»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: pon 20 tra, 2026 13:05.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 86 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: što, tko, zašto???
PostPostano: pon 15 stu, 2010 14:31 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 468 / Palac dolje: : 58
Dobio Palac gore: : 1549 / Palac dolje: : 15
Citat:
Nije nitko rekao da se mora spustiti netko tko je bio udaljen 5-6 km od helikoptera
koliko ja vidim je.

Citat:
Što da si ti bio doli, krvario i ekipa poviše tebe vrtila stup i da je helić čeka da se oni poberu i maknu kako bi ti mogli pristupit ..... aj stavi se u tu situaciju.
i onda je svizac zamotao čokoladu u omot.

Dosta je bilo reći da svi u krugu od 3 km oko starta ili gdje je to veći bilo da nestanu i točka.

Mislim da svatko normalan kad vidi helić ide što dalje pogotovo ako vidiš da nešto radi odnosno spašava. Za budalu koja ide izbliza pogledat što se dešava treba metak u čelo, ali čisto sumnjam da je to netko radio. Pa koliko treba helikopteru prostora za spašavanje?
Ja sam napisao da sam ja bio tamo odletio bih na Plješevicu ako se da ako ne iscurio bih po putu i točka.

Drago mi je da se Mariju ništa nije dogodilo da možemo raspravljati i o ovakvim situacijama.

Vrh

PostPostano: pon 15 stu, 2010 14:51 
Offline     DHV 2

Član od: uto 01 ruj, 2009 17:57
Dao Palac gore: : 86 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 545 / Palac dolje: : 5
Nitko nije bio 5-6 km od helića nego su doslovno bili na ruti helića... ali srećom na brdu nije držalo pa su se postepeno prebacivali na brdo ispred......

Teoretski ne treba puno prostora za spašavanje ali jeli pilot mora mislit na neku budalu koja mu leti blizu helića dok ima letača spašavatelja i unesterenog na sajli ??? Što se nije jednostavnije maknut i pustit da se to odradi.

"Ja sam napisao da sam ja bio tamo odletio bih na Plješevicu ako se da ako ne iscurio bih po putu i točka"
I to je po meni OK i na taj način bi se maknuo do planine.
Ali što da je heliš doša iz smjera Zagreba u sumrak di te dobro ne vidi ?
Puno je sad pitanja šta ovo, šta ono po meni su ispravno postupili svi koji su sletitli.

Treba si to vidit da skužiš o čemu se radi.
Mi čekamo helić ekipa na startu vrti, zmaj vrti poviše unesrečenog. Helić prvo leti prema startu ( dakle oni bi mu bili točno na ruti). Mario nije imao GPS pa sam ja okvirno dao smjer di se nalazi prema GPS koordinatima sletišta. Oni su locirali još jedan glider u stablima. ( valjda osta od prije par godina).

Sve u svemu drago mi je da je dobro završilo.
Lp. Bruno

Vrh

PostPostano: pon 15 stu, 2010 15:06 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 01 ruj, 2009 9:34
Dao Palac gore: : 660 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 401 / Palac dolje: : 3
opet ću reći, ja sam bio taj zmaj gore

opisao sam kako je to izgledalo iz mog kuta i stavio track i forca, molio bih te da postaviš neko pitanje po tom slučaju, a ne da zaključuješ moju točnu poziciju dok si to gledao, pretpostavljam sa sletišta

prvi ću priznati da blesav jesam, ali nisam toliki kreten da vidim helikopter i letim tamo i promatram što se događa

isto kao i hrga, mislim da je ovo još jedna dobra rasprava, koja teško da će polučiti konkretno rješenje, ali daje više pogleda na stvar

moja iskustva vani, konkretno tri, dva u greifenburgu u austriji i jedno u ageru u španjolskoj, su bila takva da su helikopteri letili uz padinu i da letenje nije bilo prekinuto, niti tekma niti rekreativno (tko ne zna za ta mjesta neka malo googla i da vidi koliko se tamo leti u sezoni)

također, ne želi prepričavati ponovo iste stvari, imate moj post u kojem sam sve opisao i track iz lkojeg se vidi na kojim sam pozicijama bio u koje vrijeme, pitajte ako vam nije nešto jasno iz svega toga

Vrh

PostPostano: pon 15 stu, 2010 16:39 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 20:39
Dao Palac gore: : 702 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 792 / Palac dolje: : 4
Hrga,
Svizac je zamotao čokoladu u staniol!!! Ts, ts, ts! Jel ti upoće jedeš čokoladu?

Zadnja izmjena: Red Baron; pon 15 stu, 2010 17:49; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: pon 15 stu, 2010 17:00 
Offline     DHV 2-3

Citat:

opisao sam kako je to izgledalo iz mog kuta i stavio track i forca, molio bih te da postaviš neko pitanje po tom slučaju, a ne da zaključuješ moju točnu poziciju dok si to gledao, pretpostavljam sa sletišta

prvi ću priznati da blesav jesam, ali nisam toliki kreten da vidim helikopter i letim tamo i promatram što se događa

isto kao i hrga, mislim da je ovo još jedna dobra rasprava, koja teško da će polučiti konkretno rješenje, ali daje više pogleda na stvar

moja iskustva vani, konkretno tri, dva u greifenburgu u austriji i jedno u ageru u španjolskoj, su bila takva da su helikopteri letili uz padinu i da letenje nije bilo prekinuto, niti tekma niti rekreativno (tko ne zna za ta mjesta neka malo googla i da vidi koliko se tamo leti u sezoni)

također, ne želi prepričavati ponovo iste stvari, imate moj post u kojem sam sve opisao i track iz lkojeg se vidi na kojim sam pozicijama bio u koje vrijeme, pitajte ako vam nije nešto jasno iz svega toga

nisam ni mislio...

Vrh

PostPostano: pon 15 stu, 2010 18:43 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 9:05
Dao Palac gore: : 210 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 219 / Palac dolje: : 2
Evo da i sam kazem dvi tri o ovom slucaju jer sam bio direktno involviran, naime prvi sam na stanici obavijestio ljude o usumljavanju (i o prekidu letenja kada sam sletio, no o tome poslije), mozda minutu poslije samog dogadaja, jer sam bio (skupa s Stetom i Brunom) cca nekih 100-150m ispred grebena i vidio krilo na stablu, pa sam na sa stanicu rekao da je jedno krilo na stablu, nakon cega se usumljeni pilot odmah javio i rekao da je dobro samo da mu je krilo na stablu. Venturi je bio stvarno izrazen jer sam isao u rikverc 4-5km/h, pa onda speed i izlazak. Nakon sigurnog izlaska s grebena vidim Bruno ide na slijetanje, a ja razmisljami; ok, lik se javio da je dobro i da je sve ok malo ce se pomuciti da skine krilo, kvalitetno pjesacenje do podnozja i to je to. Ne bih ni isao na slijetanje da mi se koljena nisu smrzla(.ebem li ti kukuljicu - kupujem :)) i da nisam morao ici piskit.
Jos sam se zekao malo na startu i sletio 20-tak minuta poslije Bruna kada me obavijestio da se Mario nalazi u minski sumnjivom podrucju, na sto su mi proradili klikeri i sjetim se da su lokalci o tome i prije pricali. Posto je Bruno vec obavijestio GSS i ostale, te se znalo helikopter dolazi i da su trazili da se kompletno oslobodi zracni prostor ne vidim cemu cudenje zasto se trazilo da svi slete, bez obzira bilo opravdano ili ne (i sto rade oni u Francuskoj, Spanjolskoj ili vec gdje). Ako je zatrazeno od nas da zrtvujemo nekih sat vremena grebenarenja, a jedan od nas se nalazi u potencijalno pogibeljnoj situaciji treba bezpogovorno poslusati i sletiti. S druge strane isto tako ne vidim razloga da se napadaju oni koji nisu sletili "na vrijeme" jer nisu imali stanicu i nisu skuzili da se nesto dogada (rotirke i "prijevremena" slijetanja nekih pilota). Ko je bez grijeha nek baci kamen prvi.
Posto sam imao stanicu Bruno me zamolio da ljude obavijestim o dolasku helica i o potrebi da svi slete. S odmakom od jednog dana vidim da smo mozda mogli reci da ljudi slobodno let,e ali da se presele na drugi (manji) greben ili da odlete prema Korenici, ali lako je sada biti general i teoretizirat sto se moglo bolje i kako. Temeljna stvar je da je jedan od nas bio u potencijalno pogibeljnoj situaciji (zbog cega i kako na Mariovu dusu - opet bih ponovio ono anegdotu o bacanju kamena), a GSS je trazio da se OSLOBODI zracni prostor, nisu specificirali 1,2 ili 3km nego da se oslobodi i ne vidim razloga da se ne poslusa.
Sve u svemu dobro je proslo i sva nesreca bila u ovome i drugi puta cemo pametnije.

Vrh

PostPostano: pon 15 stu, 2010 19:30 
Offline     DHV 2

Laminar je napisao/la:
Citat:

nisam ni mislio...

Neda mi se o tome više raspravljat. Bitno je da je sve dobro završilo.

Vrh

PostPostano: pon 15 stu, 2010 20:10 
Offline     DHV 2

Član od: čet 29 srp, 2010 9:12
Dao Palac gore: : 102 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 52 / Palac dolje: : 3
A jest se vi ovde volite prepucavati :lol:

Vrh

PostPostano: pon 15 stu, 2010 20:15 
Offline     DHV 1-2

Član od: sub 26 pro, 2009 16:40
Dao Palac gore: : 31 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 48 / Palac dolje: : 0
konkretnu situaciju sam već komentirao kao i uporabu stanica tj. radio veza
vidim da većina nezna dobro šta se smije koristiti i s kakvim dozvolama tj. odobrenjima
radio amaterski band 1. 144-146 tzv. dvometarski je prostor namjenjen radioamaterima naravski sa dozvolama
2. 433.436 tzv. 0.7 je također prostor namjenjen radioamaterima naravski i opet sa dozvolama
3. 445-446 tzv civilniband ( CB) - e taj je slobodan samo stanice koje su nama dostupne po kojekakim trgovačkim centrima su male snage točnije pola Wata pa i nisu baš idealno rješenje
4. 117 -137 tzv avioband - e ovaj je dosta interesantan za nas samo i unjemu ima problema ( kultura ponašanja pojedinaca i tomu slično ) i kod ovog slučaja je potrebna dozvola ali za stanicu

Znači za sve bandove tj. frekventna područja je potrebna neka dozvola ( osim CB ) što će reći da frekvencije tipa 145,825 - 147,500 - 147,825 su područja gdije mi nebi smjeli upadati a upadamo već godinama. Nesmetamo radioamaterima ali smetamo drugim korisnicima koji koriste i plaćaju taj prostor. Ovo će nekima izgledati malo blesavo i smiješno no zakon je zakon pa kakav god on bio. Znaći uporaba stanice na tim frekvencijama je ilegalan i samim time protuzakonita. E sad dali će i kada netko nadrljati zbog toga to je drugo pitanje a vjerujte mi da hoće. Samo da se zna da ako nesmetamo radioamaterima neznači da možemo raditi šta nas je volja.
Jedino rješenje koje ja vidim je ili da svi polažemo za radioamatere ili da radimo ilegalno kao i do sada ( NE SVI ). NO složićete se da to i nije neko rješenje.
Prilika je da se u novom pravilniku i ta stvar regulira pa kud puklo da puklo. Mislim da je jednostavnije da se polažu radioamaterke dozvole nego li da nas prisile da kupujemo nove stanice tipa aviobanda.
A u najboljem slučaju neka samo za nas dodjele jedan određeni kanal tj frekvenciju i svi sretni i zadovoljni no poznavajući problematiku već preko 10 godina to nebu išlo
malo sam udavio ali nek se zna :ave:

9A6NCG

pozdrav

1 Palac gore: : Red Baron    
Vrh

PostPostano: uto 16 stu, 2010 8:00 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
joe33 je napisao/la:
nisu specificirali 1,2 ili 3km nego da se oslobodi i ne vidim razloga da se ne poslusa.

Ja bih samo još dodao jedno pitanje:

Koji je točno razlog zbog čega je trebalo ostati u zraku taj dan na Bjelopolju?
Ili,
Što je to u zraku taj dan bilo tako važno da se može dvojiti oko toga da li je to jednako ili više vrijedno od eventualnog ometanja akcije spašavanja?

Za najpametniji odgovor častim sa pivom.

Vrh

PostPostano: uto 16 stu, 2010 9:50 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
hrga je napisao/la:
Još uvijek odgovorno tvrdim da prizemljavanje letača kad netko padne je glupost.
Zamisli jednu alpsku dolinu gdje po dobrom danu ima 1000 letač u zraku i od toga barem jedan dnevno padne i kupi ga helikopter. Pa ako bi se svaki put tako prekidalo letenje onda nitko nikad nebi letio.

Me ne pričaj ti gluposti. Moje iskustvo govori da se tekme prekidaju, ako postoji mogućnost da helikopter leti na ruti utrke gdje se netko ušumio ili ukamenio. Vjerojatno, ponekad se tekma ne mora prekinuti jer se pilot ušumio negdje gdje ne prijeti opasnost. Zabranjuje se letenje i zatvara start kad je mjesto pada, uz dolazak helikoptera, u epicentru nejgušćeg letenja, kao što su tekme, sajmovi i popularna letjelišta gdje se letenje organizira. Na Bjelopolju nije takav slučaj, ali je bilo puno krila u zraku kod dolaska helikopeta i u bilzini starta (tako sam shavtio iz napisa i mjesta pada, jer nisam bio prisutan). Kako to nije bilo organizirano letenje Bruno se osjetio pozvan, i to na zahtjev GSS-a, da zamoli pilote da se prizemlje i ne polijeću. Zar je učinio krivo?! Smatram da nije. Nismo bili niti ti niti ja tamo, pa teško možemo suditi, ali zato se ne libiš napadati sudionike tog događaja kao da jesi. Ne valja ti rađa.

hrga je napisao/la:
Za te stvari postoji VFR i gotovo. Eventualno imaš stanic pa ti netko javi što i kako. Također ne koriste sve zemlje 2m stanice. U švicarskoj ako ju imaš i ulove te policajci odmah ti ju izbuše sa bušilicom i nije zajebancija.
Od tih 1000 ljudi ima barem tri vrste banda za radio komunikaciju i i deseci kanala. Ma tko bi te ljude poskidao dole, dajte molim vas.
Ok. Poanta koja se ovdje izvlači što neki nisu poslušali naredbu da se treba spustiti. Da to je loše. Loše je isto tako što je netko uopće dao tu naredbu.

Slažem se s tobom da se ne trebamo uspoređivati s drugim zemljama u negativnom smislu. Smatram da je PG kod nas na vrlo visokoj raznini, kako po organizacijama, natjecanjima i sportskim uspjesima (podosta zahvaljujući i tebi), tako i po obuci, opremi, kulturi ponašanja. Naišao sam na "nekulturne" letače švabove, nizozemce, češe, mađare i ine kao i na balkance u koje spadamo i mi. Ipak, mi koristimo 2m i poznate frekvencije u 90% slučajeva, pa kad se preko stanice kaže o čemu se radi, lako svi uberu o čemu se govori. Šumova i "praznih razgovora" na službenim freq. ima i na PWC-ima (nemam puno iskustva, ali i ono malo što imam to se događalo, pa vjerujem da je tako uvjek) kao i na drugim natjecanjima. Ipak, obaveza svih natjecatelja je da slušaju službenu freq i postupaju prema zapovjedima koje se izadaju na tom kanalu.

Osim toga, ne možeš uspoređivati bjelopoljski greben od 1,5 km i dugačke alpske grebene gdje se leti s obje strane brda i uokolo na desetke četvornih kilometara. Ovdje je sve u 2x2 km najviše. Imaš pravo da se leti VFR, ali kaj je bio problem da se piloti maknu, a ne da lešinare oko helića.

hrga je napisao/la:
Nije istina da se svaki put na tekmama trka prekida kad netko završi na stablu i da se svi moraju spustiti. Na evropskom ove godine jedan Niviuk je pao na tako usranom mjestu na prvoj točki da sam se ježio. Trka se nije prekidala već smo dobili obavjest a mi smo letili preko helikoptera. Isto tako je bilo lani u Francuskoj u Annecy. Jedna ženska je pala taman na ruti. Trka se nije prekidala, samo smo dobili obavjest da dva km od tog mjesta ne dolazimo dok ne ode helić.

Dobro, aj neka je to tako, mada samo oni koji posjeduju GPS uređaje s mogućnošću brzog ukucavanja točke i pregleda područja oko toga mogu letjeti na ispravan način. Dakle, samo iskusnjare i natjecatelji. Kako će se snaći u tome početnici, čak i piloti koji imaju samo vario?

hrga je napisao/la:
Onaj tko misli da netko može smetat postupku izvlačenja na Bjelopolju na udeljanosti od 2 km i više nema pojma o čemu priča ili nezna letit.
Pilot u helikopteru isto leti na VRF ko i mi, jedino što im je "lakše" svih poskidat iz zraka jer smo mi ionako tamo neki padobranci koje odvuče vjetar pa bi nas moglo pod elisu odvući.

Ti cijelo vrijeme pričaš o pojedincu, a mi govorimo o 50 krila u zraku. Da se njih 30 nije maknulo sa grebena i područja od 2x 2 km helić siguno ne bi mogao sigurno pristupiti području. Jeba ga patak, pa Mario se ušumio na predjelu gdje se jedrilo i grebenarilo, ne na alpskom grebenu od 20 km i s rasponom visine od 1500 m. Osim toga, kaj početnici znaju kako se maknuti kad Mi-8 krene u horizontalni let sa 180 km/h i naglo počne penjati. Kak ćeš se ti tome maknuti? Znam da pilot neće udariti u paraglidera, jer ima velike manevarske sposobnosti i dobru preglednost (letio sam u Mi-8 kroz klanac sa 200 km/h i to je fenomenalno kako leti u slalomu). Ipak, zar bi trebao izbjegavati lustere koji gledaju spašavanje sa "najboljih" pozicija. Ne mogu pretpostaviti tko je, a tko nije zlonamjerno letio u akciji spašavanja i vjerujem da većina koja je bila u zraku nije imala pojma te da su imali stanice/bile uključene/na redovnoj rekvenciji/imali ispravne baterije vjerujem da bi se spustili.

hrga je napisao/la:
Kad su pala oba MIGa dali se prekinuo sav zračni promet u Hrvatskoj? NIJE

Želio bih čuti na radio stanicii do kuda ta naredba o zabrani vrijedi? Ako sam na istoj frekvenciji na Triblju i čujem svi dole, što da se i ja spustim?
Ako se daje zabrana letenja u nekoj zoni onda se odredi i javi koja je to zona u kilometrima od toga i toga i točka AMEN kako god.

Mojne tisra i ne pretjeruj! Letilo se u Zagorju i na Gredi taj dan pa nitko nije prizmeljivao njih. Uostalom vi na Triblju koristite onu drugu frekvenciju koju mi kontinentalci ne koristimo, a vjerujem da se koristila na Bjelopolju. Osobno kad dolazim letiti na Tribalj prebacujem se na "vašu", a to čine i ostali s kojima dolazim.

Vrh

PostPostano: uto 16 stu, 2010 10:22 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
Box je napisao/la:
Ja bih samo još dodao jedno pitanje: Koji je točno razlog zbog čega je trebalo ostati u zraku taj dan na Bjelopolju?
Ili, Što je to u zraku taj dan bilo tako važno da se može dvojiti oko toga da li je to jednako ili više vrijedno od eventualnog ometanja akcije spašavanja? Za najpametniji odgovor častim sa pivom.

Ne znam pretendiram li na spomenutu nagradu, štovani kolega, ali moje skromno mišljenje je, sudeći po imenima onih koji već treći dan sudjeluju u ovoj diskusiji : iskusnjarama se taj dan, nakon mnogo dana neletice i nakon 160 pređenih km - letjelo, i onda im je "neki tečajac" zajebao dan. Već sam kazao, da se to dogodilo nekom od nas starijih letača, nitko riječ ne bi zucnuo na forumu, već bi sve vjerojatno riješili u birtiji. Naravno, kap se prelila u Dnevniku Nove TV, pa onda, pucaj brate ...

Eh, da... Na dan kad je poginuo Ivo Žigo, i na vijest da kreće helić iz Splita, zamolio sam sve koji su u zraku da se prizemlje. Nitko se nije bunio, makar neki misle da sam trebao dati neku zonu , recimo, krug oko Učke do Lupoglava ... S druge strane, da je bilo sreće, i to bi bilo blesavo, jer ga je helić mogao vozit u Pulu, preko cijele Istre ...

I još nešto: stanica je obvezni dio opreme, neovisno što piše u zakonu. Prekršaj što je imate neregistriranu je mnogo puta manji od štete koju možete prouzročiti sebi i drugima ako je nemate. A frekva? Hm, neki uporno koriste frekvu koju radioamateri često koriste za neke svoje eksperimente, koji njima valjda nešto znače. Prepoznati to možete po signalu koji najčešče podsjeća na signal teleprintera. Pa dajmo se jednom dogovorit, neka to bude , recimo , 147825, ona im nije baš na ruku, nije legalno, al je korisno ... Uostalom, cijeli Feniks je išao na radioamaterski tečaj i gotovo svi su položili (dobro, malo su nam progledali kroz prste). Je malo blesavo s tim tečajem, al ak ne ide drugačije, napravite barem tako. Ako i ne napravite, nije strašno, ali stanicu svakako imajte.

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

Vrh

Naslov: Spasavanje!
PostPostano: uto 16 stu, 2010 10:40 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 25 ruj, 2009 14:06
Dao Palac gore: : 118 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 2
Nebih htio sada ovde puno braniti Maria koji je neoprezno i sa ne dovoljno iskustva uradio nesto sto se gotovo svakome neopreznom pilotu moze dogoditi! Ovdi cu se okrenuti na GSS koji je Toni ljepo i uvijeno u rukavicama opisao! Evo jednog slicnog primjera gdi GSS srecom nije sudjelovao nego su sudjelovali bosanci i IFOR! Ja sam letio davne 2000 na Bjelopolju i po visini je vjetar pojacao te sam vidio da ce me vjetar a i moja glupost te maksimalna neopreznost uz pomoc krila dovesti u nezavdnu rotorsku situaciju odlucio sam sletiti u susjednu Banana Republiku a ne pokusavati po svaku cijenu u moju Banana drzavu! Zamisljeno, ucinjeno! Sletio i onda me je jedan prolaznik nakon sto sam vec slozio opremu u ruksak upozorio "kulturno" na balkanski nacin spominjuci mi glupu familiju sa mamom na celu da se nalazim u minskom polju koje je jos ka tome rubno oznaceno trakom! Pozvao je policiju a ovi IFOR a oni doletjeli helicem spustili uze digli me bez slijetanja te nakon 300m spustili natrag na cestu i odletili a da nitko iz toga nije napravio drame o kolabriranju padanju u nesvijest ili barem napeti triler film! Podrzavam fra Tonija da je ovdi bio posve u pravu i da je sva ova nepotrebna buka ustvari vapaj GSSa za mediskom pozornoscu i fininciskim sredstvma jedne drzave na ekonomskom izdisaju! Zato ne napadajte jadnog Maria kojega su GSS na celu sa vec poznatom kompanijom iskoristili kao Amsterdamsku laku zenu ili po balkanski kurvu! Sve je ipak dobro sto se dobro svrsi a ovde su dobro svrsili GSSovci na celu sa Bozicem! Sto se tice zmajara ovaj onoga supka Daria i njega bi trebalo izjeb... ali bih molio da ne pocinjete redaljku bez mene :-D i ja bi stao u red!
Dobar vjetar i sigurno slijetanje svima koji bacaju svoj supak u zrak pa bilo to na cemu! 8)
VOJO!

Vrh

PostPostano: uto 16 stu, 2010 14:42 
Offline     DHV 2-3

Roman Lavriv je napisao/la:
Box je napisao/la:
Ja bih samo još dodao jedno pitanje: Koji je točno razlog zbog čega je trebalo ostati u zraku taj dan na Bjelopolju?
Ili, Što je to u zraku taj dan bilo tako važno da se može dvojiti oko toga da li je to jednako ili više vrijedno od eventualnog ometanja akcije spašavanja? Za najpametniji odgovor častim sa pivom.

Ne znam pretendiram li na spomenutu nagradu, štovani kolega, ali moje skromno mišljenje je, sudeći po imenima onih koji već treći dan sudjeluju u ovoj diskusiji : iskusnjarama se taj dan, nakon mnogo dana neletice i nakon 160 pređenih km - letjelo, i onda im je "neki tečajac" zajebao dan. Već sam kazao, da se to dogodilo nekom od nas starijih letača, nitko riječ ne bi zucnuo na forumu, već bi sve vjerojatno riješili u birtiji. Naravno, kap se prelila u Dnevniku Nove TV, pa onda, pucaj brate ...

Nažalost, nitko mi nije odgovorio na pitanje (kao što sam i mislio), pa ću pivu popiti sam. Cilj mi je bio da ljudi uvide kako je odgovor na postavljeno pitanje totalno prozaičan, nerealan i neozbiljan, a može glasiti jedino: Letjelo mi se!

Oooo da, da! Zajebo mi je dan i to big time. Još sam poveo i dvoje prijatelja te tandem krilo. Zajebo je dan i hrpi tečajaca koji nisu mogli poželjeti bolje ubjete za svoj prvi visinac. Zajebo je dan i onima koji su poslušno išli na slijetanje, a možda im se još letjelo.
Da, u pravu si, ljut sam ko ris i još me drži. Neki od džombi su imali pravo; kad vidiš toliku hrpu pilota lagano zaobiđi lokaciju. Da se mangup barem ispričao što je bio nepažljiv i glup - nikome ništa. Međutim, nakon one herojske izjave na TV vidim da lik nije baš najbistriji na svijetu. Naime, potego se helić skoro preko veze i želja im je bila da izjava bude točno kako je Bruno i rekao: "Mario je mogao biti povrijeđen, nije imao hrane i vode te je postojala opasnost da prenoći na brdu". Sve je to bila istina, ali dojam je da je Mariolino žrtva. Međutoa, čuj njega pred kamerama, ko da je narodni heroj. Mislim da mu je bilo pametnije da je odglumio žrtvu do kraja i ako već nikome drugome onda barem pomogao GSS-u. (Mislim da mu je tako nekako i rečeno.)
Nije me okinuo dnevnik, ali kad je spomenuto i ponašanje ostalih pilota u zraku, a kako sam bio tamo i to sve gledao, osjetio sam se pozvanim da kažem svoje mišljenje.
Nije gajba izmišljena bezveze. To je svojevrsna mea kulpa i odgojna mjera. Nema sumnje da ćemo uvijek pomoći bilo kome u nevolji, a od njega se čak i ne očekuje da plaća pive. Jedno "sorry ekipa" bilo bi sasvim dovoljno.

Vrh

Naslov: Re: Soasavanje!
PostPostano: uto 16 stu, 2010 14:57 
Offline     DHV 2-3

Vojo je napisao/la:
Zato ne napadajte jadnog Maria kojega su GSS na celu sa vec poznatom kompanijom iskoristili kao Amsterdamsku laku zenu ili po balkanski kurvu! Sve je ipak dobro sto se dobro svrsi a ovde su dobro svrsili GSSovci na celu sa Bozicem!

Ovo u najmanju ruku mogu nazvati neozbiljnom izjavom.
Sorry Care, ali malo si pretjerao.
GSS se odazvao na poziv, doletio, dignuo Maria, spustio ga na sletište i odjurio natrag. Baš kao i tvoji IFORovci. Nisam nigdje čuo da se time hvale niti vidim kako su to oni među ostalima oni jedino "dobro svršili". Čak i da su se hvalili time ne bi li si namaknuli bodove ima da šutimo jer su nas spasili i što se nas tiče imaju puno pravo trkeljati što hoće (dok je to istina). Onaj koji je po običaju iskoristio situaciju, jest medij (novinari). Pronašli glavne aktere, odfurali ih u Maksimir (bogtepitazašto - valjde jer je tamo priroda) i napravili kratak i šturi izvještaj sa nespretnim komentarom.
Zaista ne vidim što su GSSovci napravili krivo i svaka im čast na akciji!
Mario je za razliku od tebe prošao lišo jer mu nitko nije spominjao "glupu familiju sa mamom na celu".

Vrh

PostPostano: uto 16 stu, 2010 15:36 
Offline     DHV 2-3

nisam stigao odgovoriti ali spremi pivu za mene.

zašto nebih išao dole? zate jer ne smetam za operaciju spašavanja jer sam 5,15 ili 50 km dalje.

Ok. neznam kakav je dan bio ali ako kažete da je išlo do 1400 sa tom visinom barem sa malo boljim krilo možeš otići od mjesta akcije. Ako nemoš onda odi dole. Ako sam imao stanicu i netko javi sranje onda mu ja javim odoh na Plješevicu i to je to.

Vrh

PostPostano: uto 16 stu, 2010 15:48 
Offline     DHV 2-3

hrga je napisao/la:

zašto nebih išao dole? zate jer ne smetam za operaciju spašavanja jer sam 5,15 ili 50 km dalje.

Platit ću ti pivu, ali i dalje nisi odgovorio na pitanje. Nisam pitao zašto ne bi išao dole nego zašto bi ostao gore. Sumnjam da uvijek letiš zato da nekome ne smetaš. Mada, priznajem nije loša ideja da ženi pristupiš na taj način: Znaš, draga, meni se ustvari ne leti, ali idem da tebi ne smetam! :lol:

BTW, greben ima jedva 1 km (prostora na kome se dalo održavati visinu u spornom trenutku).

Vrh

PostPostano: uto 16 stu, 2010 15:55 
Offline     DHV 2-3

e pa tek toliko da malikice demantiram, radilo je još i na grebenu i na maloj padini i na koreničkoj strani :beer:

Vrh

PostPostano: uto 16 stu, 2010 16:08 
Offline     DHV 2

hrga je napisao/la:

Ok. neznam kakav je dan bio ali ako kažete da je išlo do 1400 sa tom visinom barem sa malo boljim krilo možeš otići od mjesta akcije. Ako nemoš onda odi dole. Ako sam imao stanicu i netko javi sranje onda mu ja javim odoh na Plješevicu i to je to.

"Ako nemoš onda odi dole"

Prijatelju, sam sebi uskačeš u usta.
SVI su bili vrtili oko starta ( osim nekog zamajara koji je odletio do repetitora (Dario).
I stoga "Ako nemoš onda odi dole".
Nitko nebi ugrozio akciju spašavanja na 5 -10 km.
Box treba si ovo pitanje postavit na početku možda do ovog sveg nebi ni došlo.
Neki piloti slete kad ih na 60 - tom km zoveš na pivo, a kamoli kad im je kolega unesrečen.

Prva stvar koja meni pada na pamet kad se netko sjebe: Jel mu mogu pomoć. Ok ako ne mogu onda ću se maknit i točka.
Uskoro bi u prostorijama PJK Zagreb trebali organizirati predavanje sa HGSS-om na koje ću Vas pozvati pa mislim da je to najbolje vrijeme i mjesto da raspravimo o ovome.
Probat ću dovest pročelnika za heliko. spašavanje.

2 Palac gore: : geronimo, Morelli    
Vrh

PostPostano: uto 16 stu, 2010 17:46 
Offline     DHV 2-3

Forca je napisao/la:
hrga je napisao/la:

"Ako nemoš onda odi dole"

Prijatelju, sam sebi uskačeš u usta.
SVI su bili vrtili oko starta ( osim nekog zamajara koji je odletio do repetitora (Dario).
I stoga "Ako nemoš onda odi dole".
Nitko nebi ugrozio akciju spašavanja na 5 -10 km.
Box treba si ovo pitanje postavit na početku možda do ovog sveg nebi ni došlo.
Neki piloti slete kad ih na 60 - tom km zoveš na pivo, a kamoli kad im je kolega unesrečen.

Prva stvar koja meni pada na pamet kad se netko sjebe: Jel mu mogu pomoć. Ok ako ne mogu onda ću se maknit i točka.
Uskoro bi u prostorijama PJK Zagreb trebali organizirati predavanje sa HGSS-om na koje ću Vas pozvati pa mislim da je to najbolje vrijeme i mjesto da raspravimo o ovome.
Probat ću dovest pročelnika za heliko. spašavanje.

Kako sam sebi skačem u usta? ne kužim. Uopće ne. To nije bilo kao marš dole već odi dole u smislu iscurit ćeš u pokušaju.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 86 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: