažem se sa svim što je naveo JOŽA i HRGA u predhodnom postu , a evo kako bi to izgledalo da se radilo prema pravilniku koji je trenutno na snazi.
1. Pošto je na statu bilo više od 5 pilota takvo letenje se smatra organiziranim, dakle trebalo je među pilotima odrediti voditelja letenja, mišljenja sam da bi to trebao biti najiskusniji ili najstariji pilot ili koga se odabere (Ako je dolje bio Bošković onda njega, zašto da se osjeća odabran kao od Đele Hađiselimovića) :-D :-D :-D .
2. Taj "imaginarni" voditelj letenja bi trebao zadati svim letačima koji imaju "imaginarne" stanice "imaginarnu frekvenciju za slučaj nužde
3. U ovom slučaju dotični pilot koji je sletio na nepristupačnu lokaciju (minsko polje) bi trebao "imaginarnom stanicom i na imaginarnoj frekvi" javiti gdje je i što mu se desilo "imaginarnom voditelju letenja" ako je u mogućnosti.
4. Zatim taj "imaginarni vodoitelj letanja" obavještava dotičnu službu i koordinira ostale pilote koji imaju "imaginarne stanice što im je za činiti. Dakle RADIO STANICE ili RADIO POSTAJE TREBAJU BITI OBAVEZNA OPREMA i točka. Obaveza je pilota da provjere prije poljetanja svoju opremu pa tako i stanje baterija u toj svojoj opremi i nema isprike prazne su mi baterije, nema kuna na mob. i ostale gluposti, koliko znamo i kako se uči na tečaju za letenje se priprema dan ranije.
:amen: :amen: :amen:

1 Palac gore: : toni    
Vrh

PostPostano: ned 14 stu, 2010 21:07 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 20:39
Dao Palac gore: : 702 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 792 / Palac dolje: : 4
Box je napisao/la:
...Uz sve to skupa još moram gledati u dnevniku (kao i moji roditelji) da je Mario sletio zbog iznenadnog i prejakog vjetra te jedva izvukao živu glavu. BulShit! Sletio je tamo jer se na preslabom krilu zadao prenisko i previše iza u venturiju za kojeg svi znaju na Bjelopolju. Trebao je znati i on ili je nevin jer mu to nije instruktor posebno napomenuo? :bad:

Evo izgleda da smo Box i ja gledali isti dnevnik u istom času.
Dragi Hrga, ti znaš da ja tebe volim :oops: , ali se glede-i-unatoč slažem s Boxovim replikama. Tamo vani gdje si ti letio, postoje vrlo striktna pravila kojih se svi drže i mene nebi bilo strah letjeti ni sa pet helikoptera i sedam Gripenna u istom zračno prostoru jer bih znao da je sve koordinirano i da ću sve važne informacije neophodne za sigurnost dobiti trenutno putem radio veze*. Ovdje gdje smo mi letjeli stvarno nije bilo lako izdvojiti se 2-4 km od mjesta gdje je pilot "ušumio" jer to jednostavno uvjeti nisu dozvoljavali. Ja sam unatoč "uvjetima" taman krenuo prema Korenici (pogledaj moj track na CROXC) kad je došao poziv za prizemljenje. Da li sam po tebi trebao nastaviti prema svojoj točki opredjeljenja, ili sam se trabao odazvati pozivu koji je iz vrlo jasnog razloga bio upućen SVIMA koji su tog časa bili u zraku? Poslije sam kao pokisla kokoš još kojih sat i pol sa zemlje (kao i Box sa starta) gledao one "pametnije" od mene, dakle onih Janječićevih 70%, kako peglaju tih par-sto metara padine, dok sam ja žrtvovao, po meni, daleko vrijedniji let od pukog peglanja padine.
Da se vratim na početak, nek se Mario ne uvrijedi (ili nek se uvrijedi boli me q..), gledam u nedjelju na večer na dnevniku Nove TV u udarnom terminu junačinu Maria koji je "jedva izvuko živu glavu iz miniranog područja", kako ponosito daje interview i prosipa svoje zeleno znanje. Imao je vremena snimati mobitelom** svoj let (za to ne treba imati kuna na računu), ali nije imao vremena razmisliti o tome kuda ga vjetar nosi. Izgleda meni da to ušumljenje nije bilo baš sasvim slučajno.
I na kraju od velike zvijezde niti obično ljudsko "sorry" dragi prijatelji letači što sam vam s*ebo dan. Valjda misli da smo mi ostali u tome uživali. Koji lik!!! :bad:
Mogao bih još ovdje istresati žuč, ali sad mi je ŽAO što sam poslušao naredbu za sljetanjem. Nije uopće upitnio da ću istu naredbu poslušati i sljedeći put, sa ispravnom stanicom, sa punim baterijama i na službenoj frekvenciji bez vox-a na možda 99-om kilometru preleta. Naravno da ću poslušati zato jer sam takav, jer su me tako naučili moji instruktori i uzori, a i da nisu do toga bih došao sam.
No sad mi se cijela ova jučerašnja situacija naprosto gadi...

*Radio veza - Za one koji neznaju, a vidim da ima puno takvih: "radio veza" to vam je ono što vam omogućuje uređaj koji se zove "radio stanica" i jedan je od obaveznih dijelova opreme svakog ozbiljnog pilota.
**Mobitel - Uređaj koji osim za telefoniranje u spretnim rukama može služiti i za snimanje razno raznih video uradaka

Zadnja izmjena: Red Baron; ned 14 stu, 2010 21:40; ukupno mijenjano 7 put/a.

2 Palac gore: : Mirko, toni    
Vrh

PostPostano: ned 14 stu, 2010 21:26 
Offline     DHV 2

Član od: sub 29 kol, 2009 21:15
Dao Palac gore: : 780 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 927 / Palac dolje: : 0
profa je napisao/la:
Obaveza je pilota da provjere prije poljetanja svoju opremu pa tako i stanje baterija u toj svojoj opremi i nema isprike prazne su mi baterije, nema kuna na mob. i ostale gluposti, koliko znamo i kako se uči na tečaju za letenje se priprema dan ranije.
:amen: :amen: :amen:

Lako je govoriti vama koji ne letite :crazy:

Zadnja izmjena: zupanich; ned 14 stu, 2010 21:30; ukupno mijenjano 1 put/a.

3 Palac gore: : Box, Draženko, vjeko    
Vrh

PostPostano: ned 14 stu, 2010 21:29 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
Red Baron je napisao/la:
No sad mi se cijela ova jučerašnja situacija naprosto gadi...

Ček, ček Štetočino ... ajmo redom

U prvom trenutku nitko nije znao što se i kako se dogodilo - daklem razmjere možebitne nesreće idu od ovakvog ishoda do , nedajbože, tragičnog ishoda. Drugo, ako niste znali što se dogodilo, nioste znali ni gdje se dogodilo. Što znači, da na terenu i u uvjetima kakvi su bili nije bilo ni moguće napraviti neki veći prelet (oprosti Zlaja, ti si izuzetak) , pa time se niti odmaknuti na sigurnu udaljenost od mjesta događanja. Treće, da je ishod bio drugačiji, možda bi unerećenog vozili u Zg, St ili tko zna kamo ... daklem helić bi bio tu medju vama ... I još nešto, da se to recimo dogodilo meni ili bilokomu kog ti poznaješ, tvoje žuči sad ne bi bilo - sad se istresaš na čovjeku kog niti ne poznaješ (niti ga ja poznajem), zelenom početniku koji je, skupa sa svojim instruktorima, napravio početničku pogrešku.

Eto, da ne duljim, pametan si , a i ja tebe volim ...

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

Vrh

PostPostano: ned 14 stu, 2010 21:37 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 20:39
Dao Palac gore: : 702 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 792 / Palac dolje: : 4
To je ono o čem pričam.
Zato se BEZUVJETNO ide na sljetanje bez suvišnih "zašto"???

I Shefika moj, tebe bi tek napao još i gore, a šta bi ti tek radili poslije u birtiji... :-P

Vrh

PostPostano: ned 14 stu, 2010 21:42 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
da, i prava zvijezda u dnevniku nove tv je bruno pavić , legendaran kao uvijek. "Mario je kolabirao", haha, a lik mobitelom pravi filmić o dolasku helića ...

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

1 Palac gore: : Red Baron    
Vrh

PostPostano: ned 14 stu, 2010 21:53 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
Da, impresivno kako iscrpljeni i kolabirani Mario nosi opremu na jednom ramenu do helica :mocking:

Novo krilo 2000e
Sat leta helikoptera 20000e
Bruno Pavic - neprocjenjivo :ROFL:

p,
D.

P.S. Stvarno, zamislite da je jadan Mario morao provesti noc van hotelskog smjestaja s pet zvjezdica, on, gracilan i neuhranjen kakav je, brrr. A jos je po noci i mrak...
Boze mili, nakon ove reportaze me bilo sram na toliko nacina da ih nisam sve mogo ni pobrojat...

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

1 Palac gore: : Red Baron    
Vrh

PostPostano: ned 14 stu, 2010 22:53 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 01 ruj, 2009 9:34
Dao Palac gore: : 660 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 401 / Palac dolje: : 3
uj!

evo upravo sam ušao u stan i još obučen kresnuo da vidim što se zapravo dogodilo, a ono...

kao prvo ja sam taj zmajar koji je bio gore, onaj zadnji :oops:

kolega i ja smo po svemu sudeći bili kod antene kad se to sve skupa događalo tako da nismo mogli vidjeti desant paraglidera na slijetanje, što bi naravno bilo indikativno da se nešto događa

stanice nismo imali

vraćali smo se natrag sa visinom 1400-1500 m i ja sam zastao u ovolau da još malo penjem, dok je kolega produžio na padinu prošao preko starta i otišao na slijetanje

na padini sam se vukao na visini 1400-1450 m i morat ću vas razočarati, ali indikativno plave rotirke na sletištu s te visine kroz vizir nisam vidio

zatim sam prošao iznad starta i u tom trenutku čuo sumnjiovo lupkanje i opet, na razočaranje mnogih, mislio da mi se pojavio flutter na zmaju jer sam letio posuđenog zmaja

nakon nšto sam završio sa zvjeranje po krilu spustio sam pogled dolje i vidio helikopter koji se iz usjeka kretao u smjeru juga

kako nažalost imam nekih ružnih iskustava sa tekmi, kad vidim helikopter mislim na ono najgore, također sam mislio da helikopter ide na sletište, jer opet na razočaranje mnogih, u datom trenutku mi je to bilo najlogičnije te sam se iz tog razloga prebacio na malu padinu na kojoj mogu održavati visinu dok helikopter ne ode, jer ne znam u kojem će to smjeru biti, a na moje iznenađenje helikopter je sletio oko 500 m južnije od našeg sletišta (i opet najcrnje misli)

tek kad sam se uvjerio da je helikopter otišao, što je dosta nezgodno, jer se maskirni helikopter dosta teško uočava, izašao sam u polje, našao nispono i vrtio da što prije smanjim visinu

na slijetanju su mi odmah rekli da je sa pilotom sve ok

mislim da ne moram posebno naglašavati da mi je to bilo totalno veselje nakon svih onih crnjaka kad sam vidio helikopter

inače, kako nama ni na tekmama nisu obavezne stanice, postoji znak kojim se upozorava da je tekma prekinuta i da se ide na slijetanje, ali taj znak pali samo ako imate nekoga pored sebe

bem'ti, zaboravio sam staviti link

http://www.paragliding.hr/index.php?opt ... &Itemid=17

Vrh

PostPostano: ned 14 stu, 2010 23:56 
Offline     DHV 2-3

zupanich je napisao/la:

Lako je govoriti vama koji ne letite :crazy:

:crazy: Znači po tvome, oni koji lete ne provjeravaju svoju opremu, glavno da se leti, a s čime i u kakvom stanju ni bitno :crazy:

Vrh

PostPostano: pon 15 stu, 2010 1:21 
Offline     DHV 1-2

Član od: čet 27 kol, 2009 23:52
Dao Palac gore: : 151 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 21 / Palac dolje: : 0
top lendam na start, i tek onda od ljudi čujem da je sve OK, i da stiže helić,
(kakve policijske rotirke, kakvo sto? a stanica naravno crkla) spremanje i trk
dole po Brankov kombi. Dolazim do ceste kad eto ti od dole stize helic 10 m od
mene, i onako tupo me gleda, di sad,di sad? Pokažem mu rukom otprilike smijer di
se svi s..čk... (jer ustvari nisam znao di je Mario)štojenajboljejošnisadneznam,
i svaki na svoju stranu...
Pozdrav
T

Vrh

PostPostano: pon 15 stu, 2010 9:32 
Offline     DHV 2

Član od: čet 10 ruj, 2009 10:16
Dao Palac gore: : 405 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 209 / Palac dolje: : 0
Najprije bi htio reci da je sve dobro sto se dobro "svrši" :P

Za osudu je to da se pilot ide "igrati" iza grebena, pa jos k tome iznad miskog polja, pa onda jos nema kuna na mob.u, pa jos k tome snima i ponosno daje itrevju TV-u......... Ako je bila neka druga sitacija, iz koje je proizaslo to sta se desilo, osim "greske pilota" - ISPRICAVAM SE na navedenim komentarima.

Ovakvih situacija ce u buducnosti biti sve vise i vise i samo je pitanje vremena, kad ce se jedno sranje pretvoriti u jos vece sranje. Zatvaranje starta u takvim sitacijama - OBAVEZNO. To se prakticira svugdje (odnosno tamo gdje sam do sad, nazalost, naletio na takvu situaciju), dalje ostaje pitanje dal spustiti pilote i na koji nacin. Ako se radi o grebenu koji ima jedva 1 km - OBAVEZNO, jer se nikad nezna kad ce pilot helikoptera, zbog akcije spasavanja, morati promjeriti smjer ili pristupiti mjestu iz drugog pravca.... Ako postoji mogucnot da se parglideri "maknu" na sigurnu udaljenost (krug od 1 km od mjesta spasavanja), ne vidim cemu ih prisiljavati na slijetanje.

Jedino pravo rijesenje da se ovo iskoordinira su stanice, i da svi imamo istu frek. E sad, ak imamo negdje propisano da je stanica obavezan dio opreme, onda cemo svi morati imati dozvole za radioamatere, i svaki put kada izlazimo iz kuce sa stanicom, cemo morati traziti dozvolu za premijestanje uredaja iz adrese koja mu je upisana u evidenciju (imaju i radioamateri evidencije i pravilnike :dash: ). Uzmimo da smo sve ovo navedeno napravili i da je sve po propisima i odemo na letenje. A kad ono na startu ekipa od 50 ljudi (citaj 50 stanica), pa sad jedan pusta muziku na stanicu, drugi se zali kak mu je zima za prste, treci komentira kak su mu baterije od gps-a krepale, četvrti dogovara ko ce mu spustiti auto, peti zica informacije od drugog pilota o jacini i smjeru vjetra, jer on ima "obican" vario, šestom stalno radi vox ili predaja, sedmom dosadno na startu (jer on ceka "bolje" uvjete) pa prca ekipu u zraku.....(ove situacije nisam izmisljao) Kad to vidim prvi cu stanicu ugasiti, ili ju uopce necu ni paliti na startu.

Najveci problem tu, je nasa kultura ponasanja i pridrzavanja pravila i dogovora.....i uvijek ce se naci jedan "pametniji" od ostale grupe, koji ce potegnuti za sobom jos nekoliko njih iz grupe.

Vrh

PostPostano: pon 15 stu, 2010 9:56 
Offline     DHV 2-3

Tomica Solina je napisao/la:
. A kad ono na startu ekipa od 50 ljudi (citaj 50 stanica), pa sad jedan pusta muziku na stanicu, drugi se zali kak mu je zima za prste, treci komentira kak su mu baterije od gps-a krepale, četvrti dogovara ko ce mu spustiti auto, peti zica informacije od drugog pilota o jacini i smjeru vjetra, jer on ima "obican" vario, šestom stalno radi vox ili predaja, sedmom dosadno na startu (jer on ceka "bolje" uvjete) pa prca ekipu u zraku.....(ove situacije nisam izmisljao) Kad to vidim prvi cu stanicu ugasiti, ili ju uopce necu ni paliti na startu.

Najveci problem tu, je nasa kultura ponasanja i pridrzavanja pravila i dogovora.....i uvijek ce se naci jedan "pametniji" od ostale grupe, koji ce potegnuti za sobom jos nekoliko njih iz grupe.

Tompa ima rješenja za takve stavri, ko hoće pričat postoji PMR ili skuplja varijanta duo ili triple band stanica pa ima dvije stanice u jednoj, za priču koristi 70 cm , a za "službenu frekvu" 2m. Stanice koje to podržavaju npr. su Kenwood th7 ili yeasu Vx8R pa nek priča kolko mu je volja, samo nek pazi na kojem je bandu. Cijena takvih stanica je prava sitinica 380€ sa DDV u slo pa ko voli nek izvoli :-D
P.S. Taj tečaj radio fonije i nije nešto što se neda obaviti u nekom radio klubu dobiš pozivni znak i reg. stanicu kao mobilnu i gotova stvar.
pozdrav:
9A7PDC 73

Vrh

PostPostano: pon 15 stu, 2010 11:56 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Vrlo zanimljiva diskusija. Vrlo zanimljiva situacija se jučer zbila na Bjelopolju. Inače, ostao sam doma i propustio ovaj "aeromiting", a prvu vijest sam o tome vidio na RTL ili Nova vijestima u 17:15h. Moja reakcija je bila, niš novo. Parafreekovci imaju "bosansku sekciju", a sve više je "bosanaca" ili onih koji su završili u Bosni iza Plješevice. No big deal, osim što je morao doći helić (super brza akcija GSS-a i još brža akcija našeg doaena alpinizma i instant novinarstva Sitpe Božića, kojem "dugojemo" 90% medijskih dojava o nezgodama/nesrećam PG-a, to je način da GSS dobije svoju medijsku pažnju te da dobiju potrebitu financijsku pomoć).

Ele, Mario nije napravio ništa što neće napraviti netko već idućeg letenja na Bjelopolju. Nepažnjom i neiskustvom pilot, na slabijem krilu (mada krilo tu ne utječe previše), je završio u usjeku gdje se vjetar pojačava zbog venturi efekta, a teren postaje blag i završi na padini. I meni se to jednom dogodilo (na DHV3) između Učke i Brguda, pa sam otrčao slalom među borovima i to nekoliko puta dok nisam izletio s te blage padine. No big deal. Kao što nije big deal ni to što Mario nije imao dovoljno kredita na mobitelu da se javi. Njegova neodgovornost ga ne opravdava, ali se to svakome može dogoditi. Isto tako je mogao pasti na mobitel i razbiti ga, pa se opet nije mogao javiti. osim toga mobitel nije najpogodniji za hitne slučajeve, jer ga mnogi nemaju pri ruci, a ak padneš i ozlijediš se to je još teže učiniti. Osim toga, može ne biti signala. GSM je izrazito nepouzdan oblik komunikacije (govorim iz iskustva). Ono što je bitno je da je imao radio stanicu na ispravnoj frekvenciji i javio svojim kolegama što se dogodilo. Stoga je zaključak da su stanice svakako potrebne.

Radio stanice koje koristimo već 20 godina su dvometarskog FM opsega između 144 i 148 MHz. Radio amaterski opseg je 144-146MHz, stoga dozvola za radiofoniju ništa ne znači za korištenje izvan tog opsega (najčešće korištene freq u Hrvatskoj su 145.825 i 147.825 MHz). Prijava stanice Ministarstvu nema bar 80% stanica, a vjerujem da je postotak i veći. Osobno imam 4 2m stanice za obuku i niti jedna nije prijavljena. Imam položen tečaj radiofonije i dozvolu, za koju ne znam gdje mi je. Nikad, nitko i nigdje me to nije pitao. Jedini slučaj za koji znam da je oduzeta radio stanica je bio 1997. godine u Buzetu nakon letenje u CB-u. Međutim, to je bilo još uvjek poratno vrijeme, a panduri su više podsjećali na miliciju nego policiju. Od tad su se i propisi pormjenili. Činjenica je da smo u prekršaju s nelagelnim korištenjem frekvencija i radio stanica, ali to nitko ne provjerava. Bitno je da radio amaterima ne zagušujemo često korištene frekvencije u njihovom opsegu (mi u okolici Zagreba, Zagorju i Kalniku zato koristimo 147.825 MHz jer smo izvan radio amaterskog opsega). Samtram da je veći grijeh nemati stanicu nego ju korisiti ilegalno.

Dolazak helikoptera uvjek i svugdje izaziva pometnju. Utrke se odmah prekidaju kad netko od letača, psoebno natjecatelj, završi na nezgodnom mjestu. Ne jednom sam to doživio, a postoji i stanoviti Poljak koji je dvije godine zaredom u Kobaridu kenslao tekmu zbog svoje gluposti. Nakon prekida idu uši i što hitnije slijetanje na siguran način. To je OBAVEZA svakog letača u tom sektoru. U Stubaiu i sličnim event mjestima startevi se zatvaraju, a piloti se pozivaju preko razglasa (na startu i sletištu) i radio stanice da ne polijeću i da čim prije slijeću. Naravno da uvjek ima neodgovornih i onih koji ne kuže kaj se događa pa se nađu u zraku kad dolazi helikopter. Ipak, većina sleti i time olakša spašavanje i smanji mogućnost ozlijeđivanja. Ajmo sad PG Feniks, PJK Zagreb, PARAfreeK, Paranoja, Fobos i Demos i ostali guknite za koga smatrate da je bio neodgovora i krajnje nekorektan prema svima da se oglušio na upozorenja. Svi znamo tko je bio tamo i tko je sleti, a tko nije. Neka se opravdaju ako imaju čime, a ako ne neka trpe sramotu. Takvo ponašanje je krajnje NEODGOVORNO.

Drugi par opanaka je što se kod nas akcije GSS-a i helikoptera HV-a tretiraju jednako kao posjet Borisa Tadića Vukovaru, jer imamo 6-7 ispravnih MI-8/171 helića koji su skupi i nekonomični za ovakve akcije, a GSS traži načina da čim više skrene pažnju na svoju aktivnost i potrebnost. To čine godinama i ne samo kad smo mi u pitanju. U Alpama to obavljaju mali vrlo sposobni helikopetri koji mogu letiti na velikim visinama, ne izazivaju jaku turbulenciju (tko se našao ispod Mi-8 u trenutku kad lebdi zna da ne možeš ostati na nogama već te ruši znažan zračni mlaz ispod njega, osim toga griju se jako motori i ograničeno im je vrijeme rada te guraju enormne količine goriva) i opremljeni su opremom i ljudstvom za takvu vrstu spašavanja. U Austriji, Italiji, Francuskoj i Švicarskoj takve heliće ima svako malo bolje skijalište. Osim toga lete ga vojni kadrovi, a s vojskom nema zajebancije. Dokazali su to kad je Felix Baumgarten skakao u jamu na Velebitu. Ni Red bull nije mogao dobiti odobrenje za let svog helikoptera koji je nosio kontejner opremljen "KIRURŠKOM SALOM" i kojeg je trebao spustiti u jamu. http://wn.com/Red_Bull_Felix_Cave_BASE_Jump

Vrh

PostPostano: pon 15 stu, 2010 13:45 
Offline     DHV 2-3

Još uvijek odgovorno tvrdim da prizemljavanje letača kad netko padne je glupost.
Zamisli jednu alpsku dolinu gdje po dobrom danu ima 1000 letač u zraku i od toga barem jedan dnevno padne i kupi ga helikopter. Pa ako bi se svaki put tako prekidalo letenje onda nitko nikad nebi letio.
Za te stvari postoji VFR i gotovo. Eventualno imaš stanic pa ti netko javi što i kako. Također ne koriste sve zemlje 2m stanice. U švicarskoj ako ju imaš i ulove te policajci odmah ti ju izbuše sa bušilicom i nije zajebancija.
Od tih 1000 ljudi ima barem tri vrste banda za radio komunikaciju i i deseci kanala. Ma tko bi te ljude poskidao dole, dajte molim vas.

Nije istina da se svaki put na tekmama trka prekida kad netko završi na stablu i da se svi moraju spustiti. Na evropskom ove godine jedan Niviuk je pao na tako usranom mjestu na prvoj točki da sam se ježio. Trka se nije prekidala već smo dobili obavjest a mi smo letili preko helikoptera. Isto tako je bilo lani u Francuskoj u Annecy. Jedna ženska je pala taman na ruti. Trka se nije prekidala, samo smo dobili obavjest da dva km od tog mjesta ne dolazimo dok ne ode helić.

Onaj tko misli da netko može smetat postupku izvlačenja na Bjelopolju na udeljanosti od 2 km i više nema pojma o čemu priča ili nezna letit.
Pilot u helikopteru isto leti na VRF ko i mi, jedino što im je "lakše" svih poskidat iz zraka jer smo mi ionako tamo neki padobranci koje odvuče vjetar pa bi nas moglo pod elisu odvući.

Ok. Poanta koja se ovdje izvlači što neki nisu poslušali naredbu da se treba spustiti. Da to je loše. Loše je isto tako što je netko uopće dao tu naredbu. Kad su pala oba MIGa dali se prekinuo sav zračni promet u Hrvatskoj? NIJE

Želio bih čuti na radio stanicii do kuda ta naredba o zabrani vrijedi? Ako sam na istoj frekvenciji na Triblju i čujem svi dole, što da se i ja spustim?
Ako se daje zabrana letenja u nekoj zoni onda se odredi i javi koja je to zona u kilometrima od toga i toga i točka AMEN kako god.

Dali kada neki helikopter ili avion leti u blizini moram dole? Pa naravno da ne.

1 Palac gore: : marko    
Vrh

PostPostano: pon 15 stu, 2010 13:53 
Offline     DHV 2-3

steta je napisao/la:
Tamo vani gdje si ti letio, postoje vrlo striktna pravila kojih se svi drže i mene nebi bilo strah letjeti ni sa pet helikoptera i sedam Gripenna u istom zračno prostoru jer bih znao da je sve koordinirano i da ću sve važne informacije neophodne za sigurnost dobiti trenutno putem radio veze*. Ovdje gdje smo mi letjeli stvarno nije bilo lako izdvojiti se 2-4 km od mjesta gdje je pilot "ušumio" jer to jednostavno uvjeti nisu dozvoljavali. Ja sam unatoč "uvjetima" taman krenuo prema Korenici (pogledaj moj track na CROXC) kad je došao poziv za prizemljenje.

Sory Šteta ali ovo je BULLSHIT!
Tamo vani je isto kao tu unutra. I kod nas postoje striktna pravila kojih se držimo, sorry bro ali ako se netko ne drrži to je njegova stvar. Ja se držim. Ako letiš na Kobali i padne netko kako tebi njihov GSS javlja da ide helikopter? Kako se to oni koordiniraju? Nikako, isto kao i tu kod nas, zato ni ne skidaju pilote iz zraka.

Ako se vi smatrate da ste neodgovorni divljaci koji se ne drže pravila i da je sve u Evropi super ko po špagi, a kod nas je sve u kurcu onda ste u kurcu ili ste svjesni da se ne držite pravila pa ste se već opredjelili za to da smo divljaci i stoka.

1 Palac gore: : marko    
Vrh

PostPostano: pon 15 stu, 2010 14:17 
Offline     DHV 2

Član od: uto 01 ruj, 2009 17:57
Dao Palac gore: : 86 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 545 / Palac dolje: : 5
Hrga prijatelju ti sad malo pretjeruješ. Nije nitko rekao da se mora spustiti netko tko je bio udaljen 5-6 km od helikoptera. Moga je pilot helikoptera slobodno reći da se u njegovom radnom prostoru nalaze paraglideri i da ne može sigurno odradit spašavanje i od istog odustat dok se isti ne maknu. E sad ti meni reci da je Mario imao ozbiljnije ozljede i da mu je bio hitan transport u bolnicu kako bi se to odvijalo ???
Voditelj akcije me zamolio da očistim zračni prostor kad sam reka da nas ima 50 tak ( moga je netko letit u Korenicu i nitko mu ne bi prigovarao ali letit blizu helića dok spašava nekog nije razumno niti normalno).

Što da si ti bio doli, krvario i ekipa poviše tebe vrtila stup i da je helić čeka da se oni poberu i maknu kako bi ti mogli pristupit ..... aj stavi se u tu situaciju.

Ja sam sa pokojnim Stipom čekao helikopter 3 sata da dođe i da ga spasi. Svi znamo kako je to sve skupa završilo.
Možemo imati sreću što to sad "relativno" dobro funkcionira.

A Šteta tebi svaka čast na svemu ali rečenica kako misliš da je to bilo namjerno nije ti trebala ( premda ti još jednom mogu reći da si bio primjer pilotima kako se postupa u takvim situacijama).

Dao sam stvarno sve od sebe kako bi to što bolje odradili i kako bi sve prošlo OK i sad se tu blate neke izjave i govori kako je to bilo namjerno, kako nekog boli K što dolazi helić, kako Mario snima filmiće po minskom polju( što i je istina i ni sam ne znam zašto je to radio , možda si je kratio vrijeme dok dođe pomoć ili je bio u strahu što je u minskom polju pa si je na taj način prebacivao film na nešto drugo). Razime svega toga je da ću se ja uvik maknut i sletit kad je netko u nevolji prvo kako bi mu pomogao, a drugo kako bi omogućio da mu se nesmetano pruži prva pomoć, a vi koji smatrate da se ne trebate maknut i da je sasvim OK da letite poviše helića dok vozi unesrećenog Vama draga gospodo svaka čast i to nek Vam bude na sramotu

Lp. Bruno

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 86 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: